Az első fügém biztosan álérett lehetett, mert azóta már sok idő eltelt. és a másik három kemény még, bár az egyik kicsit világosabb. Remélem, hogy ez a hőség átbillenti majd valamelyiket a holtponton, és érésre adja a fejét. A másodtermések nálam is nagyon szépek, és azért is vagyok velük bizakodó, mert tavaly késő ősszel volt pár félérett, amiből ettem is. Most megnéztem a tavalyi hozzászólásomat, (2010.07.14.), és akkor kb 80 cm-es kis hajtásom volt, amin épp látszani kezdtek a fügekezdemények. A mostani állapot sokkal jobb, hiszen van vagy 3 db 180-as ág, és elég jól bebokrosodott, és viszonylag fejlett másodtermésekkel borított. Néhányuk nagyobb, mint a kisebb elsődleges termések. Azon az ágon a legszebbek, amely nem fagyiott el. Összességében, csak volt értelme a takarásnak, mert sokkal jobb a mostani állapot, mint a tavalyelőtti, bár, akkor jóval hidegebb volt. Szerintem nem voltak a vesszők kellőképpen beérve, ezért már mínusz 10-12 fokon elfagyhattak, vagy téves volt a meteorológia előrejelzése, amely szerint tavaly a leghidegebb -14 C fok volt a térségben.
Nekem a két megmaradt fügéből még egy sem érik.Sőt,a másodtermés már nagyobb.Dugig van vele a bokor,sokkal nagyobbak mint tavaly voltak.Remélem legalább ebből falatozhatok néhányat,ha szép hosszú napos ősz lesz.
Először igyekszem kiirtani a pockot,mint ágakat lehúzgálni és leföldelni.Góliátot biztos konténerben nevelem tovább.Azon sem érik még a füge.:(
Az első korai érését követően, a többi fügém behúzta a kéziféket, és azóta egy sem érett a maradék 3-ból.:-) Talán az egyik egy picit mintha világosabb lenne, de nem túl biztatóan. Szerencsére szépen fejlődnek a másodlagos termések, ezért bízom benne, hogy az idén be fognak majd érni.
Ma elfogyasztottam az első fügét. Hagyni akartam még kicsit, de úgy tűnt, hogy mintha picit penészedett volna egy helyen, ezért inkább a levétel mellett döntöttem. Nem volt kiemelkedően édes, de örömmel fogyasztottam. Alig maradt a héjából egy vékony kis rész.
Dehogy hagyod ! Ismerlek már, próbálsz megoldást találni.:-) Legalább az alsó ágakat le fogod hajtani, és elföldeled őket, de akkor is adsz annak a pár szem termésnek némi esélyt :-)
Egyébként azon az ágon, ahol a terméseid vannak, már biztosan látszanak a másodtermések is, amelyek vélhetően beérnek, hiszen korábbi fejlődési stádiumban vannak, mint az elfagyott ágakon lévők. Nálam legalábbis az utóbbiak még alig látszanak, az el nem fagyott ágacskán meg már van pár szépen fejlődő.
Én kettő az az kettő darab érésére várok.:D Amúgy szép bokros lett.Nincs szivem kiszedni ősszel.Addig dísznövény lesz,de idén nem takarom,felesleges vele vesződni ha így is elfagy.Ahhoz már nagy,hogy dézsában legyen.Itt el is fog fagyni,semmi nem védi,szomszédnak is elfagy mindig,városban nem fagy el.
Én is keleten lakon, de sajnos nem voltam olyan ügyes mint te, bár én is duplán takartam. Igaz, nincs fűtött épület közelében a bokor, és sajnos a felső 40-50 cm így is elfagyott. Remélem, hogy az a pár szem, ami egy alsó ágacskán megmaradt, beérik.
A mai nap meglepetése! Tormaföldére menet feleugrottam Csörnyeföldre megnézni a fügéket, és teljesen gyanútlanul sétálok el az egyik korai fajta előtt, és megpillantom ezt a fügét. Földbe gyökerezett lábbal álltam a meglepetéstől, mert nem számítottam érő fügére. Elsőre azt gondoltam, biztos ehetetlen és álérett, mint ahogy az első érettnek tűnők általában álérettek, de ennek a nagyobbik része már élvezhető, finom volt. További érésben lévők is vannak (3. kép), úgyhogy az idei fügeszezont ezennel ünnepélyesen megnyitom.
Az elfagyás utáni másodterméseimből indultam ki, amelyek nem értek be. Sajnos nem adatott még az meg nekem, hogy az elfagyás nélküli másodtermések éréseit megtapasztalhassam. Talán most, ugyanis van egy ágacska a bokromon, amely nem fagyott el, kíváncsi leszek a másodterméseire.