Az egesz oltas kerdes mar tulhaladott, legalabbis az USA-ban szerintem. A jarvany reg itt van kozottunk, ilyenkor mar keso oltani. En amugy most kaptam meg, 1 hettel a rendes influenzaoltasom megkapasa utan. Szedem a Tamiflut.
Az új influenza elleni oltásokat világszerte viták és botrányok kísérik. Németországban más-más oltóanyagot szánnak a lakosságnak és kormánytagoknak, illetve a hadseregnek. Az Egyesült Államokban per indult a vakcinát tartalmazó spray ellen, Franciaországban névre szóló levelekben győzködi a kormányzat a lakosságot az oltás fontosságáról. Az mindenütt jellemző, hogy nemcsak a polgárok, az orvosok is bizalmatlanok az oltással.
Ja, ha nem lenne világos, a jövedelmezőség az nem az "ügyféloldalról", hanem a "tulajdonosi oldalról" értendő... Egy banknak ugyanúgy van költségre vetített jövedelmezősége, mint akármelyik másik társaságnak.
A magyar bankok kaszáltak arányosan a legtöbbet Európában a tulajdonosaiknak. A mi pénzünkből...
"Alapjaban nem is ertem hogy mi egy bank "jovedelmezesi rataja""
Talán nem olvastad el a cikket, az alapján megértetted volna (akár az idézett bekezdés alapján is).
De segítek, lásd milyen vagyok:
Nem jövedelmezési, hanem jövedelmezőségi ráta. A jövedelmezőség fajlagos mutató, termelőkapacitásra vetített jövedelem, ami a termelőkapacitás hatékonyságát fejezi ki.
Költségarányos jövedelmezőség vagy jövedelmezőségi ráta: százalékos formában megmutatja az egységnyi költséggel elért jövedelem nagyságát.
A grafikonon szereplő értékek a tőke- és eszközarányos jövedelmezőséget mutatják (bal-jobb oldalon).
Oszinten bevallom, hogy a business az egyik leggyengebb oldalam. Alapjaban nem is ertem hogy mi egy bank "jovedelmezesi rataja", hacsak nem arra gondolsz, hogy hany szazalek kamatot ad a betett penzre. Aminek viszont csak akkor van ertelme, ha ossze van vonva az adott orszag penzenek inflalodasaval. Hiszen a bank adhat 50% kamatot is, de ha az inflacio 70% (mondjuk evenkent) akkor a betevo még mindig veszit. Vagy nem errol van szo?
A 6. ábra, illetve 3. táblázat a magyar bankrendszer tőke- és eszközarányos jövedelmezőségének alakulását mutatja az ezredfordulót követően, európai összehasonlításban. Látható, hogy a jövedelmezőség a 2004–2006-ig terjedő időszakban igen magas szinten stabilizálódott, s nem csupán a régi tagállamok, hanem az új kelet- és közép-európai államok bankrendszereinek jövedelmezőségét is jelentős mértékben felülmúlja.
"ilyen, elegge ures kijelenteseken nagyon nehez vitatkozni"
Nem is szeretnék, hiszen számtalan helyen elhangzott a királyi tévén, a Hír tévén, ATV-n, ... stb. Akit érdekel az "európai bankok jövedelmezőségi rátája", az beírja az idézőjelek közötti kifejezést a Google-ba, és voila. Ha meg nem voila, akkor tovább keres, akár angolul.
A cikkben nincsenek összehasonlításra alkalmas számok.
Teljesen igazad van. Azert is nem reagaltam eddig Kobzarnak, mert ilyen, elegge ures kijelenteseken nagyon nehez vitatkozni. Lehet hogy igaza van, de ahhoz tenyleg szukseg lenne valamilyen szamokra.
"Szereny tudtommal, az valami matematikai keplet alapjan van kiszamolva."
A válasz: egyoldalú szerződésmódosítás.
A bankok diadalmenete - de hová? http://www.nol.hu/archivum/20090909-a_bankok_diadalmenete_-_de_hova_
Az EU egyik leggyengébb gazdaságában megint - mint tavaly, tavalyelőtt meg azelőtt - ők könyvelték el a legmagasabb profitot 2009 első fél évében.
162 milliárd forint adózott eredményt értek el, a tavalyi egész éves, 236 milliárdos profitjuknak nem a felét, hanem több mint a kétharmadát! A tavalyi első fél év 29,7 milliárdos céltartalékával szemben idén a céltartalék 188,9 milliárd forintra rúgott. A bankok tehát 2009 első fél évében - miközben a nemzetgazdaság 120 000 munkahelyet vesztett el - a tavalyinál 121 milliárd forinttal nagyobb bevételre tettek szert. ... A bankok, mint láttuk, a katasztrofális gazdasági helyzet ellenére is növelték bevételeiket, ami nem lett volna lehetséges egyoldalú szerződésmódosítás nélkül. De a veszély fennáll, hogy a bővülő bevételek láttán a mégoly bankbarát Bajnai-Oszkó-kormány is enged a közvélemény nyomásának, és az egyoldalú szerződésmódosítás korlátozására, netán betiltására, vagy a Gyurcsány-kormányt követve különadó bevezetésére szánja el magát.
Magyar bankok: óriási jövedelmezõség http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20051116nagyon.html 2005. 11. 16.
"A magyar bankrendszer nemzetközi összehasonlításban is magas, sokak szerint rendkívül magas jövedelmezõséget ért el" - mondta a szakember a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara által rendezett konferencián. Hozzátette: a tõkére, vagy az eszközökre vetített adózás utáni megtérülési mutatók az Európai Unió átlagának kétszeresét érik el.
1ébként MO-on is a bankok a lehető legtermészetesebb módon hárítják a hitelesekre a megnövekedett költségeiket, de néhány éve, amikor Európa legjövedelmezőbb bankjai a magyar bankok voltak, valahogy nem akaródzott csökkenteni a törlesztőrészleteket... "Nem vesztő" stratégia.
Az év első kilenc hónapjában összesen 16,7 milliárd dollárt szánt a Goldman Sachs az alkalmazottak bérének és bónuszainak kifizetésére – csaknem annyit, amennyit a rekordesztendőnek számító 2007-es év hasonló időszakában, amikor is Lloyd Blankfein vezérigazgató 70 millió dollárt keresett. Mindez sokak szerint vérlázító, az pedig kellemetlen, hogy a Wall Streetnek, vagyis az amerikai pénzintézeteknek – különösen a befektetési banki üzletágaknak – most sokkal jobban megy, mint a teljes amerikai gazdaságnak.
A MAV korhaz kapcsan elgondolkodtam a hozza kozel levo Szabolcs utcai korhaz sorsan. Zsido Korhaz-Orvostovabbkepzo- HIETE: Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem-Orszagos Gyogyintezet...es aztan a teljes megszunes.
Mumu, nem tudod mi van most ennek a korhaznak a helyen, illetve mire hasznaljak az epuletet?
Egyebkent tobb mas "ujitast" talaltam ki. Nem igazan erdemes publikaciora, de a sajat prakszisomban segit. Peldaul PAP kenetet nem a tradicionalis fa-izevel (ma mar muanyagbol is csinaljak) veszem, hanem egy kozonseges nagy q-tip el. A nagy vattagolyo pontos annyi sejtet leszed mint a "fakanal", csak eppen nem okoz semmi kellemetlenseget a paciensnek.
Szivhangokat en itt tanultam meg hallgatni, a legnagyobb vonat/busz/auto-kavalkad kozepette.
Huha de sok emleket hozott fel ez a kis terkep. Eloszor is a Podmaniczky masik oldalan (14-ben) szulettem es eltem le eletem elso 26 evet. Abbol, egy sarokkal odebb mint a terkepen, a Kolcsey gimnaziumba jartam 4 evet. Erdekes....soha nem lattam belulrol a MAV korhazat.
....bar ez a gumiszalag dolog meg mindig nem vilagos nekem, korbeveszed az egesz mellkast?
Tulkomplikalod. Nem. Kepzelj el egy mondjuk 15-20 centi hosszu gumiszalagot. Azt enyhen kifeszitem a terulet felett es alacsusztatom a fonendoszkop fejet. A gumiszalag ket veget a ket kezemmel (huvelykujjammal) tartom. Ugyan nem ilyen sorrendben csinalom, de ez a lenyeg. Legkozelebb amikor alkalmam adodik, megkerek egy novert, hogy fenykepezze le.