Léteznek a gyári rádiók helyére beépíthető, a gyárinál olcsóbb, nagyobb tudású és egyszerűbb kezelésű készülékek. Vajon miben jobbak, miben rosszabbak?
Kollégám autójába is betettük a Panlelo S10 fejegységet, de akad vele egy probléma.
Az autó minden egyes indításánál kikapcsol a fejegység és teljesen előröl bootolni. (Nálam ezt az első autó indításnál csinálta, de azóta mindig készenléti módban indul a az android). Van ötletetek, hogy neki miért kapcsolhat ki teljesen a fejegység amikor indítja a motort?
Az oké, hogy az autó elveszi a perifériáktól az áramot az indításakor, ez nálam is így van, a gyári rádióról is levette, de nálam a fejegység mégsem kezd el bootolgatni.
Igen, tudom, hogy miként működik, meg is kapja a 12v-ot a narancssárga kábelen keresztül, ennek ellenére nem működik benne ez a funkció. Kollégámnak most érkezett meg ugyanez a típus, neki működik. De ez a hiba, nem zavar mert nekem tökéletesen megfelel az a beállítás, hogy mindig van háttér megvilágítása a gomboknak, a fényerőt meg úgyis magam szabályozom az én szememnek megfelelően.
A háttérvilágítás aktiválása a narancs színű vezeték révén történik. Kikapcsolt világítás esetén testet, bekapcsolt világításnál + 12V-ot kap a fejegység, s ettől függően kapcsolja ki vagy be a gombok világítását, vagy halványítja a kijelzőt.
Beszerelés után megtörtént az első motor indítás, amikor is az autó elveszi a perifériáktól a tápfeszt, így újra indult az Android. Persze ennek következtében behalt és 3 egymás utáni reset után kelt életre. Azóta jó és most már normálisan vissza adja a menüt a motor indítása után. Természetesen ennek következtében minden beállítást újra el kellet végezni.
A Backlight funkció nem fasza, bekötés jó ellenőriztem, de hiába kapcsolom be a fényszórókat mert a fejegység "gombjainak" a háttér világítása nem kapcsol be, de a menüben ez beállítható fix-re, így jobb híján most mindig van háttér világítás. A menü ezen része elég buta, nincs külön nappali és esti háttér fényerősség, csak sima fényerő csuszka van és a Backlight on/off gomb de semmi több.
Tolatókamera képére duplán rakja rá a távolságot jelző sávokat, tegnap ezt valahol kikapcsoltam, de ma a resetelés után bármit is állítottam, kapcsoltam, ki és be, maradt a dupla sávozás.
A Bluetooth zene, Bluetooth telefonálás rendben működik, a GPS is jó, a rádió is, több adó jön be mint előtte a gyárival. A mirror linkel nem boldogultam. Próbáltam az USB és a WIFI verziókat, de nem sikerült. A menüben van egy QR kód, amivel hivatkozik egy "easyconnection" applikációra, de ebbe nem mélyedtem bele.
Netezni lehet rajt, de nem igazán szereti, képes tőle jól belassulni.
A hangzás, a hangerő az én igényeimnek tökéletes, szépen szól.
Kipróbáltuk a kihangosítást. Mind a hívó és a hívott fél részéről érthető és hangos a beszéd, de olyan mintha egy lavórból, vagy csővőn keresztül beszélnénk egymással, szóval messze nem olyan mintha külső mikrofon lenne.
Szerintem a lila kábelt a tolatólámpára kell kötni, a rózsaszín meg a tolatókamera 12 volt tápja, de azért egy multiméterrel mérj rá, hogy valóban az-e az utóbbi.
Nem ártott volna a készülékbe menő kábelkötegről egy jó felvétel („terítve”, hogy vezetékek jól látszódjanak, valamint az ISO kábelről is), de próbáljuk meg ezek nélkül!
Célszerű lenne visszaolvasnod, ugyanis korábban már felmerült(ek) ez(ek) a kérdés(ek).
Javaslom tehát legalább az alábbi hozzászólásaimat áttekinteni:
629, 632, 634, 636
Remélem segíteni fognak, de ha nem akkor lehet tovább kérdezni.
A fentieken kívül célszerű megnézni a következő videót, még akkor is, ha egyes részei ismerősnek tűnnek, hátha található még benne valami, ami nem, vagy kevésbé ismert:
Most tanácsot kérek, két kábel okoz bizonytalanságot: - lila (Back - rear) - Rózsaszín (CCD 12V) Melyik mire való? Melyik lehet a tolatókamera fejegység felőli 12V-ja?
Ami nekem fontos lenne tudni az, az, hogy melyik tartózik a tolató kamerához.
A lila az a fejegységhez kapcsolódó fő köteggel egyben van van. (Back rear) A fejegység kamera videó bemenet külön csatlakozóval rendelkezik, ez tartalmazza a kamera RCA kábeleét a wifi antennát és ebben a csatlakozóban van a rózsaszín kábel. (CCD 12V)
A kérdésem az volt feléjük hogy tudassák, hogy van-e hozzá ISO átalakító kábelük, a másik egy kérés volt, hogy küldjenek egy (képet, pdf, stb) fájlt a bekötésről, mert amit kaptam hozzá az olvashatatlan.
6 levélváltás után sem voltak hajlandóak megválaszolni, hogy van-e hozzá ISO kábelük (van nekik több féle is, csak nem tudtam eldönteni melyik 2din bekötés kompatibilis az S10-vel). Használati útmutatót sem küldtek arra hivatkozva, hogy ott vannak az aliexpressen a képek, elégedjek meg azzal.
Végül hagytam a fenébe és az ISO kábelt megoldom magamnak. Utólag azt mondom, meg sem kellet volna őket kérdeznem, bár nem értem, hogy egy bekötési diagram küldése és egy link küldése , hogy ezt rendeld hozzá, miért megválaszolhatatlan. Vagy csak az én elvárásaim nagyok :-)
Tulajdonképp mi a gond? Mire nem válaszoltak? Probléma jellege: ISO kábelköteg hiánya, vagy valami más? Autó típus/ modell/évjárat? Nem emlékszem, hogy szó lett volna róla. Kormány távvezérlős vagy sem?
Utána néznék, hátha sikerül valami hasznos infót beszerezni?
Még annyi tapasztalatom van, hogy a Panlelo support egy nagy nulla, info helyett inkább csak mellébeszélnek, mintsem hogy tényleges információt adjanak a felmerült kérdésekre. Ha értékelnem kellene, akkor a support egy 0 tol 5ig terjedő skálán 1es é csak azért nem 0, mert van.
Kicsit csúszott a szállítás, ugyanis kértünk hozzá még egy darabot, mert a kollégámnak is megtetszett. Ténylegesen 14nap alatt ért ide a 2db fejegység.
Sajnos nem kaptam hozzá ISO aljzat végű kábelt, hogy az autó gyári ISO kábel végét összetudjam vele direktben kötni, így azt most külön kel beszereznem és mert úgy egyszerűbb, nem kell forrasztgatni..stb. A háttérvilágivás dolgot megnézem, mintha lenne külön kábele.
Emlékszem a választás előtti üzenetváltásokra. Német raktárból 16 nap?
Sajnos a beépítő keret, de főként a hozzá tartozók, esetenkénti pontatlansága nem új keletű. Egy készülékemhez nem is tudtam felhasználni az említett keretet.
Ezek a készülékek nem IPS kijelzővel rendelkeznek, ezért aztán napos időben bizony lehet láthatósági probléma. Viszont lehet kapni napellenzőt/árnyékolót, amelyet az egyik fejegységem esetében magam is használok. Pl.:
Megérkezett a Panlelo S10. A csomag tartalma, a fejegység, diszkeret, rögzítő lemezek, USB, táp, GPS antenna és egyéb kábelek, kisméretű több oldalas fényes papírra nyomtatott használati útmutató.
Még csak külső tápról volt beüzemelve így nincs még vele nagy tapasztalat. Amit elsőre el tudok mondani, hogy a menü gyors és minden működik, mint egy jó középkategóriás android telefonon. A belső menüben azt véltem felfedezni, hogy bizonyos almenük betű színe túlzóan halvány, ez napsütésben láthatósági gondot okozhat, de lehet, hogy lehet majd rajta állítani. Sajnos a bal oldali érintő gomboknak nincs hátér világítása, ez sötétben gondot okozhat annak aki nem használ kormány távirányított.
A hozzá adott diszkeret viszont pontatlan, a diszkeret belső élei lekerekítettek, míg a fejegység külső széle szögletes, vagyis nem passzol és nem is megy rá. A diszkeret belső sarkainak a megreszelésével már feltehető rá.
A használati útmutató, nem részletes és a bekötéshez is csak egy apró betűs segédlet van a kisméretű kézikönyv hátulján. apró betűs olyannyira, hogy nekem, mint szemüvegesnek már olvashatatlan, ahogy a kábeleken végein lévő felíratók is nagyon aprók.
Hogy mikor tudom beépíteni az még kérdéses, mert hűvös az idő és csak az udvar áll a rendelkezésemre.
Tapasztalatból mondom, egy kis ügyességgel, s néhány, szinte mindenütt meglévő szerszám segítségével, saját kezűleg is elvégezhető a beszerelés. A következő videók szemléltetik a fejegység kiszerelését, illetve cseréjét, sőt az egyik még az esetlegesen meglevő eredeti kormánytávirányító további használatához szükséges interface, valamint – többek között – a DAB (digitális rádió) tuner beszerelésére is kitér.
Csupán a lehetséges okokra igyekeztem felhívnia a figyelmet, távolról ugyanis elég nehéz a konkrét hiba felderítése.
Mindenesetre, azért a fejegység helyett egy másik kijelzőn is megnézném, a kamera képét. Ha egyértelmű, hogy ott a probléma, akkor még mindig fel lehet venni a kapcsolatot a forgalmazóval.
A felvétlelen jól látható, hogy az elhaladó autó mozgása nem folyamatos, hanem szaggatott. Ez azért veszélyes, mert tolatásnál ha a kép frame-ek így elcsúsznak (más külföldi vásárlók az ún "low fps"-ként emlegetik), akkor akár koccanás is lehet belőle, ha éppen nem folyamatos élőképet látok a kijelzőn. A képminőség egyébként megfelelő, nem is ezzel a részével van problémám. Picit az is zavaró az előző kiépítéshez képest, ha rükvercbe kapcsolok, a tolatókamera képe sokszor másodpercekkel később jelenik csak meg.
Köszönöm a segítséget, én az átviteli problémát kizárnám, a fejegység lesz a ludas, ami hibásan dolgozza fel a kamerából érkező video jelet. Valószínűleg PAL vagy NTSC jelkezelési gond lesz, amit csak a gyártó tudna orvosolni készülék szofverfrissítéssel.