-0.5-nél kapcsol be, és mivel kb. 2°C a tehetetlensége a termosztátnak, ezért +1,5-nél kapcsol ki. Karácsonyi kültéri izzósor, az a lényeg, hogy ne LED-es legyen. Amúgy a sima "villanykörte" is megfelel.
Annyiba vitatkoznék petronikával, hogy -0,5-fokra állítani a termosztátot szerintem túlzás. Nálam egy banán csoport (egészen pontosan 6 tő) van egybe takarva hullámpapírral és tervolinnal semmi vészfűtés és a 3. telet vészelik éppen. Nem mondom tavaly télen cidriztem de nem történt probléma.
Nálam -0.5°C-nál kapcsol be a vészfűtés, ezen a hőmérsékleten még biztosan nem károsodik a banán. Így nyugodtabb vagyok, és nem is kerül sokba. Ezen a télen 390 Ft volt a fűtés áram fogyasztása.
A takarás belülről kifelé: 1 réteg nagy bubis fólia -- légrés -- 1 réteg nagy bubis fólia -- légrés -- 1 réteg mezőgazdasági fólia -- légrés -- 1 réteg zsugorfólia -- 1 réteg szalagparketta alátét fólia. Ezen kívül, mivel 3,2 m magas a takarás, és nagy a a felülete, van még belül 1 db kültéri izzósor termosztáttal, vészfűtésként. Eddig csak néhányszor kapcsolt be a fűtés, szerencsére nem volt nagyon hideg, a minimum ezen a télen nálam -13,5°C volt. Ez nagyon baráti az előző télhez viszonyítva.
Szükségtelen kifúrni, nem szokott gombásodni, penészesedni. Én szinte légmentesen befóliázom a takarást, eddig soha nem okozott problémát. Az izzó fűtés a pálmáknál már bevált, és a banánnál is jól működik. Egy 40 W-os izzó akár több mint + 10°C-ot is jelenthet egy jól szigetelt takarásnál, viszont akkor érdemes egy termosztátot is beiktatni, a takarékosság, és a túlmelegedés elkerülése miatt. Idén is több réteg fólia, és bubis fólia van a banán takarásán, 2 hete kibontottam, és minden rendben volt, természetesen ősszel befújtam gombaölővel.
Az idén szeretnék először fagytűrő banánt ültetni a kertembe. Mivel ismeretségemben senkinek sincs, ezért rengeteg hozzászólást végigolvastam itt, hogy előre felkészüljek a banán tartásából. Úgy látom, hogy a legfőbb gond a teleltetés. Ehhez tennék fel néhány kérdést: a munkahelyemen sok műanyag hordót használunk(kb. 250 l-esek), és lehetőségem van darabját párszáz forintért megvásárolni. Adja magát a dolog, hogy tudnám használni úgy, hogy ráhúzom a banánokra, majd köré teszek egyéb takarást. De, vajon készítsek-e rá furatokat, hogy valamicskét tudjon szellőzni? A másik kérdésem az, hogy valaki próbálkozott-e már olyannal, hogy a takarás(nálam a hordón belül) alá mondjuk elhelyezni villanyizzót(mondjuk egy 20-30w-os villanykörtét), ami mondjuk a hidegebb napokon be lenne kapcsolva. Hidegebb napokon/éjszakákon, zárt térben ez esetleg biztosíthatná azt a plussz hőmennyiséget amire a banánnak szüksége volna a károsodásmentes teleléshez?
5 fokra van állítva a termosztát a teleltető helyen, az összes levelet levágtam róla, mivel máshogy már nem fért be.
2009 tavaszán küldték (a szokásos csomagküldő méretben) kb. 20-30 cm-es pálcikaként. 2009-ben háromszor ültettem át mert sorra kihízta a cserepeit. 2010 tavaszán átültettem abba az edénybe amiben látod és leástam a kertbe, nem titkoltan abba bíztam, hogy ha kisebb a hely a gyökereinek, lassabban fog nőni, de nem így lett. 2010 nyarától csak locsoltam, egyáltalán nem is tápoldatoztam, mert láttam a sanyarú sorsomat, hogy hamarosan kinövi a lehetőségeimet. Mégis akkorára nőtt őszre.
Tavasszal az a szándékom, hogy kiültetem dézsájából a kertbe, hogy ősszel hogyan fogom felszedni azt még nem tudom.
Egyébként a kérdésedre, hogy nem nőne-e nagyobb cserépben jobban, az Én megfigyelésem - nem csak ennél a növénynél -, hogy csak 3-4 cm-el nagyobb cserépbe szabad átültetni a növényt és olyankor fejlődik zavartalanul, ha rögtön sokkal nagyobb edénybe ülteted át, akkor valami okból sokszor megtorpan a növekedés, viszaveti a fejlődését.
gyönyörű a vörös banánod!!!!!!!Hány fokon teleteted?és mikor vetted a si--től ???azt nem tudom hogy hogy tud megmaradni ilyen kis cserépben??????meseszép!de tényleg!!!!!!!!és ezzel a kis cseréppel ásod le a földbe???????nem nőlne gyorsabban nagyobb cserépben? most magaméról beszélek:) hátha gyorsabban nőlne nagy cserépben:)
Tudom , h még hideg az idő de keresek BANÁNNÖVÉNYT,valamint duplavirágú angyaltrombitát(brugmansia)!! Cserét megbeszéljük! Amit tudok cserélni: musa basjoo, tropicana, ázsiai törpebanán,ensete ventricosum,gulan, goji bogyó, strucc páfrány, fehér gyöngyvirág.
Van egy S.Nicolai csemetém, ennek kék-fehér virága lesz. Ezt elteszem Neked.
Van még egy S. Juncea csemetém is. Ez, bár virága narancssárga, mint a tied, nagykorára viszont eltűnnek a levelek a levélszárak végéről. Érdekes kinézete van, nézz utánna.
Minden banán elpusztul a virágzást követően, de addigra sok-sok csemetét hoz utánpótlásnak. Nálam a virágzó basjoo anyatőnél sokkal hatalmasabbak lettek a sarjai, mire az levirágzott. Tehát emiatt nem kell aggódnod. :-)
Írj tavasszal.10-20 sarj biztos van.A papagáj virág csemete érdekelne,ha nem sárga.2 éve magoztam és sárgából hagytam meg 3-at.Ha nem lesz,majd megbeszéljük.
Tényleg minden banán elpusztul 3-4 éves kora körül virágzás után?Ez nem túl jó hír.Dehát itt láttam képeken volt akinek virágzott nem?Vagy Tartomo vagy Kojonó nem tudom.Megszakadna a szívem ha kinevelek egy hatalmas monstrumot és elpusztul.
Megkérdezhetem mennyire vízigényes a Maurelli?Mit tapasztaltál?Az a baj,hogy nekem a telken lenne és sokszor csak hétvégén,csütörtök-péntektől lennénk ott vasárnap estig.Nyáron minden hétvégén ott vagyunk.Teleltetni tudnám a szomszéd pincéjében + 6-7 C.van. Ki kell találnom egy csöpögtetős öntöző berendezést hordóból a Musa Basjoo-ról is azért kellett lemondanom,de már nem bírom a képeitek miatt.Annyira szépek.