Nekem tavaly volt az első teleltetésem, de csak formális takarást kapott a bokor. Úgy elfagyott, hogy azt hittem ki sem fog hajtani. Végül a tövéről kihajtott, de a terméseit már nem igazán tudta beérlelni. Szerintem most jó esélyünk van rá, hogy fagykár nélkül teleljenek át a fügéink.
Én idén kötöttem be először egy hajtást mert eddig mindig elfagyott, tegnap kibontottam megnézni és még él. De egyenlőre még marad a kötés, hátha most megmaradna.
Valaki kibontotta már a fügét a téli takarásból? A késői kibontás hátráltatja a rügyfakadást, ennek ellenére én még várakozó állásponton vagyok, pedig már -15 C nem várható.
Remélem, hogy szerencsésen áttelelnek a gyökeres dugványok, és pár év múlva egy sikeresen beállt ültetvényről láthatunk majd képeket, ahol a legnagyobb gond az lesz, hogy a sok-sok fügét alig győzik majd leszedni és feldolgozni.
Északi irányból: Duna, gát, (majdnem egy magasságban utána minden) 10-15 m semmi, (még a hajléktalanok által is) elhagyott váltóház, 6 sinpár, 3 méter után a kertem. Ezen a részen vannak a fügék. Déli irányba 30 méter alatt még 30 cm-t sem lejt.
Vasárnap reggel 8 előtt kimentem a bokrokhoz, a szomszédnál talált kukoricaszárakkal tudtam lazán körberakni őket. A Net szerint -13 alá nem hűlt a hőmérséklet, remélem megúsztam.
Ja és ha megépíted a takarást, akkor előtte célszerű a takarás alá kerülő földfelületet teljesen megtisztítani a hórétegtől, mert az leszigeteli a talajhőt.
Ha szerencséd volt, akkor a mai éjszakát megúszhattad -13 -14 fokkal, ha nem városon kívül, nagyon nyílt területen van a kerted. Ebben még vagy nem károsodott a füge, vagy legfeljebb a jövő évi első termés rügyei károsodtak. Próbaképpen most vágj le néhány ágvéget és vidd be a szobába, ültesd el őket egy cserépbe. Aztán a kinti növény köré pedig építs egy indiánsátor szerű takarást nagyon vastag szigetelő anyagból, minél nagyobb földfelülettel elszigetelve. Ha bent kihajtanak a fügeágak, akkor jó eséllyel nem károsodott a növény. Ha meg úgy látod, hogy már így is elfagyott, akkor onnantól fölösleges a dolog, mert tőből hajt újra a bokor.
Ha szerencséd lesz, akkor nem lesz annyi. Tatabányán már van egy vékony felhőzet, úgy látom, épp északnyugati irány felé sodródik, az megakadályozza a kisugárzást. Egyébként célszerű saját magunk által mérni a kertben a hőmérsékletet, nem pedig az időjárásjelentésre hallgatni, vagyis arra is lehet hallgatni, de a kapott információkat korrigálva úgy, hogy ismerjük, milyen adottságú a kertünk, a kritikus derült, szélcsendes, pláne hóval borított éjszakákon hány fok van a környékbeli állomásokhoz képest. Ha a környezetéből kiemelkedő dombon, vagy jól beépített városi viszonyok között van a kertünk, akkor minden ilyen esetben viszonylagosan enyhébb minimumérték lesz a kertünkben, ha meg völgyben, síkságon, nyílt, kevéssé, vagy semennyire nem beépített helyen, akkor hidegebb. A hőmérsékletet lehetőleg épületektől, hőforrásoktól távol, kb. 2 méteres magaságban kell mérni és lehetőleg legyen a mérő fölött egy kis tető. Így meg tudjuk közelíteni a szabványos, hiteles mérés körülményeit. Célszerű minimum és maximum érték rögzítésére képes higanyos, vagy digitális hőmérőt beszereznünk. Az időjárás-előrejelzést ilyen esetekben fenntartásokkal kell kezelni éppen a fentiek miatt, mert derült, szélcsendes éjszakákon nem lehet "körzet"-re előrejelzett értéket megadni. A magyar meteorológiai szakma is valójában ilyenkor a saját, minden koncepciót nélkülöző módon, esetleges helyekre, hol fagyzugba, hol dombi, vagy városi pontokra telepített mérőállomásaikra várható minimumokat próbálják megsaccolni, ezt pedig teljesen hibás elven térségi érvénnyel kommunikálni. Ha a tavalyi télen a völgyben -21 fok volt, fölötte a szőlőhegy 250 m-es magasságában meg csak -12, akkor ugyan hogyan adjunk ki előrejelzést térségi érvénnyel?
Gyerek korom óta mindíg van egy-két fügebokrunk,idén tavasszal határoztam úgy,hogy több kellene,tekintettel arra,hogy maradjon esetleg befőzni,kifőzni.
Olvasgattam jó néhány HSZ-t és egy kérdés fogalmazódott meg bennem.
Bokrot,vagy fát érdemesebb nevelni belőlük?
Nem feltétlenül a termés mennyisége miatt,hanem inkább,hogy kiszámíthatóbb legyen,könnyebben kezelhető,rendezett,szép és nem utolsó sorban a helyigény miatt.
Olvastam olyat máshol,hogy ha fát nevel az ember,akkor mindenképpen szebb termés lehet,mivel a növény nem az új tőhajtásokra használja az energiáitAzzal is találkoztam,hogy bokrot érdemesebb nevelni,mert sokkal több termés várható.
Minden képpen nevelek majd ezt is azt is,de tapasztalt emberek véleménye számomra sokat számít.
A füge természetes formája a mogyoróhoz hasonlít. Mogyorót is meg lehet hagyni egykeként fának, de nem érdemes. A bokor többet terem. Dalmáciában láttam a kertekben nagy füge fákat, de a domboldalakon természetes módon növő fügék mind bokrok.
Több sarjat is meghagyhatsz. (4-5) A mi éghajlatunk alatt könnyebb bokornak nevelni a fügét mint fának. Az első években az enyémek is elfagytak, aztán amint erősödtek a tövek, úgy egyre kevesebb gondot okozott a fagy. kb 15 évesek a bokraim, esetleg a hajtásvégek fagynak el, néha az se.
Sziasztok!Van egy füge bokrom ami már van egy pár éves de mindig elfagy. Minden évben nevel 8-10 seprűnyél vastagságú 2-3m magas hajtást amikből most csak egyet hagytam meg és gondosan körbekötöttem száraz pampafűvel.Ha ez kibírja az idei telet akkor ebből lehet jövőre koronát nevelni?Azt is körbe kell majd kötögetnem?
Az természetes, hogy a nagy hidegek nem a szeles időkben vannak, mivel a légmozgás miatt nem tud megülni a fagy. Ennek ellenére, ha ugyanaz a hőmérséklet szeles, illetve nem szeles időben, akkor a szeles sokkal ártalmasabb, mert intenzívebben fér hozzá a hideg levegő a növényhez. Egyszerűen átfúj a téli takaráson, mintha ott sem lenne, Ez a jelenség a nem szeles időben ennyire nem intenzív, ezért ártalmasabb a szeles hideg. Gondolom, ez a fajtákra jellemző fagytűrési hőmérsékletnél alacsonyabb hőmérsékleteknél veszélyes, hiszen egy -15 fokot elviselő fa nem fog -8 fokos szélben megfagyni. A dombok között másabb az északi szél is, hiszen kerülgetni kell a domborzati viszonyokat, de itt az Alföldön nagyon keserves tud lenni. A déli fekvésű telepítés lehet nálatok nem fontos, mert elég sok a napfényes órák száma, de nálunk nagyon lényeges, hiszen az idén a füge másodtermések be sem értek.
Én ültettem most egy Góliátot,azon volt 4 szem,be is érett a házfal előtt.Éppen tegnap ettem meg.A gyerekeknek nem ízlett,ők kiköpték:-(
Nem is volt annyira édes,biztosan ami nyáron érik sokkal finomabb,nekem ez is megfelelt.(a másfél éves bokorról egy sem ért be,sőt,lefagyott.Megnéztem,azt hittem azért barnás-bordó,de ráncos volt,lepotyogott és éretlen)Igyekszem takarni addig amíg még kicsi a másikkal együtt,akkor talán nekik is fog ízleni.Aztán majd elteszem zöldfügének ha nem érnek be,elcsemegézem én azt télen egyedül:-))
Ha dísznövény lesz,akkor az lesz.Nekem is tetszik,de azért én hasznosítanám,ha másnak nem,hát magamnak.És!Egészséges!!!
A szélnek semmi köze a növények fagyásáshoz, mert nem termelnek hőt, így nem fáznak úgy a szélben, mint mi, emberek.
A növényeknek, és így a fügének is közömbös, hogy milyen szél van, honnan fúj, csak a levegő hőmérséklete számít.
A Magyarországon elterjedt fügék -15 fokig bírják a hőmérsékletet, ha viharos szél van 2 hétig -10 fokban, meg sem kottyann nekik, de ha szélcsend van és -16 fok, akkor végük.
A nagy hidegek egyébként sem szeles, hanem sokkal inkább hóval fedett, szélcsendes éjszakákon alakulnak ki.
A múlt év december 21-ére virradóra sokfelé az országban déli szél mellett volt -18-23 fok.
Előtte 2 nappal meg északi szél mellett "csak" -8 fok volt.
Gyanítom, nem a -8 fokos északi szeles éjszakán fagytak el a fügék, hanem a már déli szeles -18-23 fokos éjszakán.
Sokak szerint azért kell déli házfal elé ültetni a fügét, mert védi a hideg északi széltől.
Miért, a hideg nem tudja megkerülni a házat?
Dehogyisnem, a házfal mellé ültetés logikája a fűtött épület által tárolt és kisugárzott hő melegítő hatásán alapszik, teljesen közömbös, hogy déli, keleti vagy északi a házfal.
Ha növényekkel foglalkozunk, el kell felejteni, hogy emberek vagyunk, nem szabad emberül gondolni a fügére sem.
Ugye milyen szép a bokor? A kép nem is adja vissza a valóságot. Rengeteg a nem beérett füge rajta. Olyan mintha sok gyöngy lenne az ágakon.
Amúgy mi nem szeretjük a fügét. Mindig szomszédoknak, ismerösöknek osztogatjuk. Nálunk csak azért van, mert gyönyörü egy növény, és szép zöld egész nyáron. Mégha most hülyének is néznek sokan, de ez az igazság.Izlések és pofonok különbözöek.
Már több tö is lett róla szaporitva, ismerösöknek is. A ház másik oldalán is van kettö, de azok még kisebb bokrok.