én neveztem el így:) ott volt a kertben, amit vettünk és az eladó sem tudta megmondani..... mikor kérdeztük milyen fajta, hát csak málna, régen megvan :)
Ez valamelyest megnyugtat, akkor lehet, mégsem vágtak át.....
Az idén kóstoltam már a glen amplet, a fertődit, a resát, a sárgát és a ősi parasztit, eddig az utolsó kettő volt a legjobb, bár nálam minden málna jöhet :)
ha megyek legközelebb, biztos lesz sok és nagyon jó érett lesz, málnával fogok jól lakni, főzni sem kell :))
Nehéz elképzelni hogy ezek a tüskék ne tűnnének fel:
Nem tudtam élesebb képet képet készíteni. A tüskék egymástól legtöbb helyen milliméterenként vannak. Puszta kézzel nem lehet megfogni az ágat, mert a tüskék sokkal hegyesebbek a varrótűnél. Ha ez neked nem tűnt fel, akkor a tied nem ilyen. De jobb is. Mikor vettem én sem gondoltam hogy ennyire veszélyes, a levélnyél is csupa tüske. Ha szárazon lepotyog és összemarkolom mással, nagyon fájdalmas és a levelek élei is szúrnak. Ha baj történik, azonnal operálok. :) Ezért került ki a kert szélére. Igen hosszú vesszőket nevel, futtatom mindet a kerítés tetejére.
Apró, erős, sűrű, horgas tüskéi vannak. Tiszta életveszély. A kerítésre is csak vastag bőrkesztyű használatával lehetséges. Ez a kertbe nem való, a száraz, lehullott levelei is veszélyesek. Nekem hátul a kerítés tetejére van felvezetve, ott viszont hasznos.
Eppen akartam kerdezni, milyen magasra lehet hagyni oket... koszonom a valaszt :))!
Itt tartunk...
Ez meg a fekete - es igen, ugy hallottam az elso eves vesszon is hoz mar gyumolcsot. Ezt ezekkel vettem - viragok voltak meg. Majusi ultetesu - de van mar rajta jo par meter-meter huszas uj hajtas.
Nem permetezem. Az esetleges fertőzések ellenére is terem annyi ami nekem elég. Viszont a fertőzés visszaszorítására tervezem hogy kiszedem az egyszer termőket, és a folytontermőket leérés után tarra vágom. persze nem biztos hogy mindet, pár szálat hagyok majd korainak is. :)
A lila málna hamarosan színesedik. Másoknál már biztos lehet kóstolgatni is, itt eléggé visszamaradott minden érése. Ahol már érik a piros, ott a lila is érik már. Annyi a különbség, hogy a lila elhúzódóbban érik, közel 1 hónappal tovább tart mint a piros.
Nekem a Polka ízlik nagyon. Tavaly kaptam 1 szálat, azon lett egy 15 dekányi termés ősz végéig. nagyon finom édes, és málna zamatú volt. Most van új Suganám is, idén kaptam, úgy nézem hamarosan meg is kóstolhatom, mert pici tavalyi vessző hozott egy kis csokor termést, csak még picik a bogyók és zöldek. A neve azt sugallja, hogy finom édes lesz. :)