Bántalmazó volt az apám, bántalmazó férj lettem én is...
"Átlagos nap, egy sajnos egyre átlagosabb családban, amikor apuka hazaér a munkából és fáradtan, kissé ingerülten leül a konyhaszékre.
-Hol a fröccsöm?! -kérdi olyan természetességgel, mintha csak egy pohár vizet kérne.
A felesége unottan forgatja a szemeit, és kisétál a konyhából. A gyerekek már tudják, mi következik, így inkább elbújnak a szobájukban. Bunkerként használják, ahol egy számukra biztonságos világot építhetnek ki maguknak. Ahol nincs agresszió, ahol nincs vitatkozás, ahol nincs ott apa...
Sándor morcosan feltápászkodik, és belátja: ha inni akar, saját magának kell kitöltenie a bort. Kevesebb mint fél óra alatt a fenekére néz a napi adagjának. Bormámoros fejjel dülöngél a lakásban. Kutat, keres, és azon gondolkodik, vajon ma mibe köthet bele. Vajon ma mivel enyhítheti a saját belső feszültségét? És bizony talál! Minden nap mást, valami apróságot, valami semmitmondó dolgot.
Számára mégis elég ahhoz, hogy ráboríthassa a stresszt a családjára. A kis Sanyika tudja, hogy nem kerülheti el sorsát. Így amikor meghallja apja fülsiketítő ordítását, nem próbál elmenekülni. Könnyes szemmel tűri, hogy az apja végigverje az egész lakáson, míg el nem indul az orra vére vagy fel nem szakad a szája..."
Továbbra is csak az a tanulság, hogy a családon belüli erőszak a legjobban úgy előzhető meg, ha ésszel választ párt az ember. És az asszony is, természetesen.
Minek szültél négy gyereket a férjednek, ha bántalmazott?
"Az erőszak nagyon is valós volt, ő elaludt, én meg összetörve sírtam a fürdőszobában. Kegyetlen korszak volt. Hozzá se szóltam napokig, és még bocsánatot sem kért, mert szerinte ez járt neki: én voltam a hibás, hogy hagytam odáig fajulni a helyzetet, hogy neki ezt így kellett megoldani. Úgy tudta csavarni a dolgokat, addig mondta, míg sokszor elhittem, hogy ő az áldozat, nem én."
Nyilván, de ilyen apróságokon nem akad fenn egy hithű feminőci...
Ezzel szemben olyan bűntényekben, amiket pl. egy férfi és nő közösen követtek el, rendre a nő kap enyhébb büntetést. Pedig ugyanolyan felnőtt ember ő is, nem csak a jogok követelésekor kellene ezt hangoztatni, de a kötelességek teljesítésénél és a tettekért való felelősség vállalásánál is.
Hogy a sütőiparos gabonaőrleménytől fehérlő ivarszervébe tudja megakadályozni az elvált férfi, hogy a nő, AKINEK A PÁRTATLAN MAGYAR BÍRÓSÁG odaítéli a gyereket, kapcsolatot tartson a gyerekkel?