Keresés

Részletes keresés

Tótikám Creative Commons License 2020.08.10 0 0 10399

Csak részben igaz ,mag megtör, bél ki, 85C-on hőkezelés, hogy csökkenjen a kesernyés , marcipános íz. Inkább meggyet erősítse. Csak ötlet + pörkölve?

Előzmény: Törölt nick (10397)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.09 -1 0 10398

Cserkómag? Gondolom ugyanaz. ?

Előzmény: Jolida (10395)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.09 -1 0 10397

Óóó,,,, fenébe is..,..Sajnàlom kidobtam...😞 Köszönöm az infót.☺️

Előzmény: Jolida (10395)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.09 -1 0 10396

Minden működik kicsit sűrűbb közegben is. Sörfőzés-gabonacefre rokon sportàg. Kaptam egy 10 éves jól működő hőlégkeveréses beépíthető elektromos sütőt. Ilyen finom pogàcsàt még nem ettem itthon, 20 perc alatt készek a picik is, nagyok is, 175 fokon. Igazi fornettis illat. ☺️ Ma àztattam be àrpàt. Hőlégkeverésessel még nem próbàltam pilsenit. Van esetleg tapasztalati érték? Celsius-idő, egy ilyenben? 😉

Előzmény: Tótikám (10393)
Jolida Creative Commons License 2020.08.09 0 0 10395

Marcipán.

Előzmény: Törölt nick (10394)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.09 -1 0 10394

Jól vagyok, helyre jöttem, hàla isten. Meggymag törve milyen ízt ad hozzà a sörhöz? Nemrég főztem meggyet, magokat persze eldobtam.😞

Előzmény: Tótikám (10393)
Tótikám Creative Commons License 2020.08.09 0 0 10393

 Remélem már jól vagy. Sajnos meggyes ízeket termelővel nem találkoztam.Azt viszont tudom hogy az egyik sörfőző ,meggy magot használ törve 80C-on szárítva.Viszont továbbra is azt gondolom hogy a hornindal kveik is egy jó választás lehet. Szeptember október környékén remélem sörfőzésre sikerül kipróbálni. Mivel nagy az erjesztési hőmérséklet tartomány,erjesztés vezetéssel sokat lehet játszani, az aroma termelésre. Persze tudom könnyen beszélek, 20-40l sörnél ez egy hűtő szekrény , STC 1000, fűtőkábel és kész (esetleg egy TILT,vagy Inspidel és látom hőmérséklet és fajsúly változását,persze nem tudom működne e sűrűbb közegben ).

Előzmény: Törölt nick (10388)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.07 -1 0 10392

Érdemes kipróbálni. Köszönöm! 

Előzmény: kit6263 (10391)
kit6263 Creative Commons License 2020.08.07 0 0 10391

Jobbbulást.!

Barackos íz a Whikeyben? Huuuum.??.? Mindenesetre veszek én is! Régóta tervezem a saját élesztő szárítást vagy fagyasztást. 

Előzmény: Törölt nick (10390)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.06 -1 0 10390

  Köszönöm! Hála az égnek egész jól megúsztam a dolgot, fáj minden porcikám, de semmim nem tört el, nem repedt el, lehetett volna sokkal rosszabb is, repültem, túléltem, mázlista vagyok. Szegény motorom rottyon van, sajnálom, tavaly újítattam fel teljes körűen a motorblokkot, lánchajtást, 15 évig hű társam volt, még 15 évre terveztem vele. Megvédett rajta szerintem a sok vas, ez még nem műanyagból készült és nem 2-3 évre. Szocializmus egyik remek terméke, járgánya volt. :) Ha jól fizet majd biztosító, meg tudom még mindig javítani. 

Előzmény: lacci40 (10389)
lacci40 Creative Commons License 2020.08.06 0 0 10389

Jobbulást kívánok!

 

Előzmény: Törölt nick (10388)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.06 0 0 10388

Köszi! Most én sem nagyon tudok kísérletezni, egy figyelmetlen autós a motorom elé kanyarodott múlt héten, 40-el belecsapódtam, pihenek. Jó ez a barack aroma, ha ilyen karakteres, gyümölcsös élesztő lenne,de meggyesben, vagy mandulàs-marcipànosban, az még jobb lenne, ízvilàg. szempontjából.Tudsz esetleg ilyenről? Írj majd, ha lesz időd.

Előzmény: Tótikám (10387)
Tótikám Creative Commons License 2020.08.06 0 0 10387

Ez jó hír. Most már a szaporítást és tárolást kell meg oldani. És más törzsekkel is kísérletezni pl. hornindal olvastam gabonára de nem találom. Ha lesz egy kis szabad időm meg osztom szaporítási és tárolási ismereteimet, és tapasztalatomat.Munka mellett ,lakás fel újításban vagyunk. Kis időm lesz kipróbálom a szárítást.

Előzmény: Törölt nick (10386)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.04 -1 0 10386

Átmegy a barack illat, ízben is. Colàval is megkóstoltam, kicsit citrusos íz. Natúrban megkóstolva barackos és zöld íz, ezt is az élesztő termelte. Kihozatal ugyanannyi, mint a kenyér porélesztővel. Àtoltottam egyikről a màsikat, szépen erjeszt, gyorsan, de nem kifutósan. 38 Celsiust is kibírta. Megtartom, nagyon jó élesztő. 

Előzmény: kit6263 (10385)
kit6263 Creative Commons License 2020.07.31 0 0 10385

Ami lemaradt.
Alcotec-nek wan kifejezetten Whiskey élesztője- Enzimet is tartalmaz. 1300n Ft. Általában ezt 23 l-hez adják.
Sokan vitatkoznak arról milyen hatása van az ízre az élesztő.
A pékélesztő is erjeszt....azért sok profi fórumon fikázzák rendesen.
Bor élesztő lassú....Turbó-ra is írják hogy Vodkának jó csak.
Kiváncsi leszek a Kveik-re illetve a fenti Alcotec élesztőt nem tudom próbálta-e valaki.
Sörnél nagyon sok...saját tapasztalat.
Nagyon jó lenne tényleg valami fenntartható minőségi élesztő....valljuk be azért nem olcsó 100 l cefrébe postával együtt 7000 Ft ért élesztő. Annyi mint a full maláta.

Előzmény: kit6263 (10384)
kit6263 Creative Commons License 2020.07.31 0 0 10384

A  Turbo 48 egy csoda.. Rászórva cuccra azonnal pezsegni kezd. Rögtön hatalmas habot képez. Nyomja végig.

Az adalék a titok!

A nélkül nem lehet reprodukálni! 

Előzmény: Törölt nick (10382)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.30 -1 0 10383

  Máskor nem szokott "ilyenem jönni", hogy egy élesztőt megtartani, de ez nagyon jónak tűnik, minden szempontból értékesnek látom. Jó, hogy Tótikám fórumtárs betette ide a dolgot. 

Előzmény: lacci40 (10381)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.30 -2 0 10382

Bizony-bizony, ez mind így igaz.Kipróbálom fagyasztást, szárítást, norvégok valami fakarikára szárították rá az élesztőt, azzal indítottak, azért gondolom, hogy nem lehet ez a kveik annyira kényes jószág, mint a többi. A barack illat miatt szeretném megőrizni, no meg gyorsan erjeszt és nagyobb hőfok az optimuma, mint a többieknek. (kivéve talán a turbó élesztőt, de az megint csak drága és javíts ki, ha tévedek, de azt nem igazán lehet 2-nél többször szaporítani-újra felhasználni, elpusztul, én így hallottam, olyantól, aki használta. )

Előzmény: kit6263 (10380)
lacci40 Creative Commons License 2020.07.30 0 1 10381

Jó lenne otthon mindig saját élesztő, olvasgatom a témát és ha utol érem magam nekiállok én is, de addig is szívesen meghallgatom te milyen irányba kísérletezel. Sörnél már gondoltam teszek el és újra felhasználom de sosem volt annyi időm, hogy még azzal is foglalkozzak. 

Előzmény: Törölt nick (10379)
kit6263 Creative Commons License 2020.07.29 0 1 10380

Érdekes téma!
A kovászt a hűtőben tartva is szabályok szerint etetni kell. Elégé kényes!
Nem tudom ezt hogyan lehetne folyamatosan életben tartani?
Elvileg glicerinben lefagyasztható!
https://sorforum.blog.hu/2015/08/27/otthoni_elesztobank_egyszeruen_hazi_sorfozeshez
Cukros víz biztosan nem jó etetésre....szerintem elfajzik.
Lehet, hogy kell lefagyasztani cefrét és felmelegítve hozzáadni?
Nagyanyám a kovászt leszárította...felkente valahová...lekaparta...dehidratálta . Működött. A természet nagy úr.
A sörösök maláta extract-al csinálnak startert. Pár nap alatt így keverővel esetleg oxigén befújással felszaporítható az élesztő.
Az is izgalmas, hogy mennyi kell belőle ? Alul oltás nem valami jó. Leállhat az erjedés.
Túltolni meg pazarlás és büdös kénes szagú lesz a cefre.
Mindenesetre célszerű havária tervként pár tasak turbó élesztőt otthon tartani. Az még a pacal pörköltet is leerjeszti!




Előzmény: Törölt nick (10379)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.29 -2 1 10379

  Köszi! Tuti a pálinkásról jár át valaki, fórumot rombolni, ott ez megszokott, de itt még sosem volt "divat". Sörös fórumba betettem a fejleményeket, még ugye kísérlet alatt a dolog, de mivel nagyobb hőfokon is finom illatosat erjeszt ez a kveik -élesztő, szeretném megtartani, mert pestről rendelve most fél árban van szinte, de 1250 ft a zacskója+posta. 

  Ha megbízhatóan fel lehet szaporítani-eltárolni, akkor viszont megér ennyit is. Régen apáról-fiúra szállt a kveik, mint egy kenyérnél a kovász, mondjuk. Gondolom nem kényes, kísérlezgetek az eltarthatósággal. 36-37C-on olyan szépen erjesztett, mint más élesztő mondjuk 25 c-on. 

  Van benne egy nagyon nagy sárgabarack illat, amit erjesztés közben nyom, magából, ha ez átmenne, párlatba is, nem volna rossz. Barackos-whisky. Jól hangzana. Ezt még nem tudom, más sem nagyon. 

Előzmény: lacci40 (10378)
lacci40 Creative Commons License 2020.07.29 0 2 10378

Én szívesen olvasom az eredményeidet, engem érdekel és örülök ha megosztod.   

Előzmény: Törölt nick (10377)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.29 -2 2 10377

 Ha mínuszolgattok, szóljatok okosabbat is. Én nem bánom, nem muszáj semmiféle tapasztalatot megosztanom itt sem. Majd tanul mindenki a saját kárán. Nem sport emberre vall, ez a nyomkolódás. Én eddig is megvoltam, eztán is megleszek. De nem ? :) Hát jól van. 

Törölt nick Creative Commons License 2020.07.27 -1 2 10376

Előzmény: Törölt nick (10375)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.27 -1 2 10375

 Szuperjó! 35-36 C-ot tartja, vígan erjeszt, nagyon tolja a szén-dioxid gázt. Első pár órában éreztem a starteren némi kis gyümölcsösséget, majd átment amolyan "kén termelő fajta" élesztőbe, mint mondjuk pár borélesztő, (vagy, mint amikor őszibarackot erjesztek, az is barackos-kénes illatú) aztán úgy 1 naposan megéreztem a tömény sárgabarack főtt illatát, sárgabarack illat, nagyon töményen, vagy pedig, őszibarack cefre illata a maga kénességével, nekem bejön. 1 üveggel hoztam haza a cefréből, hűtőben tartom, még ott is erjeszt, pisszen az üveg.

  Illata kb. most pont ugyanolyan, mint a mézbornak, nem érezni kénességet, vagy rossz illatot. Elég jól le van ülepedve, valahol ott van a kveik is, alul. 

   Rákötöm akvárium buborékoltatóra, próbálok ebből szaporítani élesztőt és kiszárítani, papír törlőn ahogy olvastam. 

Előzmény: Tótikám (10372)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.22 -1 1 10374

Igen jól hangzik, köszönöm a linket is. 

Előzmény: Tótikám (10372)
Tótikám Creative Commons License 2020.07.22 0 0 10373

Csak ötlet, mágnes keverővel élesztő szaporítás. Esetleg hasznos lehet  Kis mennyiségű sörélesztő felszaporítása

Előzmény: Törölt nick (10370)
Tótikám Creative Commons License 2020.07.22 0 1 10372

Nem foglalkoztam vele,de így is meg van a csomag 2/3 -da. Nem mindegyiket szüretelik alulról. Vita van gyári izolált vagy az egymás közt terjesztett az igazi. Matyus Tamásnak van a legtöbb elérhető fajtája. Hihetetlen erős sárga barack illat 38C-on. 30C-n inkább citrusos de ezt csak olvastam.

Előzmény: Törölt nick (10371)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.21 -1 1 10371

 Sikerült elkülönítened belőle élesztőt a következő adaghoz? Elolvastam a how to kveik oldalt, érdekes olvasmány, azt írják, ez a Voss-féle kveik élesztő 42 C-ig bírja és alulról kell szedni élesztőt majd belőle, 80 órásan. (ugyanazt vettem, amit te is írtál). Megpróbálom majd szaporítgatni, kíváncsi leszek az ízvilágra, meg, hogy mi megy át belőle a párlatba. Eddig naturális élesztőkkel dolgoztam, lidl-es, tescós porélesztőkkel. Sörösön olvastam az írásodat, meghozta a kedvemet, bár amúgy is tervben volt a vétele, csak most akkor kicsit előbb. :)

   Milyen barack illatot éreztél? Őszi, vagy kajszi? Aztán hamarosan nekem is lesz vele tapasztalatom.

   

Előzmény: Tótikám (10369)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.20 -1 2 10370

Megpróba, mit tud, rendeltem 2 csomaggal, Olasztól. 

Előzmény: Tótikám (10369)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!