A veteményesnél viszont fontosabb az időzítés. A díszkertet mindegy, mikor teszem rendbe, egy-két hét ide vagy oda, nem számít. De ha a retket két héttel később vetem el, lehet, hogy nem lesz belőle semmi. A másodveteményeknél is sokat számít egy-két hét.
Egyébként egyetértek, tényleg egyszerűbb rendben tartani.
Nahát, pont fordítva gondoltam volna! Már ami a munka mennyiségét illeti.
Képzeld, az apósnál tartott rózsáim néhány hete végre visszakerültek hozzám, kunyeráltam nekik védett helyet, úgyhogy most tápozom őket, egészen októberig. Biztató, hogy szépen nekiindultak, virág is lesz nemsokára, hihetetlen mennyit kibírnak. Pedig az volt az utolsó csepp, hogy ropogósra száradtak...
A minirózsakertem is csodás, harsogó zöld, és tele van bimbóval. Nagyon hálás kis virágok, egy kis törődés után mindenki a csodájukra jár:)
Hát,olyanok nem is lehetnének,amit más szeret:-) Meg olyanok vannak,amit meghagy a csiga,és beéri azzal,amilyen viszonyok itt vannak.
A veteményes sokkal egyszerűbb,ott lehet látni,mi hol van,mi a soron következő meló. A tele ágyásokban néha elfelejtem,mi hol van,ráültetek,összenőnek,nem osztom szét időben a tövet,stb. stb.
Akkor végül is olyanok vannak a kertedben, amiket szeretsz! Azt hiszem, ez a legfontosabb. Meg ha jól vettem észre, ez a mennyiség az, amit kényelmesen kezelsz, a veteményes mellett. Aztán, ha sok év múlva, egyszer úgy döntesz, már túl sok, akkor oda is mehetnek: Tényleg, jól gondolom, hogy a veteményest nagyobb munka rendben tartani?
A kert kb. úgy állt össze,hogy egyesével vettem a virágokat. És,valahogy,csodák-csodájára vagy fehér vagy rózsaszín vagy kék lett :-) Aztán,mikor betelt a hely észrevettem,hogy tetszenének a piros-narancssárga-bordó-sötétkék összeállítások is :-)
Az a baj, hogy az irasos kommunikacio nelkulozi a non-verbalis kommunikacio elemeit. Ezaltal nehezebb az erzelmek kifejezese es ertelmezese. Novekszik a felreerthetoseg, ami konfliktusokhoz vezethet.
A kulcs csupan annyi, hogy ezzel legyen tisztaban mind az uzenet iroja, mind az olvasoja. Es nem kell megsertodni.
Gyönyörűek a rózsáid, jót tesz a sok eső is. Olyan, mint egy porcelán-bolt, fehér, krém, rózsaszín. Nem gondolkodtál egy vadabb, sárga-narancs-piros-lila ágyáson? (tudom, nincs hely:)
:D A fórum jó, én is ezért maradok. Nem mindig esnek jól a dolgok mindenkinél, néha akaratlanul is megbántunk másokat. Ha bocsánatot kérsz, attól még ott a tüske, ha megpróbálod megmagyarázni, védeni, csak nagyobb lesz a seb. Igazad van Nóra, idővel elsimul...
Jaj, B+, attól, hogy néha egy-egy embernek egy-egy másik hangneme ellen van némi kifogása, ne szidjátok már az egész fórumot.
A régi, szebb, boldogabb időkben is voltak villongások, még a nagy alapítók között is, sőt, még új topikok is nyíltak emiatt, akkorák. Aztán mégis maradtunk néhányan. Majd ez is elsimul, ha nem kötitek az ebet a karóhoz.
Rettentően sajnálom, hogy a fórum már nem az, ami régebben volt. Nem is akarok gondolkodni rajta, miért. Nagyon sajnálom, hogy eltűntek innen azok, akik miatt érdemes volt felnézni, akiknek a kertjei inspiráltak, akikkel lehetett értelmesen és érdemben beszélgetni.
Nem mondom, hogy soha többé nem nézek fel, mert ez hülyeség, de részemről itt befejeztem. Úgy gondolom, hogy ez idő alatt, amíg én is aktív tagja voltam a fórumnak, mindig igyekeztem legjobb tudásom szerint tanácsot adni, mindig az illetőre bízva a választást. További jó fórumozást.
Tényleg ne rondítsuk. Elég érdekes az eszmefuttatásod, annyi szent. Továbbiakban légyszíves kímélj meg a kérdésfelvetéseidtől, bizonnyal lesznek itt olyanok, akik szívesen válaszolnak neked.
Nem szeretném tovább húzni ezt a szálat, ne rondítsuk tovább a fórumot. A " Minek neked a Nahéma..." kezdetű megnyilvánulásra írtam, hogy számomra ez furcsa, míg szerinted ez egy véleménynyilvánítás. Szerintem meg ez egy igen érdekes módja a véleménynyilvánításnak, de nem szeretném tovább húzni ezt a szálat, ne rondítsuk tovább a fórumot. Nincsen ebben ennyi.
Valószínűleg nem. De a nemes rózsák is magoncként kezdik egyszer, úgyhogy van rá esély, hogy valami szép lesz belőle. Persze nem biztos. De izgalmas.
Magról kelt almafánk is van. Más, mint a többi fánk, de szerencsére finom lett és ellenálló. De lehetett volna érzékeny is vacak gyümölcsökkel. Ez nagy mázli volt, mert 10 évet kellett várni az első termésre, és addigra jó nagy volt már.
Ha elulteted a magjat ugyanolyan rozsa no ki belole? Bocs a hulye a kerdesert, de nem ertek hozza. Csak azt azert megfigyeltem, hogy rozsaoltvanyok vannak, igy azt gondoltam a gyumolcsfak analogiajara, hogy a magbol nem ugyanaz lesz, mint amilyen fan termett.
Nem is mondtam, hogy azt kellene ültessen. Összehasonlítottam a saját kertemben nyíló két rózsafajtát, mondhatni randomszerűen, mást is mondhattam volna.
Nekem is van Gartentraume rózsám és nagyon szeretem. Igaz, hogy idén valamiért nem olyan szép, mint tavaly, de ez annyi mindentől függ. Nekem nem tűnt fel, hogy a Nahéma lombja ennyire csúnya volna, örültem, hogy folyamatosan és sokat virágzik idén.
Vannak rózsafajták, akik virág nélkül is gyönyörűek: szép a lombozatuk, a bokor formája. Majd próbálok listát föltenni róluk, ha egy kicsit több időm lesz. Most éppen a R. Pimpinellifolia bűvölt el finom lombjával, fekete bogyóival és metszés nélkül is szabályos formájával.