A sok folyadékkal egyetértek, különösen így nyaranta.
"Szerintem sok helyen vizsgálják a távozott kő összetételét, nem túl bonyolút metódus." Ezek szerint én mindig rossz időben, rossz helyen kérdeztem. :-) A vizsgálati metódust én se tartom egy nagy durranásnak, csak gondolom a költségtakarékosság mindenekelőtt van.
Szerintem a legjobb az, ha változatosan táplálkozol (zöldség, gyümölcs, tészta, hús), nem "hajlasz" el egyik szélsőség felé sem, és iszol elég folyadékot.
"Elvileg megmondható lenne az is, hogy az eltávozott vesekő milyen összetevőkből áll és hogyan alakult ki. Erre a vizsgálatra szakosodott labor azonban nem sok lehet az országban."
Szerintem sok helyen vizsgálják a távozott kő összetételét, nem túl bonyolút metódus..
:-) Eszerint nincs mód annak az eldöntésére, hogy vesekő kialakulása esetén túl sok kalciumot fogyasztok vagy túl keveset. Egy biztos, ha van vesekő akkor nem volt optimális értéknél a kalcium bevitel mértéke. Szerinted. Dejszen ez az optimum mindenkinél máshol is lehet. Nem? Ha sok vagy kevés folyadékot iszom, akkor megint változhat az optimumális bevitel mértéke.
Elvileg megmondható lenne az is, hogy az eltávozott vesekő milyen összetevőkből áll és hogyan alakult ki. Erre a vizsgálatra szakosodott labor azonban nem sok lehet az országban. Én még egy ilyen labort sem láttam. :-(
"A végén ott volt a szerző válasza, miszerint korrigálva a számítási módszereket továbbra is fenntartja megállapításait."
Akkor ezt meghagyhatjuk azoknak, akiknek ez a kutatási témájuk. Láthatóan nem egységes a szakmai álláspont. (megnézem, hogy hány hasonló publikáció jelent még meg..)
"A fehérje dús diéta hatására megnő a vizelet kalcium- és húgysav koncentrációja "
A húgysav valószínű, a kálcium lehetséges.
De mi köze a "fehérje dús diétá"-nak a normális állapothoz..?
Éhezéskor a vizeletben ketontestek jelennek meg (ketózis), amelyek normál állapotban kimutathatatlanok.
Tehát nem következtethetünk vissza egy rendellenes állapotból (éhezés, ill. fehérjedús diéta) a fiziológiás állapotra..
>Öröm látni, ahogy megcáfolják a szerzőnek írt levélben itt. :)
A végén ott volt a szerző válasza, miszerint korrigálva a számítási módszereket továbbra is fenntartja megállapításait.
>"Itt egy itthoni link (ami nem természetgyógyászati vagy testépítési): >http://www.sulinet.hu/tart/cikk/le/0/25479/1" >Egyetértek az írással, és azt hiszem, engem támaszt alá (hacsak nem teszel >egyenlőségjelet a "fehérjedús diéta", és a "vegyes táplálkozás" közé..)
Ha egyetértesz, akkor ezzel a részével is (lásd korábbi téma: Ca mint pufferelem):
"A fehérje dús diéta hatására megnő a vizelet kalcium- és húgysav koncentrációja, ugyanakkor csökken a citrát mennyisége. A vizeletben észlelt, magasabb kálciumszint oka elsősorban a kéntartalmú aminosavak miatti savképződés, melyet a csontok pufferolnak, és ez a kalcium kiáramlásához vezet." ?
De ki garantálja, hogy mindezt majd a wc csészében teszi, és nem a vesémben? Szerintem itt pont az oxalát kövek kialakulását írod le. Tehát ha van elég oxalát+Ca, akkor kész a vesegörcs. Ha sok a kálcium akkor ugye evidens, ha kevés, akkor meg nincs elég a Ca-oxaláthoz, nem válik ki.
Most el vagyok pilledve ebéd után, nincs kedvem végiggondolni. :)
Szerintem a Ca-bevitelnek van egy optimuma, ami felett (sok Ca) megnő a vesekő kockázata, viszont alatta is, mivel az alacsony vér-Ca szint magas oxalát szintet enged meg, ami végül a vesében fog kicsapódni.
Elég sok tanulmány beszél ilyesmiről ott: "hypercalciuric effect of excess protein...". Mondjuk ezt könnyű lemérni...
Itt egy itthoni link (ami nem természetgyógyászati vagy testépítési): http://www.sulinet.hu/tart/cikk/le/0/25479/1 .
"Ezek szerint egy egészségtelenül táplálkozónál rosszabb lenne a felszívódás => fogyáshoz vezetne. Nem látom a sok sovány amerikai gyereket. :)"
Hm. Az, hogy az egészségesen táplálkozóknál hatékonyabb lehet a felszívódás, nem azt jelenti, hogy nem lehet kielégítő a nem egészségesen táplálkozóknál. A sok kövér amerikai gondolom a zsír-, szénhidrát- és fehérjetúladagolás miatt kövér és nem az ásványi anyagok felszívódása miatt.
"A mákot nem a kálcium miatt emelted ki ? :)"
De, de a növények közt relatíve jó a vastartalma is (~10mg/100g),