Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Légyszerű agresszív fekete 2-3 mm-es rovarok, az ember arcát támadják. Egy kicsit a tőzeglegyekre hasonlítanak, de annál agresszívebbek. Valószínűleg az ember izzadtsága vagy lehelete vonzza őket. Előszeretettel repülnek az ember az ember szemébe mert állítólag vonzza őket a nedvesség. Ha hessegetem, többen lesznek. Szinte öngyilkos módon repülnek az ember szemébe, szájába, orrába és gyakorlatilag egy idő után teljesen ellepik az embert, a kinti munkát pedig lehetetlenné teszik. Bokros, susnyás környezetben, vagy azok közelében fordulnak elő leggyakrabban. Valaki találkozott már ilyenekkel? Mik ezek?
Szerintem nézd a jó oldalát, nagyon hatékonyan fogyasztják a tetveket.
Nálunk évek óta élnek a kertben, és megvannak a hazai katicák is. Megoszlanak a vélemények, hogy mennyire baj, hogy elszaporodott. Tenni viszont nem nagyon lehet semmit, házi módszerekkel biztos, hogy nem. Ráadásul nagyon sok katicafaj van, ha valaki nem ismeri jól őket, még az is lehet, hogy valami mást pusztít el helyette.
Az elsőnél valamelyik Lixus fajra gondolok, de az ormányosokat nem nagyon ismerem. Itt van egy pár, de hogy ez pont ezek közül valamelyik, vagy sem, azt nem tudom.
Én csak terepen (ill. a kertben) szoktam fotózni. A fotós dobozomban mindig van egy darab milliméterpapír. Ha van rá lehetőség, és a modell nem repül el közben, arra is rá szoktam tenni az állatot még ott a helyszínen. A határozásnál sokszor segítség, és amelyik fórumra néha föl szoktam tenni, amivel nem boldogulok, de érdekel, ott mindig kérik a méretet.
Köszönöm a hozzászólásokat. Elnézést ezért a sok képért, és legközelebb használni fogok miliméterpapírt a méretarányhoz.
A dolgozat egy egyszerűbb beadandó lesz, ahol egy permetezett és egy nem permetezett rozstábla diverzitása lesz összevetve. :) A leggyakrabban előfordulókat kell azonosítani, amelyek nagyrészét most megtudtam. Tehát óriási segítség az eddig meghatározott mennyiség. :)