Keresés

Részletes keresés

Old Salt Creative Commons License 2020.10.19 0 0 10429

Sörfőző fórumon sok ötlet van a szűrésre. Én is onnan vettem át kicsit tovább alakítva. Az eredeti az első kép,

én beletettem egy műanyag hordóba a pántja jól megtartja a szűrőzsákot, a tetőt rátéve távol tartja a muslicákat. Szűrőzsákot sőrfőző áruházakban lehet venni klf méretben, vagy otthon sem nagy munka elkészíteni. Az enyém házi gyártmány mivel volt elég anyagom hozzá. A takarmányboltból a finomra darált kukoricát veszem, azt használom cefrézésre, főzés elötti este beleöntöm a szűrőbe, másnapra lecsöpög és lehet főzni. A sörösök még a visszamaradt anyagot átmossák a veszteség csökkentésére, de én nem szoktam.

 

Üdv:

o-s

 

Előzmény: obsitos3 (10426)
obsitos3 Creative Commons License 2020.10.19 0 0 10428

A szűrésben az okoz problémát,hogy a gabona nem szemes,hanem finomra darált.

Előzmény: - himi - (10427)
- himi - Creative Commons License 2020.10.19 0 0 10427

Én valami szitán gondoltam át Önteni, így a gabona szemek fent maradnak. Így kisebb a leégés esélye.
De ha a gabonából is lepárlás közben alkohol nyerhető akkor csak a szűrés miatt gabonában maradt alkohol veszteség mennyisége a kérdés.

 

Előzmény: obsitos3 (10426)
obsitos3 Creative Commons License 2020.10.18 0 0 10426

És ha gabona,azt mivel,hogyan szűröd?

Előzmény: Old Salt (10423)
- himi - Creative Commons License 2020.10.17 0 0 10425

Tehát ki kell próbálni, hogy szűrve és szűretlenül mennyit ad.
Ugye jelen esetben az íz semleges alkohol előállítása lenne a cél.
Erre talán a Turbotec 48 élesztős víz + C 12 H 22 O 11 cefre a megfelelő, és a legegyszerűbb.

 

 

Előzmény: cloaked (10424)
cloaked Creative Commons License 2020.10.16 0 0 10424

A gabonában elég sok alkohol marad ahhoz, hogy még üzemi szinten is csökkenjen valamit a kihozatal, ha leszűrik. (Részben ezért is volt olyan nagy szám, amikor Coffey 190 éve olyan szeszfinomítót csinált, ami cefrével is működik.) Az más kérdés, hogy a párlat esetleg jobb/rosszabb ízű lesz tőle.

Előzmény: - himi - (10421)
Old Salt Creative Commons License 2020.10.16 0 0 10423

Szupermarketet nem, a gabona cefrét igen.

 

Üdv!

o-s

Előzmény: - himi - (10421)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.10.16 0 0 10422

A szupermarket cefrében gyakorlatilag nincs kiszűrhető anyag, elég híg, nem fog leégni.

Előzmény: - himi - (10421)
- himi - Creative Commons License 2020.10.16 0 0 10421

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy a szupermarket és a gabona cefrét főzés előtt le szűritek?
Mert gondolom a gabona és más szilárd anyag már nem kell a főzésnél a cefrébe mert csak a vízben oldott alkohol kell.
Már az esetleges oda kozmálás miatt kérdezem.....

Tótikám Creative Commons License 2020.10.08 0 0 10420

Igen. Fertőzések hűtés alatt és az első nap alatt következnek be.Élesztő szaporodása is kb. az első 24 óra. Tiszta erjedés, gondolok itt arra,hogy az alul oltott cefrék hajlamosak elakadásra, fokozott kozmaolaj  termelésre ,mellék ízek kialakulására. Írásod második része már inkább a következő fejezet, erjesztés vezetés.Vagyis ők is  az élesztőnek kedveznek azzal hogy munka hőmérsékletén belül tartják a cefre hőmérsékletét ( felső réteg  krausen3-4C magasabb hőmérsékletű ). Sör főzés és gabona cefre készítés rokon ezért gondoltam hogy meg osztom tapasztalatomat.

Előzmény: öreg_néne_b (10419)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.10.08 -1 0 10419

Az erjedés sokkal  hamarabb indult , valamint intenzívebb volt.

 

És az jó nekünk? Legalábbis a pálinkások inkább a lassabb erjedésre esküsznek, ezért mindenféle módszerekkel próbálják hűteni a cefrét.

Előzmény: Tótikám (10418)
Tótikám Creative Commons License 2020.10.08 0 0 10418

Tapasztalat megosztás levegőztető kő használatáról. Élesztő beoltáskori rázogatás, meregetés, stb. -ról áttértem az akvarisztikában használatos levegőztetésre,  0,5, 2 mikron a kő pórus mérete. Nagyon nagy mennyiségű  hab keletkezik, nagyon finom buborékok hatására lényegesen több oxigénnel dúsul a cefre. Az erjedés sokkal  hamarabb indult , valamint intenzívebb volt.Élesztő szaporításnál is ki próbáltam ,hasoAerating Wort Techniquesnlóan működött .Több élesztő lett hasonló idő alatt, persze nem ismerem a ki induló sejt számot. Eszközök : akvárium pumpa , 0,45 fecskendő szűrő, inox kő 0.5 , 0,2 mikron.Levegőztetés ideje 20l esetén 10-20 perc. Oxigén palackról is működik , ezt főleg nagy fajsúlyú cefrékhez ajánlott, 20l esetén 50-60 másodperc. Hasznos lehet:  Aerating Wort Techniques  ,  Wort Aeration & Oxygenation: Why It Helps Make Better Beer

öreg_néne_b Creative Commons License 2020.09.10 0 0 10417

Érdemes :)

Előzmény: kardosur (10416)
kardosur Creative Commons License 2020.09.10 0 0 10416

Csak gondoltam, 1-2 literrel kipróbálom, nem csinálok mindjárt 5-8 litert. 

Előzmény: öreg_néne_b (10414)
kardosur Creative Commons License 2020.09.09 0 0 10415

Ahh, köszönöm.

Előzmény: öreg_néne_b (10414)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.09.09 0 0 10414

Ha áztatod, akkor barna színű folyadékot kapsz, amiben benne van pl. a boróka gyantája. A thumperbe teszem a fűszeres levet és úgy főzöm le. Csak az íze és illata megy át.

Előzmény: kardosur (10413)
kardosur Creative Commons License 2020.09.09 0 0 10413

Köszönöm.
És le is főzöd?
Mert én úgy gondoltam, hogy a már lefinomított alkoholba csak áztatok és kész. Vagy fontos a főzés is a késztermékhez?

Előzmény: öreg_néne_b (10412)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.09.09 0 0 10412

Én nagyjából így készítem:
https://forum.index.hu/Article/showArticle?go=140985915&p=1&t=9206163#140985915

Egy hétig szoktam áztatni, de nincs nagy jelentősége.

Előzmény: kardosur (10411)
kardosur Creative Commons License 2020.09.09 0 0 10411

Sziasztok,


Csinál itt valaki Gin-t?
Macerálással mennyi ideig érdemes benntartani a fűszereket a hígítatlan szeszbe?

Tótikám Creative Commons License 2020.08.17 0 0 10410

Élesztő természetesen kveik, bár átdolgozva mással is működhet ,akár az enzimesekkel is, ha a bontás is enzimmel történt. Erre főleg amerikai oldalakon lehetne keresgélni.

Előzmény: Tótikám (10409)
Tótikám Creative Commons License 2020.08.17 0 0 10409

Főzés 1 cs élesztővel az én elgondolásom szerint, persze ez csak elmélet. Kb 5 kg malátát be cefréznék (brewesfriend sörtervező ),cél hogy kapjak kétszer 10l lét forralás után .Egyiket be komlóznám sörnek, másikat csak élesztőzném (nagyon intenzív levegőztetés ,tápsó,stb.).36 óra múlva önteném össze a másik főzettel ami 50- 80 l lenne ( gyors hűtés erjesztési hőmérsékletre pl. réz cső spirállal, fertőzések jelentős része ekkor következik be, intenzív levegőztetés). Erjesztés 38 C-on pl. hungarocell dobozban, plusz STC 1000 hőfok szabályzó minimális fűtő egységgel pl. merülő forraló lábas vízzel  (hőfok szabályzó csak32C állítva mivel a cefre belső hőmérséklete 3-4C magasabb). Főzés elmélete az alábbi:az élesztők kb. 24 óra alatt duplázódnak, ököl szabály a max. tíz szeres hígítás ,az élesztőknek a szaporodáshoz oxigénre van szükségük, ez kb. az első 24 óra . Biztonságos főzés esetén az élesztő is kapna egy kb 36 órás startert ( 1 L léhez 100gr spray malt  1.040 fajsúly , maláta kivonatott  célszerű átcsomagolni kis adagokra mert nedvszívó , mágnes keverővel az igazi. Sör levünk ha leerjedt az élesztőt ki nyerjük.Élesztőt tovább szaporításhoz nyerhetünk a biztonságosból, ha a cefrénk nagy habbal kb.36 óra, erjed akkor a habot ez leg fickósabb ,esetleg az edény aljáról. Egy kis olvasni való  Sörfőzés otthon egyszerűen  ez nem reklám de az alapok meg értéséhez másnak is jó lehet. Emlékeim szerint letölthető.

Előzmény: Törölt nick (10407)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.13 -1 0 10408

  Magokat kidobtam sajnos, most nincs meggyem. Pedig egy része megkapta az üstben a 100 C-t, akár jó is lehetett volna, meg amit kiöntöttem üstbe öntés előtt, azok a magok is.

  Mindenesetre megjegyzem a dolgot, egy kísérletet megérne. 

Előzmény: Tótikám (10399)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.13 -1 0 10407

 Köszi, az első linket olvastam már régebben, a Narziss könyvet sikerült letöltenem, jó hosszú, kicsit száraz, de cserébe részletes, tegnap óta olvasom. 

   Kveik: Harmadik generáció fut, átoltással, 40 C felett lett beoltva a legutóbbi, (42-45 C is lehetett) kibírta, erősen, szépen, tisztán erjeszt. Az első generációs üveghez hozzáöntöttem egy kis friss levet, felráztam, abban a pillanatban pisszent az üveg, erősen, habképzéssel. Lesz kis időm, szárítok is belőle, ahogy elnéztem sörkonzervvel lehetne ezt igazán jól megcsinálni. Abban csak sörlé van, bepárolva, szennyeződések, mármint gabona szemcsék nélkül. 5-6 nap helyett, 3-4 nap alatt leerjeszt fullra 17-18 brixes glükózost is. Egy kis Dap+b1 vitamint szoktam tenni erjesztési, kb. 38-40 C körül. Most utoljára keserűsót is, egy kis kávés kanállal, felfőzéskor. 

   A Narziss könyv választ is adott, miért jó a magnézium-szulfát. A kemény vizet lágyítja, erősen. Sörben nem annyira jó, mert rossz ízt adna, (no, meg hashajtó is), de cefrében attól még jó, mivel nem megy át a csövön. 

   

Előzmény: Tótikám (10401)
kit6263 Creative Commons License 2020.08.13 0 0 10406

Igen  Ő van a link mögött.
Első Magyar Házisőrfőző Egyesület Facebook csoportban elérhető.

Előzmény: Tótikám (10405)
Tótikám Creative Commons License 2020.08.13 0 0 10405

Matyus Tamás, neki van itthon is elérhető legtöbb nem gyári kveik törzse.

Előzmény: kit6263 (10404)
kit6263 Creative Commons License 2020.08.12 0 0 10404

Megszűnt a régi e-mail ! Itt a fórumon jó cím van !

Kweik forrás :
https://www.ebay.com/itm/Kveik-Oirignal-Norwegian-Farmhouse-Beer-Yeast-Worldwide-Shipping-/143353271744

Előzmény: Törölt nick (10403)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.12 -1 0 10403

Nekem csak a mail-ed van meg, írtam. 

Előzmény: kit6263 (10402)
kit6263 Creative Commons License 2020.08.12 0 0 10402

Hali
Elveszett az elérhetőséged. Csak a számlaszámod van meg.
Annó bótoltunk. Egyezik a vezetéknevünk csak Tibor !
Ha esetleg meg van még az enyém csörgess meg !
Hogyan érlek el ?

Előzmény: Törölt nick (10398)
Tótikám Creative Commons License 2020.08.10 0 0 10401

dropbox.comLudwig Narziss-A sörgyártás.pdfLudwig Narziss-A sörgyártás.pdf

Előzmény: Tótikám (10400)
Tótikám Creative Commons License 2020.08.10 0 0 10400

Maláta készítéshez hasznos lehet : Ludwig Narziss Sörgyártás régebbi könyv de érthető emlékeim szerint letölthető de ehhez nem értek.  Az igazi házisör. Maláta készítés otthon. Kristály maláta

Előzmény: Törölt nick (10396)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!