"Ha te ennyire a magadának érzed a kokárdás dolgot, akkor mi a francot érdekel az téged, hogy ki sajátítja ki? Nem mindegy?"
Nem mindegy. A jelképek, úgy is, mint vizuális kódok, jelentéstartalmuk egésze alapján hatnak és dekódoltatnak.
Ez egy ősrégi játék: egy pozitív asszociációkat keltő vizuális alapkódra ráterhelünk egy másik jelentést és azután úgy teszünk, mintha még mindig csak az alapjelentése lenne érvényes. és aki tiltakozik a jel újraértelmezése vagy túlterhelése ellen, annak azt mondjuk, hogy ne vegye figyelembe a rárakott jelentéselemeket.
Ócska százéves szakállas trükk. Olyan nácis meg bolsis.
A munkásmozgalom tisztes május elsejei vörös lobogóját náci és kommunista jelképpé is tették. De hát az a munkásmozgalomé, csodálkoztak aztán ravaszkásan.
A horogkereszt meg napszimbólum, ősi, indiai mélykulturális jel - miért ne használhatnánk.
Az árpádsávos zászló meg dicső királyi csalkádunk történelmi relikviája - miért ne használhatnák bakancsos szar ripőkök?
"Amikor Rákosi et-ék sajátították ki az ünnepet akkor nem volt ennyire finnyás a gyomrod?" bár erősnek tartom, hogy párhuzamot vontál Vityka és a Matyi között de azért van benne valami.... :)
Na én pont így vagyok ezzel, de ez mellet a lányom azt is nehezen hitte el hogy WWII idején a regnáló kormány aktív részvétele mellett honfitársaink százezreit mészárolták le a Német szövetségeseink.
ui. 55 előtt volt a szlogen a Coca cola mármorban fetrengő nyugati ifjúság (bár cola ivásért nem itéltek el senkit, de voltak más lehetőségek.)
Te még olyan fiatal vagy, hogy a Rákosi rendszert csak elbeszélésekből ismerheted...
Csak példaként: a nagynénémék nagykereskedelmi cégét államosították, - mondhatnám lenullázták őket. Elvitték még a spejzból a gyerekek szölőjét is.
A férje meghalt balesetben, ő mégis felnevelte a négy gyerekét, akik között vadászrepülő, önálló iparosmester és szakmunkás egyaránt volt.
Ő maga egy szövetkezet vezetőjeként ment nyug
Voltak nehéz évei, de ez a nyomor azért túlzás.
Van egy nagybátyám, aki katolikus pap volt, 56- után eltiltották a misézéstől, aztán kilépett. Elvégezte a Műegyetemet , megcsinált egy-két szakmérnökit. A KGST-ben dolgozott, meg a Tudományos Akadémia egyik kutatóintézetében.
Szóval én azt mondom, hogy a Rákosi korszakban valóban megtörténtek a nagy igazságtalanságok, de aki a Kádár korszakban élni akart, az megtehette.
Mondjuk az MSZMP KB-be nem biztos, hogy beválasztották, - ez valóban hátrányos megkülönböztetés...
Ha te ennyire a magadának érzed a kokárdás dolgot, akkor mi a francot érdekel az téged, hogy ki sajátítja ki? Nem mindegy? Ha fontosnak tartod, kiteszed, nem pedig arra hivatkozol, hogy mivel a neked nem szimpatikusak kokárda-túltengésben forognak, ezért te direkt már ki sem teszed.
Lehet, kicsit az hajtott, hogy úgy éreztem egy ilyen eccerű dolgot túlreagálsz. :) A "felszabadulás" témakörben meg szerintem is naggyából egyetértünk. Akár az idézőjelből is kivenném, ha ezzel nem kerülnék azok mellé akik annyira éltetik a kiválló kádár rencert, meg elbagatelizálják az orosz megszállás utáni kort a személyi kultuszos rákosi terrort + gulágot.. Ha annyira iszeretnek ideológiai alapon szervezett népirtást bagatelizálni mindjárt ajánlhatnék is nekik egynéhányat, de az a gyanúm szelektív a memóriájuk és az erkölcsi mércéjük.
Kedves Szőröm! Azt hiszem ezt most túlreagáltad:O))) Nemsok különbség van a véleményünk között. Talán inkább csak izlésbeli. Nekem nem a külsőségek számitanak. Soha nem szerettem a rikitó dolgokat - valahogy mindig kételkedem az őszinteségükben.
Nem értelek Derek! Miért akarod meghamisitani, ami történt. Honnan volt az a hatalmas tömeg az első márc 15-én? Az mind hőbörgő, lökött érelmiségi volt? Most divattá vált, arról beszélni, hogy a rendszerváltozást az MSZMP szervezte. Lehet ugyan benne valami, hiszen ők jobban tudták merre hány óra és gyorsan felültek az induló pacira, hogy ott is biztosithassák az előnyöket. Nem rovom fel nekik, aki ügyes volt,most milliárdos:O)))
Nevedhez méltóan köpködsz csak. Egy percig sem kételkedtem benne, hogy annó minden "spontán" népi gyűlésen ott voltál rákositól-kádárig. Bádogkokárdával vagy anélkül.. Vannak olyanok akik belül már annyira keserűek, hogy ez elnyom bennük minden más ízt. Na ilyen vagy Te is, ezért a sajnálattól hevesebb emóciókat nem fox tudni kiváltani belőlem akárhogy erőlködsz.
Ne essünk túlzásba: sok embert kiverne a hideg veriték, ha megkapargatnák a vagyonát. Etéren már nincs szinte semmi különbség. Talán csak annyi, hogy az előbbiek helyzeti előnyéből, nagyobb vagyonok keletkeztek. Bár a másik csapat sem tétlenkedett:O))) Mert ugye nyomtatólónak....:O))
A 7. ponttal én is igy vagyok, sőt az "elmélettel" is majdnem, azzal a különbséggel, hogy a "felszabadulás" nélkül nem nyomorogtam és rettegtem volna végig a fél életemet. De a gyakorlat....???? Csak az értékeket emlegeted, a bűnöket pedig épp úgy elmaszatolod, kisebbiteni igyekszel, mint teszik azt az ellenoldalon. Nem várom hogy beismerd:O)))))))))))))))
Az enyém pont ilyen finnyás volt, Rákosi alatt ugyan nem éltem, de undorítónak tartottam az ifjúgárdás, bádogkokárdás (forradalmi ifjúsági napok) gyáva és manipulált megemlékezéseit.
Ettől még koalíciós partneremnek tekinthetem a megújult magyar baloldal szociáldemokrata pártját, melyet fiatal demokráciánk történetében mindeddig egyedülálló módon abszolút többséggel legitimált a népfelség. És mivel ennél magasabb instancia nincs, úgy gondolom, hogy egyetlen haszonleső pártnak sincs joga ezt a legitimációt kétségbevonni. Pláne azon az alapon, hogy morális piedesztált ácsol magának abból, amit (állítólag) nem tett meg.
Ezt az automatikus azonosítást Szálasi és Kádár között valószínűleg át kellene értékelned. Történelmi toikban mindenképpen. De másutt is. Egészen egyszerűen nem elég reflektált és semmire se vezet. "Ezzel az erővel" Antisystem kolléga sorsára juthatsz, aki Periklésztől Bushig mindenkit Hitlerhez hasonlít., "államhatalom az államhatalom" alapon.
A Kádár rendszer, mint rendszer, különösen visszatekintve, vállalhatatlan, de nem úgy, és ha tetszik, "nem annyira" és főleg nem azért, mint a Szálasi-rendszer. és igen alapos és okos elemzést követel meg a nyolcvanas évek átmenetének előkészítése és az az objektív hozzájárulás, amit a pragmatikus és reformszárny e tekintetben tett. Ha a csekista padláslesöprőt igazolja a bitófa egy elbukott forradalom után, akkor Hornt és körét sokszorosan (és a nyugat által is megerősítetten) igazol(hat) egy sikeres, jól előkészített, békés és úttörő átmenet a demokratikus piacgazdaságba, a nyugati gazdasági-politikai rendbe való integrációval.
Viszont azt gondolhatja esetleg, hogy voltak annak a rendszernek is értékei, melyekért talán kár volt, és kb. pont akkorra lett vége, amikor már egészen élhető volt.
Ezzel az erövel valaki azt is mondhatja, hogy pl. a Szálasi rendeszernek voltak bizonyos értékekért.
Nem. A Kádár rendszer egyszerüen felvállalhatatlan.
Az eredeti tőkefelhelmozás sehol sem széplelkek sétája a holdfényben.
A volt, - általad apparátcsiknak nevezett réteg a nyolcvanas években zömében művelt, több szakmával rendelkező emberekből állt.
Ha valakit beledobnak a vízbe, egyéni szimpátia alapján lehet sajnálkozni, hogy nem fulladt bele, de felróni neki, hogy úszni kezdett, - talán mégis túlzás...
Abban sincs igazad, hogy valaki, aki itthon ügyeskedett, meg kerülgette a kiskapukat, nyugaton többre vihette volna.
Lehet ma is ügyeskedni, meg kerülgetni a kiskapukat, tőke és hitel hiányában még oda sem jutsz el, ahová a kádárizmusban eljuthattál tisztán a munkáddal. Ez nyugaton is így lett volna.
Csak hogy nehogy elkezdjél nekem szélesvásznon mesélni, - 1984-ben GMK-m volt...
Vazze Bórembukk, én ötven éven át kitűztem március 15.-én a kokárdát, akármit is hadoválsz itt mindenféle identitásrombolásról. Még az ötvenes években is így indultunk az iskolai ünnepségre.
Mostanában nem tűzöm ki.
Vajon én vagyok az oka, hogy kisajátították számomra nem túl rokonszenves csoportok a nemzeti egység tradicionális jelképét?
Szvsz nem.
Nagyon engedékeny vagy bizonyos kérdésekben, és igencsak vicces, ahogy ítélkezni próbálsz olyanok felett, akik azért megéltek egyet-mást.
Astának írod, hogy átnevelték, - "mosták", mint írod.
Az embert a saját sorsa és a történelem "mossa", az egyéniségében ott vannak felmenői félelmei, törekvései, tapasztalatai is, - meg ott vannak a saját maga által megélt dolgok is.
Aki keveset élt, az még keveset tud.
Ha meg sokat éltél és mégis így tudsz ítélkezni, akkor meg nagyon öntelt és hazug lehetsz...
Ma a megállóban láttam egy mininácit.
Terepnadrág, Szálasit ábrázoló póló és bomberdzseki ( a karján Nagy Magyarország, benne kettőskereszt) volt rajta, - volt vagy negyven kiló és egy darabig nem tudtam eldönteni, hogy fiú vagy lány, annyira fiatal volt a kis pofája.
Szántam is szegényt de el is gondolkodtam, hogy helyes e eltűrni - liberalizmus ide vagy oda, hogy fiatalokat náci szellemben neveljenek.
Ne legyél túl optimista, - az ember ezidáig ha választhatott jó és rossz között, többnyire rosszul választott...
Kedves asta, Nem nem szeretném, hanem nem szeretem. Azt is gondolom, hogy a Te félelmeid pesszimizmusod negatív gondolkodásod és bizalmatlaságod láttatják veled ezt a világot ilyennek. Talán ez is valamiféle "mosás" következménye, bár nem szeretném ha valamiféle sértő hangzást vennél ki ebből a megfogalmazásból. Senkinek nem "kell" tudomásul venni semmit. Ez nem valamiféle átnevelési kérdés. Nem hiszem, hogy engem az egyik szélsőség kell hogy megvédjen a másiktól. Ha neked sok az a nemzeti jelkép amit manapság láthatsz ajánlanám figyelmedbe amerikát angliát fransziaországot vagy dániát. Talán ezért nem kérdés ez náluk, mert kihagyták a komancsok identitásromboló nagy szovjet "felsőbbrendű" eszmére nevelő 40 évét. Tele van a történelem a bukott felsőbbrendűekkel.. A szekrény tele van mindenféle csontvázzal. Ne válogassunk közöttük. Ki mindel a szemétre.
Szélsőségek mindig voltak és lesznek, ez a szabadság velejárója. Egy egészséges társadalom elbír ennyit. Lásd csurkáék is eltüntek a francba.. Ha kiengedik az összes elmebeteget abból is össze lehet hozni bárhol bármit, de ugye ettől még nem kell az egész országot leelmebetegezni, ahogy azt itt nap mint nap látjuk..
csak, hogy ne halj meg ebben az állapotodban elmondanám: a paraszt ezt úgy értelmezte, hogy az egyház vissza akarja venni a földosztáskor neki adott egyházi nagybirtokokat is, - na ez be is tett a lelkének.
A bukott rendszer örökösei pedig már ismerték a jobboldali felelősségrevonási szokásokat, és aki már nem emlékezett rá, annak az emlékezetét felfrissítették a Köztársaság téren.
De ez nem egy 56-os topic, nem Rákosis topic, nem egy Kádáros topic, - ez a topic azt vitatja, hogy 1945 felszabadulást hozott e a nemzetnek.
PuPu! Nagyon fárdt lehetsz, IDEje elmenned aludni. :-) Én csak az igazságot írtam le, aki azt szeretné viszontlátni nyugodtan olvassa a hozzászólásaimat. De mint már említettem: akinek az a rendszer tetszett, az sírja nyugodtan vissza, csak ne akarjon meggyőzni róla, hogy az nekem is jó volt! :-)
"... nem akartak a nepek rendszert valtani..." Már begbocsáss de ez elég nagy ostobaság! Ha így lett volna, akkor az első szabad válsztás nem olyan eredményt hozott volna amilyet hozott. Nem "nem akartak", hanem "nem mertek"! Ez azért óriási különbség!