De csak hogy világos legyen: én ez alapján a rendelet alapján csináltam idén jópár családi házat. Most az egyik helyen belekötöttek egy olyan dologba, ami idén 6 helyen eddig csont nélkül átment. Szóval rohadjon meg az éphatóság :D
Ez egy örök vita az épitészek és az éphatóság között.
Előbbiek erre a jogszabályra hivatkoznak általában, de az éphatóság szerint a tetőtérbeépités mindenképpen a tartószerkezet megváltoztatásával jár, hiszen hasznos terhet raksz a födémre, megváltoztatod annak terhelését.
Melyik jogszabályból ollóztad? (csak hogy élőből-e)
A tetőtérbeépitéshez nem kell épitési engedély, de bejelentés köteles, tehát ugyanúgy kell hozzá minden, mintha mégis kellene...
HA van olyan használatbavételi engedély a kezedben, amiben a tetőtéri helyiségek is fel vannak sorolva, mint elkészültek, akkor megúszhatod a dolgot, mert a tetőtéri ablakért nem fognak rinyálni.
De ha ezen a használatbavételin csak a földszint szerepel, hiába van 10 évvel ezelőtti épitési engedélyed, az már elavult, újra meg kell kérni.
Az elsőre a válaszom a NEM. Ám ez nem jelenti azt, hogy nem kell kivitelező, építési napló...
A másodikra pedig az, hogy menj be az illetékes első fokú hatósághoz és vesd fel neki a problémádat. Ha lesz/kell valami intézkedés, akkor úgy is ő hozzá fog tartozni.
Nem a helyiek mennek ki, az épitésfelügyelet megyei szervezet.
Épitési műszaki ellenőrként keress rá, a Kamara honlapján is találhatsz rá embert, bár szerintem a google gyorsabb és jobb :)
Kérj legalább 3 árajánlatot, mert nagy a szórás.
És nem árt személyesen is beszélgetni a házról pár szót, mert ha kifogsz valami kötözködő-régimódi fószert, akkor a saját dolgodat nehezited meg. Tegyél fel neki pár keresztkérdést, itt a fórumban már eléggé kikupálódtál :)
Adtam le egy csomó kiviteli tervet idén, de nem problémáztak azon, hogy a fedélszéktervet én (épitész) csináltam. Úgy látszik vannak háklisabb épitésfelügyeletisek is.
Ja, és pont most vagyok túl az első építésfelügyeleti ellenőrzésen... Minden csont nélkül átment, kivéve, hogy a fedélszéktervet az építész tervezte... Állítólag ezt mostmár csak statikus csinálhatja... Szerencsére KömKel által anno ajánlott (ismételten köszönet neki) statikus készségesen kiállította róla a tervezői nyilatkozatot és aláírta, lepecsételte... A héten le is adtam a hiánypótlást és el is fogadták...
Esetleg úgy lehet megúszni, ha valamelyik vállalkozó (mondjuk a kőműves) elvállalja, hogy köt szerződést a többi vállalkozóval (de ez csak akkor lehet, hogyha a vállalkozása tevékenységi körében benne van a gépészet és a villanyszerelés is - kamarai regisztráció is kötelező)... Így megúszhatod a hivatalos műszaki ellenőrt (de a szakági FEMÜ-ket nem).
Én most vagyok kivitelezés közben és van egy nem hivatalos műszaki ellenőröm (építész mérnök, de nincs hivatalos műszaki ellenőri papírja) és rengeteg gondtól / gondolkodástól megkímél...
Elektromos és gépész femüt legkönnyebben a nálad dolgozó szakikon keresztül találsz, mert vagy van nekik is ehhez végzettségük, vagy pedig ismernek olyat, aki "aláir" helyettük.
A használatbavételihez nem kellenek a szakági femü aláirások, csak az általános femüé/műszaki ellenőré.
Az épitésügyi ellenőrzésnél fogják kérni a szakági femüket.
A hozzaszolasaidbol szamomra kiderult mar, hogy napi szinten foglalkozol ezzel es remeltem, hogy te is valaszolsz a kerdesemre. Nagyon koszonom a segitseged! Orulok, hogy nem kell megint szazezreket kifizetnem tervekert.
Azt me'g esetleg meg tudnad mondani, hogy gepesz es elektromos felelos muszaki vezetot halando ember mikent tud keresni? Mert ha jol tudom azert az meg kell a hasznalatbavetelihez, ha terv nem is (szerzodes szerint general kivitelezes). Talaltam ugyan regebbi FMV nevjegyzeket, de az nem reszletezi a szakagakat.