Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nálam is ugyanezt művelte a Kioto (narancssárga metszlap, kihalt 2-3 évesen). Közben a Kuresia már akkora, mint a szomszéd ház. A tavaly tavaszi fagyok után is 55 kg-ot szüreteltünk róla, amikor az Aurórán 1 db barack volt. Idén nincs ilyen probléma, múlt héten, a mostani héten -2, -3, -4, miközben már elvirágoztak a kajszik...
-2 fok és keletről jön be a havazás , hajnalban -6 fok volt...
Itt már lassan nem az a kérdés hogy érdemes-e kajsziban vagy bármiféle barackban gondolkodni(akár még kiskerti körülmények közt is), mert az már az elmúlt években eldőlt szerintem , nem lehet kalkulálni vagy számolni semmilyen szinten velük , de egyáltalán a szilva-alma túlélheti-e ezt? Teljes virágzásban van nálam minden már...
"jó" volt olvasni a Kiotóról. Nekem is van és a 10-ből 2 fa kezd kimenni. 6-ik évesek.Eltűnnek a hajtások, virágot se hoz nagyon. Szóval lánfűrész. De ez nem fitoplazma szerintem, mert akkor a növény teljesen vagy részben elszáradna.
A képet nézve nálam is volt ilyen a Kiotón. Ott az volt a baj szerintem, hogy sokszor kapott öntözést felülről, sokszor volt vizes a gyümölcs és emiatt lett nekem is ilyen ronda, bár a húsa az rendben volt. Bár én azt gondolom, hogy ez ventúriás varasodás.
Nem vittem laborba, úgyhogy hiteles okot nem tudok, de fitoplazmát mondanék. Nem 1 nap alatt bekövetkező gutaütés, hanem az van, hogy amikor vége van, akkor előbb hoz levelet mint virágot, na ezekből a virágokból már termés se lesz. Aztán vagy elszárad vagy nem, de innen nincs visszaút. A metszlap (a láncfűrészé :-) általában narancssárga, de nem mindig.
Van Memphis-em is, az legalább két héttel később virágzik mint a Kioto, mégis a Kioto a jobb fagytűrésben (sokkal) - és a Memphis nagyon hajlamos a sztigminára, ami úgy el tudja kapni, hogy... figyelem, csak erős idegzetűeknek :
Ráadásul nem csak későn virágzik, de későn is érik - ez tavaly július 31-én készült, legalább két hét kellett volna még neki. Ja, és a csapadék: ilyen hosszú tenyészidő alatt ez is probléma, július, augusztus nem az esőzésekről híres... ellenben a zivatarokról, jégesőről, ami plusz kockázat a későn érőknél.
Nem tudom mennyire látszik, de ez a fajta abban zseni, hogy nem egyszerre virágzik hanem jól elnyújtva. Még bőven vannak fehér szirmúak, miközben fél centis barack-kezdemények is. Emiatt élt túl eddig minden évben minden fagyot - miközben 4 másik fajtán (köztük a sokat ajnározott Bergeronon is) totálkár volt.
És, hogy miért ne ültess ilyet kiskertbe ?
Mert nagyon nagy eséllyel ki fog pusztulni, még mielőtt élvezni tudnád, és csak bosszankodni fogsz.
7 évesek most, már 40 fa kiment a 150-ből. Ez ilyen. És hiába a pótlás, azok már meg sem közelítik az elődjüket, akiknek egyszerre (és egymással versengve!) volt lehetőségük felnőni: egyformán kapták a fényt, a tápanyagot, vizet - és olyan talajba kerültek, ahol előtte csak gabona volt.
Ebben az e-heti időjárásban az a jó, hogy minden nap csak 1 nappal hosszabbítják meg a fagyos éjszakákat. Már csak a mostani éjszakát kellene kihúzni valahogy...
Ha úgy nézem, hogy a -1/2 fok lehet minden alkalommal lefelezte a termést akkor jó esetben max. 5%-nál tartok.
Nem mellesleg mivel már nappal is állandósult a hideg már most lehet a tafrina (őszi) meg a monília (meggy) ellen is permetezni (mivel garantált az elhúzódó meggy virágzás), úgy hogy a termés nem látszik (a monília mondjuk nemcsak a termést, hanem a fát is vinni tudja).
Most is pont az van mint már pár éve folyamatosan. Január közepétől március közepéig lehet kevesebb fagyos éjszaka van mint később tavasszal.
A saját automatám szerint -4.7 fok volt az alja a reggeli hőmérsékletnek. Már éjféltől 0 foknál hidegebb volt.
Tegnap -4,3 fok, de a teljes virágzásban lévő Mariskán, Championon nem láttam fagyási sérülést. De az is lehet, hogy csak később állapítható meg a fagyás.
én ezt az oldalt ajánlom. itthonról is nagyon sok automata van már csatlakoztatva. csapadék mennyiségeket is tök jól lehet követni stb.
nálam sajnos -4,2 C volt az alja, 7 órán keresztül fagyott. a kajszinak gondolom annyi, nem tudom, hogy a szilva és a cseresznye hogy viseli ezt a hideget, teljes virágzásban vannak.
Felénk -1, -1,5 körül volt. 5:45 körül begyújtottam a paraffint, negyed 8-ig ment. Holnap hajnal hidegebb lesz, -2, -3-at mondanak. Kb még 4-5 óra lehet a gyertyában, begyújtom hajnali 2-3 óra körül és lesz, ami lesz. Hétvégén fújok egy Damisol Magnust, és én innentől elengedem a dolgot. Péntek hajnalra még mondanak egy 0, -1 fokot, de az már nem érdekel.