Nem, kisidinél. Ő fertőzött meg a képeivel annakidején, amikor ültette őket. Álomszépek. És különlegesek. Van nála egy óriásfejű, új szerzeménye, na, az tényleg akkora, mint egy ötös foci. :-)
csak felkupacolni nem tudod annyira, hogy teljesen fedjen minden hajtást, semmi ne látsszon ki belőle... pár hét és úgy összetöpped, hogy nem jelent védelmet
2010-ben ültettem az első bokrokat... azóta már mekkorák lennének... én biztos, hogy még pár évig takarom őket, nem akarok megint így járni, most látom, hogy egy év alatt mekkorát képesek nőni, ha nem fagynak vissza:)
az ideális mikroklíma a lényeg, ha nem olyan védett helyen vannak, akkor fiatal korukban muszáj őket takarni, különben minden tavasszal indulhatnak a nulláról, úgy lefagynak... akkor hogy nőnek meg ember magasra? sehogy:(
itt is vannak a faluban ember magas bokrok, amiket persze már nem kell takarni télire
ezt mondjuk kitapasztalhatja mindenki magának, ha hajlandó elvesztegetni pár évet, akkor megpróbálkozhat takarás nélkül... aztán vagy szerencséje lesz, vagy nem.
én próbáltam csak enyhén takarva, csak levelet kupacoltam rájuk... semmit nem ért, tövig fagytak.
Sziasztok! Tegnap jártam az egyik hortenzia nagyhatalomban hazánkban. :-)
Mert Zsur nem száít annak, Ő "más vizeken" evez. :-)
Szóval ideális körülmények között gyönyörű bokrok, szinte ember magasságúak!! A fajták tömkelege, de lalának mondom, Macrophillák, és nincsenek takarva télre.
Az ideális körülmények a védett mikroklíma, csöpögtető öntözés, árnyék, ami kell.
Gyönyörűek voltak, köszönöm a szíves vendéglátást és a rengeteg hajtást itt is!!
hát úgy képzeld el, hogy 6 ezerért plusz postáért rendeltem tőlük ilyet... azt küldtek nekem fehéret a már meglévő hat tő fehér mellé... hát boldog voltam nagyon:s :((((
minél több napot kap, annál szebb lesz, inkább a napos helyet szereti, és egyáltalán nem fagyérzékeny, nem kell télire csomagolni. úgy hagyod, ahogy van, és tavasszal vágod vissza kb. 20 centisre. ennyi a teendő vele. a vizet sem igényli annyira, mint a macrophyllák, nem kókad meg olyan könnyen.