Keresés

Részletes keresés

Takyka! Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6628

Egy másodpercig sem vitatom a rendszered működőképességét, jóságát. Csak leírtam, hogy én hogyan gondolom. Ha valaki alkalmazza jó, ha nem, nem.

T.

Előzmény: peterch (6605)
peterch Creative Commons License 2014.02.24 0 1 6627

Ez termeszetes . De amikor en valami ujba vagom a fejszemet, akkor szeretem koruljarni a temat tobb oldalrol is. Valamint a sajat logikamat, otleteimet kihasznalni arra, hogy a kivant eredmenyt elerjem. Tehat egy dolog "  a mindenki igy csinalja, mert ez az elmelet ".   A masik, ha nem volnanak emberek, akik maskeppen latjak a dolgot, akkor meg mindig a fan ulnenk es ennenk a banant.:)  Az en szereny velemenyem a Te rekuperatorodrol annyi, hogy vagy fogod ugy hasznalni, hogy tudjon parat visszahozni a hazba, de akkor hidegebb lesz a belepo friss levego a hazba, vagy hagyod direktbe es csak a lefagyas ellen fogod hagyni valtani a zsalukat, akkor melegebb levego fog bejutni a hazba. Igy is ugy is vagy elo, vagy utofutest fogsz hasznalni. Amennyiben kis mennyisegu legcseret fogsz hasznalni, akkor nem, mert ugy nem veszed eszre a bejovo huvosebb levegot.  Termeszetesen csak az en velemenyem. Igy tevedhetek is.

Előzmény: zsebacsi88 (6626)
zsebacsi88 Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6626

elteroek vagyunk eltero igenyekkel. :)

Előzmény: peterch (6624)
zsebacsi88 Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6625

amennyiben a harmatpona 13.7C es 12C a felulet homerseklete, akkor szerintem ki fog (nem sok, de ki fog.. annyi pont eleg, h elontozze a padlast, ha esetleg osszegyulne).. de nem is most van jelentosege a paravisszanyeresnek, hanem majd ha kinn meg hidegebb lesz sztem.

122C jol jonne, csak akkor nem XPSbol kellett volna csinalnom .)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (6622)
peterch Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6624

Latod itt van a kutya elasva : ""  kerdes, hogy megerte-e a beruhazas, vagy abbol a penzbol inkabb 35 centi kozetgyapot helyett inkabb 40et tudtal volna felrakni es jobban jarsz.:) ""

Annak idejen, amikor nekialltam gondolkodni a felujitason, akkor is mindenki ezt kerdezte tolem. En abbol indultam ki, hogy """ akar egy gyertyaval is kifutheto legyen veszhelyzetben "". Mivel volt penzem, igy megterveztem mi minden kell ehhez. Szamitasok alapjan kijott, hogy milyen vastag szigeteles kell. A napkolit is beterveztem a futesrasegitessel, stb.  A tetejebe meg vettem egy dizelaggregatot is 5,4kVA-osat, ha minden szakad, van egyben futes es villany is. A megterulest az ember ilyen tervezesnel nem veszi figyelembe. Egy autot sem szamolod, hogy mikor terul meg, vagy egy 3D-s full HD tevenel sem,stb.

Nalad viszont itt a baj a bekotesben: ""  nekem is be van kotve a kollektor a futesbe is, de nem sokat ér. ""

Nalam nem a futesbe van bekotve, hanem egy fan-coil van a szobaban es ez tudja akar a par perces napsutesbol begyujtott meleget is bejuttatni a hazba. A beruhazas egy holegfujo hocsereloje es egy venti, valamint vezerles es egy keringetoszivattyu.

Előzmény: zsebacsi88 (6621)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6623

"122 fokosra" helyett: "12C fokosra"

(a végén megint feltalálok egy örökmozgót :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (6622)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6622

"konkret pelda

23.3 C belso homerseklet, 55% RH. az ehhez tartozo harmatpont 13.7C

kinti homerseklet ma nalunk 5-11C kozott volt, jelenleg 8.5

magyarul elvileg a nap 24 orajaban valamennyi para lecsapodhat a hocsereloben meg ebben az enyhe idoben is."

Ha a kinti hőmérséklet 8 fok, akkor az a hőcserélő kifelé menő levegő ágának leghidegebb pontját is kb 122 fokosra hűti le. És ez a legeselegszéle a hőátadó felületnek, a felület többi 99%-a ennél melegebb lesz.

Márpedig 55%-os szobalevegőből 12 fok feletti felületen gyakorlatilag egy gramm víz sem fog kicsapódni (lásd grafikonn lenn),  mind az 55 százalék húz kifelé a házból pára formájában.

Ha azt szeretnéd tudni, hogy mennyi párát nyer vissza a hőcserélőd, akkor tudnod kell a kinti (bejövő) levegő aktuális abszolút páratartalmát (gramm/köbméter), a lakásba befújt levegő abszolút páratatalmát és ha van a kettő között különbség, akkor valóban hozott nyereséget a hőcserélőd.

A lakás közepén elhelyezett páratatalom mérő nem a befújt levegő páratartalmát méri, hanem még az összes muskátli, lihegő/párolgó ember, száradó törölköző, rotyogó fazék, stb együttes páratartalmát, ezért abból az értékből lehetetlen a hőcserélő aktuális páravisszanyerésére következtetni.

Előzmény: zsebacsi88 (6593)
zsebacsi88 Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6621

"a napkolirendszerem kepes futesrasegitesre is, sajat tervezes."

ez eddig nem nagy kunszt:) kerdes, hogy megerte-e a beruhazas, vagy abbol a penzbol inkabb 35 centi kozetgyapot helyett inkabb 40et tudtal volna felrakni es jobban jarsz.:)

nekem is be van kotve a kollektor a futesbe is, de nem sokat ér.

Előzmény: peterch (6609)
zsebacsi88 Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6620

kivetel:

falfuteshez kerestem forgalmazot, atkudltem az alaprajzot, megterveztek, adtak teteles ajanlatot, en kihuztam belole par dolgot, amire szerintem nem volt szuksegem, utana kihozta a srac, atneztuk egyutt a hazat meg egyszer, megmutatta hogyan kell felszerelni + osszerakni a rendszert. SK megcsinaltam.

van ilyen is.

Előzmény: halaloszto (6617)
peterch Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6619

Szia !

Azert tehetnel fel egy haz alaprajzot,  mereteket es foleg  Te hogyan gondolod az uzemeltetest. Hanyan lakjatok , stb.

Udv , Peter.

Előzmény: Abaltuga (6611)
peterch Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6618

Esetleg tudnal valaszolni a feltett kerdesre is ami a hsz-emben volt?

Előzmény: ulrik60 (6610)
halaloszto Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6617

biztos lesz kivetel, de nem eletszeru. 

mas tema, de szinten epgepeszet. kertem tobb helyrol arajanlatot. teteleset nem szivesen adtak, inkabb mondanak szumma arat az egeszre. aztan kettobol megis kikuzdottem. mindketto azonnal kikototte, hogy az ar csak akkor ervenyes, ha az osszes tetelt nala veszem meg. osszehasonlitva latszott is hogy egyik a csovon keres kicsit jobban, a masik meg a fittingeken. 

Vajk

Előzmény: ulrik60 (6616)
ulrik60 Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6616

biztos van ilyen is, de ez elég egyszerűen kezelhető

1. kérj több helyről ajánlatot

2. kérdezd meg hogy mi miért van benne

Előzmény: halaloszto (6615)
halaloszto Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6615

" Sok helyen ingyen terveznek, ha ott vásárolsz."

Ennel nagyobb atbaszas a vilagon nincs. Nyilvan egy csavart sem fognak beletervezni amit ok nem arulnak, viszont megprobalnak minnel tobb mindent beletenni amit igen. 

Tisztelet a nemletezo kivetelnek.

Vajk

Előzmény: ulrik60 (6614)
ulrik60 Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6614

Hát ezzel vitatkoznék. Sok helyen ingyen terveznek, ha ott vásárolsz. Kérdés persze hogy ki mit hív tervnek...

A fórum ingyen van, de ha a sok "vélemény" közül rosszat választasz, akkor mégis ez lesz a legdrágább. Persze jó ötletelést kívánok itt a fórumon, csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy ez "csak" fórum, ne innen akarj építkezni.

Én a Zehnder rendszereket ismerem, szerintem feltétlen nézd meg: http://comfosystems.hu/

Előzmény: Abaltuga (6613)
Abaltuga Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6613

Köszönöm az ötletet, azok megfizethetetlenek, egy mondat 10000 Ft-ba kerül:)

ulrik60 Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6612

mit szólnál mondjuk egy szakemberhez?

:)

Előzmény: Abaltuga (6611)
Abaltuga Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6611

Sziasztok, segítségeteket szeretném kérni egy most épülő házba szerettem volna egy hő visszanyerős szellőztető rendszert beépíteni, mivel semilyen tapasztalattal nem rendelkezem, szerintetek miben érdemes gondolkodni?

ulrik60 Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6610

az elmélet a kiegyenlített szellőzés. se több, se kevesebb, pont egyező

a többi a fórum ötletelése

Előzmény: peterch (6609)
peterch Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6609

Valoban igy van. Mivel a falaimon kivulrol 20cm EPS van es a padlason meg atlagosan 35cm-es kogyapot, ami mindenhol rafordul az EPS-re. Belul minden nyilaszaro tokeletesen beepitve, kivulrol pedig rafordulva EPS-el a ramara. Ennel tobbet nem tudtam csinalni, hogy jo legyen. 

Ha az elmelet szerint epititek, akkor az elmelet megalkotojatol kerdezzetek meg, hogy az alulnyomasos rendszer honnan veszi a plusz levegot? Mert ugye a haz nem roppan ossze.:)  Es meg egy olyan kerdesem lenne, ha nincs szigetelve a haz es nincs rekuperator sem. Hosszu ideig hidegek vannak es a fal telitodik nedvesseggel, akkor miert nem fagy szett minden oregebb haz?  De Ti tudjatok hogy es mit epitetek.  Tudod nekem sokszor mondtak  mar itt a forumon, hogy amit kitalaltam, az nem mukodhet. Azota van cso a csoben rekuperatorom, felszereltem a nyilaszarokra a 3-ik reteg uveget sajatkezuleg, klimaval futok, aminek a belterije a padlasban van,a napkolirendszerem kepes futesrasegitesre is, sajat tervezes. Szoval maradok a sajat megoldasaimnal. Idaig meg semmit nem kellett atepitenem. Tudom, ez most hencegesnek tunik. Gondolj amit akarsz. En csak mindig megirom, hogy en mit gondolok az adott temarol. Sohasem allitottam, hogy csak nekem lehet igazam. En is szivesen tanulok mas otleteibol,tapasztalataibol, de szivesen megosztom a sajatomat is . Ezert jo ez a forum.:)

Előzmény: zsebacsi88 (6608)
zsebacsi88 Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6608

nem muszaj penesznek lenni, eleg ha megaztatja a falat valahol es az megfagy.. de ez olyan dolog, hogy van az elmelet es a gyakorlat. te a sajat gyakorlatod alapjan mered igy hasznalni a hazad/szellozod, mi pedig az elmelet szerint tervezzuk a sajatunkat:)

Előzmény: peterch (6607)
peterch Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6607

Mivel 1950-ben epult a haz es en csak felujitottam, de nagyon odafigyelve. Igy bizom benne, hogy nincs sehol legres a nyilt ter fele.  A pince fele biztosan van, mert a pince lejarom es a csovek atvezetese sem hermetikus. Arra fele meg nem lehet penesz, ott van a 300literes pufferom.

Előzmény: zsebacsi88 (6606)
zsebacsi88 Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6606

biztosan belatsz minden reshez?

gipszkarton mogott, lampa atvezeteseknel, villanyora szekreny, tuzfal, kulso konnektorokstb..?

Előzmény: peterch (6605)
peterch Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6605

Szia !

Mar jopar eve mukodik nalam a rendszer, de sehol egy csepp gombasodas, ami azt jelenti, hogy jol eloszlik az a felesleg, ami bejon es nincs lecsapodas.

Udv , Peter.

Előzmény: Takyka! (6603)
peterch Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6604

Valoban kicsi a hazam. De azt is irtam, hogy nem folyamatos a szelloztetes es van tobb lehetoseg a szelloztetesre. Ket ventivel, ilyenkor lehet 100% es 75% a teljesitmeny. Vagy fozeskor csak az elszivo venti ugysznten 100% vagy 75%, de ilyenkor ugye a bejovo friss levegot is az elszivo venti szallitja, mert vakuum a hazban nem lehet. Nyaron az eszaki oldali ablak nyitasaval jut be a friss levego fozeskor. 

Előzmény: balsa02 (6602)
Takyka! Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6603

Azt hiszem már volt szó róla, hogy a túlnyomásos rendszer alkalmazása nem a legszerencsésebb.

A lakásban található nedvesebb levegőből a réseken kifelé haladtában harmatpont alá hűlve kicsapódik a nedvesség és áztatja a szerkezetet. Ezért az a helyes üzemmód, ha többet szívunk el mint benyomunk.

T.

Előzmény: peterch (6601)
balsa02 Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6602

217m3/h, ejha, nem azt mondtad kicsi házad van. :)

Előzmény: peterch (6601)
peterch Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6601

Nem vagy egyedul, mert ezt en is kerdeztem. Mivel egyik haz sem hermetikusan zaro, igy a reseken bejut a levego. A passzivhaz teszt is engedi a haz terfogatanak 0,6 szoros legcserejet orankent 50Pa nyomasnal. Igy ertheto, hogy a normal hazaknal ez joval magasabb arany.:( Ezert en tulnyomasosra csinaltam az en rendszeremet, ami azt jelenti, hogy 217m3/ ora a befujt es 202m3/ ora a kifujt levego mennyisege. Igy a plusz levego kifele nyomodik a reseken.  

Előzmény: zsebacsi88 (6600)
zsebacsi88 Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6600

nekem is ezt az eltero fordulatszamot javasoltak, bar nem teljesen ertem, hogy egy elvileg zart haznal ez hogy mukodhet, hiszen amit kisziv az valahol be is jon.

Előzmény: peterch (6599)
peterch Creative Commons License 2014.02.24 0 0 6599

Igen,  majdnem minden hocserelon okozhat problemat a jegesedes. Altalaban a beszivo oldal fordulatat csokkentik es igy az elhasznalt levego oldal tobb levegot dob ki, ami tobb meleget is tartalmaz. Igy vedik sokan. De vannak hocserelo tipusok, ahol ez nem gond. Ilyen az enyem is, cso a csoben. Nalam ha jegesedes van, azt arrol veszem eszre, hogy a kifujasi ponton apro jegszemcsek csillognak a kifujt levegoben. Ha jol tudom, ugyanez a jelenseg van a lengyel gyartmanyu  Bartosz hocserelojenel is. De letezik elofuteses megoldas is, ahol egy futotest elomelegiti a bejovo friss levegot arra a szintre, hogy ne jegesedjen a hocserelo.

Előzmény: zsebacsi88 (6598)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!