Úgy tudom, hogy ha a szerkezet törpefeszültségről működik, akkor nem kell bevizsgáltatni a készüléket. Én ilyen esetekben, vagy elemről, vagy CE jellel ellátott külső adapterről működtetem a masinákat. Az anyagi ellenértéket, meg úgy is el lehet bartelezni, hogy kiszámolod mennyit ér meg neked a kütyük előállítása. Keresel egy olyan terméket, amit úgy is meg szeretnél venni. Ezt megveteted a közbeszerzési eljárás keretében. A készüléket egyszerűen "elcseréled" az általad gyártott eszközökre. Az sem gond, ha leltárba kell venni, legfeljebb a leltár idejére visszaviszed bemutatni.
Ez egy sajtszámláló kvalitatív vérkép meghatározásához.
Ez a gyakorlatban általában úgy történik, hogy beteszi az illető a kenetet a mikroszkóp alá és ide-oda tekergeti a tárgylemezt egy meghatározott útvonal szerint és számolja a sejteket, mert megismeri őket.
Amit felismert, ahhoz húz egy papírra egy strigulát, aztán megy tovább.
Pontosan 100 db sejtet kell megszámolnia és 10-féle ilyen sejt van, a végén amelyik sejtnél ahány strigula van, annyi százalék az adott sejt előfordulása és ez maga a lelet.
Ha ki kell néznie közben a mikroszkópból, akkor esetleg nem tudja, hol tartott és egy sejtet kétszer is megszámol, ami nem jó.
Meg azt is tudnia kell, mikor éri el a 100-at.
Persze aki profi, annak ez hellyel-közzel megy, de azért nem mondható barátságos eljárásnak.
Van erre automata pár millióért, az megcsinálja ember nélkül, de erre senkinek sincs pénze, legfeljebb a gyógyszergyáraknak.
És van egy angol gyártó, aki csinál erre egy a miénkhez hasonló készüléket, csak sokkal kevesebbet tud és az ára 300 GBP körül van.
Hát ennek alternatívájaként raktuk mi össze a miénket, működik is évek óta minden hiba nélkül vagy 10-12 darab belőle.
Ez egy kis asztali dobozka, amin ott vannak ergonomikusan elhelyezve a gombok és ezeket tudják nyomkodni, egy 4x20-as LCD-n látszik az összes sejt és az eredmény, 100 db-nál sípol, meg még 1-2 fícsör, roppant bonyolult szerkezet, nyilván nem kell mondanom:)
Azt hiszem egyébként, hogy ez egy adminisztratív probléma.
Nem tudom, mire írták ki a közbeszerzést, illetve mire kapják a pénzt, mert lehet, hogy csak orvostechnikai eszközt vehetnek belőle és akkor hiába magyarázok én bármit, ezt nem vehetik meg CE nélkül.
Beszéltem a hölggyel, aki összeállította az eszközök listáját és ő írta ezt elő.
Aztán ő is bizonytalan volt, hogy ezt most akkor kivegye-e és ezzel esetleg azt kockáztatja, hogy a többi eszköz beszerzését is elbukják valami ellenőrzés esetén.
"Arra azért kíváncsi lennék, hogy az a golyóstoll, amivel a kütyünk hiányában jelenleg a strigulákat huzigálják egy darab papírra, vajon rendelkezik-e EÜ-szintű CE minősítéssel:)"
Az nem orvosi eszköz, tehát nem kell rá. Ha a te eszközöd sem orvosi eszköz, akkor a törvény szerint arra sem kell. Lehet, hogy elég a saját nyilatkozat a megfelelőségről, mint X kategóriájú elektronikus eszköz. De ezt neked kell tudnod, neked kell eldöntened, hogy a te eszközöd micsoda, mi is az az X.
A kínai piacterekről rendelt modulokkal nem fogsz tudni CE minősítést szerezni, mert hiányozni fog mellőlük a kötelező, beszállítói tanúsítvány.
Ahhoz nem is akarok, az egy teljesen más, hobbi projekt egyelőre.
A másik dologgal kapcsolatban köszönöm az észrevételeket, én is nagyjából erre jutottam és arra, hogy ehhez bizony nem lesz CE minősítés. Vagy kell valakinek enélkül, vagy nem.
Amúgy az az érdekes, hogy ez lényegében egy asztali számológépnek felel meg.
Beteggel nem érintkezik, de még csak mintával sem, semmilyen informatikai rendszerrel nincs kapcsolatban.
Arra azért kíváncsi lennék, hogy az a golyóstoll, amivel a kütyünk hiányában jelenleg a strigulákat huzigálják egy darab papírra, vajon rendelkezik-e EÜ-szintű CE minősítéssel:)
A kínai piacterekről rendelt modulokkal nem fogsz tudni CE minősítést szerezni, mert hiányozni fog mellőlük a kötelező, beszállítói tanúsítvány. Lehet kínai beszállítód, de előre le kell velük levelezni, hogy milyen tanúsítványokkal rendelkeznek. Lehetőleg küldjék el előre. Azt is számold bele, hogy így te leszel az adott komonens importőre, és ennek van VÁM + ÁFA terhe is. Kell tudnod kérni a kínai partnertől számlát az itthoni adóelszámoláshoz, stb.
Attól még egyáltalán nem biztos, hogy orvosi eszköz. És ha nem az, akkor nem kell CE.
Ha viszont kell, akkor szükséged lesz egy tanúsított minőségbiztosítási rendszerre, pl ISO 9001. Ezután a ISO 14971:2007 Medical devices -- Application of risk management to medical devices szabvány alapján meghatározod azt, hogy az eszközöd milyen problémákat tud okozni, és ezeknek milyen az előfordulási valószínűsége. Ebből kijön, hogy milyen osztályba kell sorolni. Egy beültethető elektronikára sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint például egy nyomógombos reflex idő mérőre. Mindent folyamatot dokumentálsz. Felhasználói igények felmérése, tervek, tervek változása!, klinikai tesztek eredménye, stb.
Amennyiben szoftvert is tartalmaz a készülék, úgy alkalmazni kell a fejlesztése során a IEC 62304:2006 Medical device software -- Software life cycle processes szabványt. Ez hasonló, mint az előbbi, tehát be kell azonosítani a szoftver modulokat és almodulokat, melyik milyen kárt tud okozni, és te ezt hogyan tudod detektálni, illetve megelőzni. Szoftver esetében viszont nincs előfordulási valószínűség, minden hibát 100% valószínűséggel kell számításba venni! El kell különíteni a más gyártótól származó modulokat (SOUP), és kezelni kell az álatluk okozható veszélyhelyzeteket. Szintén dokumentálni kell minden folyamatot, a tervezéstől, a validáláson át a unit és system tesztig, a sikeres és sikertelen eseteket is, valamint a design változásait is. Itt is vannak osztályok, minél szigorúbb osztályba esik, annál többet kell dokumentálni.
Orvosi eszköz esetén nem lehetséges gyártói nyilatkozattal CE papírt kiadni, mindenképpen szükség van független labormérésre is. Ebben van EMI mérés, ESD teszt +-15 kV érintéssel, 80-6000 MHz közötti besugárzás 10 V/m horizontálisan és vertikálisan (kórházban, fixen telepített eszköznél 3 V/m). Ha 1,5 méternél hosszabb a tápvezeték akkor megint plusz szabályok, és ha 220 Voltról működik, akkor megint. A 220 Voltos működés esetén érdemes beszerezni tanúsítvánnyal egy 220 Volt 5 Volt tápegységet, és akkor le van ról a gond. Ez drágább lesz, mint a sima, de olcsóbb, mintha te magad akarnád minősíttetni.
"Akkor kell kell kulso tanusito, ha ala akarod tamasztani a meresi adatokat fuggetlen szervezetekkel."
Vagy akkor, ha kötelez rá a törvény. Tipikusan a veszélyes üzemeknél írják elő, mint járműipar, orvosi eszközök, stb.
A korábban linkelt oldalon van egy ilyen kitétel:
"FIGYELEM! Fontos azonban, hogy meggyőződjön arról, hogy az Ön terméke valóban az adott kategóriába tartozik-e. Ennek tisztázása azért nagyon fontos, mert szigorúan TILOS az olyan termékeken elhelyezni a CE jelölést, amelyek esetében az nem kötelező!"
CE: nagyon leegyszerusitve: a gyarto nyilatkozik, hogy megfelel a termek a szukseges szabvanyoknak (ir egy papirt...). Akkor kell kell kulso tanusito, ha ala akarod tamasztani a meresi adatokat fuggetlen szervezetekkel.
Ha mind az arduino modul, mind pedig a tapegyseged CE-s, akkor en siman alairnam a CE nyilatkozatot (hiszen a kockazatos reszeket mar masok tanusitottak)
"Rendeltem egy ilyet de még nem jött meg, nem tudom, használható-e egyáltalán."
Nem használható egyszerűen. Érdemesebb lenne egy 9 tengelyes mogásszenzort használni, az egy kicsit egyszerűbb. (3xAccelero, 3xGyro, 3xMagneto) Akkor mindegy hogyan áll a motor tengelye a földfelszínhez képest. De meg fogsz őszülni, mire a szenzorfúzió összes hibáját (offset hiba, drift, mágneses tér változása, stb) elfogadható szintűre csökkented.
A legegyszerűbb, legbiztosabb, legpontosabb az lenne, ha encoderes motort használnál. Igaz, hogy drágább, mint a sima, főleg az abszolut pozíciót adó, de nagyon pontos.
Lenne két kérdésem, amire talán tudja valaki a választ:
1. Van egy működő Arduino alapú kütyü, lényegében egy számológép. Van rajta 12 gomb és azt számolja, melyik gombot hányszor nyomták meg és az eredményeket folyamatosan jeleníti meg egy 4x20-as LCD-n
Csak azért vázoltam a működést, hogy fel lehessen mérni az egész rendszer bonyolultságát...:)
Ez kereskedelmi céllal, lényegében konkrét megrendelésre készült, épp most néztem meg, hogy az a 10-12 darab, amit megcsináltam 4 éve, a mai napig minden hiba nélkül működik.
Most érdeklődik iránta egy állami cég, de ők csak közbeszerzéssel vásárolhatnak és minden beszerzett eszközhöz kell CE minősítés.
Ha jól tudom, a CE egyfajta gyártási minőségbiztosítási rendszer, de itt nincs semmiféle gyár, ezt én csinálom a két kezemmel az asztalon.
Szóval a kérdés az, hogy van-e valakinek tapasztalata, hogy egy ilyen, lényegében zsebszámológép bonyolultságú eszközre mennyibe kerülne egy CE minősítés megszerzése?
2. A másik projektben motorokat kellene vezérelni, megjegyezni a mozgásokat és azokat mintegy visszajátszani, ugyanúgy mozgatni a motorokat, mint a rögzítési szakaszban.
Ezt nyilván meg tudom csinálni úgy, hogy kapcsolókkal, joystick-kel vezérlem az egészet és a motorra kiírandó aktuális értékeket tárolom egy tömbben.
Ez is működik.
Viszont az igazi az lenne, ha a betanítást manuálisan is el lehetne végezni.
Ha a szervo motortól elveszem a tápot, akkor lehet tekergetni ide-oda, ezeket az elmozdulásokat kellene valamivel detektálni.
Potméterrel próbáltam, de egy mezei potméter minősége olyan gyalázatos, hogy össze-vissza ugrál vele a motor. Kap valami fals értéket, odaugrik, de a következő érték már megint jó, akkor visszaugrik
A kérdés, hogy használt-e valaki olyan érzékelőt, ami tud efféle elmozdulást-elfodulást mérni és tényleg jól működik?
Az analóg bemenetet nem tudod lespórolni, azok ugyanis a mikrokontroller IC részei. Amúgy azok is sima digitális I/O lábak, csak van plusz ADC funkciójuk is. Ha kisebb alapterületen akarsz elférni, akkor vegyél pro mini-t és azt építsd be. Kínából nagyjából 500 ft / db áron lehet rendelni. Nincs rajta USB csatlakozó, illetve illesztő IC.
Vagy vehetsz önállóan ATMega328P-PU IC-t is, és akkor azt oda forrasztod, ahová akarod. Ez utóbbi esetben viszont neked kell gondoskodnod a tápról, reset felhúzóról, kvarcról, stb.
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy az ardu.nano-n "kifejlesztett" kódnak, milyen egyszerűbb környezetet építhetnék, hogy ne kelljen minden újabb kreálmányba egész arduinot beletenni? Hiszen feleslegesen tud olyan sokat pl.: egy futófénynek nem kellenek az analóg bemenetek.
Kiadok egy AT parancsot aminek a vége lemarad, illetve ha először adom ki teljes értékű válasz jön, ha megismétlem lemarad a vége ami a lényeg lenne,
Pl. a cpisend válasza olyan 72 karaktert ad vissza, a dns lekérdezés lefut először jól, de a további lekérdezés eredménye véget ér az ip cím első tagjánál.
Nem találok olyasmit ami a válasz puffer méretét leírná.
Van egy jó kis DC motorra tervezett encoderes pozícionáló sketch-em.
Szeretnék segítséget valakitől, hogy kiegészítsem egy homing funkcióval.
Ha segítene valaki azt nagyon megköszönném.
Íme a sketch:
[code]
#include <Button.h> //ez a verzió a dobozcsere utáni jó #include <Encoder.h>
const int PWM0 = 6; const int PWM1 = 5; const int BTN_MEM_PIN[] = {A0,A1,A2,A3}; const int READY = 13; int currentPos = 0; int newPosition = 0; int runningSpeed = 0; long distanceTogo = 0;
Encoder myEnc(2, 3); long oldPosition = -999; long targetPosition = 0; #define ACCURACY 10
Lehet, hogy félreérthető volt a saját vezérlős kijelző. Úgy értettem, hogy mindegyik digit 7 szegmenses kijelző egy IC-vel van meghajtva, így nem kell multiplexelni.