Van egy olyan verziója is az egész búzaszemnek, aminek csak a legfelső, emészthetetlen rétegét csiszolják le a korpának, a lényegi része rajta marad. Az tiszta is, de rettentő drága. :) Viszont egyes cégek, mint pl. a Galgafarm is így készíti a teljes kiőrlésű lisztjét. Ám erre házilag nincs igazán esély, igen drága és nagy kapacitású gépekkel lehet megoldani.
Hát gondolom, a sima búzában is észre lehet venni a penészeset, ha az ember úgy átválogatja, mint én (és a kavicsok miatt át kell, ha megalább egy-két évig akarjuk használni a 10000-be kerülő malomkövecskénket) - de igazság szerint a teljes kiőrlésű búzába a kosszal eleve annyi meghatározhatatlan cucc megy be, hogy inkább soha nem akarok olyat enni. :) Jó a tönköly is, az tényleg tiszta, és nagyobb a fehérjetartalma is.
A tönköly nem fertőződik annyira, eleve ezért lehet bio módon termeszteni. Pontosabban megfertőződne, de a pelyva olyan szorosan záródik a búzaszemre (ami miatt erősebb cséplőgép vagy cséplőfokozat kell és jobb kalmárrosta), hogy nagyon nehezen jut be fertőzés. (A sima búzát ha megmosod, akkor barna lesz tőle a víz is, a tönkölyt ha megmosod, akkor legföljebb a lisztpor színezi el kicsit.) A fuzáriumos búzaszem pedig szabad szemmel is látható, hiszen penészes. A házi malomhoz úgyis teljesen át kell válogatni a gabonát, nehogy kavics kerüljön be, ezt úgy csinálom, hogy lassan szórom az adagoló tölcsérbe, míg őröl a gép, így végül nem plusz idő, még a szitálást is meg tudom közben csinálni. Megesik, hogy egy-egy rovarrágott szemen látni valami kis penészt, azt kiszedem a pelyvás szemekkel meg a nagyon néha előforduló apró kavicsokkal együtt, de az sem tűnik fuzáriumnak.
És én még azt hittem, építek a kertbe egy kemencét és kész :D gyerekkorom óta már így is félek a tűzön sütéstől, mert füstölög a husi :D ezt ugye ki lehet kerülni zárt tűztérrel / fedő a bográcsra, de úgy tűnik sokkal több mindentől kell rettegnem... lehet kéne egy labor is a bioveteményes mellé, vagy pedig permetezzek naponta kétszer? :D
Igen, sikér sosem rossz bele, de én nagyon örülök annak, hogy egyáltalán búzát tudunk venni, vagy 6 évig se kenyér, se tészta nem volt, mert a kész tönkölyliszt elég drága... :) Amióta megvettük a házi malmot és veszünk hozzá búzát, azóta mondhatni kánaán van, és nem vagyunk a barna rizskására, puliszkára meg árpakására szorítva egész évben. Főleg hogy most hirtelen felugrott a rizs ára ~100 Ft-ot, miután lassan emelkedett még annyit, már majdnem 500 pénz egy kiló. Szinte megvehetetlen... Aránytalanul jobban drágult a barna rizs, mint más gabonák. Néha azért még főzök azt is, de anyagi csőd lenne, ha megint sok rizst készítenék.
Hát fogom a tönkölybúzát, amit 250 kilónként veszünk Budaörsről 240 Ft/kg áron, megőrlök a házi malmunkban pár kilót és leszitálom. A kenyértészta alapja általában 1 kiló liszthez 660 ml víz és 18 g só. Aztán összegyúrás és esetleges kelesztés után egyszerű tepsiben sütöm meg, a sparheltben. De a sparheltben való sütés az valóságos kis tudomány, és ahány sparhelt, annyiféle, mert főleg a régiek esetén mind máshol és máshogyan süt jobban, máskor kell megforgatni a kenyeret, hogy ne égjen meg, és a szabályozógomb sem mindegy...
Ha van elég időm, vagy még nem szúrtam el (azaz még nem halasztottam meg valami módon :D ) a kovászomat, akkor kovászosat csinálok, ehhez a kovászból teszek egy darabot a tésztába, egy éjjelig hagyom érni, aztán formába teszem, és még ~3 órát kel, utána megy a sütés.
Ha nincs időm, akkor szódabikarbónás kenyeret csinálok, 8 g szódabikarbóna 1 kiló lisztbe a többi cucc mellé. Ez tömörebb, nem olyan lukas, nem is olyan finom mint a kovászos, de végtére is nem kell keleszteni és megsül, az a lényeg, joghurtos kenyérnek pl. teljesen jó. Inkább kicsit olyan, mint egy tömör, sós süteménytészta.
Van egy átmenet is a szódabikarbónás és a kovászos kenyér közt, ehhez a szódabikarbónás tésztát úgy hagyom egy-két napig (melegebben hamarabb kész) letakarva, hogy magától felpuffadjon, ez az erjedés miatt képződő tejsav és a szódabikarbóna reakciójának eredménye. Ha már elég savanyú a tészta (nem szoktam kóstolgatni :D), akkor újragyúrom (kicsit büdi, de nem kell megijedni :D ), teszek bele új szódabikarbónát ugyanannyit, és formába teszem, ahol "megkel", azaz megint lejátszódik a tejsavas puffadás. A kenyér textúrája így hasonló lesz a kovászoséhoz, az íze és illata is kovászosra emlékeztet, de nem annyira erős. Más csinálhat élesztős kenyeret is, de az nekem egyrészt túl drága (mármint élesztőt venni), másrészt édesanyám azzal nincs kibékülve, szerinte egészségtelen. Szerintem nem, de úgyis túl drága. :)
Hát apám, már megint olyat tudtam meg rólad amit teljes szivemből irígylek. Hány éves vagy? Ilyen hobbihoz vagy gyereknek, vagy nyugdíjasnak kell lenni szerintem. :-)
Olvasd el az első hozzászólásokat ebben a topicban. Ide bármi idevaló. Ez nem egy kertészeti topic, nem is a krtészetben van hanem a kávéház fórumcsoportban. Azért hoztuk létre, hogy a kertészeti fórumokon egymással beszélgetőknek legyen egy olyan helye, ahol a kertészeten kívüli dolgokat is megbeszélhetik. Szóval ide bármit írhatsz. Kertészeti kérdéseket nem nagyon érdemes, arra vannak szaktopicok, ez csak olyan kocsma féle.
Hát én itt homokon, érted, szóval itt ahol szinte a gyümölcsfa is kihal locsolás nélkül, azt a kúszó örökzöldet, sőt, kétfajtát, amit édesanyám berakott, nem locsolom soha. Régen, amíg kicsit voltak, addig locsoltam, de megnőve szerintem ez bírja, talán zord hegyi klímára edződött. Vagy ott van például a vadszőlő, az még ebben a nagy aszályban is zöldell, és mindent befut. Mindenképp valami szárazságtűrő pázsitpótló kellene neked.
Ami a kutyákat illeti, ja, két kan meg egy szila van :) De nem igazán pisilták ki a dolgokat, hanem annyit rohangálnak, pörögnek, ugrálnak teljes hévvel random utakon (tehát nem egy állandó ösvényen), hogy nem kell gazolni, mégsincs szinte semmi kerítéstőll kerítésig. Még a tarackbúzának is betettek, ami nem semmi. Persze azért van egy-egy jobban kijárt útjuk is, amit hiába temetek vissza, az éles kanyarjaikon harminc centis szintkülönbséget produkálnak pusztán a nagy sebességű kanyarodással. :D Egyszer le kellene videóznom, mit művelnek, ha elhalad erre egy sétáló - néha a nagy futkározásban összeütköznek, és akkor össze is verekednek, még szerencse, hogy a skót juhász nem képes nagy kárt tenni a másik skót juhászban. :D
Azért a fekete föld, és a homok között van némi különbség :D
Kutyákat nagyon egyszerű, pusztán nem kell hímeket hozni, mert azok összehugyoznak mindent :) ami utat meg gyakran használnak, ott lehet járdát létesíteni a fű helyett, úgyis minimum ronda lesz a gyep azon a részen.
Kúszó növény túl egyszerű lenne, ahhoz meg túl nagy és szabdalt a terület, hogy öntözni lehessen, no meg a szivattyú sem arra lett belőve.
Ja, napos helyre én valami kúszó örökzöldet javasolnék, néhány év alatt szépen benő mindent, aztán még ritkítani is kell. Persze csak ha nem kell éppen ott közlekedni... :) Anúgy nálunk tük üres, csupasz homok a gazdasági udvar a ház körül, nem túl szép látvány, de azt legalább nem kell locsolni. A kutyák úgysem hagynak három fűcsomónál többet, kirohangálnak mindent, elképzelni sem tudom, hogyan lehetne növényzet-kompatibilissé tenni őket. :P Még az elegyengetés is szinte fölösleges, azonnal visszahuplákolják. A gazdasági udvarban tehát nem a szél viszi a homokot, hanem a kutya. :D
Kezdjük az on-nal :D a fű szép zöld, ahol árnyék van... tehát nem lenne hülyeség csak árnyékra gyepet telepíteni... Mi mehetne a napos részre? 657 darab napóra kilőve...
Tv-t próbálok kevesebbet nézni, de ott a net :D azt meg nem tudom még teljesen kontrollálni/cenzúrázni :D Kicsit off, remélem nem haragszotok érte.
Gyerekek, ha állva neteznék, akkor seggreültem volna...
Írom utolsó fillérig a kiadásaimat és a bevételeimet, kb. fél éve... írjátok ti is, érdemes...
A bevétel 67%-a kiadás, 27%-a ment megtakarításokba... írom ezt úgy, hogy ebben nincsenek közüzemi számlák, és keveredett bele alapvető élelmiszer, no, a rendszer sem tökéletes :D az a 6% meg +-, ennyire nagyjából adtam össze :D
És elvileg saját házra spórolunk... Jó, az autó most teljesen fel van újítva, és lecseréltem pár ,,luxuscikket'', amit már jó pár éve tervezek... de akkor is, asszem megszorítások lesznek :D
Ózdon korlátozták a közkutaknál a vizvételi lehetőséget. Abból is mekkora nemzetközi felháborodás lett! A "jogvédőket" kellene korlátozni: ha igazoltam ott élt egy hónapig, akkor el kell fogadni az észrevételét.
Igazság szerint hülyék lennének, ha nem használnák ki a rendszer gyengeségeit.
A fő gond a legfelsőbb fejekben van, onnan bűzlik a hal. Mert ugye ha nem osztanak krumplit és állatot, akkor nem eszik meg... csak ha nem osztanak, az meg ugye rászismus...
Na nem baj, cserébe mi szívhatunk a minimálbérért, fő is a fejem, kellene már egy saját kert :D valahol az Isten háta mögött, ahol még tv sincs... legalább nem hallgatnám a sok hülyeséget. Reggel is megnéztem a híradót, hát nagy hiba volt... a viccesebbik nem jut eszembe, nem tudja valaki mit is adtak az igazgató nő mellett, aki véletlenül a férjét szúrta meg öngyilkosság közben? A szülők meg már ki akarják venni a gyereket az iskolából, hátha megveri őket is...
Nem csak az volt az indok, a fő szószólójuk azt mondta hogy ő is megette, mert nem tudta elültetni, mert akkora a gaz a kertjébe. Pedig többször is szólt már az önkormányzatnál hogy csináljanak vele valamit.