Azért hagytam rajta a héjját, hog ylássátok frissek..
le kell hámozni a piros héjat, kiszárítani kicsit.
Aztán egyik verzió szerint egy kicsit meg kell reszelni a kemény héját az egyik élnél, majd bekesűlyeszteni a nedves keverékbe meleg párás helyen való hajtatáshoz.
a megcsiszolt likon megy be a nedvesség.
másik megoldásnál 24 órára száraz magot be kell áztatni. Ha lesűlyed akkor jó a mag, majd egyharmad mélyen lerakni a nedves közegbe meleg őárás helyen.
Nem nagyon tudtam vidékre járni, az anyám meg nem kapcsolta a fűtést, úgy hogy a kenderpálmám 54 cm-es korában kigombásodott, és elpusztult !
A mandulafenyőm meg át kellett ültetnem a szomszéd miatt, és az is kipusztult. (4-méter volt) 4 év alatt kb. 3 métert nőlt. De az élet nem átt meg, már van két mandulafenyő csemetém, és 1 kiültetett kis kenderpálmám.
Nekem is van Gádoroson kiültetett japán naspolyám.-15 fokot kapott már tavalyelőtt,akkor nem lett semmi baja.Tavaly télen viszont -28 fok volt februárban,akkor tövig fagyott az összes mediterrán növényemmel együtt.A kenderpálmáim nem élték túl,a fügék,gránátalmák,selyemmirtusz,japán naspolya viszont tőről kihajtott.Szerintem a japán naspolya a fügével kb azonos téltűrésű,talán némileg több minuszt is kibír,de teremni ilyen szélsőségesen hideg helyeken nem fog takarás és vészfűtés nélkül.Én Budapesten a Füvészkertben láttam termő példányokat takarás nélkül,de ott olyan a mikroklíma(hősziget),hogy a többi érzékeny növény is simán áttelel.
Nekme emg is érkezett tegnap, nagyon szépen köszönöm!!
Anyi kérdés lenne, hogy hogyen ültessem el? Lekelle szednia héját vagy vlsamai hasonlo, vagy teljesen elkell ültetni a föld alá, megmondom őszintén cikászt mág soha nem ültettem :)
MIvel elég elfoglalt vagyok és racionálisan nem tudok előre tervezni, gondoltama postára
A posta 2 kg-ig levélként szállít levél árában.
Namost van egydoboz ami nagyobb természetesen a nyílásnál, ezért a postás nem tudja bedobni ha nem vagy otthon. Hagy egy papirt és be kell mennia postára.
Ha ez nemjó mehet borítékban is akkor talán befér a nyíláson ha az nagy.
Egyébként milyen pálmáid vannak még, ill. tehetnél fel képet a phoenixedről is ide vagy a linkelt oldalra inkább és ott többen segíteni is tunának a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban! :)
Érdekes módon pont azok amik csak úgy le lettek dugva más növények cserepébe !
Azok amelyek spec. földkeveréket kaptak külön cserépben, még sehol nincsenek...
Azok amik vízben álltak egy hónapig, azokból is csak csírázásig jutott 4 db. ...
Amik meg csak úgy be lettek dugva másik növény mellé azok meg...tessék:
Előtérben kettő, háttérben a másik cserépben még egy.
Levonva a tanulságot az eddigiekből. A datolyamag teljesen igénytelen...miután leveszi az ember a polcról és elfalatozza az aszalt finomságot, a magja 3 nap ázás után ültethető. Lehetőleg mindenféle vacakolás nélkül, másik növény cserepébe. Az első növénykék másfél hónap után bújnak ki.
kedves pulipáta : én is kérnék pár szem cykás magot adnék érte washngton filaféria kávécserje télálló agave nagy mal : erzsi1949@citromail.hu cim péntek imréné 2903komárom takáts sándor u 4üdv erzsi
Vagy a holland üvegházakban hizlalják őket, állandó fagymentes környezetben a sok táp miatt, hamar bedobják a kulcsot, mi meg gondolkodhatunk, hogy mit rontottunk el, de hát ez a piac(gaz)daság , a fogyasztói társadalom érdeke vásárolj ész nélkül!