Anyám télire gondosan összekötötte a bokrok hajtásait, nádszövettel körbetekerte, a közét meg kitöltötte szalmával. Arra is ügyelt, hogy a nádszövet és a hajtások közé kerüljön szalma, hogy védettebb legyen. Felülről letkarta, nehogy beázzon az egész. Tavaszra ezek ellenére elfagyott szinte az egész.
Az enyém lentebb olvasható.
Ezek ellenére nem vágom ki, mert szerintem szép mint dísznövény, és ha szerencsém van, még némi termést is hoz.
Biztonsággal beérő termésed csak akkor lesz, ha fagyás nélkül át tudod teleltetni. Ráadásul ezek az elsődleges termések a hajtások felső 15-20 centiméterén vannak, tehát, ha csak ennyi fagy el az ágakból, akkor is lőttek az elsődleges termésednek. Szép hosszú ősz esetén esetleg a másodlagos termések is beérhetnek, de ez nem túl gyakori az olyan helyeken, ahol a fagykár miatt eleve később indult meg a füge. Egy másik megoldás az, hogy a főhajtásokkal nem bajlódsz, hanem csak az alsó, hajlékony vesszőket mented meg, amelyek lehajthatóak a földre és azt könnyebben be tudod takarni. Pl. rögzítést követően faleveleket, vagy szalmát kupacolsz rá és letakarod, hogy ne fújja le róla a szél. Nálam a bokrom felső 60-70 cm-e elfagyott, de két oldalsó hajtás túlélte, és azokon van öt szem füge. Van köztük már dió nagyságú is. Nekem ennyi termésem várható. Titokban reménykedem a másodérésben is. Tavaly majdnem összejött, hiszen vagy 2-3 félérett szemet azért elfogyasztottam róla. Igaz nem volt édes, de az én kertemben termett.:-)
Egyébként, ha nincs útban a bokrod, akkor ne ásd ki, hiszen akár dísznövénynek sem rossz.
A papírzsákból tényleg több réteg kell, és mindenképp vigyázni kellene rá, hogy lehetőleg át ne ázzon. Két zsák között sokat jelentene egy szalmaréteg is. Esetleg pár kéve kóróval is körbe lehetne állítgatni, amely megvédené az esőtől és a hideg ellen is segítene. Persze, azt mindenképp el kell döntened, hogy megér-e ez neked ennyi fáradtságot, vagy nem.
A leásás az nem fog menni, mert körülötte fű van hosszú évek óta, és a föld már olyan kemény, mint a kő. Egyébként meg eltörném a növényt, mert ezek az ágak nem lágyszárúak már, és elég merevek.
Arra gondoltam még, hogy össze fogom kötni az ágait, és ráhúzok valamit télire.
Egyébként az ország közepén lakom, a Duna mellett, teljesen sik területen.
A bokrot egész nap süti a nap, télen is, soha nincs árnyékban.
De mivel takarjak be egy több mint másfél méter magas és igen terebélyes bokrot?
A tövét szalmával szoktam, feljebb meg papirokkal, tojástartókkal, ezeket spárgával összefogom, de a szél mindig megtépázza, a csapadéktól meg szinten szétmállik a papir. Lehet kapni a boltokban olyan védőfóliát, ami betakarná?
Már korábban irtam, hogy gondjaim vannak a fügémmel. Kb. 4 éve kaptam a hajtást, minden évben takargattam, két éve már hozott is termést, de nem érett be soha, sőt meg se nőttek igazán. Dió nagyságnál soha nem voltak nagyobbak.
Fogadkoztam, hogy nem takargatom többet, de azért most is pátyolgattam egy kicsit télire.
A problémám, hogy a fás részein nincs egy darab zöld kezdemény se, olyan, mintha száraz lenne, viszont a földből ismét jönnek az új hajtások, amiről megint nem fogok enni egy darabot se.
Tavaly elfagyott mindkét bokrom. Májusban tövig vágtam őket, mert csak onnan kezdtek bújni a hajtások. A hajtásokat a veteményesben használtam sorjelzőnek, kettő ki is hajtott. (A szomszédnak adtam őket.) Most úgy ahogy betakartam, részben fagytak el. Egy év alatt némelyik hajtás másfél méteresre is megnőtt. A szebb fásnak tűnő hajtások legalább a felükig visszafagytak. A zöldes színű jóval vékonyabbak szinte teljesen megmaradtak. Elég sok hajtás van a töveken, de nem merem nagyon megritkítani, mert akkor sok vízhajtást hoz, ami nem bírja úgy a telet.
Egy harmadik tövet is ültettem, amit egy környékbeli embertől kaptam. Mivel kicsi volt teljesen betakartam kóróval, semmi sem látszott belőle. Az is teljesen elfagyott, amin csodálkozom.
Szépek, gratu hozzá. A nagy bokrodon tényleg sok van. Ahogy elnézem, neked nincsenek teleltetési gondjaid, mert dombon vannak a fügék. Zala, Baranya, vagy Somogy ?
Ezt a fügét 2009-ben ültettem, egy lebujtatott hajtást vettem ki a földből és azt tettem le, akkor még csak 1 ág volt ami kb 30-40 cm nagy volt. Idén már teremni fog valószínűleg.
Ezt a hajtás egy 2009 augusztusában hozott ágból hajt ki. Tavaly szerencsésen levágta apósom vagy sógorom fűvágás közben egy szegélynyíróval, de idén kihajtott. Remélem lesz belőle szép bokor pár év múlva.
Tavaly én sem hittem benne, hogy a fügém ki fog hajtani, mert teljesen elfagyott, és egy szikra élet sem látszott benne. Aztán, valamikor későn, már pontosan nem emlékszem, de valamikor május vége, esetleg június elején lehetett, amikor a föld közelében megpillantottam egy apró kis hajtáskezdeményt, amelyet még 2-3 követett. A vegetációs időszak végére kb 180 cm-re nőtt, voltak rajta másodlagos termések is, de csak félérettet sikerült leszednem róla.
Semmiképp sem szabad kivágni, mert meg fog indulni. Érdemes lenne majd fűtött épület közelébe átültetni, vagy szépen betéliesíteni a télre. Per pillanat a téliesítéssel én is csak azt értem el, hogy csak a felső 80-100 cm fagyott el, ami elég sovány vigasz, mivel a termőrész épp az ágak végefelé van.:-) Ezért nem szabad a fügét visszametszeni, mert épp a leendő terméstől szabadítjuk meg.
Ha a füge föld feletti hajtása elpusztul, akkor mikor hajt ki a gyökeréről?
A szomszéd szerint a fügéje teljesen elpuszult, /tavaly tavasszal ültette, embermagasságú fát vett/ de mondtam neki, hogy majd ki fog hajtani, nem fagyhatott ki teljesen, főleg, hogy látszik, hogy életerős fa volt.
A fügém élő része hajtani kezdett. A szerencsésen kitelelő két kis ágacskán ( az egyik 50 cm-res, a másik 15 ) van 4-5 szem elsődleges termés. A nagyobb ágakból a felső 60-70 cm teljesen elfagyott, vagyis a termőrésznek annyi. Ott csak másodlagos termés várható, ami vélhetően már nem fog majd beérni.