Ha csökkenteni akarjátok a kálciumbevitelt, akkor elsőrendű erre a célra a korpa. Egyrészt gyorsítja a bélen való áthaladást, másrészt meg is köti a kálciumot, egyéb módszer még a vizelet lúgosítása. A csontok állapota pedig függ a tápláltsági állapottól, sovány embereknél nagyobb rizikója van a csontritkulásnak.
Köszvény: Sokszor a húst nevezik meg egyetlen veszélyforrásként, pedig a purintartalmú ételek összességében jelentik az alapot az ehhez, tehát nem elég a vega táplálkozás, kerülendő a spenót, és a hüvelyesek (Vesta-szűzek nem:) fogyasztása, a sörről és a purintartalmú nukleoproteinek lebontását serkentő egyéb alkoholtartalmú dolgokról nem is szólva.
Jajj már, talán inkább "nem áldozhattak Vénusz oltárán", vagy ilyesmi..! :)
"Tudták, hogy milyen erő rejlik a nemi önmegtartóztatásban."
Aha. Biztosan.
Én (mint vérengző húsevő ragadozó) úgy gondolom, hogy a szex ugyanúgy része egy egészséges ember életének (mondjuk 18 és 80 között, mint az evés, ivás, alvás..
> >"Csak és kizárólag? Semmi Ca elvonás a csontokból, fogakból? " > >Én nem tudok ilyenről (de mindig szivesen tanulok). > >Bővebben ? Forrás ? > > Egyelőre passz, emlékeimre (ezek szerint is likacsos) építettem.
O.K., ha lesz valami, írj !
(már csak szakmailag is kíváncsi vagyok rá)
> Kiolvasva: fehérjével. Kérdezve, hogy a sok fehérjével keverem a fehér cukrot Ca
> elvonásügyileg.
Hogy a fehérjefogyasztás fokozná a Ca-disszimilációt ? :-o
_Nagyon_ sok fehérje leterheli a vesét, de a kálciumra ez nincs hatással -szerintem.
De mondom, én nyitott vagyok az új felfedezésekre. :)
> Olyan biztos ez? Felmérések?
Én nem csináltam. :) De ha tudsz olyanról, ami cáfolna, akkor várom azt is. :)
> A másik irányból még egszer: a felszívódás hatékonyságában se lenne különbség? > Egy egészséges(en táplálkozó) embernél a bélbeli felszívás jóval hatékonyabb lehet.
Ezek szerint egy egészségtelenül táplálkozónál rosszabb lenne a felszívódás => fogyáshoz vezetne. Nem látom a sok sovány amerikai gyereket. :)
Ne felejtsük el, hogy a nyerskoszt-evés bármennyire is szimpi, nagyon sok rostanyaggal terheli le a beleket. Ez egyrészt jó (pl. székrekedés ellen), de tudjuk ugye, hogy a sok emészthetetlen cellulóz meg tud kötni tápanyagokat, vitaminokat, vitaminokat, nyomelemeket.
Ezt a laborban ki is használjuk, celloszorvos derítésnél.
"Több száz több éve vegán ismerőst nézve, legfeljebb a vas (biztos nem esznek elég mákot) "
Izé, a <a href="http://72.14.207.104/search?q=cache:X3R3ag-d6NgJ:m-ww.de/foren/read.html%3Fnum%3D2%26id%3D29710%26loc%3D0%26thread%3D29710+h.+kruijswijk+the+human+intestine&hl=en)">cikk itt</a>.
>"Csak és kizárólag? Semmi Ca elvonás a csontokból, fogakból? " >Én nem tudok ilyenről (de mindig szivesen tanulok). >Bővebben ? Forrás ?
Egyelőre passz, emlékeimre (ezek szerint is likacsos) építettem.
>"Vagy keverem most a fehér cukrot a fehér J-vel?" >A fehér J nem látszik fehér háttérnél. >(mi az a fehér J ?)
Kiolvasva: fehérjével. Kérdezve, hogy a sok fehérjével keverem a fehér cukrot Ca elvonásügyileg. (A válasz persze az: lehet. ;-))
>" Például egy vegán, 50% nyers táplálkozáson levő ember, normális bélflórával >valóban annyit veszít-e és annyit kell pótolnia, mint egy mai vegyes és nagyrészt >műanyag (sajna a mai nyugati átlag), illetve odafigyelően vegyes (mint mondjuk te) >étrenden levőnek?"
>A kiürülésben nincs különbség...
Olyan biztos ez? Felmérések? (Mármint mindkettő megeszi a saját kajáját, akkor gondolom más a veszteség.)
A másik irányból még egszer: a felszívódás hatékonyságában se lenne különbség? Egy egészséges(en táplálkozó) embernél a bélbeli felszívás jóval hatékonyabb lehet.
Érdekes dolgokat találtak már és bár nem tudom, hogy ma hol tart ezügyben a tudomány, de van (volt) olyan népcsoport, akik napi 15-20g fehérjét vittek be növényből, és a következtetések szerint nitrogént vettek fel a bélben és állítottak elő további fehérjét, spéci bélflóra következtében. (Interneten itt van meg a tanulmány egy idézetben, középen (a tanulmány címe: The Human Intestine as a Potential Contributer of Utilizable Protein to the Human Diet): http://72.14.207.104/search?q=cache:X3R3ag-d6NgJ:m-ww.de/foren/read.html%3Fnum%3D2%26id%3D29710%26loc%3D0%26thread%3D29710+h.+kruijswijk+the+human+intestine&hl=en) . Németül van idézve, de remélem megérted.
>"(Egyébként gondolom, te sem a kalciumbevitel-problémát tekinted a >legnagyobbnak a vegán étrenden levőknél...)" >Kálcium, vas, B12, aminósavak: ezeket tartom agályosnak, a hús ÉS tejtermék, >tojás nélküli táplálkozásnál..
Több száz több éve vegán ismerőst nézve, legfeljebb a vas (biztos nem esznek elég mákot) vagy a B12 lehet aggályos. De az sem sok, 1-2%. Fehérjékből még mindig inkább a túlfogyasztás a jellemző. Ha lenne kalciumhiány, akkor már rég széttöredeztek volna, lépten nyomon jönnének pl a combnyaktörések. Nyugaton mégtöbben élnek vegán módon, nagy kihalási hullámokról és bezzegelésekről nagyon nem lehetett hallani. Ha odafigyelnek. De ezt már tisztáztuk: odafigyelnek. A többségük önként választja ezt a létformát, a maga feltételeivel.