Sajna vagy nem sajna, de ezeknek a lezlimásolatoknak nincs sok értelme ha nem jóval olcsóbbak az igazinál. Egy jó állapotú alacsonyabb 145-öst 1600-1800Eu körül ki lehet fogni. Alig nagyobb ezeknél a kis fekete dobozoknál. Talán egy picit szélesebb. Súlyban is hasonló. Viszont a hangja igazi, a doboza az akusztikájával igazi, a végfok is csöves. A képen látható újdonság bőven 2e körül volt.
Minek egy rosszabb hangú másolat ugyanennyiért vagy még többért?
Ok, ha a másolat filléres. Valahogy az igazi és a hamis Rolex karóra analógiájára.
Valóban két midi kimenete van. Számomra ez lényegtelen, mivel egy hangmodult használok. Általában több modul egyszerre való meghajtásához ajánlatos a sorbafűzés helyett. Főleg ha az egyik szekvenszer pl.
"A potik nagyon jól jönnek élő játék közben a korgos' moogozáshoz"
No az én véleményem , hogy a triton/saját tapasztalat/ az életben nem fogja tudni az a "szörös" bunkó dzsunga hangokat amit six, a 61, de még dw6000 is tud, rakhatsz mögé effekt hegyeket. Valahogy dinamikátlan az egész.
Más
De mint tudjuk az egész élet egy nagy komopromisszum, és amikor nagy "csönd" van mindig "hallgatom" a másik két "öregasszony" zsörtölödését -mit tudnak ezek-
Az A-33 egy váltással 28 midi információt küld ki azonnal.
Szerintem a sebesség és késés nem processzortéma, inkább fejlesztői hozzáállás kérdése. Gyakran szándékosan késleltetést szoktak programokba beépíteni.
A mellékelt felkínált lehetőségekből a legtöbbet használom a cc=hanxínváltás mellett.
Ami jól látható, egyből két zónánk is lehet megosztott vagy egymásra helyezett módban. (spilt/layer)
Split esetében (mivel két manuált használok) csak az öt oktávon túlnyúló billentyűkhöz szoktam extra effekteket rendelni.
Layerben meg a szokásos zongora/mellotron kettőst lehet egyszerűen kivitelezni.
Csatornánként beállítható hogy regáljon-e az exp.pedálra, a sustain pedálra, benderre, modulációra és a data entry toló kontrollerrre. Így a zongorára nem érvényes a hangerőpedál a pitch bend, ellenben a mellotronra meg a sustain, mod. Mindezek mellett a lenti SL161-en még az orgona is szépen szól egy harmadik sávon. Az ESI 16 sávos, így bőven belefér.
Kijelzőre nincs is szükség. Kis odafigyeléssel, de egyszerűen be lehet programozni ezeket a patch csomagokat. Utána zenélésnél csak kiválasztás szükséges. És itt a lényeg, egyszerre 16!!! választható ki egy mozdulattal a világító széles gombok közül. és az is kétszer. A,- B×16
Az A37-nél sajna rosszabb a helyzet. Ugyan 128 patch van, de minduntalan kettőt kell megnyomni. Meg van egy egyesével föl,- leléptető: +/-. Elég a 32! :-)
- Hogy ON-ba fordítsam, az orgonához kíváló hogy a sustain pedált letilthatom úgy hogy közben esetleg a másik manuálon meg a zongorán a pedál szépen dolgozik. Fordítva ugyanez a swell pedállal a helyzet. Míg a zongorán az ujjaimmal dinamikázom addig az orgonán a pedállal pumpálok egyidejűleg. Kell ennél több?
Ráadásul a két kíváló kialakítású midibillentyűzet úgy 50-60e-ből össze is hozható.
Ha jól fordítottam angolból :) akkor az A-33-nak 2 szeparált midi out-ja van. Ezek pedig a fedélzetről On/Off-olhatók. OK.
A Fatar eme hiányossága számomra áthidalható, mert az orgona hangszínt layer-ként szoktam használni egy-egy vonós/kórushoz. Tehát pl. a midi 1 channel pont megfelel erre. Több módjai is van, hogy leválasszam az XB-t vagy a Triton a midiről. Ezekre már rájöttem. Külön csatornákra nem volt még szükségem. A Triton is csak 1 midi csatornát kezel egyszerre. Hiába lehet a combi-kban külön 1-16-ig felosztani a hanxínekhez a midi channel-eket, nem rendelkezik olyan master keyboard funkcióval, hogy ezt a bejövő üzeneteknél 'szűrje'....
A potik nagyon jól jönnek élő játék közben a korgos' moogozáshoz, mert jobban beleenged nyúlni a hanxínekbe a CC-ken keresztül, mint a Triton fedélzeti vezérlői... :) De orgonáláshoz sem utolsó. Legalábbis prog.rockos igényeimhez.
HammondSuzuki uj leslie csodafegyvere a G37/27 / hamár a billentyükröl mindent tudunk/Ez a kis "csoda" ugyan gitárra készült , de billentyüvel is kellemes hangzást
kelt /igaz szintetikus hangszerrel lett kiprobálva, egy vk7-el/. 30cm es mély és forgó tölcsér, melynek érdekessége a léptetömotornak köszönhetöen, hogy beállithatő a leállitáskor a tölcsér poziciója igy az is, hogy a kis "gonosz felsö" az ember arcába fujjon álló helyzetben. A gyors és lassú beállitások mellé csináltak egy folyamatosan szabályozható fordulat szabályzást is / "gázpedál"De gustibus non est disputandum/
Az ára 1000-1200 dollár ,bekerülvén az országban durván 270-300 ezer forint
ugyhogy részemröl maradok a nagydarab testes "öreg csajoknál" jobban birják a döngetést....
A Musebox egy linux alapon üzemelő VST modul, a stabilitásra helyezve a hangsúlyt. A Peavey közreműködésével olcsóbban és több területre kiterjedően ilyen alapú, színpadi eszközöket akarnak kifejleszteni a jövőben.
Az A33-ról írt midi dolgok érdekesen hangzanak! Persze nincs is tele szabályzókkal, de azt nem hinném hogy valami gyorsabb cpu-ja lenne. Ezt legjobban egy midi-monitorral lehetne megnézni ami logol minden eseményt.
"A pár évvel ezelőtti roland cuccokon elterjedt dombor mintázatú, alulról átvilágítható nagyobb méretű kocka gombok nem tudom kinek szúrtak szemet a tervezésnél..."
Szemet szúrtak. Azok mint a JD-800, A-90-ben voltak. Hát az jópár éve volt :-)
Hát ez a Musebox nem tudom miféle jószág, mit kell vele csinálni és hogyan?
Az A-33 patch üzenetei azonnal kimennek. Ez az a 2×16 patch/preset gomb középen.
Megnyomásával nem csak a cc sorszámát küldi ki, hanem egyből két midicsatornát kezel azért a cc-t is elvileg 2×. Utána meg sok egyéb üzenetet. Különböző egyéb kontrollerek tulajdonságait, bankváltást, midicsatorna címzést... Benne van részletesen a letölthető könyvben. Mindezeket azonnal teszi. Külön előny hogy egy gombnyomással nem 10 hanem 16 hanxínhez lehet hozzáférni. Ráadásul ehhez a Hammondban legjobb billentyűzetet adja és igencsak kedvező áron lehet mostanság hozzájutni.
Van aki a nagytesóra esküszik, a Roland A70 -re. Sajna még nem találkoztam vele, de szintén testvérnek tűnik. A Roland név álca, az alján ott virít a Made In Italy felirat.
A Peavey is csinált ilyen midi kontrollert anno, de most talán mással örvendezteti meg azokat, akik computeres dolgokat (pl B4) szeretnének színpadra vinni, üzembisztos kivitelben.
Nos a midis váltogatásoknál a következő a megfejtés (nekem is volt EMU Xboard és onnan tudom, mert én levélben megkérdeztem az Emuékat).
Szóval ez minden master kontrollerre igaz, hogy míg a preset CC-k simán pillanat alatt lezajlanak, addig a setup váltások mind a 16 midi csatornára vonatkozó, a hangszerben összes elérhető midi paraméterről kiküldenek információkat, illetve belsőleg azokat átálítják, hiába minden azonos értéken van csak max a program change változik, akkor is mennek az értékek a vezérlőnek. Ezt nem tudom, szerintem biztos meg lehetne csinálni inteligensebbre is, de a dolog itt csúszik el időben, hogy a midi soros átviteléből adódóan a megfelelő adatcsomagnak át kell repülni a vezérlő CPU-n, és ez időkieséssel jár. Azok a master keyboardok amik rögtön válaszolnak a setup váltásokra, vagy nincsenek vezérlő kontrollerjeik, vagy a fentihez hasonlóan csak a változó paramétereket figyelik és a többi értékről nem küldik el az "azokkal ne csinálj semmit" üzenetet fölöslegesen. Ezt semelyik specifikáció nem fogja részletezni, és igen, itt a "szütyőbe cirmos" :) Ez van.
Nem a Program Change üzenetekre gondolok, mert ott nincs várakozási idő. (Simán váltok a Hammond vagy a Korg presetjei között a VMK-val.) Hanem, amikor egy - pl. a Midi #1 Channel-re a Studiologic-ba - programozott presetről átváltok a - Studiologic - másik presetjére, amin mondjuk a kettes csatornán küld ki jelet. A preset programozás úgy indul, hogy először a midi csatornát kell meghatározni, utána pedig a CC-ket value-val, és a potikat up-down vagy down-up módban. Tehát egy Fatar-os preset egyszerre egy midi csatornán küld jelet. (A Hammond-on van omni-mód, amit ha ON-ra állítunk mind a 16 csatorna "szól" eccerre'... Na, mostmárbelekeveredtem'....) :) :) Nincs ünneprontás, mert én örülök. :) Ma 2,5 órát nyúztam, és sikeresen megtaláltam a szükséges CC-ket is a Triton-hoz, hogy a moog-os hangszínekbe könnyen belenyúlhassak.
Akkor megette a fene. Bocs', hogy ünneprontó vagyok, de ha egy egyszerű patch (hanxínváltással együttjáró üzenetcsomag) váltásnál várakozni kell, az a zenész ellensége. Van előadáskor egy belső tempó. Ezt akasztja meg. Ilyen az Xboard is, de tetézi a kisbillentyűsségével.
A jó hanxert nem kell szokni, ott fülig ér a száj.
Egy A33-al jobban jártál volna az biztos. Max ha tologatni szeretnék, lehet kapni kis fedélzeti kontrollereket. Vagy egy VK7-tel :-)
Igazából zsákbamacskát vettem, mert csak a netre hagyatkoztam vásárláskor. Mo-n nem lehet beszerezni...valami Reduce of Hazardous Substances ROHS irányelvre hivatkozva (veszélyes anyagokat tartalmaz) nem 'forgalmazzák'. Absolute-k nem is válaszoltak az email-es megkeresésemre, igaz, nem is voltam túl erőszakos. Gondoltam, ha nem megy, majd Németországból - nem először vásárolok onnan.
Lehet, hogy minőségileg bele lehetne kötni. Pl. egy két csavar feje sorjás, a sliderek 'gombjai' nincsenek tökéletesen merőlegesen, dehát ezek engem nem igazán érdeklnek. A lényeg, hogy szépen működik mindene. Olvastam valahol, hogy a lábpedált nem lehet beprogramozni, hiába mellékelik hozzá, hát ilyen problémám sem volt....
Élő játék közben csak megfelelő helyen (ahol épp nincs a billentyűsnek dolga) érdemes váltani a Fatar-ban (!) mentett presetek között, mert idő kell neki, mire 'kapcsol'. De nem hiszem, hogy 1-nél több presetet használnék a tegnap belőtt Hammond-ra keresztelt presetnél. A billentyűzet áftertáccsos', veloszitis', és kommunikál is pl. a Korg-gal. A joystick viszont nem úgy működik, hiába olyan, mint a Korg-okon. A -Y tengelyt nem érem el vele, vagy csak még 'kevés vagyok' hozzá. :) Az adaptere pici, mint egy mobiltelefon akksitöltőjéhez mellékelt darab. :) (Maroknyi...) Persze ez lecserélhető masszívabb 9V-sra, ha valakinek nem megfelelő. USB-n még nem próbáltam, most még elegendő a hagyományos Midi koneksün't kitapasztalni.
Remélem nem lesz gond vele, nem tudom, miért húzták úgy le 1 frankfurti próba után. Igaz, olyan, mint egy tank. :) Nem csak kinézetre, érzetre is. :) Játék közben nem voltak 'beragadt' hangok (midisek biztos tudják mire gondolok), értelmetlen CC üzenetek. Mit értenek/érthetnek megbízhatatlanság alatt?
okumoto, nagyon kíváncsi leszek majd a hosszabb távú tapasztalataidhoz az új Fatart illetőleg! Én is gondolkodtam egy időben rajta, de a hazai forgalmazója a hitspace sikeres ellenkampányának bizonyult hogy egyáltalán nem is tartják a tipust. (az ők elmondásaik szerint még Frankfurtban tesztelték a dolgot és egyenesen botrányos minőségűnek titulálták, valamint hogy megbízhatatlan működésileg)
Egyre több helyről kapok azonban infót, hogy eme nevezett nagyszájú pestiek marhára semmihez nem értenek szakmailag, ami prémiummárkával körbebástyázták magukat, az köszönhető helyenként az adott márkanéveknek, de ez kevésbé védi meg a mundért hosszútávon! Még emlékszem egyszer a Davidovics hangoztatta az üzletében egy vevő kérdésére (jelen voltam), hogy Korgot, Yamahát miért nem tartanak, hisz akkor tényleg egy helyen lehetne mindent kipróbálni. Erre az volt a válasz, hogy "gagyi dolgokat sosem fognak tartani, őpk csak a minőségre törekszenek, nem járatják le magukat..." Ehhez képest ma elég betekinteni a webshopjukba és csodák csodájára még Casiót is találni, ami köztudottan sosem volt egy prémium hangszermárka! Akkor hogy is van ez??? :D
Remélem a Fatar pedig be fog válni, kíváncsian várom az eredményeket!
A minsőségibb jelzőt tekintve azonban nem feltétlen az a vezérfonák, hogy mint a svájci órák tipikusan svájcban kell készüljenek. Itt gyártás-gazdaságosság miatt vannak más megoldások, nevezetesen: nagy szériaszám legyártása olcsóbb külső országokban, belekalkulálva a felvevőpiac elhelyezkedését és annak kiszolgálására megtervezett szállítási, logisztikai költségeket, míg a kisebb darabszámú cuccokat (pl VK orgonák tipikusan) olcsóbb az anyaországban gyártani. A meo itt is, ott is ugyanolyan minőségi megfeleltetéseknek van alávetve, az érdekes különbség ennek ellenére lévén, a tervezés mentén kezd megfoganni, magyarul az olcsó, pár évig használatos tömegtermékekbe nem fognak minőségibb anyagokat, szerelési technológiát beleölni. Ennek okaként nem a where, hanem a what a megfelelő kérdés! :)
Találtam egy méretesebb, részletesebb képet róla, valóban, számottevő a kezelőszervek megritkítása. Pl a "dzsekszlit" itt nyomógombra cserélték, ráadásul abból is a normálatlan, mini verzióra. A pár évvel ezelőtti roland cuccokon elterjedt dombor mintázatú, alulról átvilágítható nagyobb méretű kocka gombok nem tudom kinek szúrtak szemet a tervezésnél, de ezek a mindent mindenáron megújítani akaró törekvések csak a hülye design mániát szolgálják, a jót meg praktikusan bevált dolgokat háttérbe szorítják, mintha nem zenészeknek, hanem divatdiktátoroknak terveznének hangszert... Ezek után a hangi kvalitásban is lehet szerintem egyszerűsítésekre számítani, bár lehet hogy a szintén az előlapról eltűnt tone wheel tipus kiválasztást is merő praktikusságból menü szintre süllyesztették, ez a jobbik eset, a rosszabbik ha likvidálták a cuccból. Lehet hogy tendencia lesz a jobb helyett a rosszabb de drágább, a "nyúbíszrí" után?!
Hammond AB3, Leslie142, Motion 3D, EMU ESI4000 - Made In USA
A33, SL161 - Made In Italy
Hammond C3/Leslie145 USA/GB
A kínai billentyűzetek általában kisbillentyűsek, attól óvok mindenkit.
Trükkös, mert elsőre nem látni. Ha melléteszünk egy normális klaviatúrát akkor a 4-5. oktáv végén egy fehér billentyűvel rövidebb. Tehát a C a rendes H-nál végződik. Ez az értelmetlen "csekélység" elegendő a szenvedéshez.
Azért a minőségi hangszereknél nem a kínai gyártás a gyakoribb. A yamahák felsőbb kategóriája is japánban készül, csak az olcsóbbak kínában. a roland vk7, vk8, vk8m dettó japán. Nemrég vettem észre, hogy énmmeg tele vagyok európai hangszerrel angol hammond, dán leslie, svéd nord, és német melodica. :)
Innen nem látszik sajnos, de üdítő látvány a MADE IN ITALY felirat a manapság minden elborító csájna' helyett... :) (aztán a doboz mélyén, kituggya...)
Újabb szerzeménnyel bővült a kíjbord' rig... :) A németországi Thomann-tól rendeltem/vettem ezt a midikontrollert. (Szerintem ezek azok a vékony fekete billentyűk, amikről tehtube mester beszélt a VK-8 kapcsán. Engem nem zavar, legalábbis egy pár órányi 'gyúrás' után, nem éreztem zavarónak.) Nagyon masszív, és vas(!) a Studiologic. :) Legalábbis alumínium-féleségbe építhették. Nem könnyű darab, majd' az XB súlyával vetexik. Viszont semmi játék dolog érzete nincs... Programozni egyszerű volt, gépkönyv nélkül is ment. A szlájderek drawbarokként funkcionálnak. A tekerentyűket, gombokat meg felosztottam az XB és a Triton midi CC-jei között (a Hammond-ból midi thru-n keresztül mennek tovább a jelek a Korg-ba). Nagyon jó játszani az új billentyűt, a következő lépés egy modul leszen'. :) Vagy a B4. Ehhez további csengő aranyra lesz szükség. :) Vagy laptop+jobbfajta hangkártya + mokusmisi midi szakértelme! vagy a VK-8M. Ha még meg lesz ez itten' diszkontáron'. :) Most egy évig kb. kussolok a családban a hangszeres vágyaimmal... :D
A Deutsche Post (DHL ugyanaz) sajnos a 'határon' átadta a Magyar Postának a cuccot. Emiatt kb. 3 napot csúszott a kézbesítés. Gondolom futárszolgálattal gyorsabb lett volna... A doboz oldalán jó tenyérnyi hasadék volt, szerencsére pont a Fatar alja volt ott, nem a billentyűk felőli oldal... pffff.... Ára: € 419,- shipping-gel együtt. Még egy két dolgot szeretnék vezérelni a gombokkal, potikkal, de nem jöttem rá, minden CC helyére... Aztán lehet, hogy azokat a paraméterek úgy el sem lehet érni. Na, mindegy akkor majd odafordulok a Triton-hoz. :)
Tajtiéknál vettem még egy Z állványt, mert már nem fért be a lábam az orgona alá sehogy sem. (X állvány használatakor.) Azt hittem imbolyogni fog, de stabil sztender', nem mozog egy picit sem.