Bilincsben vitték a bírósági folyosón,még a lányához sem engedték oda ezt a kiemelten veszedelmes bűnözőt.Mondjuk ahoz képest,hogy Tasnádi házi őrizetbe került,Kulcsár szintén,a Mal teljes szintén,az embernek meginog a hite a jogállamban.
Mondjuk kicsit csalódtam,mert azt hittem,hogy itt Gaskin és Michel Odent magvas gondolatait megvitathatom valakivel.Ugyanis a szülő kismamákat a fórumon abszolút nem érdeklik az elméletek.
De úgy látszik,nagyot koppantam.Hova menjek mostmár?....
Bocs Izukul,neked nem jött le a cikkből,hogy Michel Odent a háborítatlan szülés tudora,elég nagy szakmai tapasztalattal a háta mögött?
A kérdéses cikk arról szól,hogyha egy vajúdás mondjuk 1 napja húzódik(nem tudom,most csak mondtam egy számot),és vannak bizonyos jelek,amiből megtudják állapítani,hogy hüvelyi úton ez a szülés nem fog tudni befejőzdni,akkor mi a jobb?Megbolygatni a vajúdást oxyval,aminek sok esetben sürgősségi császár a következménye vagy magzati sérülés.
És hát abba halt bele majdnem, hogy otthagyták éjszakára egy remek hájtech hidegpárásítóval az ágyhoz kötve. Mikor legközelebb (hajnalban) arra járt egy nővér, már sötétkék volt.
Később a csecsemő-intenzívesek elmondták, hogy mikor odakerült, nem sok esélyt jósoltak neki.
Itthon akkor még nem volt olyan remek párásítónk, meg orvosok sem vagyunk, viszont garantáltan odafigyeltünk rá, úgyhogy igazán súlyos állapotba nem is került soha többé.
Nézz körül az Életmód szekcióban, ott biztosan találsz kedvedre valót ebben a témában.
De ne ijedj meg! A szülés, és a terhesség olyan a nőknél, mint a pasiknál a katonaság. Mindenki tele van élményekkel és borzalmas esetekkel. Minnél véresebb, annál izgalmasabb:)
Szóval nyugodtan szelektálj. Az esemény inkább természetes és felemelő, mint horrorisztikus. Mondom én, aki aztán átmentem az aknamezőn ezért a két kölyökért:))
hogy Te anno kamaszkorodban magadtól gondolkodtál arról,hogy jé,milyen lenne állva/fekve stb. sz.rni?
Hát nézd, amikor erre rávitt volna a szükség (20 évesen operáltak strumával, és utána az intenzíven töltöttem egy napot), igencsak gondolkodtam... persze, ez megint emberi alapműködés, hogy nincs egyszerre minden info a tudatos állapotban (nem is lehetne úgy létezni), de amint szükséged van rá, elő fog kerülni...
Igen,de nem mindegy hogy közben esetleg átslattyog-e egy takarítónő klaffogó papuccsal a szülőszobán,meg melletted a vesetálban a burokrepesztő tű van-e.
Vagy: egy barátságos környezet vesz körül a szülőszobán,és ott van melletted egy szüléskísérő(pl egy szülésznő),aki kedves,figyel rád,segít ha kell,ugye?
az én egyik gyerekem hajszál híján belehalt abba, hogy bevittük a kruppjával a kórházba.
Soha többet nem vittük, pedig volt még jónéhány rohama... Elvben ott volt a Lászlóban mindenféle műszer
A pszeudokruppot jellemző módon nem tudják ellátni az ügyeletesek (max. tisztelet a kivételnek) a többségügy ugyanúgy bexarik a stridoros légzéstől, mint a laikusok... a László most nem tudom milyen, hogy sokáig egy szakpolitikus vezette a gégészetét (Dr. Szolnoki Andrea), aztán meg volt az összevonás az Istvánnal, de előtte a Major Vencelék vérprofik voltak...
OK, valóban meg lehet találni (csak a hiradó szemérmes).
Egy kis aranyos szösszenet:
"a városi kórház igazgatónője, Móroczné Tóth Ilona: Blaise-t anyagi okok motiválhatták, ugyanis azzal, hogy városunkban megszűnt a szülészet, az orvos pácienseinek nagy részét elvesztette"
de egyébként genetikailag bennünk van kódolva minden, ami az önreprodukció gyakorlatához szükséges,
Érdekes,mert pont ezt a tételt szokták citálni az otthonszülősök is.Hogy a nő teste tudja,hogyan kell szülni.
Én szeretnék majd szülni.Remélem igaz a fenti mondat.
Nekem jó,ha tudok ilyen dolgokról,hogyha rámszól a kórházban a szülésznő(remélem ),hogy próbáljon mozogni kicsit,akkor az azért van,mert az elősegíti a vajúdást.
Bármilyen furcsa,erre magamtól nem jöttem volna rá.Anyám végig feküdt a szülései alatt.Nyilván nem mondta neki senki,hogy a kitolási szakban nyugodtan álljon mondjuk négykézlébra,ha jólesik neki.
Persze úgy látom,nem ez az a fórum,ahol kíváncsi kismamák/leendő kismamák olvasgatnak.
Harmat Hajnal szülésznő cikkéből-ha elolvassa vki-megtudhatja pl a következőket:a guggoló v. más függőleges pozíció azért jó,mert a medencéd lazább lesz tőle.
Meg ugye H.H szülésznő cikke nélkül is, ha átgondolja, hogy az ember miért guggolva és miért nem állva vagy fekve sz*rik... már ha teheti... :)))
Tudod, ez nem azon múlik, hogy az ember milyen nemű, hanem, hogy a tekintélyelvűség c. fenoméntől hülyét kapok...
az én egyik gyerekem hajszál híján belehalt abba, hogy bevittük a kruppjával a kórházba.
Soha többet nem vittük, pedig volt még jónéhány rohama.
A példa azért jó egyébként, mert a krupp is olyan, hogy fontos persze a szakértelem is, de a.. hogy is mondjam.. az emberi tényező is: hogy odafigyeljenek a gyerekre, ne hagyják bepánikolni, ilyenek.
Elvben ott volt a Lászlóban mindenféle műszer, ketyere egy karnyújtásnyira, a gyakorlatban meg ez tökmindegy volt.
Nem, és hivatalosan nem is tudhatok, lévén egy ember betegsége nem sajtónyilvános, hacsak nem - pechére - közszereplő... de olyan gyereket, akit a szülő saját felelősségére hazavitt egy kórházból miután nem egyezet bele valamilyeen kezelésbe, láttam is, nem is egyet...
Bálint sokak szerint nagyon jó, de egy fecske nem csinál nyarat, még egy szál szülészeten se. (Az ő előadásai vittek minket az Imrébe, de sokra nem mentünk vele, ha nem konkrétan őt fogadtuk fel, ami szabadság miatt nem volt lehetséges.)
Az Istvánban viszont, Rákóczi Ágnes szülésznő segítségével, valami egész más oldalát tapasztaltuk meg a világnak. (Volt a végén valami kedves, fiatalka dokinéni is pár percre, igazából nem tett semmit de legalább nem is zavart.)
Szóval vannak ilyen kis szigetek, amíg vannak, no de ez nem rendszerszintű megoldás. (Pláne, hogy a kórházválasztás is csak de facto működik simán, ellentétben a hatályos joggal. )
Hát egy pasinak gondolom nem olyan létfontosságúak ezek az infók.:)
Harmat Hajnal szülésznő cikkéből-ha elolvassa vki-megtudhatja pl a következőket:a guggoló v. más függőleges pozíció azért jó,mert a medencéd lazább lesz tőle.A víz fájdalomcsillapító.
A félhomály előnyös,viszont az erős fény a neokortexet stimulálja,ami lassíthatja a szülést.
Ha a legális 30 000 (ami egyébként, ha így van, rémes), nekem bizony megérne másik harmincat, hogy ne kelljen további három napon át a testemben hordani valakit, akit én ítéltem halálra.
Orvoshoz vinni a gyereket muszáj, de a javasolt kezelést elfogadni nem.
A végső döntés mindig a szülőé.
Ez szó szerint így van. (illetve egy kivétel van, a járványügyi intézkedések, és ezzel kapcsolódóan a kötelező védőoltások, lévén az nem az adott gyerekről szól csak, hanem járványügyi szempontból az egész közösségről)