Üdv mindenkinek , a csemege szőlő fórumon 4535-4536 hozzászólásomban beszámolók zöldbe fás oltás kísérletemről. Szerintetek,ha megmarad az oltás a többi hajtást mikor vághatómle?
Semmi újdonságot nem művel az orosz pasi. A vesszőt karcolja 3x, belemártja Heteroauxin-ba (ez stimuláló anyag) majd belemártja parafinba és ülteti két féle képpen. Állítólag 3 vasárnap elmúltával gyökereznek, ha igaz :)
Én is gyökereztettem így.Egy rügyes darabokra felvagdosott veszőt előtte felkarcoltam semmi bűvészmutatvány meg gyökereztető hormon. A rügy alatt jönnek a gyökerek felől pedig hajt ki a rügy.Egy akváriumban sorra elfektettem, előtte felcímkéztem a fajtanévvel ,szórtam bele egy kis jófajta palántaföldet,erre nem szabad sajnálni a pénzt ,a kertből ásott föld nem jó,utána vékonyan rá takaróföld majd spricnnivel gombaölős víz.Takartam az akváriumot átlátszó fóliával és mehet az ablakba.Nem kell többet locsolni. 80 százalékos eredés,Utána amelyik megeredt kanállal földestöl mehet egy cserépbe.Egy év alatt egy méteres hajtások nőnek ha februárban kezdjük ,később ebből lehet oltószemeket szedni ha nem akarjuk kiültetni a filokszéria miatt,maradhat akár cserépben is több évig.
Természetesen egy rügyből is lehet gyökereztetni, ez nem új dolog, többen, több helyen leírták már. A 30-40cm-s vessző gyökereztetése azért hasznos, mert egyrészt elég tápanyagot raktároz egy ekkora vessző a sikeres gyökereztetéshez, másrészt pedig az őszi kiültetéskor elég mélyre kerülnek a talpgyökerek, az alsó rügyek pedig a föld fölé, ezáltal a leendő tőkének jó lesz. Egyébként meg laborban hajtáscsúcs osztódó részéből in-vitro is tudnak növeszteni egy új növényt, a vírusmentesítéskor szokták ezt a módszert használni.
Ha meg az ember ritka fajtákkal játszik, érdemes egy területen vadakat gyökereztetni, majd ha elég erős lesz, arra ráoltani azt az egy-egy rügyet.
Sajnos én se tudom mit mond . Szerbű tudok de oroszul nem. Pedig jó volna tudni hogy mi az a folyadék , meg az a fekete keverék ,amit kiskanállal rak rá . Azért tettem fel hátha valaki majd leirja hogy mit csinál .
Mert ha igyis lehet , akkor ne pazaroljunk két szemes csapokat egy tökének , ha abból kettőt is lehet csinálni .
Minden tiszteletem Kaszás úrnak, rendeltem is már tőle és beszéltem is vele. Azonban egy biztosítékként meghagyott hajtás nem gátolja három oltott hajtás fakadását, ill. növekedését.
Szerintem kicsit elbeszéltek egymás mellett. Az oltás időpontjában kell hagyni egy-két tartalék hajtást, de amikor megindul az oltás, akkor el kell távolítani őket. Viszont nagyon erős/öreg tőkénél néha jobban járunk, ha meghagyjuk, mert jártam már úgy, hogy olyan erőteljes lett az oltott vessző, hogy nem tudtam lehajtani a következő évben karnak. De az ember látja hogy fejlődik az oltás, és el tudja dönteni, mit tegyen. Én a bizonytalan oltások esetén (megindul, de nem úgy fejlődik, ahogy várható lenne) van, hogy a tartalék hajtást visszacsípem, és ha ettől megindul a oltásom, akkor kitöröm, ha nem, akkor meghagyom, mert ilyenkor az oltás forradása nem jó, nem lesz elég a tőke megfelelő erőben tartásához.
Azóta kiderült, helyes a módszer. Én nem is szoktam eltávolítani ezt a vegetációt biztosító hajtást, az eredés után, csak termést nem hagyok rajta. Meghagyom fagycsapnak, két rügyre metszem, egy hajtást hagyok meg. Átoltom, amikor akarom, sok ilyen tőkém van. Persze, mindenki úgy olt, ahogy gondolja.
Ez bizony nagyon nem így van. Több éves gyakorlatommal tudom igazolni, képekkel is. Igenis célszerű egy hajtást oltatlanul hagyni, hogy sikertelen oltás esetén ne pusztuljon el a tőke, tudjon vegetálni. Attól az egy hajtástól az oltások vígan növekednek.
Ha zöldbe fás oltásnál hagysz meg oltatlan hajtást, akkor adtál a sz.rnak egy pofont, mert minden erö abba a halytásba fog menni, az oltások pedig nem fognak megeredni.
Még nem szedtem oltócsapot. Mostanában éjjel nappal fagyok vannak. Reméltem lesz enyhülés, úgy néz ki januárban nem lesz. Szabad fagyos időben is begyűjteni oltóvesszőt?
Bizonyára különböző vastagságú oltóvesszőid vannak eltéve. Olyat válassz az alanyom lévő hajtások és oltóvesszők közül amik egyformák. Így a legbiztosabb az eredés.
Számit-e az hogyha a zöldbe fás oltásnál vastagabb zöldbe egy vékonyabb oltó csapot rakunk ? Vagy inkább a vékonyabb veszőket gyökereztessem ki , kőzet gyapotba ?
Nagyon szép! Én mind a négy hajtásnak csinálnék egy függőleges zsinórt, hogy tudjon mibe kapaszkodni. És várnék még az oltással, bár ezt az oltócsap mérete határozza meg. Viszont nem oltanám át mind a négy hajtást, egyet meghagynék biztosítéknak.
Nem látszik elnyurgultnak a hajtás. Úgy tünik, hogy van elég fény számára.
Ha az oltóvessződ vastagsága megegyezik a zöld hajtáséval, akkor mehet a zöldbe-fás oltás. Mondjuk a baloldali, legerősebb hajtásnál a második levél felett. Vigyázz a kötözésnél, könnyen kitörik tőből.
Üdv Kedves Fórumozok, December 10 én, vissza metszttem és behozttam a +20-21 fokos szobába. Ez egy 2013ban 3309es alanyra oltótt Pirovano 185. Ma fényképezttem a legvastagabb hajtás 5mm, hossza 15cm. A másik három vékonyabb. Szeretném zöldbe fás oltással átoltani. Szerintetek várjak még vele? Ez lenne az első ilyen próbálkozásom, jól jönne néhány hasznos tanács is. Előre is köszönöm.
Nem éri meg kísérletezni hallgass a jó szándékú öregekre,első idei hajtás felett 2 centivel elfűrészelni, és mind kidobni. Az egyéves hajtást 2 szemre visszametszeni. Megvárni amíg a zöld 2 szem kihajt,ezt zöldbe fással oltani,a legmegbízhatóbb oltás ,ha szikével vágod és erősen kötözöd.
Ha jövőre ad egy új hajtást lentebb.Mert biztosan ad mivel ilyen drasztikus visszavágásnál rákényszerítetted.Még mindég lesz időd lentebb újra oltani.
Lehetni lehet, csak kérdés mikor lesznek oltani való vesszők.
Ali bá írásával egyetértésben csinálnám és javaslom is neked. Derékba vágni legalább egy törzset, és chip szemzéssel tavasszal megpróbálni több szemet is rakhatsz bele. Ha pontosan elcsiped az időpontot sikeres leszel (március vége április eleje). Úgyis kihajtanak az alvó szemek, vagy a meghagyott 1-2 szemes vesszők és ha nem sikerült jöhet a zöldbe fás, viszont ehhez minden kart jól meg kellene kurtítani hogy legyen oltható vessző.