Az utolso trollirtas ota teljesen normalissa valt, de most hogy par napja kb sem valaszolgat ott, egyedul tartom a frontot, ami olyan hulyesegnek tunik, mikor vagytok ti kinnt elok is.
Köszi! Azt esetleg tudod, hogy ezt a reptéren vagy a bevándorlási hivatalban kell kifizetni? Csak mert a neten eltérő infót találtam erről, valaki azt írta, hogy a reptéren gyorsan és egyszerűen megoldotta, nem volt semmi probléma, de volt, aki azt írta, hogy elküldték a reptérről a bevándorlásiba, és ezért ugye lekéste a gépét.. Ez esetleg nemzetiségként változik, vagy a reptéri dolgozók kedvén múlik? Igazából talán ki tudnám tolni az egész utat olyan 34-35 napra, és akkor szerintem megérné azt a 3030 pesót. előre is köszi!
Közben találtam kompot, Iloilo-ból megy Cuyo-ra, onnan tovább Puerto Princesába, elvileg nem is olyan drága (elvileg olyan 800 peso környékén van Cuyo-ig), ahhoz képest, hogy elég nagy a táv. Elvileg háromszor megy egy héten, szóval úgy kell tervezni. Azzal esetleg van valakinek tapasztalata, hogy ha a vízummentes 30 nap helyett mondjuk 32 vagy 33 napra jönne ki a tervezett út, akkor mennyi a bünti? Hátha olcsóbb, mint egy hosszabb vízum, ha van olyan egyáltalán. Köszi!
Attól tartok ez most is így lehet, se El Nido-ban, se Coronban nem láttam olyat hogy menetrendszerű hajó menne Linapacanra. Igazából menetrendszerű hajót egyáltalán csak El Nido és Coron között láttam. Bérelni minden bizonnyal lehet, ezt nem próbáltam, de Linapacan nagy eséllyel megoldható ilyen módon, Cuyo már kevésbé hiszem, az lényegesen messzebb van, azt lehet hogy Panayról könnyebben eléred, ha egyáltalán, de költséghatékony valszeg sajna nem lesz. Busuanga környékén valóban elég sok félreeső kis sziget van, csak ezeken általában drága resortok vannak, tehát ebből a szempontból bizonyára jobb Indonézia, ahogy WL is írja.
Igen, még Kantonban koptatom az iskolapadot :) sőt, még 2 évem van a diplomáig. És mivel elsősorban a sulira kell koncentrálnom, ezért nem tudok annyi pénzt félretenni, amennyit szeretnék, így Óceánia egyelőre csak terv.. Oda sajnos egy kis túlzással eljutni kb annyi, mint amennyiből DK Ázsiában kijövök egy hónap alatt. De ami késik, bízom benne, hogy nem múlik, előbb utóbb össze fog jönni. A következő télre Fülöp szigetek illetve Indonézia közül lesz szerintem az egyik a befutó, szeretném a költségeket kicsit visszafogni, így lehet, hogy ezért nem Maluku lesz most terítéken, pedig az is régi álmom.
ON:
Esetleg Te tudsz valami véleménnyel szolgálni Palawan ügyben? mennyire költséges és időigényes a félreesőbb helyek felkeresése?
Az El Nido és Coron között lépő Linapacan-ról van valami infód? olvastam róla más fórumon, igaz másfél éves hozzászólást (akkor elvileg nem volt menetrendszerinti hajó oda, viszont meg lehetett oldani bérléssel), és érdekelne, hogy most mi a helyzet. Január - februárban lenne kb egy hónapom, és úgy gondolom, jobb lenne ezt egy országra (mondjuk Fülöp szigetek) és azon belül is mondjuk 1 régióra (Palawan pl nagyon tetszik az eddig olvasottak alapján) szánni, mint több országot összesűríteni DK Ázsián belül. Egyrészt pénzügyileg is (talán) jobban járnék, illetve így valószínűleg eljuthatnék olyan helyekre is, amik azért kevésbé turistásak (másfél éve Linapacan még nem volt az, nem hinném, hogy olyan sokat változott volna), illetve pl. Cuyo is eléggé távol esik. De ahogy nézem, elég sok elszórt sziget van a környéken. Szóval attól kérdezném, aki már járt Palawanon, hogy mennyire egyszerű vagy kevésbé egyszerű mondjuk El Nidoból megszervezni egy fuvart Linapacanra vagy éppen Cuyo-ra, úgy általában véve a félreesőbb helyekre?
Ha legszebb tengerpart, és Palawan, akkor El Nido. Az itt található Bacuit archipelago Palawan fénypontja, négy féle egynapos túra közül tudtok választani, amivel bejárhatjátok ezt a szigetvilágot. Egy hét bőven elég is rá, esetleg még beleférhet a földalatti folyó is Sabangban, ha ilyesmi is érdekel. Viszont ha már ott vagytok, én biztos nem hagynám ki a szomszédos Busuangát (Coron) sem, itt, ha lehet még szebb a környező szigetvilág. Ha ezt is beleveszitek, akkor viszont már valamivel több időt célszerű ráfordítani.
2 hét múlva indulunk Borneó - Palawan utunkra és abban kérjük a segítségeteket, hogy kb 1 hetünk lesz Palawanra, arra az időre mit javasoltok a szigeten? Itt főleg a pihenős része lesz az utunknak, így főleg a legszebb tengerparti részek érdekelnének minket. 2 hetet leszünk Borneon, onnan fogunk átmenni a fülöp szigetekre, de rugalmasak vagyunk, lehet ezt a 3 hete mashogy kellene felosztani?:)
sajnos kivételesen nincs elég időnk felkészülni úgy ahogy szoktunk, így minden hasznos infót köszönünk előre!
Elnézést az előzős hozzászólásban rosszul mondtam a napok számát. Ha jól tudom a kezdettől mindenképp 59 napot adnak, akár magyarországról kér az ember vizumot, akár
él a 30 napos vizummentes időszakkal majd meghosszabitja további 29 napra (összesen 59). Tehát érdemes az 59. naptári napon legkésőbb elhagyni az országot, igy el lehet
kerülni a drága hosszabitást, és ebből a pénzből inkább megnézni egy környező országot.
1. A legolcsóbb ha Bangkokba, Kuala Lumpurba vagy Hong Kongba repülsz. Majd veszel egy jegyet fapadoson (Cebu Pacific vagy Air Asia) onnan Manilába. Bár ha ilyen kevés időd van akkor az átszállás nehéz lehet.
2. nem kell egyik sem
3. inkább hogy mit ne vigyél magaddal, ne vigyél semmi hosszúujut, illetve hosszunadrágot max egy nagyon vékony nyárit. Pulover végképp nem kell, legfeljebb repülőre. Zárt cipő se kell, csak papucs vagy szandál. A fülöp szigeteken öszintén szólva elég egy rövidnadrág és poló és papucs, mindenki abba jár.
4. a legolcsóbb szállás kb. 500 peso, de ez nagyon igénytelen, normáls szállás 1000-1500 pesóért már van (5-8 ezer forint per nap), ezen az áron találsz sok helyen
5. a fülöp szigetekre nem érdemes kimenni ha csak manilába mész, ez olyan mint ha valaki jönne budapestet megnézni és csak Kőbány Kispesten maradna. Az ország fantasztikus de Manila az egy hatalmas nyomornegyed kb. bocs az őszintségért.
En is a kikoltozèssel, letelepedèssel, kutya-macska kivitelèvel, hàzbèrlèssel, orvosi elàtàssal ès mindenfèle koltsèggel kapcsolatban szeretnèk alapveto kèrdèseket feltenni. Elore is koszonom a segìtsèget, szèp napot.
1. Attól tartok nem, az már túl közel van, hacsak nem óriási szerencséd van, és vki még megakcióz egy ilyen közeli indulási időpontot. Talán jobban jössz ki ha először Hongkongba repülsz, oda most is vannak egész jó árú jegyek, és onnan tovább Manilába.
2. Így igaz, egyik sem kell.
3. Semmi nagyon extra nem jut eszembe, vagy legalábbis mi nem vittünk semmi extrát.
4. Sztem nézz szét a bookingon és/vagy agodán.
5. Mennyire közel? Olyan nagyon közel nem igazán, a valóban érdekes és izgalmas dolgokért már repülni kell, vagy legalábbis autózni/buszozni sokat, már ha Luzonon maradsz. Minden attól függ h mi érdekel, és mennyi időt szánsz rá.
szeptember vegen szeretnek kimenni kb 1 hetre - 10 napra meglatogatni egy ismerost Manilaba, es lenne nehany kerdesem:
1. scyscanner-en neztem repjegyeket, annal olcsobban meg lehet uszni valahogy? biztonsagosan = kerulnem a "majd veszek jegyet csatlakozas elott aztan majd kiiderul" szituaciot.
2. 21 napon beluli a tartozkodas, illetve elorelathatolag csak varoson belul maradok, azaz ha jol tudom sem vizum, sem oltas nem kell ugye?
3. hatizsakos megoldasban mennek, azaz nem vinnek +poggyaszt. van vmi extra dolog, amit az alalanos szemelyes dolgokon kivul feltetlen vigyek magammal?
4. ha szallast foglalnek (Manila), az kb - altalanos igenyeket tekintve - mennyibe kerulne, es hol erdemes?
5. manilahoz kozel van vmi olcso, mindenkepp megtekintendo trip-javaslatotok?
Hello! Ha otthon nem csináltatod meg a vízumodat előre a Bp Fülöp szigeteki nagykövetségen, akkor is utazhatsz ide. A Fülöp szigeteket elhagyó jegyedet azt kérhetik a beutazásnál. Mikor ide érsz kapsz a repülőtéren 21 napos vízumot, ez ingyen van. Ha tovább maradsz, akkor első lépésben az itteni bevándorlási hivatal minden gond nélkül meghisszabítsa neked hogy kettő hónap legyen. 3080 pesóért. Ha kettő hónapnál is tovább maradsz akkor megint hosszabítanod kell, és kell venned egy regisztrációs kártyát is. A kártya, és az újabb 2 hónapos vízum 6400 pesó.Ha négy hónapnál is tovább maradsz a következő 2 hónap az ismét 3080 pesó. Bevándorlási hivatal a nagyobb városokban van. Manilában, és Cebuban biztos. Még 1 jó tanács, az itteni bevándorlási hivatalba csak hosszú gatyában mehetsz be. Sok külföldi ezen szívja meg!
Az erkezeskor felvett 21 naphoz csak egy tovabbutazasra szolo repjegy kell.
A kovetsegen elore felvett 60 napos vizumhoz ugyanez, meg esetleg egy bankszamla-kivonat. En otthon ezt mat jo reg nem inteztem, tehat friss infom nincs rola.
Amennyire en tudom, turistaknak csak 60 napos vizumot adnak, utana minnt kell hosszabitgatni.
Hello! Engem Bp en az oltóközpontban oltottak be. Ha jól emlékszem 25 ezer volt. A haverom ez alapján kiváltotta a patikából az anyagot, és a háziorvos oltotta be. Úgy sokkal kevesebbe került.
Mi idén decemberben utazunk a Fülöp-szigetekre, a pontos útvonal még nem körvonalazódott. Egyelőre csak szívjuk magunkba a sok-sok infót, köszi a tippeket!
Oltásokkal kapcsolatban érdeklődnék, tudtok ajánlani Bp-en olyan helyet, ahol jó fejek és nem is arany áron van?
Meghívólevelet, vagy helyfoglalást kértek tőlem is, de egyik sem volt (szállásfoglalás csak az első pár napra). Végül ott helyben egy BOI irodában intéztem el, kb fél óra alatt megvolt, egy "apró" problémám volt: először csak egy héttel voltak hajlandók meghosszabbítani, így vissza kellett menjek mégegyszer.
Egyébként az út nagyon jó volt!! Ajánlom mindenkinek! :)