Ez a rovat az Írástörténeti Kutatóintézet baráti körének a szélesebb nyilvánosság felé történő megnyitása kíván lenni. Be akarunk számolni az itt végzett munkáról, meg akarunk vitatni nyitott kérdéseket az előrelépés érdekében.
A székely rovásírás eredetét kutatva ugyanis sok új felismerésre jutottunk a kutatótársakkal, amelyeket érdemes megbeszélni. Azt is tapasztaltuk, hogy nagyon sok segítséget kaphatunk a nyilvánosságtól.
Így jutottunk például egy hun tárgyhoz, amelyiken székely betűs, magyar nyelvű rovásfelirat van. Így kaptuk a most bemutatandó honfoglaláskori keresztet is, amelyiken szintén van egy magyar nyelvű rovásfelirat. Az akadémikus "tudomány" mindezekről még - tudtunkkal - semmit sem tud, vagy nem foglalkozik vele.
Így találtunk egymásra és újabb segítőtársakra is, akik fordításokkal, nyomdai előkészítéssel és millió más módon segítettek nekünk, meg a tudományos kutatásnak. Illik valamit közreadni ezekből az eredményekből és érdemes a nyilvánosságnak ezt a formáját is kihasználni a továbblépés érdekében.
A rovat címében megfogalmazott állítást is megvitathatjuk (a google-ba beütött "Az Éden írása" keresőszövegre megjelenik a tanulmány), de van ezer más írástörténeti tárgyú megbeszélnivalónk is.
A rovatot rovó nyitja, de ezen a fedőnéven több munkatársunk is közreadhatja a véleményét.
Ez egy régi kép. Azóta már felfedeztem egy másik vonalat, valójában nem kettőskereszt van felül, hanem olyan, mint egy föníciai A-betű, alatta egy vonással. Most nem tudom lefotózni helyesen. Olyan jel, mint a székely A, csak mindkét szára átnyúlik a függőleges másik oldalára.
Nagyon becsülendő, amit csinálsz. Összegyűjtöd, dokumentálod. A véleménykülönbségek ellenére mi egy hajóban evezünk. Nem az számít, ki mit olvas ki ezekből, hanem a múlt szeretete, tisztelet az ősök emlékeinek, ezek megőrzése. Az összefogást szorgalmazom az ügyben. Nekem sincs pénzem, nem alapítványra gondoltam, hanem összefogásra, hogy nyomást gyakoroljunk a Nemzeti Múzeumra egy írástörténeti részleg, kőtár létrehozására. Ott gyűjteni össze az írásemlékeket, hogy aki kutatni akarja, hozzá tudjon férni. Az én kutatási kérelmemet megtagadták, amikor egy bronzkori feliratos tárgyról akartam rajzot készíteni. Sajnálatos. Óvatosan kell a dolgot megközelíteni, és okosan, látod mit tettek a Rovó fibulájával. De azért ezeknek az emlékeknek mégiscsak ott lenne a helyük.
A másodikkén bemutatott köveden egy U és egy a bosnyák alagútrendszerben lévő kőre is rávésett K jelet látok és van egy S vagy J rovásjel. Jöhet az összes kő. :D
Talán össze kellene fognunk ezek megmentéséért. Egyedül kevés vagyok harcba szállni a Nemzeti Múzeummal a kiállításukért. Azért nem adom oda, hogy letegyék a pincébe, de egy írástörténeti részleg elkelne. Nincs kedved, esetleg alapíthatnánk egy kis társaságot a cél érdekében. Néhány hasonszőrű ember...