hello,
mivel egy reklámügynökségnél dolgozom, nap mint nap látom hogy sokkal többször rendelünk képet képügynökségektől (www.gettyimages.com, www.safa.hu, www.netkeptar.hu, www.corbis.com, stb) minthogy megfotóz(tat)nák. határidő, lustaság, prezentálhatóság, és egyéb kényelmi szempontokból.
Érdekelne hogy valaki szokott-e képeket adni bizományba ilyen cégeknek, van-e valami tapasztalat: elkelnek-e, mennyit fizetnek, ...
én szívesen töltenék fel, ha tudnám a módját, ha volna rá esély hogy néha megvesznek egyet-egyet.
Sziasztok.Hát jogi,erkölcsi,adózási dolgokról már beszéltetek,de milyen fajta képeket érdemes feltölteni,mire van igény.Van erről vmi tapasztalat?Ja és mindenkinél ilyen sok idő az elbírálás?
Én fenntartásokkal kezelném a netképtárat. Az indulása körüli jogilag megalapozott, de erkolcsileg kifogásolható érdekességek miat...
Érdekes módon a hírhedt tar.hu palyazat második fordulós képei szinte kivétel nélkül megtalálhatóak a netképtár eladásra kínált képei között az SWI nevében. A netképtár pedig ugyanúgy az SWI tulajdona mint a Tar.hu....
Nem kell túlzásba esni, ez egy nemzetközi közösség és még senkit sem hallottam panaszkodni az adozás miatt, pedig éberen figyelem az oldal fórumait és biztosan tudom, hogy ott aztán minden apróságot kibeszélnek. Romániaiak panaszkodtak, hogy paypal-on keresztűl nem tudják megkapni a pénzüket (jelzem Magyarországon sincs paypal) és a román bankok elég jelentős százalékot levágnak a csekkjeikből, bár nem tudom milyen jogcímen. Amúgy én dolgoztam Amerikában hivatalos alkalmazottként egy nyarat és a fizetési csekken szerepel minden levonott adó és ezek után természetesen mikor hazajöttem itt nem kellett adóznom, mert ehhez semmi köze a helyi adóhatóságnak. Az amerikai részt pedig tudomásom szerint rendezi a cég. Hangsúlyozni szeretném hogy nem illegális pénzkereseti lehetőségről van szó!
Hm, munkavállalási engedély? És az amerikai adóhatóság? :D Nem kötekedni akarok, csak épp ezek jutottak az eszembe. Nyilván már sok más embernek is, így tuti van rá válasz vagy az oldalon valahogy, vagy írni kell nekik egy mailt.
Zavarbaejtő kérdés, mivel a cégek nagyrésze amerikai, ezért kétlem hogy a Magyar államnak kéne adózni ebből a pénzből, mert ugye elvileg amerikában dolgozol vagy mi...
Szerintem csak arra kiváncsiak hogy milyen névre állítsák ki a csekket, arra az esetre ha nem a sajátodra akarod, vagy amit az oldalra írtál az csak álnév...
Hogy mennyivel érdemes kezdeni? Hát minél többel, ha már van galériád akkor kezdd el feltöltögetni. Gondolom nem kell mondjam hogy ez azért elég időigényes, mert elő kell készíteni, kulccsszavazni kell, nem árt az oldalak forumait olvasgatni, figyelni hogy mire van éppen igény. Szóval telik vele az idő rendesen, de ami már fenn van az ugye dolgozik és jól esik látni ahogy egyre gyűlnek a dolcsik :)
Jelenleg 200 kép körül vagyok a Shutterstockon, de decemberben kezdtem és mint már mondtam sajnos nincs rá elég időm, de mindenképpen szertnék egy ennél sokkal nagyobb galériát, ugyanakkor nem szeretnék csak a mennyiségre menni, a minőségi képeket többet töltik és ezáltal többet lehet velük keresni. Az eddigi feltöltött képeim nagyjából a kisérletezésről szóltak, mostmár úgy érzem sejtem mit kér a piac úgyhogy csak a szabadidőm szabhat határt.
világos. ha működik érdemes megnézni. én egy időben próbáltam direkt stock képeket gyártani de azért az sem olyan könnyű dolog. főleg amatőrként, hibátlan minőségben.
és mennyi képed van fent egy iylen oldalon? mennyivel érdemes kezdeni? már ha ők is akarják a képeid...
Értem hogy mire gondolsz, az általam említett oldalak microstock oldalak, kisebb a követelmény és kevesebbet is fizet, viszont a grafikusoknak is sokkal kevesebbe kerül megvenni a képeket amik sokszor igencsak megközelítik a nagy stock oldalak minőségét. Ha a top100-ban szétnézel látni fogod. Nem direkt stockot fotózom, valójában ha megtehetném akkor szivesen csinálnám főfoglalkozásként is mert nagyon szeretem, de egyenlőre még nem tehetem. A Getty vagy a Corbis tudtommal nem áll szóba kezdő fotósokkal, rögtön minimum 100 piacképes képet kérnek az embertől de az sem ritka hogy 3000-4000 képet is elvárnak egy olyan stock fotóstol aki ilyen oldalakra szeretne felvételt nyerni. A Shutterstock ezzel szemben a hobbyfotósokat is várja és a grafikusok illusztrációit is elfogadja. Ez utóbbit nagyon jól veszik ám. A microstock oldalak ''művészi'' szinvonala koránt sem felel meg a jól fizető nagyobb stock oldalakéval, de szerintem ez így is van rendben, mert ezáltal megteremt egy belépőszintet az amatőrfotósoknak. Sokan úgy tartják ezek az oldalak rossz üzleti modellre épülnek, túl olcsón kínálják a képeket, pedig szerintem biztos hogy soha nem fogja tönkretenni a nagy oldalakat. A Getty nemrég vásárolta meg az iStockphoto-t 5 millió dollárért. Ha ők ezt a lépést megtették ez azt jelenti hogy látnak fantáziát a dologban és valószinüleg úgy számolnak hogy megtérül a költségük, tehát a microstock oldalak további fellendülésre számíthatnak és szerintem mindenkinek megéri belevágni.
köszönöm! pl Te direkt stock képeket fotózol vagy a jó képeid válogatod ki és azokat küldöd el? csak mert a getty kínálatát összevetve azért ott jóval több koncepciót érzek a képekben, mint a belinkelt odalakon lévőkben. ne érts félre nem minősítek csak érdekes a téma, viszont eddig csak a gettyről dolgoztam, az a viszonyítási alapom.
Általában a képnek a 3.0 megapixelt meg kell haladnia, a legkevésbé igényes oldal se fogad el 1600x1200 alatt és tapasztalataim alapján a legtöbb embert a képen található zaj miatt utasítják vissza, persze fontos az élesség is meg hogy lehetőleg egyedi legyen a kép, de azért nem kell olyan profinak lenni a képeknek. Mondjuk az első 10 kép legyen nagyon ütős, mert ebből döntik el hogy felkerülhetsz-e és ha visszautasítanak akkor akár 3 hónapig eltílthatnak az újabb próbálkozástól, de nem kell félni nekem minden probléma nélkül elsőre sikerült a dolog.
A pénzt csekk formájában küldik általában akkor ha eléred a 100 dollárt az adott oldalnál. Nem egy emberkét ismerek aki ebből vette Canon 20D-jét meg L-es obiját, persze nem kell feltétlenül ilyen felszerelés.
Sziasztok.Tényleg jó ötlet lehet a képek eladása(bár Én magam biztos nem venném meg más képét),úgy is költöttünk már a felszerelésre eleget hátha vmi vissza csöpög.Megnéztem az oldalakat amiket említettetek és egy kérdésem lenne azokhoz akiknek már van tapasztalata:Hogy kapod meg a pénzt?
Nem tudom miért nem népszerűbb ez a topik, a fotósok nem akarnak az arhív CDken fiók mélyén heverő fotóikkal pénzt keresni? Pedig tényleg van lehetőség!
Én több külföldi ügynökséghez is töltök fel fotót, a stock fotózás lassan mániámmá válik, az innen szerzett kereset nagyon jól kiegészítheti a havi jövedelmet. A kedvencem a Shutterstock bár nem fizetnek tul sokat egy letöltésért azért ha sok képed van a napi 10 dollárt is elérheted hetköznapokon. Ez azért már mindenkinek jól jön. Persze mint mindenhol itt is vannak minőségi követelmények, nem szeretik a zajos képeket, de használhatod a Neat Imaget vagy Noise Ninjat ha másképp nem tudsz zajmentes képet készíteni. A már említett iStockphoto-n is fenn vagyok, bár koránt sincs akkora tapasztalatom mint a Shutterstock-al, sokkal több időre lenne szükség hgy mindenhova minden képet fel tudjak tölteni, de úgy tervezem hogy hamarosan itt is feltöltöm a galériámat. A legjobb ezekben hogy engedik hogy több ügynökséghez is feltöltsd ugyanazt a képet így idővel akár 10 oldalról is szedheted a pénzt minden hónapban. Egy másik oldal amiről szintén csak jókat mondanak a Dreamstime, idővel itt is komoly galériát szeretnék, de mivel ezt én ezzel csak szabadidőmben tudok foglalkozni, még nem sikerült megvalósítani ezt a dolgot.
http://www.alamy.com/ megnéztem, első körben küldeni kell nekik egy cd-t, 10 képpel, elég jól megkötik az előkészítésüket: tiff, rgb, min. 48 mega / db, nem lehet unsharp mask, kiretusálva, noise eltávolítva, stb. aztán ezt elbírálják, és ha megfelelőnek találják minőség és gondolom egyéb szubjektív szempontok alapján, akkor bekerül az admin felületedbe, ahol kulcsszavakat rendelsz hozzájuk, kitalálod melyik megvásárolható, melyik bérelhető, stb stb., és már kint is van a vásárlók számára.
ha elutasítanak akkor kapsz egy emailt hogy nem nyert.
de ha nyertél akkor utána annyi képet küldesz olyan témában, amennyit akarsz. ha eladják, 65% a tied (asszem... vagy 55?) a képek árát nem tudom hirtelen.
Netképtárral én is felvettem a kapcsolatot, szívesen kötnek szerződést, lehet nekik adni bármilyen témában képet. igen: 6-15ezernek a fele nem sok pénz...
mi itt a cégnél 90%ban a gettyimagestől vásárolunk, elég nagy gyűjteményük van, bár nagyon drágák, talán kb 60ezer egy royality free kép náluk, és innen csak felfelé. ha ők fizetnék ennek a felét, az már nem lenne rossz. velük nem dolgozik senki?
Én a netképtárral dolgozom együtt. Alapvetően jók a tapasztalataim velük, már több képemet is értékesítették. Viszont szinte alig fizet valamit a dolog, a bevétel 50%-át az ügynökség teszi el. Ez nem egyedi eset, Magyarországon szinte mindenütt hasonlóak a feltételek (amennyire tudom).
A külföldiekkel nincs tapasztalatom, de érdekelne, ha valakinek van.