A csuka tepsiben fokhagyma és tejfel nélkül eltékozolt kincs... Egyébként töltve is nagyon finom, ledarált husához zsemle, tojás, sok petrezselyemzöld, szardellapaszta...nyamm... :-)
Korábban (már nincs:(( ) a Lurdyban lehetett 1000Ft/kg körül kapni fagyasztott kardhal steaket 1-1db-os kiszerelésben. kicsit fűszerezve, hirtelen átsütve nagyon finom volt, nem volt száraz.
Lenne egy kérdésem. Kaptam 1 csukát, szeretném karácsonykor megsütni. Tudna esetleg vki mondani tuti receptet?
Miért akarsz Te kardhalat enni? Az eléggé száraz és szerintem túlzottan sok íze nincs. SZicíliában láttam a piacon egy kb. 50-kg-s példányt, szóval nagyon meg is tud nőni.
Köszönöm az infót. A Nagycsarnok halkínálatát én sem tartom különösen sokra, sem a választék, sem az árak szempontjából. A Cora budapesti áruházaiban, legalább is a honlapjuk tanúsága szerint, szinte elképesztő halválaszték található. Sajna, kardhalat ők sem tartanak. Ma voltam az Auchanban, lazacfilé akciósan 2499 Ft/kg. Füstölt lazacból is igen széles a választék, míg a tecsóban csak egyféle van, kétféle kiszerelésben.
Nem semmi, hogy a csarnok halügyileg ennyivel el van maradva a Corától. Nekem legközelebb Auchan van (80 km), Corához sajna már 160-at kellene autóznom, ezért is írtam tegnap. Spar/Interspar csak 30 km, így azt vígan megnézem.
Sparban kell, hogy találj, de láttam ugyanezt a Metroban is. A csomagolást az elöbb írtam, úgyhogy nem ismétlen. Ha lenne súlyosabb csomagot vivő galambposta, hát elküldeném.
Valahogy le tudnád írni a csomagolását (vagy a kiszerelését, vagy kinézetét) a vörös tonhalnak? Nagyon rá fentem a fogam, így mindenképpen elmegyek a legközelebbi Spar-ig, hogy kipróbáljak egy adagot.
Hadd kérdezzem meg, tavaly hol vettél friss tonhalat? Én a gazdaságos szupermarketban még nem láttam, csak lazacot (meg más egyebet), de annak is szépen felment az ára a tavalyihoz képest (Karácsony előtt 990 Ft/kg volt akciósan, ha jól emlékszem). Arról véletlenül nincs infótok, hogy hol lehet beszerezni, szintén frissen, kardhalat?
Vigyázz, mert nem mindegy, hogy milyen tonhal. Ez egy speciális tonhal, a vörös tonhal. Ha ilyet vettél, akkor ezzel úgy kell bánni, mint a legfinomabb marhahússal, a bélszínnel. Semmi fakszni, pici só és nagyon gyorsan kell megsütni pici olivaolajban. 2-3 perc egyik oldal és ugyanennyi a másik. Maga a húsa isteni!
A hollandi mártás egy vajas, tejszínes mártás, ha felmész a www. mindmegette.hu-ra, akkor baloldal felsorolja a kajákat és a mártásoknál többféle leírás is van a hollandi mártásról. Tavaly én csináltam, de már nem emlékszem rá, idén meg csalok, mert vettem Bécsben port is, amiből lehet csinálni, meg kész hollandi mártást is. Karácsony este az ember időhiányban szenved!
Bármilyen spárga jó, nem kemény. A konzervvel semmit se kell csinálni, csak megmelegíteni, én mélyhűtöttet vettem a KAisersben és kb. 5 percig inkább gőzölöm, mint főzöm.
ha hiszed, ha nem én is fagyasztott tonhalat és lazacot vettem karácsonyi megevés céljából. tonhalat még nem készítettem, csak konzerva formájában fogyasztottam. tudnál adni egy-két tippet az elkészítésre ? mire figyeljek oda?
a zöld spárga is érdekelne? azt meddig kell főzni? nem túl kemény? nekem otthon fehér spárga van, az nem jó?
Én itt vagyok, mint nagy halevő, na meg nem csak én, hanem az egész családom.
A Sparban vettem meg a vörös tonhalsteaket karácsonyra. Majd meglátom, hogy mi a különbség a friss és a fagyasztott között, mert tavaly frisset vettem, de dupla áron. Itt az 1 kg( darabonként a szeletek külön csomagolva) 2600.- Ft. Ezt zöldspárgával és hollandi mártással csinálom. Azért vettem filézett lazacot is, abból meg lazacsteak lesz majonézes krumplival( az anyósomnak megrántott ponty, mert ő azt szereti)
A hétvégén emgcsináltam immáron sokadszorra a mindmegettés toszkán hallevest, hát pazar volt.
én Ukrajnában ettem csuda jó füstölt halakat (makrélát, meg ilyen füstölt tengeri snecit aminek le kell tépni a fejét, és kihúzni a belsőségeket mielőtt behamázod) a vodka nagyon megy hozzá. nameg az ukrán sörök pl. obolony, szlavutics, vagy csernyigovi.
pont ott kint főztünk halászlevet: friss csuka, süllő, és sügér felhasználásával csupán. figyelem! ponty, keszeg nem volt. Isteni lett! életem egyik legfinomabb halászleve volt. próbáljátok ki, ha lehet folyami halból.
aki kint jár ne felejtsen venni vodkát, ikrát, és halkonzerveket, és sört.
A ... gazdaságos áruház holnaptól olasz tokhalat is árul eksönben. Arra lennék kíváncsi, hogy fagyasztható-e ez a fajta hal? Tudom, hogy minden fagyasztható, de ha valaki evett már fagyasztott pontyot tudja miről beszélek...
Szupi jó a konzerves is, de a friss mégiscsak friss. Mindkettőnek megvan a maga feldologzása, és fogyasztási része.
Én az utóbbi pár hétben pl. fagyasztott és konzerv halon éltem (mit éltem, tengődtem...;) Fagyasztóból kivett halászlé és társai után már nagyon vágyok a finom friss halhúsra.
Még mielőtt megközevtek: a fagyasztott halászlé már jó dolog (ami mondjuk a fagyasztott halászléhez való húsos halról nem mondható el). Megveszi az ember a halat, előkészíti, megfőzi belőle a levet, aztán lefagyasztja a levet hallal együtt (én adagonként szoktam, az ínységes időkre - no, most az van....- de karácsony előtt is ezt szoktam csinálni, nem fogok utolsó nap sorban állni, majd bohóckodni)
Amúgy is -nagy csodálkozásomnak hangot adva- szerettem volna írni, hogy senki nem ír a topikba, azaz senki nem eszik halat? Ez NAGYON szomorú.....
De Hozzád inzézve: asszony inkább a kaviárt dugta volna el, nem ? ;) Off Sztolicsanájánál jobbat nem tudtál választani, ember? Mint mondjuk az 5 csepp? (Pjaty kapel) Miért nem helyit nyomtál magadba (és hoztál haza)?" On
A halak és herkentyűk ugye nem merültek ki abban, amit írtál? És -nagyon remélem- nem a konzervipart gazdagítottad jobban, mint a friss árukat? Konzerválva is mind finom, de helyben frissen éve a legjobbak, konzervet pedig görgetni haza :))))
de a feleségem eldugta az egyik üveg vodkát.... így az még megvan.... valahol....
Ettem kint füstölt sprotnit, kicsit nagyobb, mint amit itthon lehet kapni, de sokkal sokkal jobb. Ugyan úgy olajban van....
Meg ettem ráksalit az is király volt....
Meg még ettem olyan halat amit mi ruszlinak hívunk (de nem biztos hogy ez a hivatalos neve) hagymás kicsit ecetes sós cucc.... állat volt.
Szóval Moszkva jó hely ilyen szempontból..... meg amúgy is....
az oroszok mind baltával faragott népek ránézésre, de amúgy egészen normálisak, ha találsz olyat aki megérti amit mondasz (angol) vagy értékeli amit makogsz oroszul (ezt erőltettem, kemény volt mert nem tudok oroszul csak egy nagyon kicsit)
Szóval, ha esetelg tényleg a fejedre húzod azt a halacskát, akkor kérlek hogy csinálja egy fotót és ASAP tedd be ide, hogy hal(l)hassunk erről.... illetve láthassuk azt!