Természetesen megfelel. Nagyon köszönöm előre is. :)
Az idei "tél" nagyon érdekes eddig, ha maradna ilyen az időjárás egészen tavaszig, akkor azt hiszem még nem is lenne baj, de ha majd később leszenk nagyobb fagyok, akkor azt nagyon megszenvedjük majd, de azért reménykedjünk, hogy minden rendben lesz.
A logisztika miatt kérdezem, ugyanis van nekem egy tavaly ültetett Golden kivim, jelenleg azt várom, hogy túlélje a telet (ami az idén eddig nem túl nagy elvárás, ugye?), jövőre lesz róla "potyadék", elvileg tudok majd valahogy küldeni. (A támrendszer még nincsen kész, van több, 2-3 méteres hajtás, ezekből lehet majd metszeni, ha megfelel.)
Üdv mindenkinek! Akinek van sárga termésű kivije az kérem jelezze nekem. Szeretnék én is beszerezni legalább egyet, mivel nagyon szeretem. Oltóvessző is elég nemkem, de ha valakinek növénye van feleslegbe azt megvásárolnám! :)
Valóban , én is látok hasonlóságot . Ami elsőre feltűnik , hogy mindkettőnek a formája eltér klasszikus kivi formától , ezek inkább
gömbölyűek , nem az elnyúltabb formájúak . Valami rendellenességet jelezhetnek a fejlődési rendszerben . Kérdés , hogy mi az ?
A történet azzal folytatódik , hogy közel 3 hétig nem voltam az ősszel a "birtokon" , amikor megérkeztem , kerestem a gyümiket az ágon , de nem találtam , végül a kisebbet a fűben megtaláltam , a nagyobb eltűnt .
A múlt évben valamivel jobban figyeltem rájuk , többet öntöztem , a tövek körül szalma , fű , fakéreg takarással igyekeztem meg-
akadályozni a gyors kiszáradást . A pergola nem készült el ,karókhoz kötözve növekedtek , egyik jobban , másik kevésbé. Volt olyan is, hogy a szél miatti karótörés következtében derékba tört az egyik .
Ez év tavaszán az egyik magról kelt és az egyik fityeházi lány virágzott. Szinte egy időben volt a virágzás ,így a kettőt összehasonlítva megy tudtam állapítani , hogy a magról kelt virágja ,termő virág. Mivel porzó virág nem volt , ezért termésre nem is gondoltam . A fityeházi tő virágjai le is szóródtak mind , de a másikon két termés képződött (erről van a kép korábban ) , hogy ez miként valósult meg azt nem tudom . A méhek valóban csodákra képesek , de azt azért nehezen tudom elképzelni , hogy az én virágaimat észlelve elindulnak keresni az 1 km-re lévő fiú virágot , arra rátalálva visszajöjjenek és beporozzák azt kettőt , vagy mindezt akár fordítva is .
A pergola az idén elkészült , a növények le lettek hajtva , egyes ágakon oldalhajtás is van ,amely vélhetően virágzik is jövőre , ami
többet elárul majd ,---talán!
Röviden ennyi ,- bocsánat ha mégis hosszú voltam !
Köszönöm a kivik nevébe , ugyanis ők mindent megtetten ami tőlük telt !
Én minden bűnt elkövettem velük szemben , szinte amit csak lehet . Hat éve , tavasszal , vásároltam Fityeházról 4db leányt és 1 db
fiút . Kitaláltam a helyüket , a gödröt úgy- ahogy előkészítettem , kikarózva elültettem őket ,locsolgattam ,az árnyékolásról nem
gondoskodtam. Fejlődtek valamennyire , de nem voltam elégedett . A következő év hasonló volt , fejlődés szinte nulla .
Elgondolkodtam , hogy mi lehet a probléma . Számításba vettem az előző hibákat , de ezen túl arra jutottam , hogy rossz helyre
ültettem , ugyanis az előző tulaj a területet teraszosra alakított ki , ezzel a termő réteget eltolta arról a részről. Mivel későn tudatosult bennem , hogy kivi gyökérzete a felszín közelében van , ezért arra jutottam , hogy a jó termőföld hiánya is oka lehet ,-
az egyebeken túl -,a nem megfelelő fejlődésnek . Új helyet kerestem és a második év őszén átültettem a kiviket , a képen látható
helyre .
Az átültetéssel egy időben ültettem el a magról kelt kiviket is ( 4tő ). Ezek a következő évben szépen megindultak , a fityeháziak
is jobban érzik magukat , bár a fiú igen csak csenevész . Folyt.....köv..
Kulfoldon elek, / USA/, itt talaltam egy viragpor ceget ahonnan szinte minden gyumolcshoz arulnak pollent, a legkisebb adagot vettem de ez eleg nekem vagy 6 evig ha nem akarna a fiu viragot hozni. Mas kerdes hogy addig eletkepes-e, fagyasztva van, jeg kozott jott, nagyon vigyazok ra hogy ne olvadjon fel...
4 ev mulva forult termore, illetve akkor viragzott az egyik lany, a masik csak iden, a fiu meg nem mert en probaltam megmetszeni es le is vagtam roluk a viragot hozo agakat sajnos. Senki nincs errefele aki tudja hogy hogy kell megmetszeni es a youtuberol sem ertem meg keprol sem hogy hogy kell, erre mutat az hogy ket fat tonkre is tettem. Pollen sem volt a fiunoveny hijan, netrol rendeltem es ecsettel poroztam be, az osszes virag hozott igy kiwit.
Akkor sem vagnam ki ha nem teremne mert gyonyoru, szinte hideg arnyekot ad, a melegben mindket macskam ott tanyazott egesz nyaron alatta.
Itt a kep, valahogy tobbet nem talalok pedig csinalok minden evben.
Ez itt az elso kep tavaszi, meg alig van level es ag, a masik kepen az eres, azt szerettem volna megmutatni hogy hogy halozzak be az agak az asztal felett levo drotokat es csinalnak arnyekot, surut, azon a nap nem jon at. Mihelyt megtalalom a kepeket felrakom...
Én lekvárfőzés után maradék 500 l sűrű cefréhez hozzádaraboltam három talicskányi vékony fenyőgalyat és tűlevelet. Ebből csináltam komposztot és ezt terítettem szét akivik köré( tetszett nekik).
Egy vödörrel tettem csak a tövekhez mivel kőkeményen savanyít....
Köszönöm, Bombaba és Gyula20! Ha tényleg csak ennyit igényelnek, az nagyon örvendetes hír, mert több helyre is tudok minikivit tervezni. Ha termőre fordultával sem kap teljes napot, hanem csak délelőttit vagy délutánit, az vajon mennyire akadályozza, hogy rendesen beérlelje a terméseket?
A kiwi alatti resz nyaron majdnem hogy hideg, a ferjem szerint ez a noveny huti a kornyezetet, meg a ko kockakon is orakkal kesobb , sok orarol beszelek, szarad fel a kilocsolt viz ha lemosom slaggal, vagy ha esett az eso. Lehet hogy azert is mert nincs rendesen megmetszve mert nem ertunk hozza es meg nem talaltam olyat aki ertett volna. Igazi legkondicionalo alatta ha suru a lomb.
Szerintem a fenyőerdei talaj + tűlevelek jobb lenne, mert azok savanyítanak, de az általad felsorolt is használható, ha meg tudod majd oldani az utólagos talajsavanyítást. (tőzeg, citromsav, stb.)