Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
Nem lesz magas, mert az egyetlen hajtást vissza kell majd vágni és a legelső rügytől várjuk az első ág emeletet . Milyen magasról kezdett hajtani tavasszal a Jiro?
Előnyősebb, ha a magasabb a fa törzse, mert ha alacsony a termés súlya lefogja húzni az ágakat. Továbbá a tavaszi fagyokat
Köszönöm János! Akkor a 2 kicsit és a jobboldali nagyot vágom ki. Az a bajom a fával, hogy eddig is kicsit magasnak érzetem a törzsét, nem érem majd el a terméseket. Az új korona kialakítással még magasabbra kerül a korona. ha megint visszafagy, lehet hogy újra nevelném az egészet alacsonyabb törzzsel. A kérgén a repedések gyógyulnak, egyre kisebbek.
Rosseyanka rendben van szépen kialakult a fa koronája, jövőre már teremhet.
Jiro nem tudom mennyire repedt el a kérge, de a hajtás növekedés alapján rendben van, jól döntöttél. A Jiro hajtások közül csak egyet hagytam volna, mert abból tökéletes kákira jellemző korona alakítható ki. Az egyenesen álló hajtást kell tavasszal vissza vágni a másik hajtást el kell távolítani. Ha mindkét hajtást meghagyod felemás, deformált fád lesz.
Az én Rosseyankámat ezidáig fórumtársak irányításával metszettem. Idén is. Ennek utána tudtam meg hogy a termést ágvégeken hozza, így levágtam majdnem az összes lehetőséget. Hozott így is 6 virágot, de mikor kezdett növekedni a kis termés, eldobta ezeket. Megfogadtam többé nem metszegetem, jövőre csak a rossz irányba növő ágakat vágom le. Most ilyen:
A Jiro koronája lefagyott. Tőről rengeteg hajtás hozott amiket kitördeltem. Bár a törzse is eléggé szétrepedt több helyen is, de nem akartam újra nevelni az egészet mert ez bármikor megismétlődhet. Hátha nyernék így 1 évet, nem vagyok már fiatal. :)
Jelenleg van 2 kicsi, és hatalmas ága. A bal oldali 1/3-át, a jobb oldali felét gondolom tavasszal visszavágni, ha lesz benne élet fagyok után. Jó az elgondolásom?
most ne, nem tud kellően bgyógyulni a metszési felület.
én májusban (kihajtás után) végeznék egyelőre csak alakító metszést.
akkor már látszik az is, hogy -ne adj isten- melyik ág fagyott el, és azt is le lehet, kell vágni.
a sebet természetesen itt is fagéllel kezelni kell (kiszáradás, gombásodás ellen - a a fa csersav tartalma elég jól véd; de pl. az elfagyott = elhalt ágak gombásodhatnak...)
Amiről írtál teljesen természetes, a fiatal fák az intenzív nedvkeringés következtében eldobják a termést.
A folyamatos mérsékelt öntözés csökkenti a vetélési hajlamot, de az ültetést követő 1-2
évben a termések év közben lepotyoghatnak. A termőre fordulált követően minden évben több gyümölcsöt
tart meg a fa. Virágzás bőséges, de csak annyi gyümölcsöt tart meg a fa amit kitud nevelni. Ha szárazság van nyáron
és hirtelen nagy mennyiségű csapadék esik, akkor képes a teljes termés lepotyogni a termő korú fáról is. Ezért van szükség folyamatos mérsékelt öntözésre, mert akkor a nagy mennyiségű csapadék nem okoz jelentős gyümölcs veszteséget.
Második növekedési szakaszban nem minden ág indul újra, ezeket az ágakat tél végén vissza kell vágni.
Tavaly ősszel vettük, és ültettük ki a fát. Sokkal többet nem tudunk róla... A metszést azért kérdeztem mert tavasszal megindult, hozott szép hajtásokat, virágokat, terméseket. Végül 2 termés marad, amiket nemrég dobott le és ezzel egy időben hirtelen elkezdett nőni. Viszont érdekes módon csak az egyik fel a fának, de az 40-50cm-t nőtt még a tavaszi hajtásokra. Azért kérdeztem, hogy ezeket a friss, még zöld ágakat mikor érdemes metszeni. Majd rakok fel képet.
Mivel semmit nem tudunk a káki fádról, így valasz az, hogy most nem aktuális a kérdés. Metszés tél végén, de ha fiatal a fa és ki van alakítva, akkor az első 5-6 évben nem szükséges metszeni. Ugyanis, ha vissza vágod a fa egy éves ágait, akkor a termés jelentős részétől megszabadítod a fádat. Tudni kell, hogy a legtöbb virág a hajtások végén fejlődő friss hajtásokon fejlődik. Én leginkább a rossz irányban fejlődőtt egy éves ágakat távolítom el teljesen , ez a beavatkozás új hajtások fejlődését indítja el rejtett rügyekből. A következő évben ezeken az ágakon várok termést.
I bought here in Serbia as vanilia kaki, tree is about 6 years old and this are first fruits. I have few more fruits on that tree but they are still orange and not fully ripe. This tree is not grafted and have male and female flowers.
Here in this video you can see that same tree with male flowers ( in video from 52 sec to 1 min).
Gondolom jövőre nem minden ágat kell vissza vágni, mert akkor nem terem, mivel a hajtások végén termékenyek az 1 éves ágak. Ha minden ágat vissza vágunk, akkor csak elvétve lesz gyümölcs a fán.
A magasabb hajtást kell meghagyni a másikat el kell távolítani, ebben az évben nincsen több teendő. Vissza vágni csak jövő tavasszal kell nagyjából 120-130 cm. magasságban. Így szépen elágazik és kialakítható a karcsú orsó korona forma.
Téli időszakra földtakarással védhető az oltás, de szükség van a törzs védelmére is szalma, kukorica szár stb.
A fiatal Jiró teteje elfagyott (?) alulról hajtott duplán. Mikor célszerű levágni az egyiket? A képen láthatók közül melyik maradjon? (Az egyik kicsivel lejjebbről indul.) Milyen koronaformát alakítsak neki? A megmaradót vissza kell majd vágni? Mikor? (Most másfél méteres.)
T-szemzéssel nem lehet. Minden féle módszerrel lehet szapórítani a datolyaszilvát kivétel a szemzés. Ha már szemzés, akkor a Chip-szemzés jó eredményt ad, de csak tavasszal hajtó alanyra nyugalomban lévő oltóvesszővel. Ennek kicsit ellent mond a kisérletem, amit tavasszal végeztem már a tárolt oltóvessző hajtott, de mégis megfakadt. Az alanyra rakott chip szemre WC papír gurigát húztam evvel árnyékoltam és még néhány helyen kilukasztott nejlon zacskót kötöztem a szemzésre. Árnyékolás nélkül biztos vagyok benne, hogy elmarad a siker.