az Európea lemondott, mert állítólag már május óta nem kapott pénzt, és mert sokan basztatják őket és mert a Perger Tamásék levették róluk a kezüket. És talán rájött Mérész Andrea is, hogy nem rajtunk kell élősködni.
a Perger Tamásék nem lelkesek, még csak nem is szimpla szereptévesztésben vannak: totálisan maguk akarják irányítani a házat. Különben miért kellene minden 100.000 Ft-nál nagyobb kiadást ellenjegyeztetni velük? Mennyi az esélye, hogy egy ekkora társasháznál van 100.000 Ft-nál kisebb számla? Miért akarnak mindenbe beleszólni? Miért erőltették a közgyűlés összehívását, még annak árán is, hogy szabálytalan???? Azért, mert nem akarják kiereszteni a gyeplőt a kezükből. Ezt akarjátok? Most tényleg??
azért nincs takarítás, amiért villanyszerelő sincs, pedig a D/A-ban hetek óta nincs csengő és kaputelefon. Nincs rá pénz! Már jóideje beírtam, hogy nem lesz takarítás, a magam részéről elkértem a 4-es épület takarítónőjének a telefonszámát, ha tartós állapot lesz a pénztelenség, körbekérdezem a lakókat, hogy összedobjuk-e a pénzt.
a hármas háznak is lettek tartozásai, pedig ha jól emlékszem, még nyáron nagyon büszke volt mindenki, hogy nekik nincs. Folyamatosan romlik a helyzet, ezek szerint ott is. És még csak most fog mélyülni a válság.
a hármas ház azért kezd elkülönülni a többitől, mert mindent "saját berken belül" intéznek, és még csak kényszert sem éreznek arra, hogy a részleteket megosszák velünk. Hallottam, hogy saját pénzen kitakaríttattátok a mélygarázst, nem is sok pénzért. Esetleg nem gondolta valamelyikőtök, hogy minket is érdekelhetne az illető ajánlata? Mi sem szeretünk mocsokban élni. Ja, persze, mi vagyunk azok, akik sokkal többel tartoznak, mint ti.
továbbra is mondom, állítom: mielőtt nekiestek a nemfizetőknek (na, nem a Liliomdombra és a Piukovicsékra gondolok), talán kérdezzétek már meg, mi baja van, miért nem fizet. Meglepő dolgokat fogtok hallani egyes esetekben.
------------------------------------------------
Néha meglepő, mennyire nem látják az emberek a fától az erdőt. Ha minden építtető megfelelő minőségben készítené el a házait, minden szakember megfelelőképpen végezné el lakáson belül a feladatait, ha minden szolgáltató megfelelő módon szolgáltatna, ha minden lakó szorgalmasan fizetné a közös költségét, akkor NEM LENNE SZÜKSÉG KÖZÖS KÉPVISELŐRE! Elég lenne egy ember, aki időnként megszámolja a pénzt és utalgat. De nem ilyen világban élünk, lássuk már be, hogy nem csak a nemfizetőknek van ebben az egész helyzetben felelőssége. IGENIS FELELŐSSÉGE VAN AZ EURÓPEÁNAK IS, nem is kicsi és az SZVB-NEK IS, mert hagyta, hogy egy inkompetens, képzetlen, buta nő intézze hónapokon át az ügyeinket, az SZVB hátszelével. ŐK MIKOR FOGJÁK VÁLLALNI A FELELŐSSÉGET a tetteikért???
És még valami: az SZVB lemondatta az Andreát, és már megvan a legújabb jelöltje, akit meg akar szavaztatni. Elképzelésük szerint odamegyünk, bepánikolunk attól, hogy lemondott az Európea, és azonmód rögtön megszavazzuk az új jelöltjüket. EZ ÍGY NEM MŰKÖDIK! Megint nincs választásunk? Megint mindenről a Perger Tamás dönt? Mondjuk megtehetnék végre, hogy elolvassák az a k*** jogszabályt!
Lehet, hogy most ezt személyes támadásnak veszitek tőlem a Perger Tamás irányában, de nem érdekel. Látom, hogy mik a motivációi, és nem tetszik. Remélem, hogy tévedek. Majd meglátjuk.
Ezzel önmagában semmi gond nincs mindaddig amíg az összes épületre kiterjed ez a gondozás, vagyis a többi épület is ebben az arányban elkezdi maga körül locsolni a földfelületeket.
Erre írtam, hogy szerintem senki nem akadályoz meg senkit abban, hogy a közös vízből közös területet locsoljon.
Szerintem senki nem akadályozza meg a többi épület lakóit abban, hogy ne hagyják kipusztulni a növényeket maguk körül. Mitöbb abban sem, hogy kigazolják a közös területet.
Sem abban, hogy a saját költségükön vásároljanak növényeket és a saját maguk ültessék el.
Azért nem igazán értem, hogy miben csinálunk homlok egyenest mást mint a többi lakó.
Mi a magunk részéről (bár szerintem ezt a "hármaskákra" általánosíthatom) leginkább itt lakunk, élünk. Ti mit csináltok itt????
Szerintem senki nem akadályozza meg a többi épület lakóit abban, hogy ne hagyják kipusztulni a növényeket maguk körül. Mitöbb abban sem, hogy kigazolják a közös területet.
Sem abban, hogy a saját költségükön vásároljanak növényeket és a saját maguk ültessék el.
Azért nem igazán értem, hogy miben csinálunk homlok egyenest mást mint a többi lakó.
Mi a magunk részéről (bár szerintem ezt a "hármaskákra" általánosíthatom) leginkább itt lakunk, élünk. Ti mit csináltok itt????
Erre kérdeztem azt hogy meg tudod-e nekem mondani, hogy miért van hogy bármi kerül szóba mindig a hármas lóg ki a sorból, és csinál homlokegyenesen mást mint a többiek.
Olyanra gondolsz, hogy például mi fizetjük a közös költséget a legfegyelmezettebben? A július végi állás szerint a 4. épület tartozása több mint a kétszerese, a 2-esé és 5-ösé egyenként több mint négy és félszerese, az 1-esé pedig több mint hatszorosa a miénknek. :-) vagy inkább :-(
Mások is törődnek a környezetükkel, pl gazolnak a kertészek helyett, takarítják a lépcsőházat, a mélygarázst, de mindenki a saját környezetét. A víz esetében sajnos néhányan a saját kertet locsolgatják a közösből.
Ti viszont szervezetten különültök el a többi háztól. Erre kérdeztem azt hogy meg tudod-e nekem mondani, hogy miért van hogy bármi kerül szóba mindig a hármas lóg ki a sorból, és csinál homlokegyenesen mást mint a többiek.
És itt most nem arról van szó, hogy lementek együtt füvet nyírni, hanem úgy általánosan.
Mert nalunk vannak emberek, akik foglalkoznak a kornyezetukkel? (mas hazaknal is vannak locsolasok, stb, ahogyan azt spenot is irta, tehat mashol is foglalkoznanak vele... ezek szerint)
Béla, minden tiszteletem a hármas házé, de nem az az alapvető baj, hogy felhasználjátok azt a vizet, hanem az, hogy meg sem kérdeztétek a többi lakótársatok véleményét.
Ezenkívül hogyan választod szét az azon az órán a közös költségből kukamosásra, etc elhasznált vizet, és a locsolásra elhasználtat amiért külön fizettek? Illetve ha nincs a költségvetésben olyan rubrika, hogy "hármas épület körüli locsolás" addig nem is tudja lekönyvelni és elkülöníteni az összeget a közös képviselet.
Feltennék neked egy kérdést: Ismereteim szerint csak a hármas épületnek vannak ilyen közösen elkövetett partizánakciói. Meg tudnád mondani, hogy miért?
"Bár nem vagyok felhatalmazva a tájékoztatásra mégis úgy gondolom, hogy mindenkinek joga van tudni, hogy az Europea szeptember 30.-kával felmondott."
És ezt a kedves közös képviselőtök , hogy gondolta????? Ha ez a hír igaz, akkor nagyon nagy bajban vagytok!!!Ugyanis egyetlen egy társasház egy percre sem maradhat közös képviselő nélkül! Ha leváltanak egy közös képviselőt vagy az bedobja a törölközőt akkor még azon a napon újat kell választani, vagy a lakókból intézőbizottságot kell felállítani.
Olvasva a hozzászólásokat mindenkinek megvan a maga vesszőparipája, mindenkinek más fontos. Ez így is van rendjén, viszont most az egyszer, ha lehet ezt javasolni fogjatok össze és egy közös cél vezéreljen benneteket. ÚJ KÖZÖS KÉPVISELŐ VÁLASZTÁS! Ha megvan és valamilyen szinten stabilizálta a helyzetet, jöhetnek az egyéni problémák. Nálatok meglátásom szerint nincs arra idő, hogy hosszan keresgéljetek, pályáztatással felesleges húzni az időt, mert könnyen előfordulhat, hogy holnapután már nem lesz gáz, hiszen senki sincs aki intézné a társasház ügyeit. Le a kalappal a Számvizsgáló Bizottság előtt, hogy ilyen lelekiismeretesen csinálja a dolgát, de sajnos szereptévesztésben van, nekik a közös képviselő ellenőrzése a dolga. Hiába látják át a helyzetet sem a számlához nem tud hozzáférni, egyetlen egy közüzemi szolgáltató nem ad neki érdemi felvilágosítást. Ezen érdemes lenne elgondolkodni!Ha valamilyen hivatalos ügyben el kell járni senki más nem teheti meg csak a közös képviselő!!!!
Meg1 dolog. A szemettarolokban levo csaprol megy nalunk az ontozes. Annak az oraja a hazban van, igy - mint irtam a plusz befizetesnel meg van jelolve az ora - konnyen beazonosithato illetve parba allithato az ott fogyasztott viz es az arra befizetett osszeg.
Persze ezzel egyetertek. A plusz befizeteseknel egyebkent meg van jelolve a vizora, ha jol emlekszem. Mindettol fuggetlenul, a kornyezet szebbe tetele szerintem ennyit meger, hatarozat ide vagy oda... es ebben (is) a 3-as elen jar, koszonhetoen nehany lakotarsunknak!
Ezzel önmagában semmi gond nincs mindaddig amíg az összes épületre kiterjed ez a gondozás, vagyis a többi épület is ebben az arányban elkezdi maga körül locsolni a földfelületeket. Viszont ha csak a 3 épület vesz ki plusz vizet a közösen fizetettből akkor gondolom az általatok erre a célra külön befizetett pénz az éves elszámolásban is külön tételként jelenik meg mint pl: " A hármas épületnek a rendes kertészetre megszavazott és felhasznált összegen felüli felüli vízhasználata : befizetett ennyi, felhasznált annyi"
Már csak azért is mert közgyűlési határozat nélkül spinacea-nak van igaza megítélésben. Az pedig tudtommal nincs.
A 3-as epuletben lakotarsak a kozos vizrol gondozzak a kertet az epulet korul. En ezt akkor is tamogatnam ha kellene plusz penzt beletolnom ebbe, de azok akik a locsolast bonyolitjak az epuletunknel kulon fizettek be sok köbmeter vizre penzt. Szerintem ez egy teljesen jo megoldas.
Szinten a 3-as epuletben a garazsban talalhato konektorokrol toltottunk mar akkut (en is, mas is) es en tervezem, hogy az automat kiproszivozom majd. Mivel fizetunk a gepkocsi beallo utan is kozos koltseget, en ez ugyben sem latok semmi kivetni valot.
Sot, inkabb utalok plusz penzt, mert megiscsak egyszerubb megcsinalni lent, mint hogy elvigyem valahova a jarganyt...
Bár nem vagyok felhatalmazva a tájékoztatásra mégis úgy gondolom, hogy mindenkinek joga van tudni, hogy az Europea szeptember 30.-kával felmondott. Azért tudtam meg, mert telefonon felhívtam a közös képviselőt így elmondta és azt is jelezte, hogy állítólag takarítóink sem lesznek, mert - ha jól értettem - valamelyik lakótárs olyan módon beszélt velük, hogy nem kívánják itt folytatni a tevékenységüket. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a bejelentés nem hivatalos, "csak" egy telefonbeszélgetés alapján írom, így ha valaki másnak van más információja nyugodtan megcáfolhat.
Nekem megérkezett az Europea részéről a közös költséggel kapcsolatos elszámolás.
A hátralékokkal rendelkezőket, amennyiben jelen lesznek a közgyűlésen fel kellene kérni, hogy nyilatkozzanak arról, hogy mikor egyenlítik ki a tartozásukat. Hátha tervbe vették és hajlandóak elárulni is. Tudom kicsit naiv remény, de véleményem szerint ez lehetne az első lépés, persze ha hajlandóságot mutatnak az együttműködésre mindenféle éles hangnem nélkül.
Akik nem lesznek jelen azokat nem lehetne személyesen megkeresni és megkérni őket /hangsúlyozom normális modorban megkérni/, hogy mondjanak valamit arról, hogy mikor tudnának fizetni vagy már volt erre próbálkozás az szvb részéről? Vagy ezt sem lehet? Talán ki sem nyitják az ajtót? Nem tudom... Valamit tenni kell, mert nem hinném, hogy továbbra is az amúgy is rendszeresen fizető lakóknak kellene őket pótdíjjal finanszírozni és még ki tudja meddig... és még hányszor...?
Továbbá, akinek féléven túli tartozása van a jelzálogosítást kezdeményezni kellene a közgyűlésen, mert tudomásom szerint a hivatalos levelek kimentek. Bár ezek a hivatalos procedúrák ahogy elnézem nem sok eredménnyel kecsegtetnek, legalábbis rövid távon...
Behajtókat miért is nem lehet megbízni, ha végképp nincs más megoldás?
Paco, én ezt értem, meg szerintem ők is, de én úgy gondolom, hogy a "Magad uram, ha szolgád nincs" elvet követve, igyekeznek a SAJÁT érdekükben IS, ők megoldást találni, még ha hivatalosan nem is ez a dolguk. És azzal, hogy csak ujjal mutogatunk a Europeára, nem fog semmi megoldódni.
Egyébként én is kaptam ilyen listát 08.24-eit a kedvenc szvb-mtől, ezek szerint 4-es épületes létemre a 3-assal állok kapcsolatban. Persze, mert a 4-es le sem ....
Föltételezem, ez a lista a teljes lakóparkara vonatkozik: ez esetben(föltéve, hogy elektronikus alapú) , ha nem látod akadályát, légy szíves küldd át az ímejl címemre, előre is köszi.
"Egyébként szerintem sincs könnyű dolguk, hogy hogyan oldják meg a helyzetet, illetve, hogy a sok-sok "ötlet" közül melyik kivitelezhető, és melyik elég hatékony rövid távon."
Ez az amit nem győzök hangsúlyozni, de senki sem figyel rám! Az szvb-nek nem csak hogy nem kötelessége, de nincs is joga a ház ügyeit intézni! Nem véletlenül köti a törvény ezt HÁZKEZELŐI SZAKKÉPESÍTÉS-hez! Az szvb egyedül ellenőrzési jogkörrel rendelkezik az elvégzett vagy el nem végzett munkák, illetve a pénzügyi helyzet nyomonkövetése szempontjából. A feladatokat a Közös Képviselet hozzáértéssel és tapasztalattal rendelkező házkezelői végzettségű munkatársának kell megoldania!
Ha a szerződéseden megnézed az ellenjegyző ügyvéd nevét akkor P -vel kezdődik, és a listában is így szerepel, hogy P-lakások. Ha a másik akire gondolok akkor az az 5 épületben 3 azonos családnevű lakás.
Ma reggel ezt az "ajándékot" találtam a lépcsőházunk(D/A) előtt. Köszönjük szépen, de szeretném visszaszolgáltatni a gazdájának, szívesen házhoz is viszem!
Mi, a 3-as házban az szvb-tagunktól kaptunk aug. 24-es listát is. Sőt egy kedves lakótuársunk elemzéséből további statisztikai adatokkal bővítette a dolgot.
Ebbő kiderül, hogy a legnagyobb tartozása Liliomdomb Kft-nek van, de őnekik van fizetési hajlandóságuk, a folyamatos egyeztetések alapján folyamatosan törlesztenek.
Kb. 3,9 MFt tartozása van összesen 18 embernek, és ezek közül kettő kivételével a májusi állapothoz képest nőtt is a tartozásuk.
Kb. 3,8 MFt az össztartozása az összes többi embernek. Az ügyvéd rokonainak a nevét nem tudom, de ebből az összegből 0,34 MFt tartozásuk van az ugyanolyan családnevűeknek, és május óta több mint kegkétszerezték azt.
Nekem azt mondta az szvb, akivel levelezni szoktam, hogy menjek el közgyűlésre biztos-ami biztos. Már kiváncsiságból is elmegyek. A behajtóra azt mondta, hogy szerinte nem lehetséges. A tartozásokra azt mondta, hogy vagy bevétel növelés (ezt ugye mi nem szeretnénk) v. kiadás csökkentés (ami már most is megy: Kertész tavasz óta nincs folyamatosan, garázstakarítás sincs- pedig mi mint lakók ezt is kifizettük.) Gondolkodtak még a liftek leállításán, de azt szerencsére elvetették, mert nem tisztességes a fizető lakókkal szemben. Egyébként szerintem sincs könnyű dolguk, hogy hogyan oldják meg a helyzetet, illetve, hogy a sok-sok "ötlet" közül melyik kivitelezhető, és melyik elég hatékony rövid távon.
Ha a júniusban köröztetett, asszem május közepi állapotra gondolsz, ahhoz képest tudomásom szerint a Liliomdomb már valamennyit befizetett a kikapcsolási hiszti idején. Mivel tudomásom (pl. a fórumban korábban leírtak) szerint ilyen listát a lakók jogszerűen kaphatnak, csak azt nem szabad közszemlére tenni, ezért javasoljuk a közgyűlésen, hogy az új kk a havi fizetendők mellé mindig írja oda az aktuális állapot szerint valamilyen összeggel (100e ft, 3 havi közös költség, minimálbér v. hasonló) tartozók névsorát, esetleg lehessen havi rendszerességgel elektronikus úton igényelni a teljes adóslistát. Lista nélkül csak spekulálhatunk, de a pótbefizetés önmagában 8 millió körüli tétel lehetett, ha azt a tulajkok harmada-negyede nem fizette be, az már önmagában 2-2,5 milliós tétel.