Keresés

Részletes keresés

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.13 0 0 6478

Az ilyen függőleges kifújás/beszívás szerintem azért okos dolog, mert független az aktuális széliránytól.

Ahol oldalfalra esik a ki/bemenet, ott van esély ara, hogy bizonyos esetekben  a szél túlnyomása/vákuumja befolyásolja a légcserét (persze csak akkor, ha a szellőző rendszer nincs felkészítve az ilyesmi kompenzálására)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (6477)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.13 0 0 6477

A kifújt levegő egy kötegben "összetapadva" távolodik a lyuktól és csak azután kezd szétterjedni, miután egészen lelassult,

a beszívási pontba viszont nagyjából gömb alakban áramlik a levegő, tehát minden irányból egyenlően.

Tehát ha a kifúvás a besszívástól elfelé irányul és legalább húsz centire van tőle, akkor csak egészen ritkán lehet visszakeveredés (szélfúvás/örvény).

Ha az egyik feljebb van, akkor szerintem az a kifújt levegő legyen, mert az a melegebb, így kifújás után még jobban távolodni fog.

Itt egy koaxiális tetőkivezetés erre a célra:

Googliban meg ilyesmik vannak.

Előzmény: zsebacsi88 (6475)
peterch Creative Commons License 2014.02.13 0 0 6476

Szia !

Nalam koaxialisan van megoldva. Mert cso a csoben a hocserelom.:)  De komolyra forditva a szot. Szerintem nalad is megoldhato ilyen modon. Mivel a kifujt levego nyomassal tavozik a csobol, igy nem keveredik a beszivott friss levegohoz. Ezt ugy ertem el, hogy a falon kivul egy 90°-os konyokkel lefordultam a fold fele mind ket csovel es a kifujocso hosszabb a beszivocsotol 30cm-el. A rekuperatortol ha igy epited ki a csovezest, akkor meg hasznositod a kifujt levegoben levo meleget azon a darabon is a friss levego elomelegitesere.

Udv , Peter.

Előzmény: zsebacsi88 (6475)
zsebacsi88 Creative Commons License 2014.02.13 0 0 6475

Urak!

mi a minimalis eloirt tavolsag a ki es beszivo csonkok kozott?

Ha a nyugati tuzfalra rakom mind a kettot, akkor max 2 meter lesz a ketto kozott. Ha nem, akkor max az utcafrontra tudom tenni valamelyiket, vagy pedig a padlasterbe tudom kinyomatni az elhasznalt levegot. Jelenleg is ide tortenik a furdoszobak kiszellozese. A teton vannak szellozo cserepek, mennyire fog ez gondot okozni szerintetek?

blackbile Creative Commons License 2014.02.13 0 0 6474

Köszönöm a reagálásod!

Előzmény: balsa02 (6471)
balsa02 Creative Commons License 2014.02.12 0 0 6473

Bocsánat, konyha, értem.

Előzmény: balsa02 (6472)
balsa02 Creative Commons License 2014.02.12 0 0 6472

Miért kell a cső? Ajtón nem tudod átszívni?

Előzmény: kopisti (6467)
balsa02 Creative Commons License 2014.02.12 0 0 6471

Nem kell több Aereco. Ventinek egy radiális ventit kell venni, olyat aminek a járókereke egy lapos diszkoszra hasonlít. (pl. Limodor LM/F) Elek által írt 20-25 m3/h/felnőtt reális. Nálam 2 felnőtt + 3 kicsire van 60m3/h. Párásító készüléket is kell venni.

Előzmény: blackbile (6463)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.12 0 0 6470

"Állandó vagy higrosztátos szabályzás?"

Szerintem

a minimális frisslevegő igényt az emberek száma határozza meg, és ne a négyzetméter/köbméter/katinéni/páratartalom (ettől persze még felpöröghet a gép, ha esetleg túl sok a pára valahol).

szóval én állandóra állítanám (a befúvő cső közös szakaszán műszerrel mért 20-25 m3/h/fő értékre)

kivétel, ha meg tudod fizetni a széndioxid-szint vezérlésű fordulatszám szabályozást, mert energiatakarékosságilag szerintem az a legjobb.

Előzmény: kopisti (6462)
kopisti Creative Commons License 2014.02.12 0 0 6469

Még csak néhány napja megy.

http://www.aereco.hu/csaladi-haz-lakas-szellozes

Előzmény: Karger (6468)
Karger Creative Commons License 2014.02.12 0 0 6468

Kiváncsi lennék a befektetett összegre? Higro résszellőzők, venti, munka, és a fűtési plussz költésg amit az állandó szellőztetés okoz!?

kopisti Creative Commons License 2014.02.12 0 0 6467

Nem, a levegőáramlás hangosabb...

Előzmény: blackbile (6466)
blackbile Creative Commons License 2014.02.12 0 0 6466

Nem túl hangos ez a ventilátor?

Előzmény: kopisti (6465)
kopisti Creative Commons License 2014.02.12 0 0 6465

Még csak néhány napja megy, de már az első napon lement 53%-ra.

Azóta szellőztetés nélkül tartja az 50-58%-ot, az igaz hogy folyamatos üzemben.

Előzmény: blackbile (6464)
blackbile Creative Commons License 2014.02.12 0 0 6464

És mi lett a párásodással és penésszel, mert arról nem írtál? Hogy alakul a páraérték?

Előzmény: kopisti (6460)
blackbile Creative Commons License 2014.02.12 0 0 6463

Én is kérdezek: 

5 helyiség 5-6 716-os Aereco-val. kb. 80m2. 

Gondoltam, hogy folyamatos üzemben egy olyan 20-40m3/h kapacitású ventilátorra cserélném a mostani hangost a fürdőben.

Felhívtam az imént egy kereskedőt, akinél találtam egy ilyen aranyost: 

http://www.klimatrend.eu/dokumentumok/Brise%20100B4.pdf

Na most azt mondták, hogy ez szerintük kevés az egész lakás átszellőztetéséhez, inkább még több Aereco-s légbevezető felszerelését tanácsolnák.

Nektek mi erről a véleményetek?

kopisti Creative Commons License 2014.02.12 0 0 6462

Köszönöm válaszod.

És mit javasolsz a ventillátor működésére?

Állandó vagy higrosztátos szabályzás? Ha higrós, akkor hova érdemes elhelyezni (gondolom a lakótérbe nem a fürdőszobába).

Nyáron is van értelme működtetni? Esetleg hűvösebb estéken fríssiti a levegőt...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (6461)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.12 0 0 6461

"akár 70-80% is volt a páratartalom, rendszeres szellőztetés mellett is"

Egy jól szellőző lakásban naponta mondjuk 2000 m3 levegő cserélődik.

Egy tisztességes ablaknyitogatós szellőztetéssel kb 200 m3 levegőt cserélsz.

Tehát aki meg akarja közelíteni a mesterséges szellőztetés levegőminőségét, annak naponta tízszer kellene kinyitni az ablakokat.

Sokan gondolják úgy, hogy "vajon miért olyan magas a pára, hiszen naponta kétszer is szellőztetek" :)

"Most azt tapasztalom, hogy a "hosszú" szakaszon süvít a levegő a csőben."

Ha biztos vagy abban, hogy tényleg a levegő süvít és nem a motor zaját vezeti a cső,

akkor én először a csőfal tömegének növelésével próbálkoznék, tehát ráfeszíteni/ragasztani valamit, ami lágy anyagú és a csőfal tömegével összemérhető. Gyengébb esetben elég lehet egy vastagabb öntapadós fólia, vagy akár egy vastagabb festékréteg is, de még jobb, ha egy réteg polifoam-ot ragasztasz rá.

A teljes felületű érintkezés nagyon fontos, tehát ne csak körbevegye, hanem feszüljön/tapadjon rá a rugalmas tömegnövelő anyag.

Pl próbálj szerezni jószéles+vastag öntapadós EPDM hab szalagot/lapot, azzal körbetekerni a csövet pl remélhetőleg sokat segítene.

Persze ettől nem csökken nullára a zaj, de jelentősen mérséklődhet. A nulla zajt vastag üveggyapot paplannal + gipszkarton dobozzal tudod megközelíteni (vagy vastagabb és/vagy sima belső falú csővel ;)

Ahol a cső hozzáér a falhoz/mennyezethez, ott is átadhat zajt, tehát ilyen helyeken puha gyapottal lágyan körbetömni, az egész cső puhán "lebegjen".

Előzmény: kopisti (6460)
kopisti Creative Commons License 2014.02.12 0 0 6460

Sziasztok!

A párával és a penésszel küzdöttünk mi is mostanáig.

Családi ház, természetesen körbeszigetelve,  jól záró nyílászárókkal.

A fűtési szezonban akár 70-80% is volt a páratartalom, rendszeres szellőztetés mellett is.

Beépítettem egy szellőztető rendszert:

-Aereco higroszabályzású légbevezetők

-Aereco higroszabályzású légelvezetők a konyhába, WC-be és a fürdőszobába

-Aereco V4A központi ventillátor

A ventillátor a WC falára került felszerelésre, a ventillátor kivezető oldala pedig faláttöréssel lett megoldva.

A ventillátorhoz érkező egyik elszívó cső kb. 1,5 méter hosszan fut a WC-ben. Nem hő és hengszigetelt csöveket szereltem be, hanem flexibilis aluvent 125-ös csöveket gondoltam úgy sincs szükség rá mivel a lakótérben marad mindvégig.

Most azt tapasztalom, hogy a "hosszú" szakaszon süvít a levegő a csőben.

Hogyan lehetne utólagosan hangszigetelni a csövet?

Azt tervezem, hogy bedobozolom a gépészetet gipszkarton mögé és kibélelem üveggyapottal.

Ez megoldást jelenthetne?

A másik dolog, hogy jelenleg egyfolytában megy a ventillátor. Tudom hohgy hosszú élettartamra van tervezve, de ez okozhat bármi gondot a berendezésben?

Érdemes egy higrosztátot felszerelni valamelyik szobába ami kapcsolja az elszívót?

Köszönöm előre is.

hetmann64 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 6459

Az oldalukról nem igazán lehet letölteni anyagot!

Nekem is átküldhetnétek.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (6445)
tothkrisz Creative Commons License 2014.02.10 0 0 6458

Szia ezt atkuldened nekem is?

Koszi

Előzmény: Karger (6433)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.08 0 0 6457

Tulajdonképen igazad van: ez nem tudományos igényű mérés, itt nem muszáj ezrelékes pontossággal dolgozni :)

...mondjuk a magasabb hőmérséklet tartományban már elég meredek a görbe,

de hát egy 120 soros tömb (fél fokos pontosság) kezelése sem bonyolultabb...

Előzmény: Takyka! (6456)
Takyka! Creative Commons License 2014.02.08 0 0 6456

Miért kellene túlbonyolítani? Kell egy 60 elemű tömb, ami fokonként (-20 - +40)tartalmazza a telítési víztartalmat. Hőmérséklet egészre kerekített éertéke mint tömbindex és a relatív páratartalom ismeretében egy szorzás és megvan az aktuális abszolút páratartalom.

Azt hittem ennyit még te is le tudsz programozni. :-) (Bocs, nem hagyhattam ki!)

T.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (6455)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.08 0 0 6455

"ez a páratartalom több mint csalós..."

Szellőztetés szempontjából a kültéri páratartalmat valóban jobb lenne a relatív helyett abszolút páratartalom formájában rögzíteni (hiszen az az érték igazán fontos számunkra), tehát százalék helyett gramm/köbméter formában.

Ha ezt a görbét valami okos szerkezet rajzolja, akkor talán nem megoldhatatlan, hogy az aktuális külső hőmérsékletből és relatív páratartalomból szoftveresen megsaccoljon egy abszolút páratartalmat (gondolom a gyári harmatpont mérő műszerek sem tesznek mást, mint kiszámolják a két könnyen mérhető érzékelő adatból).

Régebben sokat gondolkodtam ezen a dolgon (harmatpont és abszolút páratartalom kiszámítása) de ehhez matematikailag modellezni kellene azt a bizonyos abszolút/relatív görbét - és ennél a pontnál mindig elment a kedvem az egésztől :)

Előzmény: olvas0 (6451)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.08 0 0 6454

"ez engem is baromira érdekelne, hova dugjam a slagot ?? :D"

Minden lukba egyenként. Türelem rózsát terem.

Előzmény: epitkezes1 (6452)
gul7 Creative Commons License 2014.02.07 0 0 6453

Elnézést, nem volt publikus a címem. Átállítottam. Megköszönném ha elküldenéd az anyagot.

Előzmény: Karger (6448)
epitkezes1 Creative Commons License 2014.02.07 0 0 6452

U.I.: azert megneznem, hogy mondjuk egy Bartosz hocserelojet hogyan mossak ki.:)

ez engem is baromira érdekelne, hova dugjam a slagot ?? :D

Előzmény: peterch (6446)
olvas0 Creative Commons License 2014.02.07 0 0 6451

ez a páratartalom több mint csalós..... ha valós értékeket szeretnél szerintem kalkuláld át fix hőmérsékletre... akár belső relatív páratartalom..............

szvsz

Előzmény: gyjozsef (6449)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.07 0 0 6450

Este 11-kor fürdeni nem egészséges. Én pl márciusban szoktam.

:))))

Előzmény: gyjozsef (6449)
gyjozsef Creative Commons License 2014.02.07 0 0 6449

Nálam így alakul a páratartalom:

(Remélem sikerült a kép beillesztés :-) )

Előzmény: gul7 (6443)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!