Borkészítés, mennyi cukrot kell adni a kipréselt léhez?
Ez a must cukorfokától függ, így nem lehet megadni. Apu annyit rakott régen hozzá, hogy a cukorfokot 20-ra állítsa be.
Egyetértek az előzővel. Ha 20 foknál gyengébb akkor meg fog romlani. Apám úgy tanította, hogy 100 literenként egy kiló cukor emel egy fokot. Ha 20 fokos vagy ennél erősebb a must akkor nem kell hozzá adni semmit.
4 cukorfokot lehet emelni a muston. Azért van a mustfokmérő hogy megmérik a mustfokot és utána adnak hozzá cukrot ha kell de 10 fokos mustot nem szabad 20 fokra emelni cukorral mert az már hamisítás.
/gyakori kérdések/
Ha igaz hogy 20 foknál gyengébb megromlik,akkor a 16 fokoshoz 4kg cukor mehet bele/hektó?
Persze, az átfejtés már nem gond. Van elég edény. Nem írtam ilyet, de valóban túl vagyok már 5 kisebb szüreten. Holnap lesz a "nagy szüret", ahhoz kell a 250 literes, aztán lesz még 4 kisebb szüret.
A zajos erjedés alatt a Szervezkedő javaslatát követném utána viszont a Norbi általi kotyogót applikálnám be. A furatot később le kell zárni (nem rozsdásodó csavar és lemezek/alátétek és a lemezek és közé tömítések) hogy legyen értelme a lémentes zárásnak.
Azért egy kicsit fájna a szívem megfúrni azt a szép anyagot ;-)
Hááááttttt nem tudom. Így én még nem próbáltam. A must kiforr bárhol. Én csak a porvédő fedelet tenném rá félig egy cserepléccel alátámasztva, úszófedelet és a parafinolajat nem.
Szervezkedő, akkor ha jól értem: ha a mustot beletöltöm a tartályba, ráteszem az úszófedelet, körbe beöntöm szépen paraffin olajjal ahogy a bornál is szoktam, akkor az a must nekem szépen kiforr, mintha csak hordóban vagy üvegballonban lenne?
Mind2 esetben egy fedő úszik a bor tetején. A különbség abban van hogy a fedél és a tartály palástja közötti tért egy felpumpált tömlő vagy egyszerűen csak olaj tölti ki.
Én úgy tudom két fajta van: 1. az olajos, ahol olajréteg úszik a folyadék felületén ez védi az oxidációtól. 2. A úszófedeles ahol egy gumitömlőt a felfújva védi hogy levegő jusson a borba. Ha erjeszteni akarsz benne akkor ezt a fedelet a must felett fújod fel és kotyogóval látod el.
Nekem nagyon kevés anyagom van, mindig PP vagy PE fedeles savanyítóvödröket használok, jó velük a tapasztalatom. Sokféle méretben kapni, ezért lehet velük játszani, hogy se cefre, se bor nem maradjon darabban.
Sziasztok! Megvettem első, egycsapos 250 literes úszófedeles acéltartályomat. Lehet, hogy hülye kérdés, de ebben is lehet erjeszteni? Vagy ez csak tárolásra jó? És jobb ha ráteszem az úszófedelet az erjedés alatt, hogy elzárjam az oxigéntől vagy csak a felső fedelet tegyem rá, egy kis rést hagyva rajta...?
Én tiszteletben tartom mindenki véleményét és senkit nem itélek el azért mert műanyagot használ :) Ha polivinil-kloridot, ha polipropilént :)
Azonban azt igyekszem elkerülni, hogy ne nyakra főre használjam a műanyagot, csak ha elkerülhetetlen. Egyszerűen nem akarom se magam, se a családom kitenni ismeretlen behatásoknak.
Mert mióta is használunk műanyagokat? Igaz, hogy már 160 éve felfedezték a PVC-t, de az igazi felfutás az utóbbi 50-60 évben történt meg.
Gondold végig, hogy ez mennyire rövid idő az emberiség történetében. Mekkora tapasztalat halmozódott fel velük kapcsolatban?
Most jövünk rá, hogy mekkora szennyezést okozunk velük az ökoszisztémában.
Az üveg több mint ezer éve velünk van, az acél szintén, a fahordóról nem is beszélve. Az ókori amforák ? :)
Én nagyon hobbista borász vagyok, talán 10 éve készítek a lányommal bort.
4db 200 literes acél tartályunk van, amiben irsait, kékfrankost, pinot noirt, vagy cabernet sauvignont szoktunk erjeszteni.
Igyekszek mindent úgy csinálni, amit itt a hegyen a borász barátaimtól tanultam és az a 4-500 liter bor hamar felszívódik a családban meg a baráti társaságban. Még pár érmet is nyertem a helyi és hegyközségi versenyeken :)
Ezért bátorkodom elmondani a véleményemet itt pár dologról :)
Igen, fűre, virágokra van engedve. Meglepően kevés víz kell egyébként (ma reggel indult csak be igazán az erjedés, úgyhogy meglátom milyen gyakran fog kapcsolgatni - hétfőn egész nap talán 3x ment olyan fél - fél órákat), Idén elég hűvös az idő a pincénkben is mindössze 18 - 19 fok van.
Idén csinálok harmadszor bort. Az első évben meglepően finomra sikerült, pedig se kénessav szintet, se szabadsavszintet gyakorlatilag semmit se mértem utólag. Nagy szerencsém lehetett, az időjárással is. Beélesztőztem és a hűvös időbe megfelelően tette a dolgát az élesztő, kiváló lett, Gyorsan el is fogyott.
Tavaly már nem volt ilyen szerencsém, talán a szőlő se volt a legjobb, nem tudom. Sajnos nem vittem le a pincébe, bízva abba, hogy a hűvös éjszakák majd megfelelően hűtik az erjedő mustot, viszont tavaly szeptember közepén még nyári meleg volt, így sok problémám adódott a hőmérséklettel (25 °C felett is járt erjedés közben).
Ezért idén úgy döntöttem, hogy profin megoldom hőfokszabályzást: bevezettem a pincébe a kúti vizet, vettem a kínaiaktól szelepet, termosztátot. Egyelőre ez a rész kiválóan teljesít, most úgy néz ki a szőlő minősége nem a legjobb.
Köszönöm a hasznos tanácsokat, beleraktam 50 grammot (70 literbe). Így is nagyon finom volt, talán ettől még jobb lett.
Egyébként idén összehoztam egy hűtőt rozsdamentes bordázott acélcsőből, elektromágneses membránszelepből és egy termosztátból: 17.5 °C fokon bekapcsol 17 °C fokon kikapcsol. Nagyon precízen tartja a hőfokot.
Ha gyenge savtalan az anyagod, a 10deka(100g) /hekto borkosav simán mehet bele. A hozzáadott cukor az alkoholt, a borkősav a savat építi fel. Ez a 2dolog magyon kell, hogy ne romoljon meg később a borod. Amig forr, keress egy labort, ahová majd kb 2-3hét múlva tervezz be egy kirándulást. Ott majd megmondják, mit hozztál össze és mi kell még bele!
A tejsav almasavbomlás útján keletkezik, főleg a vörösborokra jellemző, krémes, kerek érzést tud adni. Egyes, főleg hordós fehéreknél is lemehet a bomlás, és akár jól is tud állni, főleg ha marad még az almasavból kellő mennyiség. Pótlásként csak borba érdemes tenni, és csak előzetes próbák alapján, mert ki tud lógni belőle nagyon. Borkősavval nem lősz mellé must állapotban.
Jocó0423 hsz-ra válaszolok de ez nem neki szól csak összegzem a véleményemet a korábbi hsz-ról.
Az a szép ebben a világban, hogy mindenkinek van választási lehetősége. ;-)
Én például úgy zárom (általában) a PVC-s műanyagos prezentációkat, hogy óvd a fákat és használj PVC-t. (persze ez nem PP)
De az üveg-lobby is erős ;-)
Rövid de tartalmas pályafutásom alatt, fogyasztottam isteni, fahordóban készült fehér nedüket de a "reduktívakból" sokkal többet. (és most itt nem csak az eljárásra gondolok)
Vörösnél a nagyobb testűekhez azért dukál a fahordó de király tud lenni egy könnyedebb Kadarka, Kékfrankos.
Valamelyik hsz-ból olvastam, hogy a borászat állandó kisérletezés ami nemcsak a nagyoknak adatik meg.
vagyis (sztem) ha van 50-100 liternyi borod és kisérletező kedvű vagy akkor legyen több üvegballonod amivel több dolgot is kipróbálhatsz (pl. battonage)
ha egy kicsit több borod van/lesz érdemes fentebb lépni a tárolási térfogattal, na akkor jöhetnek a úszófedeles tartályok (ha fémiparos vénád van csak rozsdamentes fém tartály jöhet szóba)
és itt is lehet kisérletezni de az már a haladó kategória.
Másik fontos tényező az idő, ha "szerelmbe" estél a borászkodással, több és több időt töltesz a "hobby"-val és még a pincéd is alkalmas rá akkor érdemes a fahordó-ba is belenyúlni.
De a legnagyszerűbb az ha még a szőlőt is Te neveled (és nem lopják el ;-( )
Ilyen fórumokon mint Szőlő vagy Szőlészet-Borászat rengeteget lehet tanulni a veteránoktól akik szívesen megosztják tapasztalataikat és segítenek is majd ezek alapján meghozzuk jó vagy nem annyira jó döntéseinket.
Köszi a választ. Hát sajnos erre sincs lehetőségem és mivel már forrásban van idő se.
A tejsavról mit halottál? Én nehol olvastam hogy talán az a legjobb választás.
Mindenesetre vettem borkősavat, rakok bele 40 grammot.
Ha be tudnád méretni pontosan a savat az összetevők szintjén (leginkább alma és borkősav) akkor el lehetne dönteni, mennyit lenne érdemes beletenni (és esetleg miből, mert fehérben az almasav szintnek is jónak kell lennie). Azt mondták nekem, hogy a tervezett mennyiség felét érdemes must korában, a többit a borba, hogy ne legyen túltolva. Szóval 70l-hez 40-50g. De tényleg jó lenne pontos mérés, mert ha túltolod, az se jó.
Hát nem tudom.. Házasításra biztosan nem lesz lehetőségem.
Ma reggel kezdett el forrni, pezsegni.
Kb. 70 liter ezekszerint ha ehhez rakok 100 gramm borkősavat azzal úgy 1-1.5 g/l mértékben novelem a savszintet.