Érdekes, még sosem mértem elpárolgást de most, hogy idetévedtem, érdekességképp kiszámoltam mai kilos kenyeremnél: 23-24 dkg. Igaz, ez nem gépi, hanem sütős-jénais megoldás, de gondolom a gépinél sem térhet el lényegesen.
...az én 1kg-os Moulinexemben az alapkenyér recept alapján (ami 560g liszt, 300ml víz, só olaj, élesztő) olyan 930-940g-os cipó szokott sülni.
Nem nagyon értem, mert 560+300=860. Só, olaj, élesztő mondjuk 30 g, akkor 890-nél tartunk. Hogyan lesz ebből 930 g kenyér? 100 g adalékkal tudnám elképzelni és féldeci víz elpárolgásával, de már nem emlékeszem, mennyi szokott párologni.
A képen látható Clatronic sütőformát például némelyik Moulinex típusban is alkalmazzák, és még sok gépben. De létezik másikfajta Moulinex forma is, ami saját fejlesztésük, vastagabb tengellyel.
Ilyet használok én is, ennél a gyártó 2 liter töltési térfogatot ad meg, nagyjából 1 kg tömegben.
Ezek szerint a receptnél megadott 1,5 lb - 2 lb stb. valóban fedi a kész kenyér súlyát. Egyébként ahogy néztem, a legtöbb gép 1,2 - 1,3 kg-os kész kenyeret ígér. Maradhatunk annyiban, hogy ez a súly legfeljebb a barna lisztből (telj.kiőrl.) készült kenyérnél érhető el:-) A sima vagy vegyes kenyér alap programon max. 1 kg-os.... ezekben a gépekben.
A Moulinexnél láttam egy 1,5-kg-os jelzésű gépet: Moulinex OW6118
Azt, hogy ennél az 1,5 kg milyen kenyérre vonatkozik.... esetleg a használatiban lévő receptről lehet leellenőrizni. A boltban erre - általában - van lehetőség. Ne felejtsd megnézni, hogy jól záródik-e a teteje!! :-)
Én is letöltöttem az eredeti dokumentációját, de fel sem tűnt, hogy a 600g az csak a liszt maximális mennyiségére utal. Ha valami újat csinálok le szokatm mérni a kész terméket , így pl.: az én 1kg-os Moulinexemben az alapkenyér recept alapján (ami 560g liszt, 300ml víz, só olaj, élesztő) olyan 930-940g-os cipó szokott sülni.
Akkor elvileg elképzelhető hogy kicsit nagyobb a Panasonic teknője mint a mostani gépemnek? Az 1,1-1,2kg-os kenyér nekem nagyon ideális lenne.
Itt egy pillanatra eltájolódtam (nem emlékeztem már a súlyviszonyokra, mert mostanában nem foglalkoztam a témával), igazság szerint az egylapátosakra gondoltam, amivel kb. azonos nagyságrendben van. Az alsó képen látszik a legnagyobb terhelés:
600 g liszt
420 g víz
120 g magvak
Vagy egy másik recept a gépkönyvben: 600 + 400 +150, ami szintén kb. annyi.
De ha ebből elpárolog 1-1,5 dl víz, akkor durván 1 kg késztermék marad.
Köszi... akkor a mérete olyan, mint a két lapátosoké (úgy általában), vagyis tényleg a "normál" kenyérhez szükséges liszt max. mennyiségére utal a 600gr - ahogy sejtettem:-)
Valószínüleg a max. lisztmennyiség a 600 gr !
Az én gépem 1,3 kg-os, a sima fehér kenyérhez 560gr liszt +310 ml víz stb. kell, ebből 2 lb-s (kb 0,9 - 1 kg) kenyér lesz. A max. liszt a barna kenyérnél lehetséges, 700 gr lisz+340ml víz, ez a 2,5 lb-s kenyér, ami kb. 1,1 kg-os kenyér. A barna lisztből készült kenyér, zömökebb (de súlyos) "végeredményű", ezért fér bele a gép tepsijébe. Kevert lisztből (fehér+teljes kiőrlésű) vagy fehér kenyérlisztből nem lehet csak összesen max. 560gr-ot használni az 1,3 kg-osnak "becézett" kenyérsütőkben, különben "kidagad" a tészta a gépből.
A pizza tésztához pl. 460g liszt az alap... én másfélszeres mennyiséget próbáltam már, nem volt gond. Gyanítom, hogy a dupla adagba már beletörne a gépem "bicskája":-))
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy még sosem mértem le (nem is jutott eszembe) a kész kenyeret, Te mérted már?
Én mindig a gyári dokumentációt szoktam keresni és átnézni. Legyen az alaplap a számítógéphez, vagy egyéb műszaki tárgy, én a PDF-re "gerjedek".
Míg más gépeknél a kész kenyér tömegét szokták megadni (szárazanyag +víz -párolgás), a Panasonic ezt láthatóan külön-külön értelmezi. A készülék tetőbe épített 150 grammos magtartóval és külön élesztőadagolóval rendelkezik.
Más gépeknél a sütőformába először a vizet, utána a lisztet, tetejére az élesztőt kell tenni, hogy utóbbi a vízzel ne érintkezzen, ami főleg késleltetett időzítésű sütésnél számít.
A Panasonic ajánlása szerint viszont először a lisztet, utána a vizet tegyük be, hiszen az élesztőt úgyis csak később adagolja a gép. Ezt a módszert egyébként én is szoktam követni, mert szimmering-problémák esetén nem árt, ha a víz nem folyik le a csapágyhoz. Csak én kézzel szórom be az élesztőt, amikor már elindult a kavarás, és a liszt a vizet felszívta.
A Panasonic doksijában a receptajánlatoknál derülnek ki a dolgok, ha összeadod: liszt + víz + magvak.
Itt le van írva hogy az XL(1,2kg) L(1,0kg), M(450g) , viszont lentebb meg azt írja a leírás hogy maximális kenyérméret 600g, akkor mos tez hogy is van?
Én nem az általad linkelt gépre gondoltam, hanem a Panasonic SD-ZB2502 BXE típusra, de ha mindkettő gépben ugyanaz a "teknőt" van, akkor valóban igazad lehet, miszerint közel 1.2kg a kapacitása. Az már jó is lenne nekem, ha több mint 1 kg tésztát bír kezelni. Köszönöm a segítséged!
Kenyérgép vásárlás előtt állok (jelenlegi közel 6 éves Moulinexem a sok használat következtében lassan megadja magát) és segítséget szeretnék kérni.
A következő kenyérgépről kellene megbízható információ, mégpedig a benne süthető kenyérméretekről (M,L,XL). Pontosan hány grammos méreteket takarnak ezek a jelölések? Néztem már hivatalos oldalt, webáruházakat, használati útmutatót, de mindenhol mást írnak. Következő gépemnek olyat szeretnék, ami 1-1,5kg kenyeret süt, illetve le tudok benne dagasztani 1kg< nyers tésztát is akár.
Jut eszembe, korábban írtam egy hsz-ben az alábbiakat, nem tudom van-e még az oldalon ilyen lehetőség és nézted-e már a véleményeket?Bemásolom:
" http://www.arukereso.hu/kenyersuto-c4110/?start=25 i
Katt rá a gép nevére, kijön a tájékoztató oldal, ott találsz három lehetőséget: Boltok és árak, Termékleírás, Vélemények, ha szerencséd van, a Neked tetsző géphez már írt valaki véleményt..."
Szia! Tényleg nincs már ilyen? Azta... ezt nem is tudtam :-)
Egy közepes árkategória szerintem elég. Ezeknek a neve nem is lényeg, mert kb. mind ugyanazt tudja és kis túlzással, mindegyiket Kínában szerelik össze, a műkődési elv pedig ugyanaz. Nektek szerintem, egy két lapátos, 1,3 kg-ot tudó gép lenne jó. A használatiban legyenek receptek.. szerezzétel be a hozzávalókat, hogy vásárlás után mielőbb kipróbálhassátok. Szerintem egy kb.15-20ezres gép már jó, márkától függetlenül.
Szia! Nekem Hausmeister HM1300-as gépem van, nekem tökéletesen bevált. A kenyeres fórumokon a Moulinex és a Panasonic gépekről is jó véleményeket olvashatsz. Persze van, akinek Aldis gépe van ... szép kenyeret süt..
A műszaki cikkek kiválasztása mindig lutri.
Inkább állìts fel szempontokat, ellenőrizz bizonyos tulajdonságokat (jól záródjon a teteje, legyen mérőpohara és kanala, magyar nyelvű használatija!) vásárláskor.
Szempontok:
1./ szeretnél-e spéci funkciókat (bagett sütés stb. a Moulinexnek vannak ilyen gépei 30ezer körül, a Tefalnak van pl. két sütőtálas gépe!), vagy csak a kenyér és tészta a lényeg (ezt minden gép tudja... a Hausmeister pl. ilyen kb. középkategóriás),
2./ legyen alkatrészellátás, szervíz (neten kikereshető, pl. a Hausernek jó szervízei vannak stb.),
3./ kb. mennyit akarsz költeni a gépre,
4./ mekkora a család, rendszeresen nagy 1 kg-os kenyeret fogsz sütni vagy inkább kisebbet (1,3kg-os a max. a gépek többségénél, persze ezek 70 dkg-osat is tudnak).
Én a 2 lapátos (!!) lapos-széles formájú sütőtálas gépet ajánlom ("tégla-szerű" formájú kenyér), ez szerintem jobb, mint a magasabb "kocka" kenyeres.
Hausmeisterem van... az alapkenyér receptben is van cukor, lusta vagyok variálni, úgy csinálom, ahogy a használatiban szerepel, a színt sosem állítom és normális, szép barna a héj. Kenyeres cikkben (sütőben sütősön) olvastam egyszer, hogy "több" cukor barnultabb, ropogósabb héj... sajna nincs más ötletem. Ha a barna héj fontos, a sufni-tuning alufóliás letakarás (csak egy mozdulat) megér egy próbálkozást :-)
Az alufolia olyanbarkacs. Az olajos receptet se latom sotetebbnek (nem is ertem, minek a 3 fele hejszin uzemmod, csak a elgsotetebbet hasznaljuk, es igy is vilagos.
Egyszer bedobtam a sutobe par percre legkevereses uzemmodban, akkor megbarnult, de erre meg lusta vagyok.
Ha teszel a kenyérbe cukrot, esetleg kicsit növelheted (bár nem ez a legegészségesebb mód), elvileg ettől is lehet sötétebb, vagy az előbb ajánlott kémlelőablak-letakarás módszer is segíthet.
Miután főleg alulról éri a hő a kenyeret, szerintem ez a kenyérsütő gépeknél általános probléma. Lehet rajta javítani kis zsiradék ( pl. olaj, vaj) a tésztához adásával és lehet a lezárt gép ablakára alufóliát tenni, hogy onnan visszaverődjön a hő.