Keresés

Részletes keresés

everfreshcanon Creative Commons License 2009.09.09 0 0 167
Nem mondtam hogy szemét gazember vagy. Azt mondtam az irat, amit propagálsz, az amiben való hitet terjeszted, az potenciálisan szemét gazemberré képes formálni azt, aki úgy dönt hinni fog benne mielőtt elolvasná. Aki meg az után is hisz benne, az amúgyis börtöntölteléknek való volt.

Nem az ószövetségből hoztam példákat, köszönjük szépen.

Harmadszor: NEM ÉRDEKEL A MONDANIVALÓ. A történet érdekel. A mondanivaló eláshatja magát a bokor mögött, mert úgy undorít ahogy van.
Előzmény: CiniKuss (164)
CiniKuss Creative Commons License 2009.09.09 0 0 165

"Ti, köcsög hívők nem bírjátok felfogni hogy miről van itt szó (miről kellene szó legyen), csak a levegőt rontjátok."

De nagyon is jól tudjuk! Sokkal jobban mint te! És hogy milyen emberek vagytok, azt az előbbi megnyilvánulásod szépen jellemzi.

Egyébként:

Ahogy a relativitáselméletnek nincs morális oldala, úgy az újszövetség nagy részének nincs történeti oldala!

Előzmény: everfreshcanon (163)
CiniKuss Creative Commons License 2009.09.09 0 0 164

1. Nem vagyok evangélista, és lényegtelen, hogy én konkrétan meddig mennék el, vagy sem. De a cél, a tömörség érdekében mindíg vannak más leírásokban(!) is torzítások. Egyébként pedig, ha szemét gazember lennék, akkor hazudnék teljes mértékben, de következetesen, azaz úgy, hogy ne találjanak benne ellentmondást!

2. Talán harmadszor mondom, hogy általában nem az ószövetségről beszélek. Fura egy dolog, ha valaki a Pesti terepviszonyokról elmélkedik, de vitaparnerének a Budairól hoz ellenpéldát. Egyébként pedig senki sem állította, hogy a példák, történetek mind jó és követendő dolgot írnak le! A holkausztról se állítja senki se, hogy jó volt, mégis sok tanulsággal szolgált. Egyébként pedig az ókorban, az adott társadalmi viszonyok között sokszor mást tekintettek jónak ill. rossznak, mint mi. Ma pl. a kamatot nem tekinjük rossznak, de a középkorba komoly büntetés járt érte. Épp mostanság döbbenünk rá, hogy talán mégis csak igazuk volt? És még az is lehet, hogy jó csövesként élni.

Mégegyszer: a mondanivalóra figyelj! Ha meg félreérted, rosszul értelmezed, akkor az a - egyébként pótolható - felkészületlenségből ered. Nagyon sok könyv, értekezés szól arról - helyes megközelítésben - amit nem akarsz tudomásul venni. De ez megbocsájtható, hiszen nem vagy egyedül, és ez nem a te hibád. Ám, hogy kié, az nem ebbe a topikcsoportba tartozik.

Előzmény: everfreshcanon (161)
everfreshcanon Creative Commons License 2009.09.09 0 0 163
Nem győzöm ismételgetni, hogy leszarom a teológiát. Engem csak és kizárólag egy leírt sztori érdekel -ne, ha nem lenne 4 változata, amik homlokegyenest ellentmondanak mind egymásnak, mind önmaguknak. Még valamennyire emészthető változatot össze lehetne eszkábálni belőlük, ha nem lenne vagy Máté, vagy János.

E topic témája MINDEN az négy evanglium (tágabban: az Újszövettség) tartalmazta ELLENTMONDÁS, ellenben nem célja senki térítése. Ti, köcsög hívők nem bírjátok felfogni hogy miről van itt szó (miről kellene szó legyen), csak a levegőt rontjátok.

Einstein relativitáselméletének nincs morális oldala. A tudománynak un-block nincs morális oldala.
A tudomány alkalmazásának lehetnek morális kérdései, de az nem a szoros értelemben vett tudomány.
A tudomány pusztán a világ működésének leírása, és ezen ismeretek felhasználása. A tudomány a "lélektelen" logikára épül, nem holmi emberi értékek alapján meghatározott "jó és gonosz" koncepciójára.

És csak hogy tovább ássam a hasonlatod sírját: eszem ágában nincs itt felhozni azokat a kérdéseket, amikben az Újszövetség egyetért. Hogy tartsunk rabszolgát, a rabszolga ne pofázzon vissza, hogy a nőknek hallgass a neve, hogy a homoszexuálisokat ki kell végezni. (Várj, az az Ószövetség. Az Újszövetségben a homoszexuálisokat Mr. Isten csinálja és hagyja őket élni.)
Nagy barom aki többet lát bele ebbe a topicba mint ami srácok!
Előzmény: CiniKuss (160)
everfreshcanon Creative Commons License 2009.09.09 0 0 162
Ha úgy döntök, akkor mega "Három kismalac és a farkas" meséjében hiszek. Az sem változtat semmit a valóságon. Kivéve persze ha vallásháborút indítok, könyveket meg boszorkányokat kezdek égetni. He.
Minek vezetnék be egy ismeretlent az egyenletbe, ha semmi hasznom belőle?

Az Újszövetségi történetekben nincs lényeg. Csak a történetek vannak, tele adatokkal.

A különbség köztünk, hogy Te és a fajtád meg akartok ölni Engem és a fajtámat. Fordítva viszont ez nem igaz.
Előzmény: CiniKuss (158)
everfreshcanon Creative Commons License 2009.09.09 0 0 161
1) És vajon hazudnál-e teljes mértékben?

2) Mégis mi a faszt jelent, hogy "sugallmazott"??
Várj, a leszűrhető tanulságokból had idézzek párat: jó dolog elhagyni a családod, gyűlölni és lemészárolni őket. Jó dolog verni a rabszolgáidat. Jó dolog csövesként élni.
Vagy mégsem?
Előzmény: CiniKuss (157)
CiniKuss Creative Commons License 2009.09.09 0 0 160

Nem győzöm ismételgetni: rossz úton jársz.

Én is tudnék roszz úton járni, ha szándékosan akarnék. Pl Einstein-nek az általános reletivitáselméletét elkezdhetném morális oldalról feszegetne, és benne erkölcsi tartalmakat keresgélni. Közben állandóan bírálnám, hogy ez az elmélet rossz, mert ellentmondásokat tartalmaz az emberek egymás közti együttélésének módjairól. Azt hiszem mindenki kinevetne. Mi is így molsolygong olyan próbálkozásokon, amik ebben a topikban (és persze sok másikban is) felbukkannak.

Előzmény: everfreshcanon (152)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.09 0 0 159
Tudom, tudom, többes szám van, kétszer is.
Máté 21.7. Elhozák a szamarat és annak vemhét, és felső RUHÁIKAT RÁJUK teríték, és ráüle AZOKra.

Sztem ez nyugodtan érthető úgy, hogy egy szamárra több hacukát tettek, és a csikón lévő több cuccra(AZOKRA) ült Jézus. Nekem így logikus.
Előzmény: everfreshcanon (156)
CiniKuss Creative Commons License 2009.09.09 0 0 158

"igenis az egész (Ó- és Újszövetség egyaránt) Mr. Isten által sugallmazott"

Pontsan ezt írtam, csak a sugalmazottség fogalma más mint gondolsz.

"Miután semmi bizonyítékod sem Istenre"

Istenre nincs bizonyíték! Az Istenben való hit egy DÖNTÉS! Ha úgy döntök, hogy nincs isten, akkor ebből csak azt tudom kihozni, hogy valóban nincs. Ha ellenkezőleg döntök, akkor a bizonyításaim is ezt hozzák ki. Aki nem hisz benne, annak tényleg nincs, és ne várjon tőle semmit, csak azt, hogy folyton hívja, és sugalmazza neki: higgy bennem! Még akkor is, ha ezt tagadja.

"történetek szerzői miért kívánták megadni az időpontokat és sorrendet a történetekben?... stb."

Ezt csak te véled, mert ezt keresed benne, nem a lényeget, nem azt amiért készült, és ezért vakon elhaladsz mellette. Nézed, de nem látod. Tudod, hogy van, de nem tudod mi. Ne keressük az illatokban a bűz nyomát, mert ha megtaláljuk (sokszor igen!), akkor a lejobb illatot is bűznek véljük.

A te nézőpontodból én szánalmas vagyok, és teljesen igazad van. A saját nézőpontomból ez teljesen fordítva van... Bizony nehéz úgy beleélni más gondolataiba magunkat, hogy ettől szánalmasnak kell magunkat érezni!

Előzmény: everfreshcanon (140)
CiniKuss Creative Commons License 2009.09.09 0 0 157

1. Én elsősorban az újszövetségről írtam, nem az ószövetségről. Ott valóban vannak történelmi jellegű leírások, ám ezek nagy része inkább egyfajta mondáknak tekintendők. Valami megtörtént, és hosszú évek múlva - a nemzedékek okulására, és nem történelemkönyként - le lett írva. Ha én csinálnám, szintén kiszínezném átalakítanám, hogy érthetőbb, és a lényeg jobban felfoghatóbb legyen!

2. Ha az isten valamit sugalmaz, a leíró nem szóról szóra leírja a sugalmazottakat. Sőt, maga a sugalmazás nem valószínű, hogy szavankénti, mondatonkénti szinten zajlik. A sugalmazás hatására a szerző alkati, felkészültségi, tudási szintjén jelennek meg mondatok, szokványos agyi tevékenység folytán. Hogy ténylegesen mit ír le, az egy adott szerzőnél is változhat, még ugyanolyan sugalmazás esetén is. Ha a szerző úgy véli (ez már nem sugallat!), hogy le kell írnia háromezer zsidó lemészárlását, mert az vagy megtörtént, vagy hallotta, vagy a mondanivaló szempontjából egy lényeges elemnek tűnik, akkor leírja. A sugalmazott anyag mindenképp torzít! Ami azonban fontos: a belőle leszűrhető tanulságok igazak.

Előzmény: zsugor1 (150)
everfreshcanon Creative Commons License 2009.09.09 0 0 156
Akkor nyilván ki*szott hosszú lábai voltak, vagy valami. Mert Máténál biza egyszerre két szamarat ül meg! (És az a kérdés lényegi része.)
Előzmény: Törölt nick (155)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.09 0 0 155
Ült és nem állt, és nem volt szó szamárrodeóról sem.
Előzmény: everfreshcanon (141)
everfreshcanon Creative Commons License 2009.09.09 0 0 154
Jézus nem egyszerűen kiegészítette Ézsaiást (van egy történet amit "kiegészít": az illés által csinált szárazság hosszát adja meg, amit az Ószövetségi szöveg nem tesz meg), hanem teljesen újraírja Ésaiást Jézus, elferdítve a szöveget hogy magára vonatkoztassa. Ez semmi más, csak hazudozás.
Előzmény: zsugor1 (149)
everfreshcanon Creative Commons License 2009.09.09 0 0 153
Akkor a következő lélegzetvételeddel ne mond, hogy a Biblia "tökéletes és hibátlan".
Előzmény: zsugor1 (147)
everfreshcanon Creative Commons License 2009.09.09 0 0 152
Őszintén szólva én elég jól újra tudom vágni a négy kanonizált evangéliumot. Csak baszottsok melóval jár, így gondoltam esetleg létezik egy kézikönyv a hívőknél valahol ami segítene legalább a sztorikat sorrendbe rakni. De sajna nem.

Külön megjegyezném itt, hogy a "csodaidők"-ön kívüli részek elég jól lekezelhetők időrendileg (eltekintve olyan ocsmányságoktól, mint egyes igencsak újraírt történetek Lukácsnál aki szerint Péter nem vizen járt hanem halat fogot a sztori egy teljesen más részében, hogy Jánosnál a templom megtisztítása szinte minden mást megelőz, hogy Máténál a "hegyi beszéd" (ami Lukácsnál "mezei beszéd") van teljesen rossz helyen stb.).
Előzmény: Törölt nick (144)
everfreshcanon Creative Commons License 2009.09.09 0 0 151
Had tippeljek: mert tanításai szerint engem le kell mészárolni? Mert engedélyezi, sőt helyenként kifejezetten megparancsolja a Szent Biblia a nemi erőszakot, lopást, népírtást, rabszolgatartást, kannibalizmust, házasságtörést, emberáldozat bemutatását, boszorkányüldözést - csak hogy a legkirívóbbakat emítsem?

De nem mellesleg ennek a topiknak nem ez a célja. Az a célja, hogy lehetőséget adjon tisztázni a felmerülő textúrális problémákat az Újszövetségben, konkrétan a négy evangéliumban.
Eddig erre nem sok kísérletet tettetek.
Előzmény: Törölt nick (142)
zsugor1 Creative Commons License 2009.09.09 0 0 150
tehát szerinted az istened azt sugalmazta hogy mózesék mészároljanak háromezer zsidót. gratulálok az istenképedhez, Jézussal ne foglalkozz minek az az ilyeneknek.
Előzmény: CiniKuss (134)
zsugor1 Creative Commons License 2009.09.09 0 0 149

nem betöltsem, a pontos kifejezés, hogy kiegészítsem.

Mit kell kiegészíteni? Ami rossz hibás, kevés. Tehát hozzá kell tenni jó részeket és el kell venni a rossz részeket. Ezt tette Jézus amikor Ézsaiás szövegét olvasta fel.

Éted?

Előzmény: Törölt nick (131)
zsugor1 Creative Commons License 2009.09.09 0 0 148
Akkor olvasd el újra!
Előzmény: La verita (128)
zsugor1 Creative Commons License 2009.09.09 0 0 147

Több olyan mondás van, amit Jézusnak tulajdonítanak, de nem tőle származik.

Éted?

Előzmény: everfreshcanon (126)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.09 0 0 145

kedvesvidékitahó!

Na, megint mehetsz gyónni.

Előzmény: Törölt nick (142)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.09 0 0 144

Komolyan, itt senki nem figyel?

A témától valóban eltérnek.

Szerintem ez a maximum, amit a legkisebb ellntmondásokkal össze tudtak hozni.

Képzeld, mennyire ellentmondásos lehetettt egymással a többi eredeti Evangélium. (mert több is volt, csak szelektáltak, pl. Tamás evangéliuma...).

Előzmény: everfreshcanon (130)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.09 0 0 143

ami nekem jó, a másiknak rossz lehet és fordítva.

Nem FORDÍTVA írtam.

Ami neked rossz, azt ne tedd azt mással.

Nem arról van szó, hogy ami neked jó, azt tedd  mással. Pl. rossz lenne ha megvernének az utcán? Te ne tegyél ilyet, ne verj meg másokat.

Rossz ha hazudnak Neked, akkor ne hazudj másoknak.

Rossz ha átvernek, ne verj át másokat. Stb...

(de hagyjuk abba, szerintem nem akarod érteni)

Előzmény: zsugor1 (122)
everfreshcanon Creative Commons License 2009.09.09 0 0 141
Máténál mégis sikerült neki. Talán így: http://www.youtube.com/watch?v=t9vYDAHkb8c
Előzmény: Törölt nick (136)
everfreshcanon Creative Commons License 2009.09.09 0 0 140
Kérlek titeket, legalább ne beszéljetek az Egyház(ak) nevében!
A hivatalos állspontjuk ugyanis az, hogy igenis az egész (Ó- és Újszövetség egyaránt) Mr. Isten által sugallmazott. A Katolikusok még olyan könyveket is sugallmazottként kezelnek, ammit mindenki más max. "olvasásra ajánlott"-ként kezel, pl. Tóbiás könyve.

Miután semmi bizonyítékod sem Istenre, sem a SzentLélekre, így valóban Mihelyst előállsz vele, vagy egyáltalán: pontosan meghatározod, mit jelent az "Isten által sugallmazott" kifejezés, máris közelebb leszünk egy valódi társalgáshoz. Addig viszont az én interpretációm pont olyan jó, mint a tied.

Más: ha ne keressünk időrendet, akkor is ott van még a kérdés, hogy a történetek szerzői miért kívánták megadni az időpontokat és sorrendet a történetekben? Továbbá, hogy egyes történetek mitől olyan kurvára különbözően feldolgozottak? Pl. Jézus lábának megkenése Lukácsnál teljesen másként néz ki, mint a többi három evangéliumban. Máténál nem stimmelnek a szamarak (a "szamaragolni" csak városi bunkók kifejezése, a rendes vikéki tahók lovagolnak a szamáron). Lukácsnál a Péter halat fog ahelyett hogy a vizen járna. Máténál a "hegyi beszéd" (ami Lukácsnál egy mezőn lett megtartva, így ott mezei-beszédnek kellene hívnunk?) a "titkolózó korszak"-ba van beágyazva, ami nevetséges.
És ha megcsinálom végre a jegyzeteket Mátéról és Márkról, akkor majd több példát is fogo tudni hozni.
Nem tudok mást mondani a kifogásodra, mint hogy szánalmas.
Előzmény: CiniKuss (134)
malachy Creative Commons License 2009.09.09 0 0 138
Na, hát ez az ami nincs.
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.08 0 0 136
Hogy a manóba ülhetne bárki egyszerre két szamáron, ha csak egy hátsóval rendelkezik? Ha Jézusnak több lett volna, csak benne lenne a Bibliában...
Előzmény: everfreshcanon (133)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.08 0 0 135
Egy fenékkel nem lehet két szamáron ülni. Igaz?

Amúgy meg Jézus itt a Zakariás 9.9.-t teljesítette be, tehát egy szamárcsikón kellett, hogy üljön. Egy darabon, nem a nőstény szamáron, hanem a csikóján.
Előzmény: everfreshcanon (133)
CiniKuss Creative Commons License 2009.09.08 0 0 134

"Amúgy én úgytudtam a keresztények álláspontja, hogy az EGÉSZ Biblia Mr. Isten szava."

Nem jól tudtad! A fenti csupán egy pongyola megfogalmazás, amibe szépen bele lehet kötni. Az újszövetségi iratok - az egyházi terminológia szerint - sugalmazottak. Ez nem azt jelenti, hogy az isten az egyes szavakat beleszuggerálja az íróba, és aztán az, mint egy gép, bambán leírja. Itt most beszélhetnék a szentlélekről, és miegymásról, de olyan beálítottságúnak, min te - úgy vélem - csak falrahányt borsó lenne, csak átugranád, tehát elnézést, hogy nem szaporítom róla a szót.

"ha valaki tudna egy rendes sorrendet adni a csodatevő-évekre..."

Megpróbálom mégegyszer megértetni: Az újszövetség NEM történeti mű! Tehát ne várjon senki semmiféle időrendi sorrendet, és felesleges is keresni benne. NEM arról ott szól! Van egy belső tartalma, mondanivalója, ami a lényeg. Ha ezt nem akarjuk megérteni, akkor kár elolvasni. Én pl., ha kezembe veszem a televízióm használati utasítását, nem próbálom egy történet leírásaként felfogni, pedig a kezelés lépéseiről vannak benne leírások (pl. nyomjuk meg a SETTING gombot, majd utána a nyilakkal lépjünk a TIME sorra, majd üssünk OK-t, stb...). De tudom, hogy ez még csak nem is egy regény része. A lényege az, hogy segít eligazodni a TV kezelésében. Ha nem így olvasom, akkor valószínűleg hülyének fognak nézni.

Az újszövetségben a példabeszédek, a Jézus egyes tetteinek leírásai mind önálló mondanivalót hordoznak, amit meg lehet érteni, de ne próbáljuk sorrenbe rendezni, mint ahogy én sem próbálom sorbarendezni a TV behangolását, csatornaváltást, és dátum beállítást. És ha valamilyen funkciót a TV-n többféleképpen is lehet aktivizálni, akkor máris mondhatnám, hogy a TV kezelés regény ellentmondásokat tartalmaz.

Előzmény: everfreshcanon (76)
everfreshcanon Creative Commons License 2009.09.08 0 0 133
Egy, vagy két szamáron?

PS: ha jól értem, most hülyézted le Jézust. Nem azt mondtad, hogy számodra ő az isten? Áh, mindegy is.
Előzmény: Törölt nick (132)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!