Ezt csavargatni kell, a számát nem tudom, de ha hazaérek megnézem. Egyenlőre ezzel az obival szeretném használni, de ha megtetszik a dolog szóba jöhet egy nagylátó is. A képeket örülnék ha elküldenéd, legalább meglátom milyen is az a kereső, mert szégyen nem szégyen, de én még nem láttam. Mentségemre legyen mondva, hogy eddig nem foglalkoztam oldtimeres gépekkel. Még az lenne a kérdésem, hogy ezt a pár cseppet szétszerelés nékül is a megfelelő helyre tudom é helyezni? Ha a mail-ben ezt részleteznéd, hogy mit hogyan az nagyon jó lenne.
mailem: bigyuskukacfreemailponthu
Az eddigi segítséget is köszönöm.
A 3,5/50-es az alapobi.
Ha ki kell húzni egy tubust, akkor tubusos.
Ha csak csavargatni kell fókuszáláshoz, akkor nem.
Valszeg I 22-es. Létezik más számmal is Industar, ezt le tudod olvasni róla.
A Jupiterek, Industarok az 50m/m-es méretben léteznek f 1,5 - től 3,5-ig rekesszel.
Általános célra az f/2 f/2,8-as már megfelel.
Ezek 3,5e-6e.ft-ig beszerezhetők.
Nagylátószögű 35-ös Jupiter 12-es 6,5e.-től már beszerezhető, keresővel kb. 10.e.
A Jupiter 9-es 2/80 m/m-es kistele ritka, és nem túlzottan jó az árához képest, kb.9-12 e.ft. Keresőt is illik hozzá használni, valamint a 4/135-öshöz is ami szintén nem durranás. Ezt el lehet csípni 8-10e.-ig, de nem éri meg.
A szorulást egy-két csepp patikai benzinnel is a kellő helyer juttatva, lehet orvosólni.
Ha érdekel nekem van eladó nagylátó, keresővel. Levélben tudok képet kűldeni egy pár obiról képet, itt nem tudom feltőlteni. (hogy az a .....)
Az Industar 3,5/50 mm-es obi van rajta. Azt, hogy tubusos vagy nem azt nem tudom. ha tudnál segíteni, annak nagyon örülnék. A jupiterek mennyibe kerülnek kb?
Szia !
Nem írtad milyen az Industar. Tubusos ?
Ha a 2,8/50-es az eléggé használható, a 3,5/50-es nem annyira, bár nem rossz.
Egy Jupiter 8-ast, 9-est, 12-est, érdemes beszerezni hozzá, keresővel.
Ha tudom milyen obiról van szó talán segíthetek, de ne erőltessed a csavargatást.
Sziasztok!
Ma lettem tulajdonosa egy zorki 6 fényképezőgépnek. Apósom kapta egy hölgytől amit a munkahelyén őrizgetett, ő pedig továbbadta nekem.
Nagyon elegáns és első ránézésre jó állapotban van. Minden működik rajta, de a hozzá tartozó 50-es industar obin nehezen forog az élleségállító gyűrű. Ebben a topicban olvastam, hogy ezeknél a gépeknél ez előfordul.
Az a kérdésem, hogy ismertek e valakit aki ezt a hibát orvosolni tudná, mert tetszik a távmérős élleségállítás és ki szeretném próbálni.
Vagy érdemesebb börzén jó objektívet venni hozzá?
Segítségeteket előre is köszönöm.
Nem, Yashica fx3 super 2000. Már az elnevezése is lehetetlenné teszi, hogy klasszikus legyen. Akkoriban a 80-as években már mindenki elektronikával zsúfolta tele a masináit pl. canon T szériája, ezek meg vettek egy jó fémredőnyzárat, nagyszerű fénymérőt, fémvázat - rá egy randa fekete műanyag borítást és kész. Elnyűhetetlen és a legjobb képeim ezzel készülnek.
Sajnos nem tudok motorozni... :( Mondjuk fényképezni sem, na de ezt hagyjuk... :))
Azért laikusként is megállapíthatom, hogy nagy ritkaság van a birtokodban. Ehhez jól illik egy EXA vagy egy Leica hanyagul oldalra vetve... :))
Nem is értem, ezek az oldalmotoros megoldások több lehetőséget kínálnak, mégis alig használnak és gyártanak ilyet (vagy már egyáltalán nem?), valahogyan nem ebbe az irányba mentek a gyártók.
Végre találtunk egy megfelelő cserealapot a 2. számú yashica electroért cserébe! :))))
Azért yashica ügyben csak halkan jegyzem meg, hogy gyártottak ők tükörreflexes manuális gépeket még a 80-as években is, nekem 2 is van, de lesz több is mert nagyon jónak tartom! Igazából az első számú kedvenceim azok.
Ez általában attól függ honnan vásárol az ember és milyen szállítási módot választ. Persze a súly is számít. Egy nem túl nagy gép v. objektív 20-25$ körül van, ami kütyü elfér egy nagyobb borítékban az néhány $.
Ahogyan emlékezem az obi írtóztatóan koszos volt, és csak f 3,5 volt elérhető, ehhez kapcsoltam 1/300-ot. Később kiderűlt, hogy a zár akkor ezt nem tudhatta, el volt állítódva.
Ehhez képest szépen csinálta a dolgát. Azért a Cintar bevonat ad neki egy kis sajátosságot, a rajzban, és színekben.
Hihetetlenűl egyszerű, és atombiztos az egész.
Mint VW Kaffer.
A zár, az időzítő, a rekesz szerkezete drabálisan erős alaktrészekből áll, és a legkissebb csavar is #10-es (kb.2,75m/m) átmérőjű.
A bakelit sem törékeny.
Megtaláltam hozzá a netten az U.S. Army service manual-ját, részletesen taglal (amcsi módon) sok dolgot róla.
Az utóbbi hetekben egy Olympus 35 SP-vel bajlódtam, mondhatom az egy másik világ, de még csak nem is hasonlítható az Argushoz.
Jó kis masinka, bár nem túl egyszerű, ahhoz amit tud.
Ami nagyon nem tetszett benne, hogy rugó><rugó ellenében dolgozik, kiszámított működő erővel, amit nem tartok örökéletűnek.
Van még egy Argus C 44-es is darabokban-hiányosan, ez lesz a következő amit ki szeretnék próbálni.
A legjobb beszerzési forrás Argus cuccokra az eBay. Általában több száz kamera, objektív van fent egyszerre, tehát van miből választani és ráadásul baromi sokféle verzió létezik belőle. Jellemzően 1$-30$-os ársávban kelnek el, objektívet (pl. 2.8/50 Cintagon,100-as kistele) 1$-10$-ért be lehet szerezni. Igazi gyűjteni való típus!