És ezzel mi a baj? Majd a nyelvészek elvitatkozgatnak azon, hogy volt-e urali nyelvcsalád vagy nem, ez legyen az ő kedvenc időtöltésük. Attól a magyar nyelv a finnugor nyelvcsaládhoz tartozik.
A finn az uráli nyelvcsaládba, pontosabban annak nagyobbik csoportjába, azaz a finnugor nyelvek közé tartozik.
Näkemyksiä suomen kielen ja kansakunnan alkuperästä; Esko Heikkonen, Matti Ojakoski & Jaakko Väisänen: Lukion historia 5. Muutosten maailma: Suomen vaiheet esihistoriasta autonomian aikaan. WSOY 2008.
Székely kétheti rendszerességgel jött ki az osztályunkra, ahol megbeszéltük a két hét alatt műtétre váró betegeket. Amennyiben konzíliumunk úgy döntött, hogy műtét a megoldás, ő elvitte a betegek anyagát és ő vagy egy kollégája berendelte a beteget műtétre. Ha sürgős eset volt, elég volt telefonálni és szükség esetén azonnal megoperálták a beteget. Késlekedés miatt az utóbbi öt évben sürgős szívműtétre váró beteget nem veszítettünk el. Nekünk Székely doktor elsősorban nem a „sztársebész” volt, hanem egy kolléga, akinek a beteg érdeke az első. És mindegy volt számunkra, hogy egy hajléktalanról, egy drogos terhes asszonyról vagy bárki másról van szó, a beteget nézte. Felsorolhatatlan ez az utolsó ötéves együttműködés hány beteg életét menthette meg
— írja az osztályvezető főorvos, aki szerint a szakmában sokan kérdezgetik, hogy mi lesz Székely Lászlóval, de eddig senki sem állt ki mellette nyíltan. Megfogalmazása szerint önmaga miatt ír, hogy később ne kelljen önmagának szemrehányást tennie, hogy nem figyelmeztetett időben:
én egy tisztességes, a betegek érdekét szem előtt tartó, kitűnően felkészült kollégát ismertem meg benne. Ezt a következtetést nem egy vagy két eset alapján, hanem több száz közös eset után vontam le.
Ez a megközelítően normál eljárás, csak szólok. Tudok olyan szívsebész professzorról, aki szombatonként jár az egyik, ellátási területhez tartozó, 60 km-re fekvő kardiológiára konzultálni, a beteg jelenlétében. Nemcsak a dokumentációt viszi el, ő maga beszél a műtétre jelöltekkel, a kezelőorvossal együtt...Igaz, nála mindössze 4-5 hét a várakozási idő a nem akut esetekben. Valószínűleg olyan műhibát sem vétene, hogy a szilikoncsöcsös, a mellkasba befolyt anyag miatt vérző tüdejű, akut életveszélyben lévő betegen plasztikai műtétet hajtasson végre, vagy egy 11 cm-es, bármely pillanatban rupturálható aorta aneurysmával hazaküldjön egy beteget, és hónapokig várakoztassa.
"De az a tudomány ami kategorikusan kijelenti hogy további kutatásnak nincs értelme, mert már 100 éve megállapítottuk hogy ez csak így lehet, az szerintem dogmatikus."
Ez már nem a dogmatizmus kategória, hanem a pozíció és mellette a jövedelem féltése.
Ki a bánatos fekete lúdgége mondta ki azt, hogy további kutatásnak nincs értelme, bogyókám? Mindenféle régészeti, néprajzi, antropológiai és egyéb kutatások is folydogálnak mindenfelé, már amennyi pénz van rájuk - nem sok -, de hogy az igei személyragok névmási eredete minden finnugor nyelvben ugyanolyan, az tény.
Nyeld le, köpd ki, köhögj miatta, akkor is úgy van.
A tudomány pont azért halad előre mert keressük az új információkat. A legjobb elméletek előre meg tudnak olyan dolgokat is mondani előre, ami az adott korban nem ismert pl Eisten.( holott tudjuk hogy relativitas elméletben is van egy két dolog ami egyenlőre nem jön össze a kvantum fizikával, így tudjuk hogy valami még nem stimmel)
De az a tudomány ami kategorikusan kijelenti hogy további kutatásnak nincs értelme, mert már 100 éve megállapítottuk hogy ez csak így lehet, az szerintem dogmatikus.
Az új információ, kutatás vagy megerősít vagy el is vethet egy addig igaznak vélt elméletet.
Nem dogmatikussá vált, hanem tudományosan bizonyítottá. Amiről a hülye polihisztérika karattyol, a türk-finnugor nyelvészháború, már uszkve száz éve lezárult, csak neki nem szóltak. Viszont valszeg neki is van egy haveri köre, akiknek jól jön némi szinekura állás és potya pénz.
Sok amatőr történész beleesett ebbe a csapdába, így járt Szőcs Géza egykori kulturális államtitkár is, aki hasonló programot akart elindítani, elsősorban archeogenetikai vizsgálatok segítségével. Neki végül nem sikerült hozzá pénzt szerezni.
Még a tudományos kérdésekben visszafogottnak tekinthető Balog Zoltán emberminisztert is elkapta a hév, amikor nem sokkal a választások előtt létrehívta a hasonló profilú László Gyula Intézetet. Úgy tudjuk ezt is beolvasztják az új intézménybe, sőt az Index szerint a Veritas Intézetet is. Szakály Sándor, az intézmény igazgatója a HVG-nek állította: tőlünk hall először erről a tervről.
Azt csak halkan jegyeznénk meg, hogy 2012 óta az MTA-n működik a Magyar Őstörténeti Témacsoport, hét akadémiai intézet mintegy negyven kutatójának bevonásával. A témacsoportot épp a sok áltudományos elmélet hatására hozta létre az Akadémia, hogy igyekezzen tudományos alapon, de érthetően kommunikálni a magyarok eredetéről.
En fiam pl tornaoran ráesett a csuklójára, nagy ívben leszartak, szerencsére nem volt eltörte, mert elvittem rtg- re, de ennyi erővel el is törhetett volna és semmi nem történt a suliban. Tudom hogy egy példa nem általános, de a liberális média is szeret egy peldabol általánosítani.