Takarás nélkül ogen, szép nagy már nem is tudnánk betakarni.Ha valaki erre jár, (Sátoraljaújhely), az őszi érés idején és nem retten vissza egy kis túrázástó, az majd jelezzen e-mailen.:-)
Nekem sajnos csak egy kis bokrom van, ami a legnagyobb igyekezetem ellenére is el szokott fagyni. Tavaly próbáltam szaporítani róla, de a levágott vessző nem gyökeresedett meg, aztán bujtattam egy ágat, ami szép gyökeres lett, de az akinek adtam, rosszul teleltette, és tavasszal, amikor kiültette, már nem eredt meg.
Esetleg próbálkozz a linkelt topicban, ahol sokkal többen vannak, és talán ők tudnak neked segíteni.
A mi nagy fügénk jól telelt, tele van gyümölcsökkel, már alig várom, hogy érjenek. A három, ősszel kiületett kicsi közül viszont kettő is tönkrement, de majd jövőre pótoljuk.
Milyen esélyekre gondolsz ? Meg fog erősödni, több hajtást növeszt. Akár 150-160 cm-re is megnőhetnek a leghosszabb vesszői. Másodlagos termést fog hozni, ami vélhetően épp nem fog beérni. Legalábbis az enyémmel ez történt tavaly. Jó esély lesz arra, hogy a hajtások nem fognak kellően beérni, ezért nem lesz annyira fagyálló, így mindenképp takarást fog igényelni.
A tieddel mi újság ? Korábban említetted, hogy szépen áttelelt.
Az alsó kis ágacskán lévő füge már majdnem a földet érte, gondoltam, hogy karóhoz rögzítem, hátha hamarabb érik majd. A karóval véletlenül hozzáértem a fügéhez, ami egyből lepattant, pedig az volt a legszebb.
Hááát, a fügetermésem 20 %-t már le sem kell szednem.:-( Remélem a maradék 4-ből legalább egy csak beérik majd.
CSak azért írtam ezt le, mert ha valakinek hasonlóan kevés termése van, az nagyon vigyázzon rá, mert nagyon könnyen lepattan a zöld füge !
Quicktor57 felvetése akár magyarázat is lehet a problémádra. Ebben az esetben a legegyszerűbb megoldás az, ha nem gyökérsarjat szaporítasz, hanem termő ágat. A levágott, és lehetőleg árnyékos helyen földbe dugott, visszametszett, ágat rendszeresen locsolod. Őszre szépen meggyökeresedik. A meglévő bokor pedig megmaradhat dísznek, vagy átoltható termő fügére.
Köszönöm a válaszokat. Én is valami olyasmire gondolok, hogy a szaporítás módjával lehet gond. Megpróbálok elmenni és szétnézni az anyanövény körül, hátha feltűnik valami. Elfagyás nem hiszem hogy lehetett, mert be volt kicsit takarva a télen, és másodlagos termés sem volt még. Kb. 3-4 éve lett elültetve, és mint említettem már egész szép kis bokor kerekedett belőle, tehát úgy egyébként itt lenne az ideje, hogy termést hozzon. A rossz termőhelyet nem nagyon tudom értelmezni, mindenesetre a levelei szép nagyok és egészségesek. Annyi bizonyos, hogy a közvetlen napsütésnek kicsit híján van, mert egy fa van előtte. De szerintem ettől még néhány termésnek csak elő kellett volna már bukkannia.
Az eper része biztosan nem fog elfagyni, de ahonnan a füge kezdődik, az épp oly érzékeny lesz a fagyra, mint ha simán legyökereztetnéd a füge ágat, és abból nevelnél bokrot.
Sziasztok, azt hallottam, hogy a fügét lehet eperfába oltani, már dugványozok epreket, és füge oltóvesszőket, majd kérek.Meglátom majd mi lessz belőle.Szerintetek hülyeség, lehet így legalább nem fog elfagyni, mert az eper az téláló.
Illetve valaki nem tudja a méznogyót hogy tom szaporítani? mert még idáig nem adtak olyan választ amiből kiderűl, hogy a legalkalmasabb szaporítani.
Elvileg lehetséges, hogy az eredeti növény olyan füge volt, aminek megtermékenyítéséhez szükséges a fügedarázs. Mivel ez nem termett, a tulajdonos beoltotta egy nálunk is termő fügével. Mivel Te egy gyökérhajtást hoztál, ez az eredeti, nálunk nem termékenyülő alany tulajdonságait hordozza.
A vegetatív szaporítási mód, mint a tiétek is, lehetővé teszi, hogy az utód növény tökéletesen ugyanazzal a genetikai tulajdonságokkal rendelkezzen, mint az anyanövény.
Ami szóba jöhet, az, hogy öntermékeny fajta-e, vagy nem ? Az anyanövény közelében vannak más fügék ? Általában Magyarországon az öntermékeny adriai fajták a legerterjedtebbek, ezért úgy gondolom, hogy öntermékeny lehet.
Esetleges elfagyás is szóba jöhet, hiszen ha az ágak felső 20 cm-e elfagy, akkor nem fog termést hozni, bár, ebben az esetben az új hajtások másodlagos termést hoznának, amit nem említettél, tehát, vélhetően nem ez lehet a gond.
Esetleg szóba jöhet még a telepítés éve. A szakirodalom 3-4 évet ír a termőre fordulásra, de szerintem 1-2 évre is teremnie kellene. Persze ez inkább fajtakérdés, hiszen vannak olyan fajták, amelyek kicsit később fordulnak termőre.
Esetleg gondot jelenthet még a rossz termőhely miatti depresszió is.
Más ötletem nincs, de talán a régebben fügékkel foglalkozók tudnak segíteni.
Bocs hogy nem olvasom végig a sok száz eddigi hozzászólást és esetleg volt már téma:
Olyan gondom lenne, hogy néhány éve kaptam egy kis gyökeres hajtást egy fügebokorról. A bokor teljesen felügyelet és gondozás nélkül éldegélt egy telken, ennek ellenére minden évben sok és szép termést hozott. A hajtást elhoztam apámék házának az udvarára ( az anyanövénytől kb. 30 km -re ), és izgalommal vártuk, hogyan fejlődik. Hát szépen fejlődött, azóta már egy kisebb bokorrá változott, csak egy gond van: még egyetlenegy termést sem hozott :-(. Se picit, se nagyot, se tavasszal, se nyáron. Érdeklődnék, valaki nem-e tudja, mi lehet ennek az oka. Köszi!
Látom te már profi vagy pálinkafőzésben. Biztosan ez is finom lesz. Kíváncsi leszek, hogy hány liter jön majd ki belőle. Persze, ez a cukor mennyiségétől is függ majd. Egy biztos, ez a legbiztosabb "fügetartósítási" módszer.
Én még nem vágtam vissza az elszáradt ágakat. Igaz így kevésbé esztétikus, de biztos, ami biztos.
Az átültetés igazából nyugalmi időszakban lenne a legjobb. Igaz, hogy most még kisebb a gyökere, de az átültetést megsínylené, esetleg a termést is elrúgná. Szerintem, várd meg a lombhullatást, és akkor vedd fel, ha már így döntöttél.
Igen,a lila déli oldalon közvetlen házfalhoz lett ültetve,terasz mellé.Ugyan úgy elfagyott a teteje.Legalább is nagyon remélem,mert már levágtam.Középen és alul már voltak levelek és a pici gyümi de felöl semmi,fekete ág.Mikor levágtam száraz volt az ág.Így nagyon remélem,hogy elfagyott és nem hamarabb vágtam vissza,de nem hiszem.Fekete száraz ágak.Ki lehet még kapni a földből a lilát(ősszel ültettem)vagy már nem mert növekedésben van és hagyjam meg őszre?Kicsi még.A bokor már reménytelen,túl nagy.
Szomszédomnak minden évben elfagy,mindig mondja sose esznek róla fügét.Van a kertebn egy pár bokor és kihajigáltak 1-2 éve ágakat a fóliájuk mögé.Valamelyik nap meglepődve láttam,önálló életre kelt fügebokrok lettek az ágakból.De hiába ha elfagy.:(
Ha nem ismerős helyre viszi az ember sajnos képesek rá hogy másnak az alszeszét amit külön engednek, azt főzik át neked, na meg a rendszerbe is marad a szivattyúnál 50liter cefre amit az előtted lévő főz. Ezzel nincs is baj ha barackot vagy epret stb főznek előtted, csak ha törkölyt vagy hasonlót:)
A cefrézés sikerült, 3db 200 literes hordóba lett téve kb 40-40-40 kg, erre ment rá 5-5-5kg cukor, és víz. Így még belefér a hosher füge kategóriába:) Ezek mérés után 11 fokosak, még kell hozzá cukrot tennem, két 5literes is van külön csinálva azok 21 fokosak,ahoz meg kell egy kis víz elvileg:)
A főzést mindig ugy csináltuk ismerős helyen hogy előtte kipucoltuk vízzel a rendszert, és nem az aknába öntöttük ahonnan felszivattyúzzák, hanem rögtön a tiszta üstbe, annyi hogy eddig kosher birsalmát csináltunk, az is elég macerás. Ezért érdeklődtem tőletek, mert fügét még nem csináltam, és nem akarom elrontani, kár lenne érte. Sok helyen írták hogy ahány kiló füge annyi kiló cukor, de nem akarom elcukrozni semmiképp, inkább kevesebb legyen csak finom legyen:)
Ugye jól emlékszem, hogy a lila a lakóház közelében van ? Azért ott lényegesen jobbak a sikeres teleltetési esélyek. A konténeres tartás is lehet megoldás. A leglényegesebb dolog a víz és a tápanyagutánpótlás rendszeres biztosítása. Amennyiben kellő mennyiséget talál belőlük a növény, akkor nem szorul rá, hogy nagy gyökeret eresszen. Szerintem hosszú évekig tartható benne. Esetleg lehet, hogy metszeni kell majd rajta, de mivel megtanultuk, hogy csak az ág felső részén hoz termést, így azt is csak módjával. A lemetszett ágak szépen szaporíthatók, és így akár újabb konténeres növény is kialakítható belőlük. Gondolj csak bele, hogy a bonsai-kat akár 100 évig is életben lehet tartani.
Hááát, a szárított fügeárakból kiindulva, borítékolható, hogy egy kiselejtezett készletet sikerült megcsípned. Remélem, hogy érdemes lesz vele vesződnöd. Jó lenne, ha olyan helyen tudnád kifőzetni, ahol nem finomítják össze más lefőzéssel, mert akkor az egész elveszítheti az igazi jellegét. Sajnos a mai kifőzések nagyon lutrik, mivel egy ismerősömnek nem a levitt cefréből készített pálinkát adták vissza, hanem vélhetően ipari szesz segítségével készítettet.
Én is reménykedtem,úgy tűnt úgy látszott.....de nem.Egyik sem,sem a lila sem a zöld.Utóbbi szerintem ugyan az a fajta mint neked lehet.Annyi volt a különbség a mostani tél és az első között,hogy a takarás hatására nem tőből jöttek hajtások hanem az ágakon.De az ágvégek elfagytak.Első télen tökéletesen tudatlan voltam,akkor csak egy bot volt.Földből hajtott,takarva nem volt.Nem tudom az e a probléma,hogy a takarásom összesett(mert levelekkel kukoricaszárral takartam)vagy így is úgy is elfagyott volna.Mindenesetre több éves bokrokat már nem lehet takarni.Idén nem fogom,csak a pocok költözik be.Lesz ami lesz.Megpróbálok lehajtani pár ágát,de abból sem lesz még lekvár.:( Kivágni sajnálom.
A lila még kicsi,ősszel felszedem konténerbe rakom. Vajon meddig lehet tartani a fügét konténerbe?
Ha aszalt fügét akarsz cefrézni mindenképpen vizet kell hozzá önteni, gondolom ami ellepi az elég lesz. Innentől ugyanúgy mintha más egyéb érett gyümölcsöt cefréznél. Bele egy kevés élesztő megkeverni és 20-25 fokon erjeszteni. Eleinte mindennap kézzel átgyúrni, később is kevergetni. Az edény nagyobb legyen, mert különben erjedéskor kifut.Le kell zárni, hogy ne kapjon levegőt, de a keletkező gázok el tudjanak szállni.
Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy pálinkát szeretnék készíteni fügéből. Már beáztattam 120 kiló fügét annyi vízbe hogy ellepje, hogy kicsit puhuljon. Ma 4 felé vagdaljuk őket, és a tovább lépések érdekelnének hogy biztosan jó eredményt kapjak:D
Nem fáról szedtük, rendes bolti asztali füge vagy mi:D köszönöm szépen előre is a segítségeteket:)
A korábbi hozzászólásaid alapján reménykedtem abban, hogy neked sikeresebb lett a teleltetésed, mint az enyém. Az eddigi tapasztalataim alapján úgy gondolom, hogy az én egyéves hajtással rendelkező fügém fagytűrőképessége nem lehet több, mint -10, -12 C fok. Én is állandóan hajtogattam a -15 C fokot, de vélhetően ez csak a már fás egyedekre érvényes. Persze, fajtakérdés is lehet, de ehhez nincs viszonyítási alapom.
Egy biztos, a mi "fügetermesztésünk" nem olyan unalmas, mint azokon a dombvidékeken, ahol a legnagyobb gond csak az, hogy a sok hajolgatástól beleáll-e a fügeszedők derekába a fájdalom, illetve, hogy bokaficamodás nélkül le tudják-e hozni a dombokról azt a sok-sok termést, amelyet leszedtek.:-)
Én is csak próbálkozom, hiszen a tökéletes megoldást nem tudom. Épp ez a jó ebben a topicban, hogy lehetőséget teremt nekünk arra, hogy megosszuk egymással a tapasztalatainkat, és ezáltan segítsünk egymásnak.
Sajnos nálam ugyan ez a helyzet,annyi különbséggel,hogy 2 szem.:( Igaz,az már diónyi nagyságú.Ez van.Lehet akárhogy takargatni,pakolgatni , az én sík területemen várostól messze tuti nem fogok saját fügelekvárt elrakni.Pedig azt mennyire szeretem! Az őszi telepítésú lila fügén 1 szem.
Nem hülyeség ez a konténeres nevelés sem,na de meddig?Az enyémnek ez a második tele.Úgy tudom nem is igazán szereti a gyökere a bolygatást.
Idén én is megpróbálom ezt az áglehúzásos módszert,mert szerintem akármivel takargathatom.
Reggel ahogy dolgozni járok, mindig arra megyek ahol látok egy háznál gyönyörű fügebokrot dugig gyümikkel.Városhoz közel,tóparti kertesháznál kerítés mellett,tuják között.Vagy 4 méter.
Kákik megmaradtak,szerencsére.Bár alig van levele,a Tipo virágzik ezerrel.Vanigla kihajtott az oltásnál,de szegény az se megy sokra,valami nagyon körberotálja a földjét.