Keresés

Részletes keresés

Istvan56 Creative Commons License 2015.10.21 0 0 21377

Nem vicces vagyok hanem reális, egy normálisan működő komplett szabályzót  1000 Ft-ért nem kapsz ha hiszed ha nem.

Előzmény: enginer (21376)
enginer Creative Commons License 2015.10.21 0 0 21376

Vicces vagy :D

Előzmény: Istvan56 (21375)
Istvan56 Creative Commons License 2015.10.20 0 0 21375

Az ócskapiacon  5 év múlva.

Előzmény: enginer (21374)
enginer Creative Commons License 2015.10.20 0 0 21374

Hol lehet kapni 1 ezresért ilyen szabályozót?

Előzmény: efraim77 (21344)
Chik Fan Creative Commons License 2015.10.20 0 0 21373

Ha gondolod, van működőképes PC tápom, de van "klasszikus" 50 Hz-es, 230/12V 150 VA-es trafóm is.
Keress magánban.

Előzmény: hegekari (21372)
hegekari Creative Commons License 2015.10.20 0 0 21372

köszönöm a segítséged.  azt hiszem veszek egy új tápot vagy keresek más megoldást a 12v  ra. ha lehet úgy ,hogy olcsó is legyen :). Szép napot kívánok.

Előzmény: Chik Fan (21371)
Chik Fan Creative Commons License 2015.10.19 0 0 21371

12V majd csak a főtáp elindulása után lesz, a citromsárga vezetékeken.
Az ATX-es tápok nagy többségében  két tápegység is található. Az ún. STBY, "készenléti" táp a gép kikapcsolt, de nem teljesen áramtalanított állapotában is biztosítja a számítógép bizonyos részegységeinek a tápellátását. Ezek kevés áramot igényelnek, ezért 5 wattnál nem szokott nagyobb lenni ez a teljesítmény igény.

Többek között pl. a hálókártya is áram alatt marad. Ez teszi lehetővé, hogy pl. készenlétből a hálózaton keresztül is bekapcsolhassunk, vagy készenlétbe kikapcsolhassunk egy számítógépet. A zöld vezetékhez tartozó POWER ON áramkört tehát nem csak a bekapcsoló gomb képes alacsony szintre kapcsolni.
Hibátlan táp esetén a zöld vezeték testre zárásakor el kell indulnia a nagyobb teljesítményre is képes főtápnak.
Csak ezután mérhető 5V a piros, 12 V a citromsárga, 3, 3V a narancssárga  vezetékeken.
Ha nem tévesztettél el valamit a zöld vezeték letestelésekor, akkor hibás a tápegységed.
Elvileg nem szabadna csak 1-2 tizedvolttal eltérnie a lila vezeték 5 voltos STBY feszültségének. Amennyiben pontosnak mondható a mérőműszered, a közel 6 voltnak mért feszültség  is utalhat valamilyen hibára.
A legtöbb esetben a kiszáradt, kapacitásszegény elektrolit kondenzátorok okoznak ilyesmit. Később aztán persze a különféle gerjedés, túlterhelés miatt a félvezetők is "bemondják az ultit".
Talán van a közeledben valaki,aki meg tudná szakértői szemmel nézni a tápodat.

Előzmény: hegekari (21370)
hegekari Creative Commons License 2015.10.19 0 0 21370

ja és ha itt lejön 5v melyiken jön le a 12v ?  Irigylem most azokat akik mind ezt tudják :)

Előzmény: hegekari (21369)
hegekari Creative Commons License 2015.10.19 0 0 21369

Chik Fan. köszi a segítséget.

Mértem . !!!   Úgy mértem hogy a zöld vezetékhez raktam a műszer piros pontját , a feketét pedig a táp testre. és így volt .  5,1 v 

a lilánál 5,9 volt 

Nem tudom a táp hűtő ventilátornak nem kell forogni ?? 

Előzmény: Chik Fan (21368)
Chik Fan Creative Commons License 2015.10.19 0 0 21368

Szia!

Ha van rá lehetőséged, mérd meg bármelyik fekete vezetékhez képest, hogy áram alá helyezve a tápot, van-e és ha van, hány volt van a zöld, illetve a lila vezetékeken?
Ha a lilán nincs 5 V, akkor a Stby, készenléti táp fokozata a hibás. Ha a zöldön nincs, de a lilán van feszültség, akkor a "POWER ON" ( a főtápegységet bekapcsoló) fokozatban lesz jó eséllyel a hiba.

Hozzáértő ember talán megtudja javítani.

Előzmény: hegekari (21367)
hegekari Creative Commons License 2015.10.19 0 0 21367

Sziasztok. 

Olvastam Janika.p hozzászólását  20969.

azt írja ,hogy a PC táp fekete és zöld vezetékét összekötve elindul a táp . 

15 db feketét találtam ,igaz zöldből csak egy van .

nekem nem indult el  :( van valami ötlet ??

Nobody1 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 21366

Szia!

Szívesen.

Szerencséd volt. A fűtőspirál nullvezető felőli vége nem ráz, de ezt azért ne próbálgasd mert ha fordítva dugod be a konnektorba, felcserélődik a "rázós" vége...

Közben még eszembe jutott, hogy gyárilag a ventilátor nem a legoptimálisabb helyre van beleszerelve. Pont középen fúj rá a fűtésre, így le-fel és oldalt minden irányba megy a meleg a spirálról. Mivel a meleg amúgy is felfelé száll ezért a keltetőtér felső részén a ventilátor jelenlegi elhelyezésével akár 2-3 tized fokkal is melegebb lesz mint lent. Én fentebb szereltem és megdöntöttem ("rábuktattam" a fűtésre) a ventit, hogy a levegőt fentről fújja a fűtésre és onnan a meleget a keltető aljába, így egyenletesebb lett a hőeloszlás a gépen belül.

Előzmény: metabo (21365)
metabo Creative Commons License 2015.10.17 0 0 21365

Köszönöm szépen Nobody1! Nagyon hasznos a tapasztalatod. Megfogtam ehgyszer az elején meleg-e a fűtő még jó nem ba...ott agyon az áram... Lecserélem a mai modern szabályzóra a vezérlőt és forgathatós lesz. A többi nekem tetszik nagyon erős masszív tetejét is használhatom tárolásra :) 3 tálca forgathatós jobban is szellőzhet. Majd rakok képet, ha kész.

Előzmény: Nobody1 (21360)
fapeter Creative Commons License 2015.10.15 0 0 21364

Szia!

Ha jól sejtem, az éjszakák, és nappalok hőmérséklet változásait szeretnéd a keltetőben utánozni.

Milyen hőmérséklet lengést gondolnál elfogadhatónak? 

A keltetőtér egyszerű, de szabályzott éjszakai leszellőztetése nem tudja megoldani a problémát??

Előzmény: Lord Loch Ness (21362)
Chik Fan Creative Commons License 2015.10.14 0 0 21363

Szia!

Nem egészen tiszta, mit értesz az alatt, "ami egyszerre tud fűteni ÉS hűteni is"
Egy időben fűtsön és hűtsön? Ennek nem sok értelmét látom.
Netalán arról van szó, ha szükséges - pl. mert a környezeti hőmérséklet néha alacsonyabb, vagy magasabb, mint amennyi a keltetőben kívánatos lenne, és emiatt a keltetőtér hőmérséklete is változik-  fűtsön, vagy hűtsön, de ne egyszerre.

Ha a második verzióra gondoltál,erre van megoldás.

Olyan termosztát kell, aminek van túlfűtés elleni védelme.
Pl. a Joededy fórumtársunk által belinkelt orosz szabályzónak van ilyen funkciója és kapcsolt kimenete.
Ez a kimenet tilthatná, vagy engedélyezhetné a hűtőfokozat működését. A működési paramétereket menüben, tizedfokos lépésekkel be lehet állítani.
De két egyszerűbb termosztátot is össze lehet úgy hangolni, hogy néhány tizedfokos legyen csak a hőingadozás.

Előzmény: Lord Loch Ness (21362)
Lord Loch Ness Creative Commons License 2015.10.14 0 0 21362

Sziasztok

Egy kicsit komplexebb problémához próbálok segítséget keresni; olyan keltetőt kellene építenem, ami egyszerre tud fűteni ÉS hűteni is (hüllőtojásokhoz kellene). 

A projekt értelemszerűen hűtőgép alapon indulna, maga a fűtés is külön megoldott kérdés, a homály a köztes kapcsolgatással van; a kérdésem, hogy létezik-e olyan termosztát, ami képes hűtő és fűtő üzemmód közt kapcsolni úgy, hogy ezt két külön készülék ki-be kapcsolásával oldja meg?

A legrosszabb esetben két külön termosztátot kell betennem, de ekkor az egész cucc pontossága drámaian leesne, 1°C érzékenységű termosztáttal kb 3 fokos lenne pontatlansága...

Köszönöm

traktoros82 Creative Commons License 2015.10.12 0 0 21361

A fűtést hogyan fogod megoldani?

Előzmény: hegekari (21354)
Nobody1 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 21360

Egy nagyon fontos dolgot elfelejtettem! A FŰTŐSPIRÁLHOZ NEM SZABAD HOZZÁÉRNI MERT RÁZHAT!!!

És ez a kis dobozon lévő kapcsolótól független, mivel csak az csak az egyik vezetéket kapcsolja! Ki kell húzni a fali csatlakozóból, ha a  kisebb ajtót kinyitod és ott matatsz benne!

Apropó kapcsoló(k). Az egyik a főkapcsoló, ekkor áramot kap a ventilátor és a fűtés. (De később a fűtést a beállított hőfoknál az éteres belső kapcsoló ki-be kapcsolgatja.)

A másik kapcsolóval kívülről lekapcsolható a fűtés amikor kinyitod a nagyobb ajtót és szellőztetsz, forgatsz. (Felesleges is lenne addig menni a fűtésnek.) Ilyenkor csak a ventilátor megy. Viszont a szellőztetés után nem szabad elfelejteni visszakapcsolni! :)

Egyébként csak kb 1/3-át fogyasztja annak az áramnak amit mértél,mert kb annyi ideig megy a fűtés, miután felvette a beállított értéket.

A "nem létező" hőszigetelése sem olyan rossz mint gondolnánk, hiszen  18-20 mm-es pozdorjalapokból készítették, illetve az ajtók belül üregesek.

Még egy érdekesség. Sok helyen fűszerpaprika szárításra és gyümölcsaszalásra is használták.

Természetesen azokat direkt erre a célra vették, azokban nem keltettek soha. (Elvileg). :)

Előzmény: Nobody1 (21359)
Nobody1 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 21359

Szia!

Hú, valamikor régen én is ilyennel keltettem. Azt hiszem "500-as kiskunsági" keltetőnek hívják mivel elvileg 5X100 db tyúktojás fér a tálcákra, , de lehet ez csak helyi elnevezés. Valami kisiparos gyártotta ezeket akkoriban. Én anno egy 50 kg-os birkát adtam érte...

Ha jól volt beállítva és rendesen forgatta az ember (egyenként kézzel!) a tojásokat és persze a tojások is jók voltak, akkor simán hozta a 80-85%-os kelési eredményt is.

A tetején lévő doboz egyik - úgy emlékszem a zöld lámpája az üzembe helyezést jelezte folyamatosan világítva, míg a másik (piros) a fűtés bekapcsolását - természetesen a felfűtés után szakaszosan világítva. A hőfokszabályzója az ami a 4. képen van, de erről hiányzik az étermembrán. Az egy kb 4 mm vastagságú és úgy 5-6 cm átmérőjű kerek, zárt alumínium lemezből készült "harmonika", ebben volt az éter, ami hőre kitágult és akkor benyomta az alul lévő kapcsolót és ezzel kikapcsolta a fűtést. Azzal a hosszú csavarral lehetett állítani. aminek a felső vége kívül a dobozon egy "tekerőgomb" volt. Ez a hőszabályzó csak akkor működött jól, ha a keltető helyiség hőmérséklete állandó volt, mert ez a hosszú csavar rézből készült és ha kint változott a hőmérséklet, a zsugorodása, nyúlása elállította az előre beállított hőfokot. (Én rengeteget szenvedtem vele, aztán összeütöttem egy 0,1 C fok hiszterézisű elektronikát helyette - kb 500 Ft-ból, amivel a mai napig használják...)

A belső konnektor eredeti funkcióját én sem tudom. Én a kelés előtti napon egy lámpát (25 W-os izzóval) dugtam bele, mivel kivágtam a nagy ajtón egy dupla üveges ablakot, így láttam mi van bent keléskor.

A kisebb ajtóra is készült egy nagy lyuk, abba ment egy mutatós páramérő.

A párásítást a gép aljára betett 30X40 cm-es fotótállal oldottam meg, a páraszabályzást meg a tálca ide-oda tologatásával és a szellőzőlyukakkal lehet "belőni".

Nem olyan rossz gépek voltak ezek, csak érteni kellett hozzá és a keltetéshez, illetve munkaigényes volt a kézi forgatás és esztétikailag sem egy formatervezett szerkezet...

.

Előzmény: metabo (21356)
metabo Creative Commons License 2015.10.11 0 0 21358

Ennél komolyabb észrevétel valakinél ? :) Érdemes-e digitális vagy ilyen szabályzót beépíteni ?

http://www.jofogas.hu/bacs_kiskun/Kelteto_hofokszabalyzo_36039024.htm?first=1

Törölt nick Creative Commons License 2015.10.10 0 0 21357

Atyaisten

Előzmény: metabo (21356)
metabo Creative Commons License 2015.10.10 0 0 21356

Sziasztok!

Kérnék egy kis segítséget a nagy öregektől :) Örököltem egy régi keltetőt utoljára mondjuk 20 éve láttam még 15 évesen a nénémnél, de akkor nagyon nem érdekelt a keltetés sajnos... Csatolok képet talán valaki megmondja ez egy régi "gyári" vagy házilag barkácsolt lehet ? Amúgy nagyon igényes brutál fűtőegységgel. A dugaljak régiek voltak ezeket ma újra cseréltem van a tetején egy kis dobozka 2 kapcsolóval nem nagyon tudom mit szabályoz elvileg 2 égő is lenne, ha nem égtek volna ki. Van egy tekerő szabályzó ez, ha semmihez nem ér hozzá 41 fokot tud a gép üresen tehát 1 tálcával tojások nélkül. Ha letekerem hozzáérintve ahhoz a "szabályzóhoz ???" Akkor már 46 fokot is tudott. Gondolom ezzel lehet szabályozni. ami jó, hogy inkább melegebbet tudjon mint hidegebbet igaz , Ha csak 25 fokig menne fel nyilván használhatatlan de így szerintem lehet szabályozni, mert sok lyuk van rajta kukoricacsuhéval betömve :)) Tudom most jönnek, majd hogy hu de pontosan kell a hőfokot beállítani meg így úgy amúgy. Azon vagyok és közben elkezdtem a gy hűtőből keltetőt csinálni azzal tökéletesen hozom a 37.5 fokot higanyossal mérve pedig a román melegítős ventilátor egység van benne, de mivel nem gagyi műanyag a burkolat így szépen egyenletes a hő nem ingadozik viszont ide még kell nekem forgató + tálcák sok a munka még vele. Valamelyiket eladnám csak nem tudom melyiket s mennyit érhet ez a nagy keltetőszekrény ?

Hatalma fűtőegység 20-25 perc alatt már 40 fokon van + ventilátor szépen középen egyenletesen rátolja a levegőt a tálcára. 5db tálca egy tálcára megnéztem 300-305db fürjtojás fér tehát a kapacitása 1.500 db. Fogyasztását megmértem és 414-420W-ot fogyaszt persze lehet később leszabályoz, visszavesz ezt nem tudom 1 óráig járattam. De így sem vészes napi 350Ft ami 17 nappal is 6000Ft körül lesz. Ami tudom sok annak aki hungarocelessel keltet meg tizedeket állítgat. Minap adtam 100db tojás egy bácsinak akinek a keltetője egy téli kapát alatta infarlámpa a levegőztetést manuálisan oldja meg :) És így 66db madár kelt ki... Szóval kérem aki okoskodni szeretne, hogy mennyire fontos ez meg az annak itt a kabátos eredmény. A nagy öregekhez fordulok aki talán már látott ilyet.

Szóval visszatérve 6 ezer forint áramot eszik de cserébe 1500db tojásból, ha 60%-ot tudná már az 900 élő fürjecske ami több 100 ezres profit elsőre is :) Kabátos keltetéstől azért jóval komolyabb ez a technika. + van belül egy konnektor de mire jó azt nem tudom... Ajtók már nem 100%-os állapotban záródnak esetleg ide asztalossal csináltatok új ajtót egy kis üveges résszel, hogy könnyebben lehessen belőni a hőfokot majd. Ötlet vélemény ?

Törölt nick Creative Commons License 2015.10.09 0 0 21355

Debrecenben nem tudtok egy helyet, ahol lehet venni alu lemezt kis méretben? mindenhol csak táblában árulják, nekem viszont egy fél m2 kellene... Meg esetleg egy hely is jól jönne, ahol szépen levágják. Keltető burkolatához kellene.

hegekari Creative Commons License 2015.10.07 0 0 21354

Köszi .

Szabályzót és a relét már meg is rendeltem.

Előzmény: efraim77 (21353)
efraim77 Creative Commons License 2015.10.07 0 0 21353

bármilyen 12V egyenáramú adapter jó amit esetleg otthon v. bontásból találsz. Nincs semmi komoly áramfelvétele.

Előzmény: hegekari (21352)
hegekari Creative Commons License 2015.10.07 0 0 21352

Milyen trafó kell hozzá ? 220v ról 12v ra ? Mennyire erős trafó ?

Előzmény: efraim77 (21350)
hegekari Creative Commons License 2015.10.07 0 0 21351

Köszi a segítséget. A szabályzó úgy látom 12v betáp. 220 v ( 230v ) feszültségről működő szabályzó is van ilyen hiszteriézissel ? 22p fűtést szeretnék kapcsoltatni vele.

Előzmény: efraim77 (21350)
efraim77 Creative Commons License 2015.10.07 0 0 21350

Szabályzó

na ez szerintem jó lesz neked.

Előzmény: hegekari (21348)
efraim77 Creative Commons License 2015.10.07 0 0 21349

A szilárdtest relé

A szabályzó

DE a szabályzóból sok van jól nézd meg a a hiszetrézist, most csak gyorsan betettem egyet a keresőből mert amiket én vettem már eltűnt a listámról. DE a lényeg hogy ilyet keress.

Előzmény: hegekari (21348)
hegekari Creative Commons License 2015.10.07 0 0 21348

Annyi lenne a kérésem ,ha megirnátok vagy egy linkkel segítenétek , hogy a keltetőbe melyik típusú kínai szabályzót , és melyik hozzávaló szilárd test relét rendeljem meg. Több száz hozzászólást visszaolvastam innen tudok erről a megoldásról, hogy a relét cserélni ajánlott. Sajnos nem mentettem el azokat a hozzászólásokat amiben erről szó van. Aki tudja miről van szó annak egyszerő az ehez kapcsolódó dolgokat leirni belinkelni. ( a relé cseréhez egy rajz is jó lenne ) Várom és köszönöm a segítségeteket.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!