Keresés

Részletes keresés

zsebacsi88 Creative Commons License 2014.02.19 0 0 6538

a szuro, 3m x 18cm

under construction:) 48 oraja uzemel a szerkezet. jelenleg mindenfele szenzor nelkul, 10 percekent iranyt valt a paravisszanyeres vegett, ha megjon a Mega, akkor belovom a szenzorokat. a paratartalom nem csokkent szamottevoen, kb 58->54 re ment le 24 ora alatt, de ma visszaallt 58-ra.

a homerseklet a lakasban nem csokkent. A gepnek gyakorlatilag semmi zaja nincs a lakasban magasabb fordulaton sem, egyedul az elszivok es a befuvok kozeleben hallani a levego mozgasat. ezt majd meg csokkenteni fogom, ha keszen lesznek a tobbi befuvasi pontok es lecsokkentem a ventillatorok fordulatszamat.

pontosabb meresi adatok kesobb!

vad hattyuk Creative Commons License 2014.02.19 0 0 6537

nagyon vicces ez a válasz, légtömör épület részszellőzőkkel, hővé alakuló légáram... azt hiszem túl késő van

sajnos a konkrét kérdésemre nem reagáltál

Előzmény: balsa02 (6536)
balsa02 Creative Commons License 2014.02.19 0 0 6536

Nincs Aereco szemüvegem. Lásd, egy kis figyelemmel nincs is szükség az Aereco-ra, mert a nyílászáród résszellőző funkciója tökéletesen megvalósítja a rést, pár perc alatt belőhető a kívánt állapot. Egyébként a leírt kilépési nyomás veszteség kifejezetten hasznos, sőt kívánatos, mert ez teszi kvázi légtömörré a házat és érzéketlenné Elek által helyesen felvázolt (hsz 6509) szélnyomásos esetekre.

Nyomásesés: én nem bírlak követni.

Úgy hívják dinamikus nyomás, vagy kilépési veszteség. A legjobban a híd pillérrel tudom érzékeltetni. A pillér torló pontjában (össz. nyomás) magasabb a víz, mint a pillér mellett, ahol a víz dinamikus nyomásával (mozgási energiájával) alacsonyabb a vízszint. Ezt a dinamikus nyomást veszted el amikor a gyorsan áramló levegő belép a szobába, majd ott lelassul, mozgási energiája hővé alakul.

Előzmény: vad hattyuk (6534)
balsa02 Creative Commons License 2014.02.19 0 0 6535

Nem a használt levegő elszívó csőről van szó, hanem a friss hideg (akár -5 -10 °C) levegőt bevezető csőről. Ezen cső külső felületén fog a beltér fűtött levegője kondenzálódni. (és ugye itt most a hőcserélő nélküli szellőztetés a téma, hőcserélővel elő tudod fűteni a bevezetett friss levegőt, ott ilyen gond nincs)

Előzmény: Karger (6533)
vad hattyuk Creative Commons License 2014.02.19 0 0 6534

Ezekkel vitatkoznék. Ha leveszed Aereco márkájú szemüveged, akkor másképp látszik a dolog. Én azt gondolom, hogy nem az állandó légszállítás a cél, pont ellenkezőleg: legyen egy alap szellőzés, és ha szükséges akkor erős szellőztetés (pl. fürdőszoba használatkor). Az állandó légszállítás nekem nem jön össze, még Aereco szemüveggel olvasva sem: ha a páraszabályozott résszellőzők zárnak, akkor nincs szükség akkora légcserére, akkor miért pörögne föl a ventilátor?

Én előnyösebbnek érzem a fürdőszoba páratartalmára felpörgő (és emellett alap szellőzést biztosító) ventilátort, már csak azért is mert sok pára rövid idő alatt csak a fürdőben tud keletkezni.

Nyomásesés: én nem bírlak követni. Van a lakásban két hálószoba, egy nappali, mindegyikben egy résszellőző, mindegyiken essen 10Pa, és jöjjön be 20 m3/h. A ventilátorom beállítom 60 m3/h szállítására, akkor mekkora nyomáskülönbséget kell legyőznie, ha 4 m-re akarom kifújni a levegőt (legyen ez a szakasz 20Pa). Szerintem a helyes válasz 30 Pa.

Előzmény: balsa02 (6524)
Karger Creative Commons License 2014.02.19 0 0 6533

Nekem még nincs meg a központi szellőztetőm, de nem hiszem hogy a csövekben lenne kondenzvíz! Nálam 3 ventilátoros cső megy fel a hideg padlásra, a födém fölött mind le van szigetelve és a csővek végén van egy 90 fokos pipa. Még sosem folyt vissza kondenzátum 5 év alatt, pedig a padláson hideg van annyi mint kint. 

A csövek porosságáról nincs tapasztalatom, de azért van a szűrő! vagy nem?

A résszellőzőről annyit hogy a föstszag is bemegy vele, vagy a szmog, ja meg a por.

Előzmény: balsa02 (6527)
blackbile Creative Commons License 2014.02.19 0 0 6532

Az más feladatra van az én látásom szerint:

- a limodor kimondottan a fürdő dísze tud lenni - helyiségelszívás, esetleg amire többen használják lakásszellőztetés

- V4A csöves "központi" elszívó, csúnya bazi nagy szürke doboz (persze ettől még műszakilag lehet, hogy jobb, most nem néztem át)

Előzmény: kopisti (6530)
balsa02 Creative Commons License 2014.02.19 0 0 6531

Akkor itt a megoldás, a V4A nekem is tetszik. Dobozt kell építeni neki, ha fürdőről van szó, de ez talán inkább előny, mint hátrány.

Előzmény: kopisti (6530)
kopisti Creative Commons License 2014.02.19 0 0 6530

A Limodort már hallottam, a többit még nem.

Az biztos, hogy a V4A sokkal halkabb nálam mint a Limodor.

Előzmény: balsa02 (6526)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.19 0 0 6529

"Ha szeretnél friss levegőt poros csöveken keresztül a házba juttatni"

Talán ismered a viccet arról, hogy hogyan járt a szőrös mellű gorilla: felemelt egy olyan nehéz követ, amit aztán nem tudott letenni :)

Na a cső alján összegyűlt porról is ez a véleményem: az a porszem azért nem repült tovább, mert túl nehéz ahhoz, hogy a a légáram lebegtetni tudja, de hiszen ha a légáram nem tudja reptetni, akkor miért is kell tartanunk tőle?

Az összes többi "érvedre" szintén van válaszom, de inkább alszom pár órát...

Előzmény: balsa02 (6527)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.19 0 0 6528

"egy radiális venti mindig u.a fog szállítani."

Ez így nem egészen igaz, mondjuk inkább úgy, hogy a radiális ventilátorok sokkal érzéketlenebbek a nyomás változásokra.

Előzmény: balsa02 (6525)
balsa02 Creative Commons License 2014.02.19 0 0 6527

Mint leírtad és én is csak alátámasztani tudom, a hőcserélő nem feltétele a szellőzésnek.

Ezek után nézzük jobb e egy helyen bevezetni a hideg friss levegőt, mintsem a felhasználás helyén külön külön.

Kissé sarkítottan:

Ha szeretnél friss levegőt poros csöveken keresztül a házba juttatni

vagy ha szereted a levegő cső falán az álmennyezetben kondenzálódó párát, majd a lassan penészedő kondenzvizet mindenképp

vagy, ha szereted a szellőztető venti hangját a csövön keresztül a hálószobában hallgatni úgyszintén

Ezzel szemben ha közvetlenül jut be a friss levegő, akkor a port legalább esélyed van felporszívózni

nem fog kondenz víz keletkezni

és nem fogod egyáltalán hallani a friss levegő venti hangját révén csak elszívó ventilátor van, és mivel az el van zárva nem jut el a hálóba a hangja.

Egy hátránya van: a környezeti zajok a levegővel együtt bekerülnek.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (6509)
balsa02 Creative Commons License 2014.02.19 0 0 6526

Szerintem hallgasd meg őket, a limodor lf/m az Airvent telephelyén megnézhető üzem közben.

A Aereco V2A, helyett inkább a V4A Perimum, koposti topictárs gondolom nyilatkozik róla.

Az EcoAir Design pedig hangosabb, mint a limodor lf/m, személyes tapasztalat.

Előzmény: blackbile (6507)
balsa02 Creative Commons License 2014.02.19 0 0 6525

- és vannak olyan szellőző rendszerek, aminél csak a Jóisten tudja, hogy egy óra múlva miképpen fognak működni.

Amennyiben egy axiális háromszög p-q görbével rendelkező ventit nézünk igazad van. Azonban egy radiális venti mindig u.a fog szállítani. Tehát az a 60-80m3/h friss levegő mindenképp be fog lépni a házba, max az irányok fordulhatnak meg. Lehet én lakok szélcsendes helyen, de ez nálam még nem fordult elő az elmúlt 2 évben. Tehát az esetek 99,99 százalékában jól működik, a maradék időben pedig a co2 és pára szint a parciális nyomás kiegyenlítődése útján fog terjedni, mert mint írtam a friss levegő mindenképp bejut a házba.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (6509)
balsa02 Creative Commons License 2014.02.19 0 0 6524

Szóval mi a baj a háromszög alakú görbével?

Mert így a rendszer ellenállásától fog függni a légszállítás mennyisége. Más-más adott nyomás (p-q görbén vízszintes egyenes) máshol fogja metszeni a venti jelleggörbéjét. Ha négyszög alakú a görbe, akkor mindig ugyanott metszi, tehát állandó a légszállítás.

mert konkrétan a ZCV2 a páratartalom emelkedésére fut fel

De, mint tudjuk ha friss levegőre, co2-re lövünk, akkor már nem tudsz páratartalomra szabályozni.

Miért pont 20 Pa esik az ablakra? Ennek az adatnak a forrását meg tudnád adni?

A probléma az, hogy az ablakok többségéből nem lehet kimarni az aereco ajánlásának megfelelő 10-12 mm-t, mert fizikailag nincs ennyi hely, hanem csak ennek felét. (konkrétan nálam ez 5,5 mm)

Vegyünk egy konkrét példát:

van 4 db. légbeejtő egyenként 5,5x200mm területtel azaz 0,0044 m2

a 80 m3/h szellőzéshez ez 5 m/s sebességet jelent.

Az ehhez tartozó mozgási energiát nevezzük kilépési veszteségnek.

Ennek mértéke: ro/2*v2, levegő esetén ro=1,2471. Azaz csak a kilépési veszteség 15,9Pa.

Ehhez adjuk hozzá, az ablakban lévő turbulens áramlásból adódó kb. 4-5 Pa-t. Ezt most nem vezetném le de  reynolds szám, blasius képlet, lambda,egyenértékű keresztmetszet stb.

Előzmény: ulrik60 (6513)
zsebacsi88 Creative Commons License 2014.02.18 0 0 6523

a helyzet, hogy pl a fordulatszam szabalyzast PWM-mel es a CO/Co2 merest is egyszeruen meg lehet oldani vele, plusz ez egy fuggetlen egyseg, igazabol jo ez igy, hogy az arduino bazsevalja es nem a linux:)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (6521)
zsebacsi88 Creative Commons License 2014.02.18 0 0 6522

pontosan!

o a beavatkozo egyseg. a linuxon 1wire van, de ahhoz nem talaltam ertelmes aron paratartalom merot, es arduinoval az egeszet tok egyszeru osszehozni.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (6521)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.18 0 0 6521

Azt hittem, hogy csak magában lesz az Arduino.

Ha van valahol egy linuxos gép saját RTC modullal meg tárral, akkor természetesen felesleges az Arduino mellé bármi ilyesmi.

Ebben az esetben viszont az Arduino-nak nincs sok értelme :) hiszen a legtöbb ismert adatbusz kezelését már kernel szinten tudják a linuxok, elég lenne egy egyszerű soros vagy USB-s interface, oszt mehetnek rá az mindenféle érzékelők tucatjával.

Vagy az Arduino nem csak mérni fog, hanem az egész szellőzést ő vezérli?

Előzmény: zsebacsi88 (6518)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.18 0 0 6520

"Az igazán jó levegőnek feltétele a központi gépes rendszer, mert a külső levegőt kezelni illik,"

Valóban illik, de nem kötelező.

"erre a részszellőzős-ventilátoros megoldás nem jó."

De a központi szűréshez sem szükséges a hőcserélő.

Ráadásul lehet szűrni akár külön-külön is, minden egyes beeresztő ponton.

Előzmény: vad hattyuk (6519)
vad hattyuk Creative Commons License 2014.02.18 0 0 6519

Persze hogy lehet szellőztetni hővisszanyerő nélkül, kérdés hogy mit kapsz vagy mit veszítesz ezzel, és hogy ez neked mennyire fontos.  Ezt a laikusok 99%-a egyáltalán nem tudja felmérni.

Az igazán jó levegőnek feltétele a központi gépes rendszer, mert a külső levegőt kezelni illik, például a port, a polleneket, a külső szagokat szűrni kellene, erre a részszellőzős-ventilátoros megoldás nem jó. Egy csak egy példa...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (6517)
zsebacsi88 Creative Commons License 2014.02.18 0 0 6518

van RTCm is hozza, de mivel az egesz halozaton log, igy NTP-n keresztul is tudja az idot lekerdezni

mivel a haz halozataban van egy Linux alapu hazvezerles, igy az adatokat oda (is) tudom rogziteni.

az arduino ethernet shielden egyebkent van SD kartya fogadas is.

mivel a hazbol minden arra erdemes adatot a linux rogzit, valoszinuleg ez is ott kerul majd rogzitesre.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (6516)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.18 0 0 6517

Ami erről eszembe jutott:

Milyen hülyeség lenne, ha az emberek folyton ezt mondogatnák: "Azért járok, gyalog, mert nincs pénzem Ferrari-ra". Pedig pont ugyanez történik a lakásszellőztetések terén is: azt mondják hogy mivel drága a rekuperátor, ezért maradnak a résszellőzőknél.

De könyörgöm emberek: egy szellőző rendszernek NEM kötelező eleme a hőcserélő. Persze jó ha van, mert forintokat takarít meg, de egyáltalán nem feltétele a jó levegőnek.

Talán már 80-100 ezer forintból össze lehetne vásárolni egy elfogadható családi ház szellőző rendszer összes anyagát. Összeállíthatnánk két kezdőcsomagot laikusok számára: egy igénytelen, de marhaolcsót (mondjuk közvetlenül mennyezetbe épített filléres elszívó ventilátorokkal) és egy igényesebbet (ahol a venti már elkülönítve van, pl a padláson).

Előzmény: peterch (6512)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.18 0 0 6516

"arduino mega es 4 db Ds 1820as szenzor is"

Kértél hozzá memóriakártya + RTC modult?

Vagy nem akarod folyamatosan eltárolni a mérési adatokat?

Tanulságos lehet a hőcsere hatásfok figyelése különböző időszakokban.

Előzmény: zsebacsi88 (6514)
kopisti Creative Commons License 2014.02.18 0 0 6515

Sziasztok!

Nekem elkészült a rendszer, már csak egy páraszabályzó egységet kell beiktatni a ventillátor vezérlésre hogy azért mégse menjen ha nem muszáj.

Az említett elszívó cső sem hangos már, az egész le lett burkolva gipszkarton mögé (kivéve a V4A elülső burkolata) és ki lett bélelve üveggyapottal.

A cső most már csendben végzi a dolgát...

Egy dolog még egy kicsit zavar: a WC-be higroszabályzós + mozgásérzékelős légelvezető került, és amikor a kinyit maximumra, akkor aztán van olyan elszívás hogy lehet érezni a huzatot. Lehet hogy úgy helyezem el, hogy mondjuk csak ha a kezem elhúzom előtte akkor nyit teljesen (és marad teljesen nyitva még 25 percig).

Amúgy a párasznittel és a levegőminőséggel elégedett vagyok.

zsebacsi88 Creative Commons License 2014.02.17 0 0 6514

elinditottam a rekuperatort!

egyelore csak 1 szobaba van bekotve a befuvasi pont, a ket furdoszobabol tortenik az elszivas.

egyelore nincs bekotve semmilyen szenzor, mert ido es eszkozhianyban szenvedek, nem birtam ki, hogy ne probaljam ki:)

holnap jonnek a tovabbi anemosztatok, illetve utban van egy arduino mega es 4 db Ds 1820as szenzor is

jelenleg automatikusan 10 percenkent iranyt valt a paravisszanyeres celjabol, a fordulatszam szabalyozhato, most kb 50%-on megy a venti.

zaj: a lakoterben, tavol a befuvasi ponttol _gyakorlatilag semmi_ 80% fordulaton sem.

a padlas felol van 30cm kozetgyapot + deszkazat, a deszkan van siman csak a rekupec. az egy szem 125os befuvasi ponton most suvit befele a levego, ez gondolom el fog oszlani + visszavehetem a fordulatot majd 50%-rol is.

meresi eredmenyek kesobb:)

ulrik60 Creative Commons License 2014.02.17 0 0 6513

Sokáig gondolkoztam milyen a négyszög alakú görbe, de azért rájöttem.

Szóval mi a baj a háromszög alakú görbével? Ez megérne egy kis kifejtést...

Szerintem ugyanis az égvilágon semmi, mert konkrétan a ZCV2 a páratartalom emelkedésére fut fel, és nem a nyomáskülönbség változására. Nem kell páratartalomra nyitogató résszellőző.

Miért pont 20 Pa esik az ablakra? Ennek az adatnak a forrását meg tudnád adni?

Előzmény: balsa02 (6503)
peterch Creative Commons License 2014.02.17 0 0 6512

En mondjuk nem ertem ezt a logikat, hogy mindent  legjobbat az uj lakasba, de a hocserelos szellozteto meg kimarad. Akkor a legbeejtos ablakok helyett miert nem a hocserelos ablakramakat valasztjak?  Ha meg egy ventilatort akarok, akkor veszek egy tutit es ha kell olyan helyre dugom el, ahol kenyelmesen hangszigetelhetem es aztan tegye a dolgat. A vezerlest meg ugy beallitani, hogy csak annyit szelloztessen, amennyit muszaly. Vagy oreg haz eseteben egy nem hasznalatos regi kemenybe beszerelni  fentre a ventit, plusz egy szelkakast, ami hozzasegit a huzat novelesehez, aztan lehetnek a legbeejtos ablakok is beszerelve.:)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (6510)
peterch Creative Commons License 2014.02.17 0 0 6511

Szia !

Szerintem az elszivasi pontok a: kamra,mosokonyha ,WC, konyha , furdoszoba ,gardrob. A tobbi helyisegbe pedig a befuvasi pontok.  Enyhen tulnyomasosra csinalnam, igy a befujt levego kiszoritja az elszivottat es biztosan nem keverednek a szagok. Nalam is igy van es ha beallok a konyhaajtoba, amikor fol az etel, nem tudom megmondani mi fol, mert a szagok nem jutnak el a fozolaptol a konyha belseje fele.

Udv , Peter.

Előzmény: Tboy001 (6505)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.17 0 0 6510

Bizony-bizony, olyan ventilátort nem is lenne szabad árulni/megvásárolni, amihez a gyártó nem mellékel nyomás/légszállítás görbét (ehhez pl van) mert egy köbméter per óra értékkel önmagában baromira át lehet verni az embereket:

egy rakás ventilátor jónagy légszállítása a legkisebb fojtástól a töredékére csökken, a szerencsétlen laikus megveszi a X köbméter per órás ventilátort, beépíti és nem tudja, hogy azon a helyen a légszállítás esetleg már csak a tizede a gyári adatnak.

Előzmény: peterch (6497)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.17 0 0 6509

"A résszellőzőn 10 Pa körül esik, ez a gyártó adata, nem az én véleményem."

A résszellőző fizikailag nem más, mint "lyuk egy falon". Pusztán egy lyuk méretéből/formájából fizikailag lehetetlen megmondani, hogy mennyi nyomás esik rajta, hiszen

- ha a fal két oldala között éppen nincs nyomáskülönbség, akkor semennyi nyomás nem esik rajta, ilyenkor nem is áramlik át rajta levegő semerre se

- ha a fal két oldala között nagy nyomáskülönbség van (mert pl arra a falra fúj rá a szél kívülről), akkor lehet ott akár 50-100 pascal nyomáskülönbség is

- sőt, ha azon a falon szélszívás van (mert pl a ház túloldala felől fúj a szél), akkor ez a nyomásesés negatív irányú lesz, tehát ilyenkor a résszellőzőn kifelé fog menni a levegő.

Namármost

- ha egy ház négy oldalán vannak ilyen lyukak és a szél éppen X irányból fúj Y erősséggel, akkor melyik lyukon mekkora lesz a nyomásesés (és melyiken fog kifelé vagy befelé fog áramlani a levegő)?

- ha mindez mellé berakunk egy pl 40 pascal-os elszívást a fürdőszobába, akkor hogyan változnak meg a nyomásviszonyok? és hány olyan lyuk lesz, ami a 40 pascal elszívás hatására épphogy nullára le fog állni a légáramlás ;) és mi van akkor, ha a 40 pascal-os ventilátorral szemben pont 40 pascal-nyi ellen-nyomást produkál a szél ;) satöbbi...

Tökéletes szélcsendre könnyű résszellőzős szellőztetést tervezni, de mikor van itt teljes szélcsend?

A gyári pascal érték valószínűleg egy átlagos falra vonatkozik akkor, amikor odakint véletlenül éppen átlagos a szélsebesség és a fal síkjához képest pont olyan irányból fúj, amit a résszellőző gyártója gondolt ;)

Magyarul a résszellőzők estén pontosan számolni nem lehet, csak átlagolni és remélni ;)

Szerintem

- vannak olyan szellőző rendszerek, ahol nagyjából a mi kezelésünkben van minden érték (ezért van lehetőségünk befolyásolni őket)

- és vannak olyan szellőző rendszerek, aminél csak a Jóisten tudja, hogy egy óra múlva miképpen fognak működni.

A résszellőző NEM az első kategóriába tartozik ;)

Előzmény: ulrik60 (6494)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!