Keresés

Részletes keresés

Dydand Creative Commons License 2006.12.18 0 0 889
Én is azt javasoltam, hogy egyik felét süsse meg steaknek roston, a másik részéből pedig készítsen rakottast. A vörös tonhal íze a legegyszerűbb hozzávalókkal a legtutibb;)
Előzmény: Boarhunter (888)
Boarhunter Creative Commons License 2006.12.17 0 0 888
Valahogy nekem pazarlásnak tűnik ez a rakottas, mintha eltüntetné az ember a hal ízét. A steaknek sütés, a vastag, ízletes halhús, az az igazi...
Dydand Creative Commons License 2006.12.17 0 0 887
Ilyen vastaggal ne csináld meg, viszont igazad van: félig fagyottan sokkal szebben szeletelhető. Az 1 centis szeleteket ne csak ketté vágd, hanem próbáld még vékonyabbra. De elárulok egy apró trükköt: ha teljesen felolvasztod, és megpróbálod nagyon-nagyon vékonyra vágni esetleg szakadhat a hús, nem lesznek szép szeletek, stb. De kit érdekel, mikor alatta a bazsalikomos sült paradicsom, felette pedig a ráolvadt mozzarella lesz? :))))) Magyarul: akár gyalulhatod is, látszani nem fog. Csak arra figyelj, hogy minél vákonyabb hússzeletekkel fedd be a paradicsomot, amit így már könnyedén kivitelezhetsz.

Üdv: dy
Előzmény: zsuzsa (886)
zsuzsa Creative Commons License 2006.12.17 0 0 886

Ez fagyasztott. Gyönyörü legalabb 1 cm-es szeletek. Viszont rengeteg bazsalikom van itthon és sok füstölt mozzarella is.

Megkisérelhetem ilyen vastag szeletekkel is ez a paradizsomost ?

Bár  a félig felolvadt hust, halat könnyedén lehetne két vékony szeletre vágni.

 

Valamikor Karacsony utan fogom megalkotni egy arra érdemes vendégnek.

Előzmény: Dydand (885)
Dydand Creative Commons License 2006.12.17 0 0 885
Szia!

Én két féle dolgot is készítenék belőle. Egyik sem bonyolult (sőt!) és valamelyik csak ízleni fog;)))

1. Ujjnyi szeleteket vágj a tonhalból, kicsit sózd és borsozd, dörzsöld meg friss zúzott rozmaringgal (legjobb, ha a szeletekbe is dugdosol pár darabot. Vékonyan kend meg olajjal, és grillezd meg sütőben. Gombával és citromlével isteni. (grillezés közben -a fordítás után- kis pecsenyelével öntözd meg a már grillezett felet, így még omlósabb lesz a hús). Ezt simán sütőben, sütőrácson is készítheted (ahogy írtam is) akárcsak a másikat:

2. Egy hőálló tál alját hámozott, és vékony szeletekre vágott paradicsommal béleld ki. Sózd, borsozd, és locsold meg kevés olajjal. Szórj rá sok-sok friss, vágott bazsalikomot, majd tedd 200 C-re előmelegített sütőbe és kb. 5-7 percig süsd így magában. A halat és mozzarellát vágj nagyon vékony szeletekre. Amikor a paradicsom sütési ideje lejárt, vedd ki a sütőből, és szépen fedd be a vékonyra szelt hallal (sózd, borsozd, és olajozd kicsit a tálba tevés után a halat), majd az egészet fedd be a vékonyan szeletelt mozzarellával. Tedd vissza a sütőbe, kb 5-6 percre. Mennyei.

Remélem tudtam segíteni, üdv: dy
Előzmény: zsuzsa (884)
zsuzsa Creative Commons License 2006.12.16 0 0 884
Ma vettem Óbudán, az Eurocenter Sparjaban vörös tonhalfilét fagyasztva. Nagyon igényesen becsomagolt szeletek, ugy néznek ki, mintha bélszinszeletek lennének.

Létfontosságu, hogy megird, hogyan készitenéd el !!!
Előzmény: Dydand (882)
Dydand Creative Commons License 2006.12.15 0 0 882
A melegen füstölt lazac isteni, így van.

A gerinchúr ki kell húzni, de előbb 2-3 percreforró vízbe kell tenni az egész halat, hogy le tudd kaparni a páncélját.

Vörös tonhal nagy kedvenc, sajna én nagyon ritkán jutok hozzá. Ajkán -ahol élek- nem terem minden bokorban Cora (ahol, ahogy hallom nagyon jó a frisshal felhozatal), sőt, itt még halbolt sincs:( Legközelebb Veszprémben van egy, ahonnét az élő halakat (amúr, busa, ponty, csuka, harcsa, tok, kárász) veszem, ott szoktam megrendelni az egyéb dolgokat is, illetve -hülyén hangzik- a környező országokban szoktam hazafelé jövet bevásárolni halügyileg.
Előzmény: zsuzsa (881)
zsuzsa Creative Commons License 2006.12.15 0 0 881
Én szivem szerint melegen füstölt lazacot szeretek filezni, ugyanis az szinte magatol különvalik :-)))))


Egyszer probalkoztam kecsegevel, nagyon fura az a porcos gerince, ami s közben kikunkorodott.


Ezenl a vörös tonhalon eltöpengetem. Közel lakom az obudai Corahoz, lehet, hogy megnezem. Voltam ma megint a Csarnokban ( mellette dolgozom ) , de nem lattam vörös tonhalat. Te hol szoktal venni ?
Előzmény: Dydand (875)
carbonara Creative Commons License 2006.12.15 0 0 880
Köszönöm szépen!
Így nagyon érthetőnek tűnik, majd kiderül, hogy megy a gyakorlatban. Karácsonykor lesz alkalmam kipróbálni.
Előzmény: Dydand (879)
Dydand Creative Commons License 2006.12.15 0 0 879
Igen. Mármint -sarkítva persze- ahány hal, annyi féle filézés.

Ponty: Ha nyúzva szeretnéd nyúzd, meg, ha nem, akkor csak pucold meg (elsőre szerintem egyszerűbb a bőrös változat). Gerinc mellett függőlegesen végig bevágni, amíg engedi -azaz a gerinccsontig) majd a fejétől a farka felé a filézőkéssel végigmenni (végighúzni a kést). Ne erőltesd, hagyd, hogy a csontok és a kés vezessen. Ekkor a ponty oldalának a teteje jön le (amit lefejtettél azzal, hogy végigvágtad a fejétől a farkáig), de a bőr még összetartja az egész oldalt), majd utána még egyszer a nagyobb szálkák mentén lefelé a hasánál (ez már egyszerűbb, hiszen a has alján már nincs szálka). Ha megvan egy-egy oldal húsa, akkor magát a húst nagyon sűrűn beirdalod (természetesen nem a bőrös felén), ekkor vágod át az y szálkákat. Ezután már sütheted-főzheted, a maradék darabok egyszerűen felszívódnak.
Ez általánosságban igaz a legtöbb nagyobb testű halra, kivéve az előgerinc húrosokra (de azoknak amúgy sincs szálkájuk, viszont a húrt ki kell húzni belőlük), de nem igaz pl. a fogasra, süllőre, csukára, mert az szétesik a lemezei mentén.

Pisztráng, makréla és más kis testű halaknál a kopoltyű mögött végigvágod a testet (a filéző kést a fej felé tartva), majd a kés élét megfordítva egyszerűen végighúzod azt a hal farkáig, és már le is emelheted a filét.

Hajlamos vagyok elég zagyván magyarázni, így ha valami nem egyértelmű légyszi jelezd, szívesen segítek.
Előzmény: carbonara (878)
carbonara Creative Commons License 2006.12.15 0 0 878
Elsősorban pomtyot, de mást is .
Ahány hal, annyiféle filézés ?
Előzmény: Dydand (877)
Dydand Creative Commons License 2006.12.15 0 0 877
:)

Milyen halat szeretnél filézni?
Előzmény: carbonara (876)
carbonara Creative Commons License 2006.12.15 0 0 876
Ha kicsit is van érzéked a filézéshez (és miért nem lenne, hiszen nem egy nagy etvasz)

Nekem : nulla. Vagyis az érzékem biztosan kíváló, csak még sose sikerült, megközelítőleg se. Igaz túl sokat nem is próbálkoztam.
Tudom, megtanulni csak gyakorolva lehet, de ha egy picit segítenél leírható trükkökkel , nagyon hálás lennék.
Előzmény: Dydand (875)
Dydand Creative Commons License 2006.12.15 0 0 875
Hú, ilyet tőlem ne kérdezz, mert akkor azt mondom: mindegyiket vedd meg;)
Attól függ mi az, amit szerettek. A baconba tekert hal nagyszerű vendégváró, ráadásul nagyon gyorsan kész van és olcsó is: bármilyen halat (lehet sima tengeri is!) kockára, tetszűleges fűszerekkel meghint, körbe rá a bacont, fogpiszkálóval átszúr, sütőbe addi, míg a bacon meg nem pirul. Isteni.

Pisztáng? El foglak keseríteni: az édesvizit és a tengerit is imádom;) Egészben, filézve, töltve, bárhogy.

Javaslatom: olyan halat vegyél, ami igénytelenebb, azaz nem igényel nagyobb faksznit, ügyességet az elkészítése, alapban is jó, karakteres íze van, így Neked sem kell izgulnod és az eredmény is jó (finom) lesz. Ilyen pl. a lazac, nagyobb darab vörös tonhal, kecsege (tok, vagy bármilyen előgerinchúros őshal). Ha kicsit is van érzéked a filézéshez (és miért nem lenne, hiszen nem egy nagy etvasz), akkor viszont bármilyen halat nyugodt szívvel ajánlhatok (makréla, pisztráng).

Nyugodtan kérdezz, szívesen segítek.

Üdv: dy
Előzmény: zsuzsa (874)
zsuzsa Creative Commons License 2006.12.15 0 0 874

Pisztrangot csinaltal mar ?

 

Szep friss pisztarngokat lattam a csarnokban.

 

A gyerekeim szeretik a halat. Gondolkoztam, veszek még valamit, ami majd a fagyasztoban kivarja a sorat.  Tengeri halakat is szeretjuk. Te mit vennel ?

Multkor ettem egy etteremben baconba tekert, grillezett fogasderekat krumplipürevel, krumplilangossal meg tejszines ceklava. Finom volt. Fontolgatom, hogy megprobalkozzam-e vele.

Előzmény: Dydand (873)
Dydand Creative Commons License 2006.12.15 0 0 873
Roppantás: a halat hanyatt fekteted. Ekkor belül (a hasüregében) szépen látszanak majd a gerinccsontok. A fej közelében és a farok felé is (inkább a közepénél a farok felőli részen) egy éles késsel bevágod -de nem át!- a csigolyák közti részt, hogy meg tudjon hajolni a hal. Erre egyszerűen rásegíthetsz kézzel is, ennyi az egész, csak ne legyen átvágva, vagy teljesen eltörve. Az a jó, ha kicsit feszítened kell a halat ahhoz, hogy beférjen (bekunkorodjon) a serpenyőbe.
Előzmény: pof (870)
Dydand Creative Commons License 2006.12.15 0 0 872
"Jo lesz :-)"

Naná;)
Előzmény: zsuzsa (871)
zsuzsa Creative Commons License 2006.12.15 0 0 871

Köszi, megnyugtattal.

Lattam, hogy füstölik frissen melegen. nem volt rajta semmi mas, mint tengeri só meg friss boróka.

 

 

Akkor besozom, de citromot csak a vegen teszek ra. Kapros besamel menni fog.

Án is zöldsalatat terveztem.

Jo lesz :-)

Előzmény: Dydand (869)
pof Creative Commons License 2006.12.15 0 0 870
Köszi. A kenyér héj tünik számomra jobbnak, mert nem kenem így össze semmivel. a tálat meg "kidekorálom" körben.
A roppantás: úgy gondolom, hogy megfogom a fejét farkát és rásegítek egy kis késsel és 2 helyen reccs. Jól gondolom?
Előzmény: Dydand (867)
Dydand Creative Commons License 2006.12.15 0 0 869
Mondom, hogy még reggel van, tehát: kevés zöldfűszer csak jobbá teheti tálalásnál, de egy kapros besamell sem rossz hozzá. Lazachoz, természetesen;)

Előzmény: zsuzsa (866)
Dydand Creative Commons License 2006.12.15 0 0 868
Citrom, só, és semmi más. Roston igazi finomság készülhet belőle, a hal íze önmagáért beszél.
Előzmény: zsuzsa (866)
Dydand Creative Commons License 2006.12.15 0 0 867
Örülök, hogy segíthettem. Ha nem egyértelmű a gerincroppantás, vagy bármi más nyugodtan jelezd, segítek. Az irdalás sem kell sűrűn, elég 2-3 centinként (ha már írtam ezt bocs, még reggel van;)
Köretnek én halas krumplipürét szoktam készíteni, vagy tojásos-sajtosat, de illik hozzá a majonézes krumpli is.

Még egy trükk: mivel szépen kunkorodva sül meg a serpenyőben, a tálalásnál úgy lehet megállítani, hogy vagy krumplipürébe (majonézes krumpliba) ülteted, vagy kivájsz egy karéj kenyeret, azt teszed a tál aljára és abba ülteted a halat.

Üdv: dy
Előzmény: pof (863)
zsuzsa Creative Commons License 2006.12.14 0 0 866
Ma a nagycsarnokban odakeveredtem a halasokhoz, vettem pár szelet harcsát 2300 ft/kg és lazacot 2700 ft /kg. A lazacfilé 3400 ft volt emlékeim szerint.

A lazaccal kicist gondban vagyok. Laktam Finnorszagban es eleg sokszor ettem lazacot, de megcsinalni azt nem nagyon tudom, mert egyreszt hidegen füstölve, másrészt melegen füstölve ettem. ja meg nyilt tüzhöz támasztott deszkákon megsütve.

Elég vajon, ha kicist besozom és sütöben meggrillezem?

A harcsából olyan lecsós-gombás csuszatésztán sütött dolgot csinalok, mindig elfelejtem a nevét, talán molnarponty ( csak harcsából ) egyszer csinaltam, tenyleg elég jól összekészithető és szépen megsül magától, nem kell kirohangalni a konyhaba percenkent.
Boarhunter Creative Commons License 2006.12.14 0 0 865
Egy kis darált dió a paprikás, borsos lisztbe igen jó tud lenni.
Előzmény: Dydand (861)
Boarhunter Creative Commons License 2006.12.14 0 0 864
TTamás olvtársnak volt valahol egy tuti csukafilézéses képsorozata, de ha ledarálod aprólyukú darálón, nem lesz gondod a szálkákkal.
Előzmény: M6TTL (858)
pof Creative Commons License 2006.12.14 0 0 863
Köszi a tanácsokat, marad a kunkorodott sütési mód! Még jó, hogy megkérdeztelek, mert a spékelés dolgot a halas mondta.
Papr+liszt+só. Ez marad.
A másik megoldás is tetszene, de az kicsit macerás. Majonézes krumplit, vagy hagymást, vagy mit adjak mellé?

Köszi
Előzmény: Dydand (862)
Dydand Creative Commons License 2006.12.14 0 0 862
Ja! Semmiképpen ne szeleteld, ha egyben készítetted.
Előzmény: pof (860)
Dydand Creative Commons License 2006.12.14 0 0 861
Szerintem simán paprikás-borsos lisztbe forgasd. Tudom, ez első hallásra nem olyan nagy durranás, de ha kicsit utána olvasol alapvetően így készítik (és így jön ki -szerintem- legjobban az íze) A vendéglőkben általában így készítik. Ne rontsd el semmilyen spékeléssel, ez nem csuka, hogy száraz lenne a húsa és nem busa, hogy ízetlen legyen (bár én a busát is imádom;) A gerincét vágd be belülről két helyen (vigyázz: ne vágd át) vagy inkább csak roppantsd meg kicsit, így egyben befér egy nagyobb serpenyőbe, ahol kunkorodva mindkét oldalát max 5-7 percig süsd. Egyébként csak úgy lenne kunkorodott ha a száját és a farkát összekötnéd, de az macerás. A szájába sütés előtt tegyél egy akkora krumplit, amekkora szépen kitámasztja, ezt sütés után távolítsd el, és tegyél a helyére citromot. Van, aki a szeme helyére olivabogyót tesz. Vajat használj zsiradéknak ne margarint vagy olajat !!!

Ha ez túl csóró megoldásnak tűnik (pedig a hal íze a fenti módszerrel jön ki a legjobban), akkor filézd ki, sózd, kevés vajon (mégegyszer ideírom: NEM margarinon, vagy olajon!!!) süsd át, de roston is finom lesz. Aztán öntsd nyakon valamilyen szósszal vagy raguval. Legelterjedtebb és legáltalánosabb a Kárpáti mód, azaz a kapros rákraguval készített. Isteni finom. De egy sabayon, vagy hollandi mártás is nagyon finom hozzá, egy egyszerű besamellről már nem is beszélve.

Üdv: dy
Előzmény: pof (860)
pof Creative Commons License 2006.12.14 0 0 860
Kérek egy pár tanácsot: 1,5 kg-os fogasom van. Beírdalom, megspékelem szalonnával, só bors, és még mi?
Mennyi ideig süssem? Hány fokon? Olaj, vaj mi kell alá? Jól gondolom, hogy a hasára állítom és a szájába teszek almát v. krumplit?
Tálalni egyben fogom és akkor mindenki kapirgál róla, vagy szeleteljem fel? (ráadásul én nem is szeretem a halat) de a család....
Még életemben nem készítettem mást a rántott pontyfilén kivül.
Gondolom ez látszik a kérédseimen is.
Előre is hálás köszönet!
Dydand Creative Commons License 2006.12.14 0 0 859
Ha rendesen előkészíted a halt, akkor a szálkák a sütés közben felszívódnak.
Előzmény: M6TTL (858)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!