Azt írja ne vágjuk le az ubi végét, az üvegekben pedig le van. A színe sem olyan mint ami megforrt és leülepedett, nem lenne ennyire frissen zöld. A befőttes üveg tetejének picit domborúnak kellene lenni ha túlnyomás van benne, a képen pedig lapos. A kapor is nagyon frissnek látszik. Mintha nem 1 hónapja, hanem közvetlen fotózás előtt lett volna megtöltve a 2 üveg. Műanyag palackba meg nem is raknék el semmit.
Ha nem jön be a mostani kísérletem, kipróbálom még egyszer a Grape Vitalosat több cseppel.
A borkén mindent öl, csak dózis kérdése. Savas közegben (a savanyúság savas) SO2 keletkezik belőle, ami belélegezve az emberre is káros. De ez rajta is van a csomagoláson...
Ha kettőből 1 sikerült, az bizonyítja hogy lehetséges. Nagyon izgat a dolog mert a kovi ubi nagy kedvencem, de ha hőkezeléssel megölöm benne a hasznos életet, akkor már nem izgat.
És nem mindegy, hogy hőkezeléssel vagy borkénnel pusztítod el benne az élőlényeket?
Ha kettőből 1 sikerült, az bizonyítja hogy lehetséges. Nagyon izgat a dolog mert a kovi ubi nagy kedvencem, de ha hőkezeléssel megölöm benne a hasznos életet, akkor már nem izgat.
A Grape Vitalos kísérletet azért csinálom, mert a feltalálója ezzel permetezi a szőlőjét és elmondása szerint sosincs baja. Írásában nem árulta el milyen töménységben használja, de ígéri hogy lesz hivatalosan permetszer is belőle. Tőle olvastam azt is, hogy tartósításra is alkalmas.Ezt is hihetőnek gondolom, mert használják a cseppeket akvárium algátlanítására is, sikerrel. Literenként 1 cseppet. Én az üvegbe 3 decihez tettem 6 cseppet. Naponta nézegetem majd az üvegeket. :)
kérdés remek, sajnos eddig én még nem találtam meg a választ erre a problémára. raktam én is el borkénnel, az egyik üveg sikerült a másik megpuhult vagy éppen elízesedett. Az egyik ismerősöm azt mondogatja évek óta, hogy simán elrakja a koviubit és tökéletes marad......háááát én nem tudom ezt elhinni
Rakott-e már valaki kovászos uborkát télire hőkezelés és tartószer nélkül kamrapolcra?
Én eddig csak hűtőben tároltam, 3 hónapot kibír, tovább nem teszteltem, elfogy.
Merész kísérletet végzek. 2 kis üveg kovászos ubit úgy tettem el, hogy egyikbe borként, másikba Grape Vital grapefuit mag kivonatot tettem. Utóbbit nagyon saccra, fogalmam nincs mennyi csirátlanít.
1 üvegbe 3 dl lé fért, ennyibe 6 cseppet tettem. Próba-szerencse. Ha nem romolnak meg, beszámolok róla. :).
ebben az évben nem főzünk "csatnit", tavaly nagyon sok készült belőle és még mindig rengeteg üveggel van, én folyamatosan figyelem-számolom a készleteinket és a fogyás alapján tervezzük meg mit is rakunk el az adott időszakban, ebben az évben prioritást élvez a chili zselé, és a ketchup, persze folyamatosan spájzolunk be másból is, lesz még paradicsom sűrítmény, cékla, uborka, csalamádé, lecsó, szószok, krémek, lekvárok és pálinka :)
Nem teljesen értem a mérges jelecskét. Baj hogy ilyen? Én örülök neki. Teljesen friss zöld színe nem lehet. Zöld így is, csak picit fakult. De hát benne van a borkén. :)
Hogy jobban érzékeltessem a színváltozást a saját eltevésemnél:
Az üvegben pont 2 hete áll az uborka, kb. 2 nap alatt veszi fel ezt a színt. A tányéron lévőt most kapkodtam le hogy legyen összehasonlítási alap.
Hidegen eltéve, nincs lé forralás, nincs dunsztolás. Csak borkén van benne. Az uborka ugyanolyan roppanós télen is mint mikor üvegbe rakom, és szerintem ennyit mindenkinél változik a szín.
Én borkénen kívül mást nem használok. Egy picit változik az ubi színe, tehát nem pontosan ugyanolyan zöld mint frissen, de szép, és mindig ropogós. 2l felöntő lébe szűk csapott teáskanálnyit teszek.
Mondom az én pizzaszószom. Arányokat nem tudok ,mert minden izlés szerint megy. Olivaolajon megdinsztelek pár fej vöröshagymát. A húsos paradicsomoknak a héjját lehúzom és a magos részt is kiszedem. Megy rá a hagymára,egyjó marék fokhagymával együtt.
A fűszerek: só,bors, egy csokor bazsalikom,oregánó. Kb . Egy óra rotyogtatás után botmixer. Kostólgatás. Ha híg,akkor még egy kis rotyogtatás. Én tartósítószert nem tettem bele,hanem kidunsztoltam vízben.De elállt.