Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Sziasztok. Vásároltam két cserépben bananfat. Az a kérdésem, hogy a cserépben 5 darab 40 cm - és szár van, mellettük 5 darab 10 cm kis banán hatások vannak. Mit kezdjek velük :hagyjam egészben vagy válasszam szét őket?
A kicsin korábbi kötésűek a gyümölcsök, ezért kicsit nagyobbak.
De furcsa, mert sárgás zöld színűek, de nyomásra igen puhának tűnik. Pedig én teljes sárgára akarnám érlelni, hogy a citrancs íz domináljon. Egyébként érdekes, a citrancs szót grapefruit-ra vonatkoztatja a internet többségében, de én a Meyer-re is találtam citrancs kifejezést. Igazából savanykás édeskés ízre gondolok.
Nem tudom, vannak-e speciális igényei a Meyernek. Talán nem adsz neki elég tápot, vagy nem megfelelőt adsz neki.
Én úgy látom, ha növekedést, termést akar elérni valaki, akkor rendesen kell tápozni a citrusokat.
A limakvatjok pl. minél erőteljesebben vannak metszve, annál inkább hajtanak, akár 60-80 centis hajtásnövekedéssel. De a kumkvatok is képesek erre. A Meyerrel még nincsenek több éves tapasztalataim.
Hogy nem eredt meg, több mindentől függhet. A nemes gyenge, vagy hajtásban van, vagy az oltás nem steril, vagy az oltás nincs párásítva és nejlonba rakva stb.-stb.
Van több Meyerem, de a legjobban a saját oltásomon nő és virágzik és terem dugig.
Egy noname citrus az alany.
Ha alig fejlődik, a tartási problémán kívül, alany problémái lehetnek.
Az alvóra szemzést nem tudom, aki ilyenkor is olt, annak még megindul a hajtás (legalábbis így láttam). De szerintem próbáld meg, max. nem ered meg. Az alanyra úgy tedd rá, hogy ha nem marad meg, akkor is lehessen majd újra oltani/szemezni.
Kb. 2-3 hete megpróbáltam óriáscitromra meyer citromot oltani.
Addigi helyükön délelőtt árnyékot kaptak délután tűző napot.
Oltás után mindkettőt betettem egy nyírfa alá, csak szórt fényt kaptak.
Az óriás citrom erőteljes hajtásnövekedésbe kezdett. A meyer ledobta leveleit (szerintem nem száradt ki közben) majd újakat kezdett növeszteni illetve virágkezdemény jelent meg (ilyenkor?).
Az oltás sajnos nem maradt meg...
A meyer citromom egyébként az istennek sem nő évek óta (max. 30 cm), pedig most is kapott kókuszrostos földpótlást.
Termés van rajta, talán először meg is kóstolhatom.
Szóval érdekes módon reagáltak a szórt fényre, árnyékra.
Igazából kipróbálhatod. A két hajtás nagyon hosszú, és alaktalanná teszi a fát. Tehát le kéne metszeni. És legalább lesz erről is tapasztalat, hogy utána bevirágzik-e.
A kumkvat hajtást (ahogy Bombaba is írta) csak oltásra lehet/érdemes használni, bár itt a fórumon volt, akinek a dugvány sok próbálkozás után gyökeres lett, viszont az a gyökérzet szinte semmire nem lesz jó. A mandarin magonc jó alany lehet a kumkvatnak. Viszont ha elszánod magad, akkor mielőbb, mert lassan kifutsz a jó oltási időből.
Mintha már kérdezted volna a levágott hajtás hasznosítását. Azóta semmi nem változott, még mindig nem lehet dugványozni, az oltáshoz pedig nyugalomban levő nemes kell.
Nem tudom, hogy lehet rábírni a citrust a virágzásra, pedig nekem is jól jönne. A cédrátjaim vagy egyáltalán nem virágoznak, vagy csak porzós virágot hoznak.
Nálam a kumkvatok, limakvatok kb másodszor virágoznak, de nem biztos, hogy idén utoljára.
Az én marumi kumkvatom csak nem akar virágozni. Ha most a két nagy hajtásából fél-fél métert levágok, akkor a levágott hajtásokat hogy lehet hasznosítani? Dugvány, szemzés, valami másféle oltás? Van két klementina mandarin magoncom is.
Segíti a virágzás megindulását, ha visszametszem? Korábban kellett volna, vagy hagyjam így?
Nem, nem vagyok egy nagy fotos, elég macera, majd holnap megpróbálom. De nem különösebben fotogén és elég nehéz lesz a helyén fotografálni, mert körülötte más növények állnak, és bonyolult lesz elkülöníteni a háttértöl. Majd kivonszolom a füre.