Sajnos eladóvá vált a nem régen beszerzett 50l Brew Monk sörfőzőgépem ( váratlanul fellépett anyagi okok miatt). A gép tökéletesen működik, sérülés és karc mentes, garancia papírja, használati útmutatója, csomagolása meg van. Pár alkalommal főztem vele, nekem nagyon nagy segítséget nyújtott, lényegesen lerövidítette a (komplett) főzést, a hőlépcsőket pontosan betartva. Vettem hozzá még egy 35 cm magasságú 200 mikron sűrűségű hop spidert is. Az új gép árát figyelembe véve és azt, hogy csak párszor használtam 130.000ft-ra tartom + 4000ft a hop spider. Szállításban tudok segíteni.
megrendülve szembesültem azzal a ténnyel, hogy a gaultmillau oldalról eltűnt az a frankó nyaras-deres ipa recept :-( Volt valaki oly' szemfüles, hogy esetleg lementette és közkinccsé tenné itt? Nagyon hálás lennék. Jövő héten akartam lefőzni...
Az én álom rendszerem.Víz kezelés RO szűrővel. Cefrézés talán Grand Father. Erjesztés kúpos inox pl. SS Brewtech.Természetesen hűtéssel, fűtéssel , szabályozással ellátva, plusz megfigyelésre TILT Hydrometer . Az egész rendszert össze fogja RASPBERRY PI .Álmokat félre téve KEG-et használok.Korábban volt írás volt nyomás alatti erjesztésről, valamint a Fermetasaurus- ról.Hátránya talán nagy a hej igénye, nehéz hűtőbe elhelyezni.Talán azt olvastam hogy nyomás alatt korlátozott ideig használható (gyártástól számítva).
Egy ideje lelkes olvasója vagyok a fórumnak. :) Szeretnék belevágni a sörfőzésbe, de nem a legegyszerűbb módon. :) Van valaki, vagy esetleg tudtok elérhetőséget olyan főzőről aki fermentasaurus-t használ (vagy más hasonló eszközt) és zárt Cornelius KEG + CO2 rendszerrel dolgozik? Van néhány kérdésem ezzel kapcsolatban, még mielőtt a teljes "álom" rendszert összeállítom.
Nem kell emiatt gyakran főzni, akár egy hónapig is maradhat az erjesztőtartályban.
A flakonokat ha gyakran cseréled semmivel nem vagy előrébb. Látszólag mindig szép tiszta új flakonban erjesztesz, de nem tudod hogy kismértékben bontja-e a sav a műanyagot. Viszont ha tartósan egyet használsz akkor idővel látni fogod hogy bemattul-e a felülete. Ha bemattul az rossz jel mert megmarta a sav, ha fényes átlátszó marad akkor jó.
Én sem, de nem tudok jobbat. PET-palack, természetesen ugyanúgy mérgező, mint az összes többi PET. De nyugi, a legújabb tanulmányok kimutatják, hogy a lágyítószermentes (azaz ftaláton kívül más vegyi anyagot használó) polimerek kb. ugyanúgy károsak a szervezetre. Vannak országok, ahol a vodkát is PET-ben árulják. :) De kísérletek nélkül ez már filozófikus kérdés, hogy egy 0.5-1 évig tárolt ásványvízben vagy egy 2 hét alatt leerjedő sörlében oldódik ki több méreg.
Feleslegesen dobálod ki az erjesztő palackokat. Nyugodtan erjeszthetsz ugyanabban, ki sem kell mosni nem fertőződik, egy a lényeg: folyamatosan erjeszteni kell benne.
Nekem folyamatosan tele van az erjesztőtartály, akkor palackozom ki amikor főzöm a következőt. Az élesztő ha túlságosan felszaporodott összerázom, a felesleget kiöntöm csak egy fél ujjnyit hagyok belőle és öntöm rá a következő sörlét 25 fokra hűtve. Nagyon gyorsan - két-három óra alatt beindul a forrás.
Akkor nem desztillált vizet veszel, hanem ioncseréltet (desztilláltat nem is árulnak 5 literest, hanem legfeljebb 2 literest, ráadásul litere, pontosabban 1000 grammja kb. 6-700.-Ft). Az ioncserélt nem biztos, hogy annyira steril körülmények között készült, bár valószínű, hogy nem lesz vele problémád.
Újban. Igaz így van 5L-enként +300Ft költségem, de cserébe nem kell aggódnom - persze amire tudom felhasználom a vizet amit veszek (vasaló, autó hűtőfolyadék, stb.).
Söripari fertőtlenítés engem is érdekelne,miután láttam üdítő iparit kíváncsi vagyok a különbségekre .Ők a savas, lúgos anyagokat váltva használják 50-60C -on.Hypo származékok, hidrogén peroxid és keverékei ,kálium és nátrium lúgok, salétromsav ,foszforsav stb.Perectsavban fürdik szinte minden.
Kérlek térj ki arra is, hogy miért gondolod, vagy - így utólag visszaemlékezve - mi a konkrét jele annak, hogy fertőzött volt a főzésed kb. 80%. Kérésem abból indul ki, hogy gondolom egyik utólag fertőzöttnek vélt főzetedet sem öntötted ki, hanem elfogyasztottad, de jobb lett volna a minősége, ha akkor már a mostani tudás birtokában vagy. Mik ezek a jelek?
Kerestem de nem találtam a fórumon hogy valaki foglalkozott, foglakozik nitrogenel dúsított sörrel? Van aki otthon nintrogen segítségével csapolja a sört.:)
Én nagyon kíváncsi vagyok arra, amit írni fogsz! Egészen a hűtésig mindig jobban élvezem a sörfőzést, mert utána van bizonyos stressz a fertőzésveszély miatt. Biológiás gimnázium és agrár főiskola után nem tudom a tudatlanok bátorságával kezelni a helyzetet, hogy ezer helyen támadhat a sörrontó boszorkány, pedig kevés sörömbe sikerült beleköpnie. Remélem csökkented ezt a frusztrációmat!
Szerintem mindenki, aki igényes, örömmel fogad minden hasznos tanácsot.
Sziasztok! Már jó pár éve nem volt hozzászólásom. Kb. 2012-ben kezdtem a házi sörfőzést, az oldaltól sok segítséget kaptam. Ebből kifolyólag elmentem egyetemre borásznak, dolgoztam borászati kutatóintézetben 4 évig ...bla ...bla. Jelenleg egy kisüzemi sörfőzde sörfőzője vagyok, ezért is szeretném felhívni minden egyes Házi Sörfőző figyelmét az eszközök tisztaságára (főleg az erjesztő vödrökre). Nem olyan rég járt nálunk a Pécsi Sörgyár volt higiéniai felelőse. Sok kisüzemnek ő adott tanácsot, amit valószínűleg mindnyájan már kóstoltunk.
Elmondta, hogy manapság már nem a használt komlók meg receptek számítanak, hanem az hogy ki tud tiszta maradni (nekünk 1 hónap volt kitisztítani a rendszert) . Teljesen igaza van. Én kb 30X főztem otthon, ebből visszagondolva kb. 80%-a a főzetemnek fertőzött volt. Ma már tudom, hogy milyen egy egészségesen fejlődő sör élete.
Holnap össze írom a tisztasági receptet, remélem érdekel valakit.
Hát köszönöm a hozzászólásokat mindenkinek! Ma egész nap dolgoztam, most este meg sajtot csinálok, nem volt időm válaszolgatni, de köszönöm mindenkinek.
Amúgy nagy hülye vagyok, csak a webshop-ok oldalait nézegettem, nem jutott eszembe, hogy felhívjam őket és érdeklődjek roppantott maláta ügyben :-).
Szívesen venném ha valakivel a környéken tudnék konzultálni sörfőzés ügyben, személyesen is, nem tapasztalatcserére, mert nekem még nincs mit cserélnem, megnézném, hogy is néz ki a dolog a gyakorlatban. Krump/lee majd írok, ma este sajtoznom kell.