A csavarhúzót jobbra forgatva milyen irányba fog "kalibrálódni"? Magasabb páratartalomnál fog teljesen bezárni? Vagy fordítva: még 30%-nál sem fog bezáródni?
Típuson belül nem mindbe szerelik, rá kell kérdezni.
De értelmét nem igazán látom az egésznek. Főleg úgy, hogy a többség páramentesítőt jellemzően csak az év 1/3-ában használ. Mi lesz nyáron, a forgalmas nagyvárosokban kialakuló magas légszennyezettséggel?
Szia pont ezt írtam, hogy a Korel-esben amit felsoroltam abban van ioniozátor funkció. Csak a 10 hós gyerek miatt gondoltam, hogy talán neki nemmindegy milyen levegőt szív be, amúgy nem dohányzunk!
Tavaly újítottuk fel a pecót, ki lett cserélve az összes nyílászáró és azóta lesem én is árgus szemekkel a páramérőt. Rettegek, hogy új járunk, mint a szomszédok, ahol ablakcseréig semmi gond nem volt, de utána elkezdett penészedni minden szoba. Akkoriban végigolvastam a fórumot, hogyan előzhető meg a dolog.
Mi az ablakcserék óta mérjük a párát, és 40-50% között mozog telente. De ennek az az ára, hogy naponta 2 x 10 perc kereszthuzat sarkig tárt ablakokkal, zöld növények nagyja szanálva, konvektorok lecserélve parapetes cirkóra és szárítógéppel szárítjuk télen a ruhát.
Elképzelhető, bár most nálunk is szárazabb a levegő a szokásosnál. Két hete, a lakásban jellemzően 60-62%-os volt páratartalom, ami némileg a kedvezőtlen időjárásnak is betudható. Azután beállt egy optimális 53-55%-ra, 2-3 napja pedig 49-51% körüli értéket mutat. Persze mindezt a hosszabb fűtési szakaszok is befolyásolhatják.
"...az ionizátor azért tetszik mert ez külön szűri a levegőt is!"
Az okát még mindig nem írtad le. Dohányoztok, nagy mennyiségű szálló por van a levegőben, allergiás van a családban, vagy miért olyan fontos? Miben tud többet egy pár ezer Ft-os "szobadísz" ionizálótól? Több lépcsőben szűri a levegőt, mint a drágább légtisztító készülékek? Hová gyűjti a port? Amúgy a Midea márkanév alatt futó (Midea=Korel) készülékek közt is van olyan, ami ionizál.
Hosszú történet nagyon röviden: tegnap este ránéztem a páratartalom értékekre, megdöbbenve tapasztaltam, hogy 58 és 59% volt a lakás két szintjén. Ezeket a korábbiakhoz képest nagyon tökéletesnek gondolom.
Ugye idén tél végén vettem egy Limodor 40/100-at a fürdőbe. Igaz, hogy a "lakás" 3 szintes és a legalsó szint légzárása csak nyáron valósult meg egy átmenő ajtó aljának megtoldásával és gumirozásával a küszöbhöz. Talán ez hozta meg ezt a szép eredményt.
VAGY - ezért is írtam most ide az értékeket - nálatok is ilyen értékek vannak? Azoktól kérdezem, akik folyamatosan nézik.
Bocs, hogy belevau, de nálunk a páratartalom megfékezésében csodát tett egy mosó-szárító beszerzése. A piacon kapható egyetlen felültöltős kombigép még épp befért a tágasnak nem nevezhető fürdőszobába. Tudom, hogy ezzel is pörög a villanyóra, de inkább ez, mint a penész.
Köszi válaszod, egyik sem tűnik rossznak papíron de gyakorlatban nem tudom milyenek lehetnek, az ionizátor azért tetszik mert ez külön szűri a levegőt is!
Én most MDDG-20-ast használok. Elsősorban egy 25 nm-es (kb. 3 m magas) szobában, ahol teregetni szoktunk. Meg vagyok vele elégedve, a korábbi 70%-ról stabilan 50% körül tartja a páraszintet.
Korábban egy kisebb kapacitásút használtam, az ezzel a helységgel sem boldogult. Két berendezés után a tapasztalatom, hogy 30 - 35 nm-nél nagyobb helységben nem lesz hatékony még egy nagyobb teljesítményű eszköz sem, a kisebbek főleg nem...
Nekem egy éjszaka alatt 2-3 l-t szed össze a kiteregetett ruhák mellett, északi fekvésű szobában 20 fok körüli hőmérsékletnél 70% körüli páratartalomnál
Ja és a megjegyzéseim Midea MDDG-20DEN3 sok helyen hallottam róla jókat, de nem tudom lehet nekem elég lenne a kistestvér a Midea MDDG-10DEN3 is.
A Mideákról szóval nem hallottam rosszakat de a Korel-nál azt írják ,hogy van ionizátor funkció!
A WDH 610 HA-ról jókat írnak a bolthelyen 8halk keveset fogyaszt a többi felsoroltakhoz képest) de csak ott találok róla infót.
NORD NDN12AJ a Hideghuzat hatás megelőző funkció felkeltette az érdeklődésemet, mert tényleg olyan nálunk mintha az "arcunkba vágna" a hideg, ha gyorsan a szoba egyik feléről a másikra elmegyek. (vagy ezt a hideghuztat hatást bármelyik más páramentesítő is tudja.
Mi panelban lakunk és most hogy jönnek a hidegek lehültek a falak általánosságban 60% körül van a páratartalom, ha pedig teregetünk a nagyszobába (25nm) több napig is 70%-80% körül alakul (A panel szigetelés jövő évben vagy azutáni télen lesz!). A konyhában (9nm) is ha főzünk vagy megy a radiátor vizesedik az egyik sarok nagyon. Elkezdtünk penészedni a nagyszobában és a konyhában is van egy 10 hós gyerekem és ezért fontos lenne a páratartalmat télen kordában tartani.
Nézegettem berendezéseket,de minél jobban belemélyedek annál joban el vagyok benne veszve:( Ezért szeretném a segítségeteket benne kérni, hogy melyik lenne számunkra a megfelelő én ezeket a készülékeket találtam:
"Jó ez a megelőzés. Bár a gép hatásfoka melegebb levegő/nagyobb páratartalom párosnál sokkal jobb."
Az előző mérésnél még nem is volt igazán meleg. Amikor a nejem tusol, na akkor van csak igazán szauna! :-) Ma délben lezuhanyzott, bent volt kb. 20 percig. A víz hőfokát 43-44 fokra szokta állítani, ami szerintem elviselhetetlenül forró. Az eredmény: 76%-os páratartalom, és 26,7 fokos hőmérséklet (előtte 21,5 fok körül volt a fürdőben). De ahogy írtad is, meleg levegő/magas páratartalom mellett nagyon jó a gép hatásfoka: Pár perc elteltével ugyanis rögtön 60%-ra esett páratartalom, majd szép lassan csökkent tovább. Összesen 40 perc alatt sikerült 76%-ról 49%-ra leszorítani! Ekkor kikapcsoltam a gépet, és vártam, hogy hogyan alakul tovább. A kiegyenlítődés 1 óra alatt zajlott le, a következőképpen: 45 perc alatt 54%-ra emelkedett a páratartalom, majd 10 perc után 53% lett, és cirka 5 perc elteltével 52%-ra állt be. Másfél óra múlva újra megnéztem, és még mindig 52%-ot mutatott.
A bizonyíték:
És még mielőtt újra valami csalafintaságra gyanakodnál: a hőmérséklet nem azért esett a közel 3 órás időtartam alatt 1,8 fokot, mert esetleg ablakot nyitottam volna, hanem azért, mert nem épp nem ment a házban a fűtés. A többi helyiségben végig 21 fok volt, és amikor fotóztam, akkor mindig benyitottam a fürdőszobába. Plusz az ajtó alatt van egy kb. 5 mm-es rés, amin lassan ki tud szökni a meleg a közlekedő irányába.
A "referencia" mérőeszközről csak annyit, hogy komoly 1090 Ft-ba kerül a Tescoban, úgyhogy gyanítom, hogy nem épp a legpontosabb. :-) De otthoni célra simán vállalható, főleg ennyiért. Meg jópofa rajta a comfort level mutató is. ;-) Valószínűleg veszek egyet minden szobába. :-)
Értem én és nem is kételkedem, csak a mérés lett így sánta, mert nem azt mérjük, amit kéne.:D
Jó ez a megelőzés. Bár a gép hatásfoka melegebb levegő/nagyobb páratartalom párosnál sokkal jobb.
Igen, a ventivel csak a párás levegőt tudod kihúzni ill. közben folyamatosan szívhatja el, de a frissebb és hidegebb levegő miatt a huzat érzés nem elkerülhető. Nálunk - amíg működött a régi venti - ilyenkor az éppen fürdőben tartózkodók rendszeresen lekapcsolták a ventit, amit persze elfelejtettek utána visszakapcsolni.:(
"Nem emelkedett? Nekem úgy tűnt. Az első képen azt látjuk, hogy 20,9 fok van, az utolsón 25,2. Akkor lehet, hogy a hőmérő rossz?:D"
Nem vontam kétségbe, hogy emelkedett. Csakhogy nem a levegő hőmérséklete, hanem maga a gép hőfoka. Mivel a páramentesítő tetején volt a hőmérő, ezért mutatott többet. De látom, hogy még mindig kételkedsz benne, úgyhogy inkább lefotózom. Amúgy én örülnék neki a legjobban, ha ez a 250 watt teljesítményfelvételű gép fél óra alatt 4 fokkal emelné a fürdőszobánk hőmérsékletét. Rögtön ki is hajítanám a régi 2kW-os hősugárzónkat. ;-)
"A kiegyenlítődés természetes, mert a gép közelében változik először a levegő minősége, a hőmérséklete és a páratartalma. Arról nem beszélve, ha a falak vagy a berendezési tárgyak eltérő hőmérsékletűek ill. tárolnak párát."
Ez így van. Pont emiatt használom azt a módszert, hogy még a nagyobb páraterhelés előtt "kiszárítom" a fürdőszobát. Így kisebb mértékű a felületi páralecsapódás. Ezt egy szimpla fürdőszobai elszívó ventilátorral nem tudnám elérni.
"Az oldalán ahol a manuális elzáró van, van egy lyuk. Egy csavarhúzót bedugva van kb 5cm-rel beljebb egy csavar azzal tudod állítani."
Köszi, valóban van rajta egy állítható előfeszítés! Pedig az enyém egy EMM916-os, nem elzárható típus. Azért vicces, hogy csak így egyszerűen állítható egy csavarhúzóval.
Nem emelkedett? Nekem úgy tűnt. Az első képen azt látjuk, hogy 20,9 fok van, az utolsón 25,2. Akkor lehet, hogy a hőmérő rossz?:D
Nem kétlem, hogy a gép működik és szárít is. Pusztán arra próbáltam a figyelmet ráirányítani, hogy a levegő melegítésével a relatív páratartalom csökken. Akkor is, ha semmi egyéb módon nem kezeljük.
A kiegyenlítődés természetes, mert a gép közelében változik először a levegő minősége, a hőmérséklete és a páratartalma. Arról nem beszélve, ha a falak vagy a berendezési tárgyak eltérő hőmérsékletűek ill. tárolnak párát. Akár az egész szobát leszáríthatnád 40%-ra, ha hetekig 70% volt benn, a falak és a bútorok visszaadják a tárolt párát. Ill. a hőt. Ezért nem fagyasztja a le egy gyors és alapos szellőztetés a szobát.*
Lehet valóban, hogy távolabb kellene tenni, ezt már javasolta az olvtárs is. Ahol most volt ott annyi volt a hőmérséklet és annyi volt a páratartalom, amit kiirt. Feltételezve, hogy a műszer jó, de ebben miért kételkednénk, nem igaz?
Értem. Valóban jó lenne állítani rajta.
*Mindig ezzel biztatom a családot.:D Ha rajtuk múlna, soha nem szellőztetnénk.:D Jó lenne persze azt a meleget sem kidobni, csak a párát. Azt lecsapatni. Egy rakás energia rejlik benne. A hővisszanyerős dolog ezért is nagyon piszkálja a fantáziámat. Agyalok rajta, hogyan lehetne mégis belőle valami.
"A fotó valóban csalóka. Az abszolút páratartalom nem csökkent jelentősen. Ha csak felmelegítette volna egy hősugárzóval a levegőt, akkor is kb. 50% lett volna a relatív, szárítás nélkül! "
Ne viccelj! :-) Ez egy 250 wattos páramentesítő...közel nem ad le akkora hőt, mint egy hősugárzó. Nem a levegő hőmérséklete emelkedett 4 fokkal, hanem csak a gép melegedett be. Ha kételkedsz benne, megismételhetem a kedvedért úgy, hogy távolabb teszem a gépet, és a mérőt is máshová helyezem. Az tény ugyan, hogy valamennyire felmelegíti a levegőt, de korántsem annyira, hogy fél óra alatt 4 fokkal emelkedjen a hőmérséklet. 30-40 perc járatás után nagyjából 0,5-1,0 fokot szokott emelkedni a fürdőszoba hőmérséklete.
"Így 44% lett, tehát valóban szárított rajta, de nem 63-44-et az tény."
Ebben viszont igazad van. A levegő folyamatos keringetése után, ha kikapcsolom a gépet, van egyfajta kiegyenlítődés. A 44-45%-os páratartalom 15-20 perc után zárt ajtó mellett kb. 48-49%-ra áll be.
"A zsalun nem tudom mit kell nézni, szerintem mozgott.:D"
Képzelj oda a légbeejtő jobb oldalára egy ablakot. Ahogy csökken a páratartalom, egyre jobban takarja a műanyag zsalu a rést. Azt jól látod, hogy a zsalu mozgott, de csak nagyon keveset. Pontosabban 55%-os páratartalomig elhanyagolhatóan keveset.
"Az oldalán ahol a manuális elzáró van, van egy lyuk. Egy csavarhúzót bedugva van kb 5cm-rel beljebb egy csavar azzal tudod állítani."
Kösz! Az enyém más típus, de megnézem, hátha az is állítható.
"Néztem a fotókat, nem csalóka a dolog, hogy a gép tetejére tetted a mérőt? Az ok hogy a páratartalom csökken, de közben a hőmérséklet is jelentősen nő."
Csalóka, de nem is a hőmérséklet emelkedése lett volna a lényeg, így erről nem is tettem említést. A légbeejtő zsalujának mozgását szerettem volna megmutatni a páratartalom függvényében.
Egyszer állítottam rajtuk, télen egész nap nem voltunk itthon és pont száraz hideg volt akkor, így a házban rendesen lement a páratartalom. Ekkor állítottam őket zártra.
A fotó valóban csalóka. Az abszolút páratartalom nem csökkent jelentősen. Ha csak felmelegítette volna egy hősugárzóval a levegőt, akkor is kb. 50% lett volna a relatív, szárítás nélkül! Így 44% lett, tehát valóban szárított rajta, de nem 63-44-et az tény.
A zsalun nem tudom mit kell nézni, szerintem mozgott.:D
Szerintem itt nincs semmi gond. Az állítást nem tudom, de ha valóban állítható, akkor ebben az esetben a minimumra záródó zsalukon jön összesen a normál szellőzéshez szükséges minimum, ami az elszívás helyén (tipikusan a fürdő) összeadódva elég aktívan cseréli a levegőt.
Nekem az soknak tűnik. 40dB egy átlagos párátlanító hangja. Ha ezt elviseled pihenés közben, ám legyen, én nem vállalnám be.
A szellőzős topikban pont most volt téma ez a típus. Azért mennek párban, hogy amíg az egyik szív, a másik fúj. Így nem lesz veszteség a ház egyéb résein ki-be áramló meleg és hideg levegő miatt, ha csak egyet használsz. Ez a gyártói ajánlás is.
A számok viszonyítási alapot képeznek. Írtam gyakorlati példát is.
Megmondom őszintén, amit 5-10 sornál több, nem olvasom el, így a kialakult diszkurzusból kimaradva kérdezném, hogy zoger melyik típusra mondod, hogy állítható? Megdöbbentem, mert már vagy 5-8 éve fel vannak szerelve és csak most tudtam meg Tőled...
Te állítottad? Mennyire lehet és mit állítasz vele? Nem a gyári beállítást tesszük vele tönkre, vagy csak egy ún. offszetet állítunk vele?
Az oldalán ahol a manuális elzáró van, van egy lyuk. Egy csavarhúzót bedugva van kb 5cm-rel beljebb egy csavar azzal tudod állítani.
Ha minden zsalu 100% zárva van akkor lehet nem is baj ha nem viszi ki a párát, mert már túl száraz a levegő a házban.
Néztem a fotókat, nem csalóka a dolog, hogy a gép tetejére tetted a mérőt? Az ok hogy a páratartalom csökken, de közben a hőmérséklet is jelentősen nő.
Őszintén szólva én némileg kételkedem benne, hogy személyre szabható lenne. Meg egyáltalán hogyan kiviteleznéd azt, hogy adott páratartalmat elérve 100%-ig zárjanak a zsaluk? Mi van akkor, ha a fürdőszobában emelkedik a páratartalom, megy az elszívó, a többi helyiségben meg zárva vannak a zsaluk?
40 dB körüli értéket produkál a legnagyobb fokozaton. Az még simán vállalható. Kisebb léghozam esetén még csendesebb.
"Ahogy láttam néhány terméket, a hővisszanyerősök leginkább irányváltással működnek, de emiatt csak párban mehetnek vagyis úgy ésszerű."
Miért kellene párban mennie?
"A régi, egyrétegű üveghez képest szólt a 12x példa, ami szembejött."
Arra céloztam, hogy a hétköznapi életben hatodrendűek ezek a számok, inkább a gyakorlati oldalról célszerű mindent megvizsgálni. Ugyanígy picit becsapásnak érzem a manapság divatos energiabesorolás kérdést.