Sörfőző fórumon sok ötlet van a szűrésre. Én is onnan vettem át kicsit tovább alakítva. Az eredeti az első kép,
én beletettem egy műanyag hordóba a pántja jól megtartja a szűrőzsákot, a tetőt rátéve távol tartja a muslicákat. Szűrőzsákot sőrfőző áruházakban lehet venni klf méretben, vagy otthon sem nagy munka elkészíteni. Az enyém házi gyártmány mivel volt elég anyagom hozzá. A takarmányboltból a finomra darált kukoricát veszem, azt használom cefrézésre, főzés elötti este beleöntöm a szűrőbe, másnapra lecsöpög és lehet főzni. A sörösök még a visszamaradt anyagot átmossák a veszteség csökkentésére, de én nem szoktam.
Én valami szitán gondoltam át Önteni, így a gabona szemek fent maradnak. Így kisebb a leégés esélye. De ha a gabonából is lepárlás közben alkohol nyerhető akkor csak a szűrés miatt gabonában maradt alkohol veszteség mennyisége a kérdés.
Tehát ki kell próbálni, hogy szűrve és szűretlenül mennyit ad. Ugye jelen esetben az íz semleges alkohol előállítása lenne a cél. Erre talán a Turbotec 48 élesztős víz + C 12 H 22 O 11 cefre a megfelelő, és a legegyszerűbb.
A gabonában elég sok alkohol marad ahhoz, hogy még üzemi szinten is csökkenjen valamit a kihozatal, ha leszűrik. (Részben ezért is volt olyan nagy szám, amikor Coffey 190 éve olyan szeszfinomítót csinált, ami cefrével is működik.) Az más kérdés, hogy a párlat esetleg jobb/rosszabb ízű lesz tőle.
Olyan kérdésem lenne, hogy a szupermarket és a gabona cefrét főzés előtt le szűritek? Mert gondolom a gabona és más szilárd anyag már nem kell a főzésnél a cefrébe mert csak a vízben oldott alkohol kell. Már az esetleges oda kozmálás miatt kérdezem.....
Igen. Fertőzések hűtés alatt és az első nap alatt következnek be.Élesztő szaporodása is kb. az első 24 óra. Tiszta erjedés, gondolok itt arra,hogy az alul oltott cefrék hajlamosak elakadásra, fokozott kozmaolaj termelésre ,mellék ízek kialakulására. Írásod második része már inkább a következő fejezet, erjesztés vezetés.Vagyis ők is az élesztőnek kedveznek azzal hogy munka hőmérsékletén belül tartják a cefre hőmérsékletét ( felső réteg krausen3-4C magasabb hőmérsékletű ). Sör főzés és gabona cefre készítés rokon ezért gondoltam hogy meg osztom tapasztalatomat.
Tapasztalat megosztás levegőztető kő használatáról. Élesztő beoltáskori rázogatás, meregetés, stb. -ról áttértem az akvarisztikában használatos levegőztetésre, 0,5, 2 mikron a kő pórus mérete. Nagyon nagy mennyiségű hab keletkezik, nagyon finom buborékok hatására lényegesen több oxigénnel dúsul a cefre. Az erjedés sokkal hamarabb indult , valamint intenzívebb volt.Élesztő szaporításnál is ki próbáltam ,hasoAerating Wort Techniquesnlóan működött .Több élesztő lett hasonló idő alatt, persze nem ismerem a ki induló sejt számot. Eszközök : akvárium pumpa , 0,45 fecskendő szűrő, inox kő 0.5 , 0,2 mikron.Levegőztetés ideje 20l esetén 10-20 perc. Oxigén palackról is működik , ezt főleg nagy fajsúlyú cefrékhez ajánlott, 20l esetén 50-60 másodperc. Hasznos lehet: Aerating Wort Techniques , Wort Aeration & Oxygenation: Why It Helps Make Better Beer
Ha áztatod, akkor barna színű folyadékot kapsz, amiben benne van pl. a boróka gyantája. A thumperbe teszem a fűszeres levet és úgy főzöm le. Csak az íze és illata megy át.
Élesztő természetesen kveik, bár átdolgozva mással is működhet ,akár az enzimesekkel is, ha a bontás is enzimmel történt. Erre főleg amerikai oldalakon lehetne keresgélni.
Főzés 1 cs élesztővel az én elgondolásom szerint, persze ez csak elmélet. Kb 5 kg malátát be cefréznék (brewesfriend sörtervező ),cél hogy kapjak kétszer 10l lét forralás után .Egyiket be komlóznám sörnek, másikat csak élesztőzném (nagyon intenzív levegőztetés ,tápsó,stb.).36 óra múlva önteném össze a másik főzettel ami 50- 80 l lenne ( gyors hűtés erjesztési hőmérsékletre pl. réz cső spirállal, fertőzések jelentős része ekkor következik be, intenzív levegőztetés). Erjesztés 38 C-on pl. hungarocell dobozban, plusz STC 1000 hőfok szabályzó minimális fűtő egységgel pl. merülő forraló lábas vízzel (hőfok szabályzó csak32C állítva mivel a cefre belső hőmérséklete 3-4C magasabb). Főzés elmélete az alábbi:az élesztők kb. 24 óra alatt duplázódnak, ököl szabály a max. tíz szeres hígítás ,az élesztőknek a szaporodáshoz oxigénre van szükségük, ez kb. az első 24 óra . Biztonságos főzés esetén az élesztő is kapna egy kb 36 órás startert ( 1 L léhez 100gr spray malt 1.040 fajsúly , maláta kivonatott célszerű átcsomagolni kis adagokra mert nedvszívó , mágnes keverővel az igazi. Sör levünk ha leerjedt az élesztőt ki nyerjük.Élesztőt tovább szaporításhoz nyerhetünk a biztonságosból, ha a cefrénk nagy habbal kb.36 óra, erjed akkor a habot ez leg fickósabb ,esetleg az edény aljáról. Egy kis olvasni való Sörfőzés otthon egyszerűen ez nem reklám de az alapok meg értéséhez másnak is jó lehet. Emlékeim szerint letölthető.
Magokat kidobtam sajnos, most nincs meggyem. Pedig egy része megkapta az üstben a 100 C-t, akár jó is lehetett volna, meg amit kiöntöttem üstbe öntés előtt, azok a magok is.
Mindenesetre megjegyzem a dolgot, egy kísérletet megérne.
Köszi, az első linket olvastam már régebben, a Narziss könyvet sikerült letöltenem, jó hosszú, kicsit száraz, de cserébe részletes, tegnap óta olvasom.
Kveik: Harmadik generáció fut, átoltással, 40 C felett lett beoltva a legutóbbi, (42-45 C is lehetett) kibírta, erősen, szépen, tisztán erjeszt. Az első generációs üveghez hozzáöntöttem egy kis friss levet, felráztam, abban a pillanatban pisszent az üveg, erősen, habképzéssel. Lesz kis időm, szárítok is belőle, ahogy elnéztem sörkonzervvel lehetne ezt igazán jól megcsinálni. Abban csak sörlé van, bepárolva, szennyeződések, mármint gabona szemcsék nélkül. 5-6 nap helyett, 3-4 nap alatt leerjeszt fullra 17-18 brixes glükózost is. Egy kis Dap+b1 vitamint szoktam tenni erjesztési, kb. 38-40 C körül. Most utoljára keserűsót is, egy kis kávés kanállal, felfőzéskor.
A Narziss könyv választ is adott, miért jó a magnézium-szulfát. A kemény vizet lágyítja, erősen. Sörben nem annyira jó, mert rossz ízt adna, (no, meg hashajtó is), de cefrében attól még jó, mivel nem megy át a csövön.
Hali Elveszett az elérhetőséged. Csak a számlaszámod van meg. Annó bótoltunk. Egyezik a vezetéknevünk csak Tibor ! Ha esetleg meg van még az enyém csörgess meg ! Hogyan érlek el ?