Nálam is van Nahéma...a virága csodaszép, sokat is virágzik, de maga a bokor nem az igazi. Én ismerősömnek a Gardentraume-t ajánlottam helyette: színben hasonló, ő is nagyon illatos és a lombozata is szép. (szegény Nahéma levele elég durva, hullámos, kagylós, mintha beteg lenne. Pedig nem az)
Akinek kevés rózsa fér el, Felicite Parmentiert se ültessen, szerintem. Nem biztosn hogy egy egyszer virágzó- ámbár csodás- rózsa lenne megfelelő választás.
Nem ez volt a célom. Semmi érdekem a Nahémának lobbizni. Annak idején furcsa volt a kijelentésed vele kapcsolatban- ahogy és amit írtál- illetve, elolvastam a blogod is akkor, ha jól emlékszem a virágzás intenzitását hiányoltad, most csak kíváncsi voltam, idén milyen arcát mutatta nálad.
Ugyanígy vagyok vele, ott ahol van, jó helyen van, de például ha összehasonlítom a Louis Odier-rel, vagy a Felicite Parmentierrel, akkor ez a kettő habitusban és levélzetben összehasonlíthatatlanul szebb, mint a Nahéma. De az alba ugye csak egyszer virágzik, a L.Odier viszont szinte folyamatosan. A Nahéma más, nagyon szépek, nagyon illatosak a virágai, ezért az ember elnézi neki, amit el kell, de mondjuk ha valakinek kevés rózsa fér el, tuti, hogy ezt nem javasolnám neki.
Nézd, ha ez a rózsa csak nálam teljesítene így, akkor én lennék a kivétel, de néhányszor már átbeszéltük egymás között, eddig te vagy az egyetlen, aki úgymond maradéktalanul elégedett vele. Egyébként örülök neki, ez is mutatja, hogy nem kell lemondani egy növényről sem, amíg nem láttuk, hogy a mi kertünkben mit tud.
Nem feltétlenül, csak összehasonlítva akár a saját többi rózsámmal, van olyan, ami kevésbé hozta a "papírformát", míg másnál "tökéletes", ha létezik olyan egyáltalán, hogy "tökéletes".
Ambivalens érzései vannak az ember lányának vele kapcsolatban. Gyönyörűek a virágai, és illatosak, ez nem kérdés, de a levelei kifejezetten csúnyák. És nem csak nálam van így, úgyhogy ez a rózsa ilyen. Annyit kitapasztaltam, hogy az erős metszés kell neki, úgyhogy inkább nagy bokorrózsa, mint futó, de így virágzik rendesen. Ha már megvan, elvan a többi között, de mostani eszemmel nem vennék.
Volt egy ilyen kérdésed/megjegyzésed hozzám, Nahéma kapcsán: "Minek neked a Nahéma? Teljesen problémamentes az életed? Mondjuk remélem, így van, akkor mindenképpen szerezz be egyet." Idén, hogy vagytok, Te és a Nahéma? Ugyanaz a vélaményed/tapasztalatod Vele kapcsolatban, mint korábban?
Az első egy orosz oldalról való-úgy rémlik- a második Austin fotó. Nálam most kb. 1m magas, 2014 őszi ültetésű. Eddig szinte nem is metszettem, csak az elnyílókat.
Ez Austin kép? Számomra rejtély, hogy hogyan tudják ilyen alacsonyan tartani őket. Nálad milyen magas? Nálam most kb. 1,80 körül van, ezen a képen pedig úgy ránézésre még a métert sem érheti el.
Vannak szeszélyei. Nem bírja a nagy meleget, és szintén problémás a csapadékos időben. Ha optimális számára minden, akkor gyönyörű, az illata pedig feledteti a hisztit.