Keresés

Részletes keresés

blackbile Creative Commons License 2014.11.25 0 0 3107

Hú, ezt a projektet majd' el felejtettem!

Előzmény: 3244 (3106)
3244 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 3106

A csavarhúzót jobbra forgatva milyen irányba fog "kalibrálódni"? Magasabb páratartalomnál fog teljesen bezárni? Vagy fordítva: még 30%-nál sem fog bezáródni?

Előzmény: zoger (3080)
Petya79 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 3105

Akkor mégegyszer:

"Amúgy a Midea márkanév alatt futó (Midea=Korel) készülékek közt is van olyan, ami ionizál."

Magyarán nem csak Korel, hanem Midea márkanévvel jelzett páramentesítők közt is van ionizáló.

Lásd például:

https://s.yimg.com/qk/4acd660fe8f122a0e61814e9c28d7e88-670x774.jpg

Típuson belül nem mindbe szerelik, rá kell kérdezni.

De értelmét nem igazán látom az egésznek. Főleg úgy, hogy a többség páramentesítőt jellemzően csak az év 1/3-ában használ. Mi lesz nyáron, a forgalmas nagyvárosokban kialakuló magas légszennyezettséggel?

Előzmény: Bz81 (3104)
Bz81 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 3104

Szia pont ezt írtam, hogy a Korel-esben amit felsoroltam abban van ioniozátor funkció. Csak a 10 hós gyerek miatt gondoltam, hogy talán neki nemmindegy milyen levegőt szív be, amúgy nem dohányzunk!

Előzmény: Petya79 (3100)
csincsilla72 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 3103

Tavaly újítottuk fel a pecót, ki lett cserélve az összes nyílászáró és azóta lesem én is árgus szemekkel a páramérőt. Rettegek, hogy új járunk, mint a szomszédok, ahol ablakcseréig semmi gond nem volt, de utána elkezdett penészedni minden szoba. Akkoriban végigolvastam a fórumot, hogyan előzhető meg a dolog. 

Mi az ablakcserék óta mérjük a párát, és 40-50% között mozog telente. De ennek az az ára, hogy naponta 2 x 10 perc kereszthuzat sarkig tárt ablakokkal, zöld növények nagyja szanálva, konvektorok lecserélve parapetes cirkóra és szárítógéppel szárítjuk télen a ruhát. 

Előzmény: blackbile (3099)
Petya79 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 3102

Elképzelhető, bár most nálunk is szárazabb a levegő a szokásosnál. Két hete, a lakásban jellemzően 60-62%-os volt páratartalom, ami némileg a kedvezőtlen időjárásnak is betudható. Azután beállt egy optimális 53-55%-ra, 2-3 napja pedig 49-51% körüli értéket mutat. Persze mindezt a hosszabb fűtési szakaszok is befolyásolhatják.

Előzmény: blackbile (3099)
Petya79 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 3101

Ha egyáltalán nincs rá lehetőség a ruhákat kiteregetni a szabadba, akkor a szárítógép is egy alternatíva.

A konyhába meg - ha még nincs felszerelve - célszerű lenne egy szabadba kivezetett páraelszívót vásárolni.

Előzmény: csincsilla72 (3098)
Petya79 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 3100

"...az ionizátor azért tetszik mert ez külön szűri a levegőt is!"

Az okát még mindig nem írtad le. Dohányoztok, nagy mennyiségű szálló por van a levegőben, allergiás van a családban, vagy miért olyan fontos? Miben tud többet egy pár ezer Ft-os "szobadísz" ionizálótól? Több lépcsőben szűri a levegőt, mint a drágább légtisztító készülékek? Hová gyűjti a port? Amúgy a Midea márkanév alatt futó (Midea=Korel) készülékek közt is van olyan, ami ionizál.

Előzmény: Bz81 (3097)
blackbile Creative Commons License 2014.11.25 0 0 3099

Hosszú történet nagyon röviden: tegnap este ránéztem a páratartalom értékekre, megdöbbenve tapasztaltam, hogy 58 és 59% volt a lakás két szintjén. Ezeket a korábbiakhoz képest nagyon tökéletesnek gondolom.

Ugye idén tél végén vettem egy Limodor 40/100-at a fürdőbe. Igaz, hogy a "lakás" 3 szintes és a legalsó szint légzárása csak nyáron valósult meg egy átmenő ajtó aljának megtoldásával és gumirozásával a küszöbhöz. Talán ez hozta meg ezt a szép eredményt.

VAGY - ezért is írtam most ide az értékeket - nálatok is ilyen értékek vannak? Azoktól kérdezem, akik folyamatosan nézik.

csincsilla72 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 3098

Bocs, hogy belevau, de nálunk a páratartalom megfékezésében csodát tett egy mosó-szárító beszerzése. A piacon kapható egyetlen felültöltős kombigép még épp befért a tágasnak nem nevezhető fürdőszobába. Tudom, hogy ezzel is pörög a villanyóra, de inkább ez, mint a penész. 

Előzmény: Bz81 (3093)
Bz81 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 3097

Köszi válaszod, egyik sem tűnik rossznak papíron de gyakorlatban nem tudom milyenek lehetnek, az ionizátor azért tetszik mert ez külön szűri a levegőt is!

Előzmény: Petya79 (3096)
Petya79 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 3096

"...a Korel-nál azt írják ,hogy van ionizátor funkció!"

És? Miért fontos Neked az ionizáló? Vagy ha mindenképp szükségesnek tartod, miért nem veszel
egy adapterről működő, 5-6 ezer Ft-os gépet?

"NORD NDN12AJ a Hideghuzat hatás megelőző funkció felkeltette az érdeklődésemet..."

:-)

Én azt javaslom, hogy ezek a szuper extrák helyett inkább a páramentesítő hatékonyságát tartsd szem előtt.

Előzmény: Bz81 (3094)
block50 Creative Commons License 2014.11.24 0 0 3095

Én most MDDG-20-ast használok. Elsősorban egy 25 nm-es (kb. 3 m magas) szobában, ahol teregetni szoktunk. Meg vagyok vele elégedve, a korábbi 70%-ról stabilan 50% körül tartja a páraszintet.

Korábban egy kisebb kapacitásút használtam, az ezzel a helységgel sem boldogult. Két berendezés után a tapasztalatom, hogy 30 - 35 nm-nél nagyobb helységben nem lesz hatékony még egy nagyobb teljesítményű eszköz sem, a kisebbek főleg nem...

Nekem egy éjszaka alatt 2-3 l-t szed össze a kiteregetett ruhák mellett, északi fekvésű szobában 20 fok körüli hőmérsékletnél 70% körüli páratartalomnál 

Előzmény: Bz81 (3094)
Bz81 Creative Commons License 2014.11.24 0 0 3094

Ja és a megjegyzéseim Midea MDDG-20DEN3 sok helyen hallottam róla jókat, de nem tudom lehet nekem elég lenne a kistestvér a Midea MDDG-10DEN3 is.

A Mideákról szóval nem hallottam rosszakat de a Korel-nál azt írják ,hogy van ionizátor funkció!

A WDH 610 HA-ról jókat írnak a bolthelyen 8halk keveset fogyaszt a  többi felsoroltakhoz képest) de csak ott találok róla infót.

NORD NDN12AJ a Hideghuzat hatás megelőző funkció felkeltette az érdeklődésemet, mert tényleg olyan nálunk mintha az "arcunkba vágna" a hideg, ha gyorsan a szoba egyik feléről a másikra elmegyek. (vagy ezt a hideghuztat hatást bármelyik más páramentesítő is tudja.

Előzmény: Bz81 (3093)
Bz81 Creative Commons License 2014.11.24 0 0 3093

Sziasztok!

Mi panelban lakunk és most hogy jönnek a hidegek lehültek a falak általánosságban 60% körül van a páratartalom, ha pedig teregetünk a nagyszobába (25nm) több napig is 70%-80% körül alakul (A panel szigetelés jövő évben vagy azutáni télen lesz!).
A konyhában (9nm) is ha főzünk vagy megy a radiátor vizesedik az egyik sarok nagyon.
Elkezdtünk penészedni a nagyszobában és a konyhában is van egy 10 hós gyerekem és ezért fontos lenne a páratartalmat télen kordában tartani.

Nézegettem berendezéseket,de minél jobban belemélyedek annál joban el vagyok benne veszve:(
Ezért szeretném a segítségeteket benne kérni, hogy melyik lenne számunkra a megfelelő én ezeket a  készülékeket találtam:

Midea MDDG-20DEN3 - Ajánlott helyiség méret 10-55m2, Kapacitás  20 liter /nap, 400W

Midea MDDG-10DEN3 - 40 - 60 m³ térfogatra ajánlott, ~15 - 22 m² területre ajánlott, 10 Liter/24óra maximális párátlanító kapacitás, 285W

Korel KDG-20DE párátlanító - •20 Liter/24óra maximális párátlanító kapacitás, Ionizátor funkció, 400W

WDH 610 HA - 40 m2-ig, -12l/nap  Áramfogyasztás: 180 W

NORD NDN12AJ - K4EBC1A - •12L/nap teljesítmény, Hideghuzat hatás megelőző, Teljesítményfelvétel : 230W

Petya79 Creative Commons License 2014.11.22 0 0 3092

"Jó ez a megelőzés. Bár a gép hatásfoka melegebb levegő/nagyobb páratartalom párosnál sokkal jobb."

Az előző mérésnél még nem is volt igazán meleg. Amikor a nejem tusol, na akkor van csak igazán szauna! :-)
Ma délben lezuhanyzott, bent volt kb. 20 percig.
A víz hőfokát 43-44 fokra szokta állítani, ami szerintem elviselhetetlenül forró.
Az eredmény:
76%-os páratartalom, és 26,7 fokos hőmérséklet (előtte 21,5 fok körül volt a fürdőben).
De ahogy írtad is, meleg levegő/magas páratartalom mellett nagyon jó a gép hatásfoka:
Pár perc elteltével ugyanis rögtön 60%-ra esett páratartalom, majd szép lassan csökkent tovább.
Összesen 40 perc alatt sikerült 76%-ról 49%-ra leszorítani!
Ekkor kikapcsoltam a gépet, és vártam, hogy hogyan alakul tovább.
A kiegyenlítődés 1 óra alatt zajlott le, a következőképpen:
45 perc alatt 54%-ra emelkedett a páratartalom, majd 10 perc után 53% lett, és cirka 5 perc elteltével 52%-ra állt be.
Másfél óra múlva újra megnéztem, és még mindig 52%-ot mutatott.

A bizonyíték:

És még mielőtt újra valami csalafintaságra gyanakodnál: a hőmérséklet nem azért esett a közel 3 órás időtartam alatt 1,8 fokot, mert esetleg ablakot nyitottam volna, hanem azért, mert nem épp nem ment a házban a fűtés.
A többi helyiségben végig 21 fok volt, és amikor fotóztam, akkor mindig benyitottam a fürdőszobába.
Plusz az ajtó alatt van egy kb. 5 mm-es rés, amin lassan ki tud szökni a meleg a közlekedő irányába.

A "referencia" mérőeszközről csak annyit, hogy komoly 1090 Ft-ba kerül a Tescoban, úgyhogy gyanítom, hogy nem épp a legpontosabb. :-) De otthoni célra simán vállalható, főleg ennyiért. Meg jópofa rajta a comfort level mutató is. ;-) Valószínűleg veszek egyet minden szobába. :-)

Előzmény: sur5al (3091)
sur5al Creative Commons License 2014.11.22 0 0 3091

Értem én és nem is kételkedem, csak a mérés lett így sánta, mert nem azt mérjük, amit kéne.:D

Jó ez a megelőzés. Bár a gép hatásfoka melegebb levegő/nagyobb páratartalom párosnál sokkal jobb.

Igen, a ventivel csak a párás levegőt tudod kihúzni ill. közben folyamatosan szívhatja el, de a frissebb és hidegebb levegő miatt a huzat érzés nem elkerülhető. Nálunk - amíg működött a régi venti - ilyenkor az éppen fürdőben tartózkodók rendszeresen lekapcsolták a ventit, amit persze elfelejtettek utána visszakapcsolni.:(

Előzmény: Petya79 (3090)
Petya79 Creative Commons License 2014.11.21 0 0 3090

"Nem emelkedett? Nekem úgy tűnt. Az első képen azt látjuk, hogy 20,9 fok van, az utolsón 25,2. Akkor lehet, hogy a hőmérő rossz?:D"

Nem vontam kétségbe, hogy emelkedett. Csakhogy nem a levegő hőmérséklete, hanem maga a gép hőfoka. Mivel a páramentesítő tetején volt a hőmérő, ezért mutatott többet. De látom, hogy még mindig kételkedsz benne, úgyhogy inkább lefotózom. Amúgy én örülnék neki a legjobban, ha ez a 250 watt teljesítményfelvételű gép fél óra alatt 4 fokkal emelné a fürdőszobánk hőmérsékletét. Rögtön ki is hajítanám a régi 2kW-os hősugárzónkat. ;-)

"A kiegyenlítődés természetes, mert a gép közelében változik először a levegő minősége, a hőmérséklete és a páratartalma. Arról nem beszélve, ha a falak vagy a berendezési tárgyak eltérő hőmérsékletűek ill. tárolnak párát."

Ez így van. Pont emiatt használom azt a módszert, hogy még a nagyobb páraterhelés előtt "kiszárítom" a fürdőszobát. Így kisebb mértékű a felületi páralecsapódás. Ezt egy szimpla fürdőszobai elszívó ventilátorral nem tudnám elérni.

Előzmény: sur5al (3088)
Petya79 Creative Commons License 2014.11.21 0 0 3089

"Az oldalán ahol a manuális elzáró van, van egy lyuk. Egy csavarhúzót bedugva van kb 5cm-rel beljebb egy csavar azzal tudod állítani."

Köszi, valóban van rajta egy állítható előfeszítés! Pedig az enyém egy EMM916-os, nem elzárható típus. Azért vicces, hogy csak így egyszerűen állítható egy csavarhúzóval.

sur5al Creative Commons License 2014.11.21 0 0 3088

Nem emelkedett? Nekem úgy tűnt. Az első képen azt látjuk, hogy 20,9 fok van, az utolsón 25,2. Akkor lehet, hogy a hőmérő rossz?:D

Nem kétlem, hogy a gép működik és szárít is. Pusztán arra próbáltam a figyelmet ráirányítani, hogy a levegő melegítésével a relatív páratartalom csökken. Akkor is, ha semmi egyéb módon nem kezeljük.

A kiegyenlítődés természetes, mert a gép közelében változik először a levegő minősége, a hőmérséklete és a páratartalma. Arról nem beszélve, ha a falak vagy a berendezési tárgyak eltérő hőmérsékletűek ill. tárolnak párát. Akár az egész szobát leszáríthatnád 40%-ra, ha hetekig 70% volt benn, a falak és a bútorok visszaadják a tárolt párát. Ill. a hőt. Ezért nem fagyasztja a le egy gyors és alapos szellőztetés a szobát.*

Lehet valóban, hogy távolabb kellene tenni, ezt már javasolta az olvtárs is. Ahol most volt ott annyi volt a hőmérséklet és annyi volt a páratartalom, amit kiirt. Feltételezve, hogy a műszer jó, de ebben miért kételkednénk, nem igaz?

Értem. Valóban jó lenne állítani rajta.

*Mindig ezzel biztatom a családot.:D Ha rajtuk múlna, soha nem szellőztetnénk.:D Jó lenne persze azt a meleget sem kidobni, csak a párát. Azt lecsapatni. Egy rakás energia rejlik benne. A hővisszanyerős dolog ezért is nagyon piszkálja a fantáziámat. Agyalok rajta, hogyan lehetne mégis belőle valami.

Előzmény: Petya79 (3087)
Petya79 Creative Commons License 2014.11.20 0 0 3087

"A fotó valóban csalóka. Az abszolút páratartalom nem csökkent jelentősen. Ha csak felmelegítette volna egy hősugárzóval a levegőt, akkor is kb. 50% lett volna a relatív, szárítás nélkül! "

Ne viccelj! :-) Ez egy 250 wattos páramentesítő...közel nem ad le akkora hőt, mint egy hősugárzó. Nem a levegő hőmérséklete emelkedett 4 fokkal, hanem csak a gép melegedett be. Ha kételkedsz benne, megismételhetem a kedvedért úgy, hogy távolabb teszem a gépet, és a mérőt is máshová helyezem.
Az tény ugyan, hogy valamennyire felmelegíti a levegőt, de korántsem annyira, hogy fél óra alatt 4 fokkal emelkedjen a hőmérséklet. 30-40 perc járatás után nagyjából 0,5-1,0 fokot szokott emelkedni a fürdőszoba hőmérséklete.

"Így 44% lett, tehát valóban szárított rajta, de nem 63-44-et az tény."

Ebben viszont igazad van. A levegő folyamatos keringetése után, ha kikapcsolom a gépet, van egyfajta kiegyenlítődés. A 44-45%-os páratartalom 15-20 perc után zárt ajtó mellett kb. 48-49%-ra áll be.

"A zsalun nem tudom mit kell nézni, szerintem mozgott.:D"

Képzelj oda a légbeejtő jobb oldalára egy ablakot. Ahogy csökken a páratartalom, egyre jobban takarja a műanyag zsalu a rést. Azt jól látod, hogy a zsalu mozgott, de csak nagyon keveset. Pontosabban 55%-os páratartalomig elhanyagolhatóan keveset.

Előzmény: sur5al (3084)
Petya79 Creative Commons License 2014.11.20 0 0 3086

"Az oldalán ahol a manuális elzáró van, van egy lyuk. Egy csavarhúzót bedugva van kb 5cm-rel beljebb egy csavar azzal tudod állítani."

Kösz! Az enyém más típus, de megnézem, hátha az is állítható.

"Néztem a fotókat, nem csalóka a dolog, hogy a gép tetejére tetted a mérőt? Az ok hogy a páratartalom csökken, de közben a hőmérséklet is jelentősen nő."

Csalóka, de nem is a hőmérséklet emelkedése lett volna a lényeg, így erről nem is tettem említést. A légbeejtő zsalujának mozgását szerettem volna megmutatni a páratartalom függvényében.

zoger Creative Commons License 2014.11.20 0 0 3085

EMM 716-osok vannak nekem.

Egyszer állítottam rajtuk, télen egész nap nem voltunk itthon és pont száraz hideg volt akkor, így a házban rendesen lement a páratartalom. Ekkor állítottam őket zártra.

Előzmény: blackbile (3081)
sur5al Creative Commons License 2014.11.20 0 0 3084

A fotó valóban csalóka. Az abszolút páratartalom nem csökkent jelentősen. Ha csak felmelegítette volna egy hősugárzóval a levegőt, akkor is kb. 50% lett volna a relatív, szárítás nélkül! Így 44% lett, tehát valóban szárított rajta, de nem 63-44-et az tény.

A zsalun nem tudom mit kell nézni, szerintem mozgott.:D

sur5al Creative Commons License 2014.11.20 0 0 3083

Szerintem itt nincs semmi gond. Az állítást nem tudom, de ha valóban állítható, akkor ebben az esetben a minimumra záródó zsalukon jön összesen a normál szellőzéshez szükséges minimum, ami az elszívás helyén (tipikusan a fürdő) összeadódva elég aktívan cseréli a levegőt.

Előzmény: Petya79 (3079)
sur5al Creative Commons License 2014.11.20 0 0 3082

Nekem az soknak tűnik. 40dB egy átlagos párátlanító hangja. Ha ezt elviseled pihenés közben, ám legyen, én nem vállalnám be.

A szellőzős topikban pont most volt téma ez a típus. Azért mennek párban, hogy amíg az egyik szív, a másik fúj. Így nem lesz veszteség a ház egyéb résein ki-be áramló meleg és hideg levegő miatt, ha csak egyet használsz. Ez a gyártói ajánlás is.

A számok viszonyítási alapot képeznek. Írtam gyakorlati példát is.

Előzmény: Petya79 (3078)
blackbile Creative Commons License 2014.11.20 0 0 3081

Megmondom őszintén, amit 5-10 sornál több, nem olvasom el, így a kialakult diszkurzusból kimaradva kérdezném, hogy zoger melyik típusra mondod, hogy állítható? Megdöbbentem, mert már vagy 5-8 éve fel vannak szerelve és csak most tudtam meg Tőled...

Te állítottad? Mennyire lehet és mit állítasz vele? Nem a gyári beállítást tesszük vele tönkre, vagy csak egy ún. offszetet állítunk vele?

zoger Creative Commons License 2014.11.19 0 0 3080

Az oldalán ahol a manuális elzáró van, van egy lyuk. Egy csavarhúzót bedugva van kb 5cm-rel beljebb egy csavar azzal tudod állítani.

Ha minden zsalu 100% zárva van akkor lehet nem is baj ha nem viszi ki a párát, mert már túl száraz a levegő a házban.

Néztem a fotókat, nem csalóka a dolog, hogy a gép tetejére tetted a mérőt? Az ok hogy a páratartalom csökken, de közben a hőmérséklet is jelentősen nő.

Előzmény: Petya79 (3079)
Petya79 Creative Commons License 2014.11.19 0 0 3079

Őszintén szólva én némileg kételkedem benne, hogy személyre szabható lenne. Meg egyáltalán hogyan kiviteleznéd azt, hogy adott páratartalmat elérve 100%-ig zárjanak a zsaluk? Mi van akkor, ha a fürdőszobában emelkedik a páratartalom, megy az elszívó, a többi helyiségben meg zárva vannak a zsaluk?

Előzmény: sur5al (3077)
Petya79 Creative Commons License 2014.11.19 0 0 3078

"Helyiségenként? Sok venti, sok búgás, nem?"

40 dB körüli értéket produkál a legnagyobb fokozaton. Az még simán vállalható. Kisebb léghozam esetén még csendesebb.

"Ahogy láttam néhány terméket, a hővisszanyerősök leginkább irányváltással működnek, de emiatt csak párban mehetnek vagyis úgy ésszerű."

Miért kellene párban mennie?

"A régi, egyrétegű üveghez képest szólt a 12x példa, ami szembejött."

Arra céloztam, hogy a hétköznapi életben hatodrendűek ezek a számok, inkább a gyakorlati oldalról célszerű mindent megvizsgálni. Ugyanígy picit becsapásnak érzem a manapság divatos energiabesorolás kérdést.

Előzmény: sur5al (3076)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!