Én is azt javasoltam, hogy egyik felét süsse meg steaknek roston, a másik részéből pedig készítsen rakottast. A vörös tonhal íze a legegyszerűbb hozzávalókkal a legtutibb;)
Ilyen vastaggal ne csináld meg, viszont igazad van: félig fagyottan sokkal szebben szeletelhető. Az 1 centis szeleteket ne csak ketté vágd, hanem próbáld még vékonyabbra. De elárulok egy apró trükköt: ha teljesen felolvasztod, és megpróbálod nagyon-nagyon vékonyra vágni esetleg szakadhat a hús, nem lesznek szép szeletek, stb. De kit érdekel, mikor alatta a bazsalikomos sült paradicsom, felette pedig a ráolvadt mozzarella lesz? :))))) Magyarul: akár gyalulhatod is, látszani nem fog. Csak arra figyelj, hogy minél vákonyabb hússzeletekkel fedd be a paradicsomot, amit így már könnyedén kivitelezhetsz.
Én két féle dolgot is készítenék belőle. Egyik sem bonyolult (sőt!) és valamelyik csak ízleni fog;)))
1. Ujjnyi szeleteket vágj a tonhalból, kicsit sózd és borsozd, dörzsöld meg friss zúzott rozmaringgal (legjobb, ha a szeletekbe is dugdosol pár darabot. Vékonyan kend meg olajjal, és grillezd meg sütőben. Gombával és citromlével isteni. (grillezés közben -a fordítás után- kis pecsenyelével öntözd meg a már grillezett felet, így még omlósabb lesz a hús). Ezt simán sütőben, sütőrácson is készítheted (ahogy írtam is) akárcsak a másikat:
2. Egy hőálló tál alját hámozott, és vékony szeletekre vágott paradicsommal béleld ki. Sózd, borsozd, és locsold meg kevés olajjal. Szórj rá sok-sok friss, vágott bazsalikomot, majd tedd 200 C-re előmelegített sütőbe és kb. 5-7 percig süsd így magában. A halat és mozzarellát vágj nagyon vékony szeletekre. Amikor a paradicsom sütési ideje lejárt, vedd ki a sütőből, és szépen fedd be a vékonyra szelt hallal (sózd, borsozd, és olajozd kicsit a tálba tevés után a halat), majd az egészet fedd be a vékonyan szeletelt mozzarellával. Tedd vissza a sütőbe, kb 5-6 percre. Mennyei.
Ma vettem Óbudán, az Eurocenter Sparjaban vörös tonhalfilét fagyasztva. Nagyon igényesen becsomagolt szeletek, ugy néznek ki, mintha bélszinszeletek lennének.
Létfontosságu, hogy megird, hogyan készitenéd el !!!
A gerinchúr ki kell húzni, de előbb 2-3 percreforró vízbe kell tenni az egész halat, hogy le tudd kaparni a páncélját.
Vörös tonhal nagy kedvenc, sajna én nagyon ritkán jutok hozzá. Ajkán -ahol élek- nem terem minden bokorban Cora (ahol, ahogy hallom nagyon jó a frisshal felhozatal), sőt, itt még halbolt sincs:( Legközelebb Veszprémben van egy, ahonnét az élő halakat (amúr, busa, ponty, csuka, harcsa, tok, kárász) veszem, ott szoktam megrendelni az egyéb dolgokat is, illetve -hülyén hangzik- a környező országokban szoktam hazafelé jövet bevásárolni halügyileg.
Én szivem szerint melegen füstölt lazacot szeretek filezni, ugyanis az szinte magatol különvalik :-)))))
Egyszer probalkoztam kecsegevel, nagyon fura az a porcos gerince, ami s közben kikunkorodott.
Ezenl a vörös tonhalon eltöpengetem. Közel lakom az obudai Corahoz, lehet, hogy megnezem. Voltam ma megint a Csarnokban ( mellette dolgozom ) , de nem lattam vörös tonhalat. Te hol szoktal venni ?
Igen. Mármint -sarkítva persze- ahány hal, annyi féle filézés.
Ponty: Ha nyúzva szeretnéd nyúzd, meg, ha nem, akkor csak pucold meg (elsőre szerintem egyszerűbb a bőrös változat). Gerinc mellett függőlegesen végig bevágni, amíg engedi -azaz a gerinccsontig) majd a fejétől a farka felé a filézőkéssel végigmenni (végighúzni a kést). Ne erőltesd, hagyd, hogy a csontok és a kés vezessen. Ekkor a ponty oldalának a teteje jön le (amit lefejtettél azzal, hogy végigvágtad a fejétől a farkáig), de a bőr még összetartja az egész oldalt), majd utána még egyszer a nagyobb szálkák mentén lefelé a hasánál (ez már egyszerűbb, hiszen a has alján már nincs szálka). Ha megvan egy-egy oldal húsa, akkor magát a húst nagyon sűrűn beirdalod (természetesen nem a bőrös felén), ekkor vágod át az y szálkákat. Ezután már sütheted-főzheted, a maradék darabok egyszerűen felszívódnak. Ez általánosságban igaz a legtöbb nagyobb testű halra, kivéve az előgerinc húrosokra (de azoknak amúgy sincs szálkájuk, viszont a húrt ki kell húzni belőlük), de nem igaz pl. a fogasra, süllőre, csukára, mert az szétesik a lemezei mentén.
Pisztráng, makréla és más kis testű halaknál a kopoltyű mögött végigvágod a testet (a filéző kést a fej felé tartva), majd a kés élét megfordítva egyszerűen végighúzod azt a hal farkáig, és már le is emelheted a filét.
Hajlamos vagyok elég zagyván magyarázni, így ha valami nem egyértelmű légyszi jelezd, szívesen segítek.
Ha kicsit is van érzéked a filézéshez (és miért nem lenne, hiszen nem egy nagy etvasz)
Nekem : nulla. Vagyis az érzékem biztosan kíváló, csak még sose sikerült, megközelítőleg se. Igaz túl sokat nem is próbálkoztam. Tudom, megtanulni csak gyakorolva lehet, de ha egy picit segítenél leírható trükkökkel , nagyon hálás lennék.
Hú, ilyet tőlem ne kérdezz, mert akkor azt mondom: mindegyiket vedd meg;) Attól függ mi az, amit szerettek. A baconba tekert hal nagyszerű vendégváró, ráadásul nagyon gyorsan kész van és olcsó is: bármilyen halat (lehet sima tengeri is!) kockára, tetszűleges fűszerekkel meghint, körbe rá a bacont, fogpiszkálóval átszúr, sütőbe addi, míg a bacon meg nem pirul. Isteni.
Pisztáng? El foglak keseríteni: az édesvizit és a tengerit is imádom;) Egészben, filézve, töltve, bárhogy.
Javaslatom: olyan halat vegyél, ami igénytelenebb, azaz nem igényel nagyobb faksznit, ügyességet az elkészítése, alapban is jó, karakteres íze van, így Neked sem kell izgulnod és az eredmény is jó (finom) lesz. Ilyen pl. a lazac, nagyobb darab vörös tonhal, kecsege (tok, vagy bármilyen előgerinchúros őshal). Ha kicsit is van érzéked a filézéshez (és miért nem lenne, hiszen nem egy nagy etvasz), akkor viszont bármilyen halat nyugodt szívvel ajánlhatok (makréla, pisztráng).
A gyerekeim szeretik a halat. Gondolkoztam, veszek még valamit, ami majd a fagyasztoban kivarja a sorat. Tengeri halakat is szeretjuk. Te mit vennel ?
Multkor ettem egy etteremben baconba tekert, grillezett fogasderekat krumplipürevel, krumplilangossal meg tejszines ceklava. Finom volt. Fontolgatom, hogy megprobalkozzam-e vele.
Roppantás: a halat hanyatt fekteted. Ekkor belül (a hasüregében) szépen látszanak majd a gerinccsontok. A fej közelében és a farok felé is (inkább a közepénél a farok felőli részen) egy éles késsel bevágod -de nem át!- a csigolyák közti részt, hogy meg tudjon hajolni a hal. Erre egyszerűen rásegíthetsz kézzel is, ennyi az egész, csak ne legyen átvágva, vagy teljesen eltörve. Az a jó, ha kicsit feszítened kell a halat ahhoz, hogy beférjen (bekunkorodjon) a serpenyőbe.
Köszi. A kenyér héj tünik számomra jobbnak, mert nem kenem így össze semmivel. a tálat meg "kidekorálom" körben. A roppantás: úgy gondolom, hogy megfogom a fejét farkát és rásegítek egy kis késsel és 2 helyen reccs. Jól gondolom?
Örülök, hogy segíthettem. Ha nem egyértelmű a gerincroppantás, vagy bármi más nyugodtan jelezd, segítek. Az irdalás sem kell sűrűn, elég 2-3 centinként (ha már írtam ezt bocs, még reggel van;) Köretnek én halas krumplipürét szoktam készíteni, vagy tojásos-sajtosat, de illik hozzá a majonézes krumpli is.
Még egy trükk: mivel szépen kunkorodva sül meg a serpenyőben, a tálalásnál úgy lehet megállítani, hogy vagy krumplipürébe (majonézes krumpliba) ülteted, vagy kivájsz egy karéj kenyeret, azt teszed a tál aljára és abba ülteted a halat.
Ma a nagycsarnokban odakeveredtem a halasokhoz, vettem pár szelet harcsát 2300 ft/kg és lazacot 2700 ft /kg. A lazacfilé 3400 ft volt emlékeim szerint.
A lazaccal kicist gondban vagyok. Laktam Finnorszagban es eleg sokszor ettem lazacot, de megcsinalni azt nem nagyon tudom, mert egyreszt hidegen füstölve, másrészt melegen füstölve ettem. ja meg nyilt tüzhöz támasztott deszkákon megsütve.
Elég vajon, ha kicist besozom és sütöben meggrillezem?
A harcsából olyan lecsós-gombás csuszatésztán sütött dolgot csinalok, mindig elfelejtem a nevét, talán molnarponty ( csak harcsából ) egyszer csinaltam, tenyleg elég jól összekészithető és szépen megsül magától, nem kell kirohangalni a konyhaba percenkent.
Köszi a tanácsokat, marad a kunkorodott sütési mód! Még jó, hogy megkérdeztelek, mert a spékelés dolgot a halas mondta. Papr+liszt+só. Ez marad. A másik megoldás is tetszene, de az kicsit macerás. Majonézes krumplit, vagy hagymást, vagy mit adjak mellé?
Szerintem simán paprikás-borsos lisztbe forgasd. Tudom, ez első hallásra nem olyan nagy durranás, de ha kicsit utána olvasol alapvetően így készítik (és így jön ki -szerintem- legjobban az íze) A vendéglőkben általában így készítik. Ne rontsd el semmilyen spékeléssel, ez nem csuka, hogy száraz lenne a húsa és nem busa, hogy ízetlen legyen (bár én a busát is imádom;) A gerincét vágd be belülről két helyen (vigyázz: ne vágd át) vagy inkább csak roppantsd meg kicsit, így egyben befér egy nagyobb serpenyőbe, ahol kunkorodva mindkét oldalát max 5-7 percig süsd. Egyébként csak úgy lenne kunkorodott ha a száját és a farkát összekötnéd, de az macerás. A szájába sütés előtt tegyél egy akkora krumplit, amekkora szépen kitámasztja, ezt sütés után távolítsd el, és tegyél a helyére citromot. Van, aki a szeme helyére olivabogyót tesz. Vajat használj zsiradéknak ne margarint vagy olajat !!!
Ha ez túl csóró megoldásnak tűnik (pedig a hal íze a fenti módszerrel jön ki a legjobban), akkor filézd ki, sózd, kevés vajon (mégegyszer ideírom: NEM margarinon, vagy olajon!!!) süsd át, de roston is finom lesz. Aztán öntsd nyakon valamilyen szósszal vagy raguval. Legelterjedtebb és legáltalánosabb a Kárpáti mód, azaz a kapros rákraguval készített. Isteni finom. De egy sabayon, vagy hollandi mártás is nagyon finom hozzá, egy egyszerű besamellről már nem is beszélve.
Kérek egy pár tanácsot: 1,5 kg-os fogasom van. Beírdalom, megspékelem szalonnával, só bors, és még mi? Mennyi ideig süssem? Hány fokon? Olaj, vaj mi kell alá? Jól gondolom, hogy a hasára állítom és a szájába teszek almát v. krumplit? Tálalni egyben fogom és akkor mindenki kapirgál róla, vagy szeleteljem fel? (ráadásul én nem is szeretem a halat) de a család.... Még életemben nem készítettem mást a rántott pontyfilén kivül. Gondolom ez látszik a kérédseimen is. Előre is hálás köszönet!