A váltócsapon két rügyet hagyok, a szálvesszön meg csak azokat, amelyek vízszintesen vannak, a szálvesszö függöleges részén nem hagyok semmit (guyot-müvelés), ill. a törzsön jövö rügyeket is leszedem, ill. ahol van másodrügy, azt is. Nem minden fajta volt annyira elöre, hogy lehetett már válogatni a rügyeket.
A rügyválogatás az egyik legfontosabb müvelet, mert sokkal kevésbé gyötri meg a tökét, és sokkal kisebb sebet ejt, mintha egy komplett hajtást törnénk ki. ráadásul a guyotnál az általam meghagyott összes förügy termö rügy, max a váltócsapon lévök közül lehet az egyik meddö.
Ezzel a módszerrel nálam garantált a rügyenkénti min. 2-2 fürt, tökéje válogatja, hogy 6 vagy 8 rügy marad (a váltócsap 2 rügyét nem számítva), borszölönél nem ritka a 3 vagy négy fürt, de csak kettöt hagyok meg fürtválogatáskor (kb zöldborsóállapotnál).
lényeges különbségek vannnak, legalább 3 féle szálvesszös müvelés van:
ernyö: itt a törzs kb 1-1,2 m magas, az elhúzott szálvesszöt ívesen kötik le, mégghozzá úgy, hogy a tökefejnél levö vezérdrót alatti segéddrótpárhoz kötözik, ez a drótpár kb 0,8-1 m-nél van, a tökefejen képzödött hajtások közül húznak el egyet, esetleg egy másikat meghagynak rövidcsapon váltócsapnak
guyot: itt a törzs kb 40-70 centi magas, a vezérdrót lehet akár 60 centin is, vagy 1 m-en, a szálvesszöt úgy ívelik, hogy felérve a vezérdrótig arra rátekerik, azaz ívben kezdödik, de vízszintesen ér véget
megpróbálhatod a tökefejet olyan magasra vinni, mint a vezérdrótod, majd onnét vízszintesen elhúzni, de ez alegnehezebben kivitelezhetö, mert ilyenkor a szálvesszök törhetnek.
Szálvesszős metszést fogok végül alkalmazni. Minden évben 1-1 vesszőt fogok, első termő évben persze csak egyet, kóstolónak, túlterhelés ellen. Kérdésem, hogy az, hogy teljesen vízszintesen kötöm le a vesszőt, vagy ernyőműveléssel, az mindegy? Vagy van valami különbség?
Nálam teljesen virágban vannak a cseresznyefák a szőlő mellett, de a legtöbb tőke meg se mozdult még. Talán 1-2-őn lehet látni, hogy duzzadnak a rügyek. A tavaly ősszel ültetett "csirkék" meg még teljesen passzívak. 1-2-t megnéztem, semmi mozgás. Hideg van.
...bezzeg a kajszik nem késlekedtek, kivirágzott mind, hogy le tudjon fagyni. :-/
Mondom, a villás résztöl a középsö keresztvasig ér, ráfekszik a függöleges vasra (rúdra), az oltvány talpa ott van, ahol a három ág szétágazik, a gyökerek átvetve a villás részen.
Ültetéskor a gyökereket hozzáfogom a rúdhoz, úgy rakom a leendö helyére, ha puha a föld, egyszerüen a felsö keresztvasnálfogva a földbe nyomom, pont annyira megy le, amennyire kell. ha keményebb, akkor rátaposok a középsö vasra, ha még keményebb, akkor üresen bököm le, majd utána oltványostól. Általában az oltvány lent marad a lyukban magától is, de ha keményebb, szárazabb a föld, akkor a nemes résznél fogva le kell nyomni, hogy a lyukban maradjon, miközben a másik kezemmel húzom ki a villát a földböl.
(Mocskos kézzel nem fogdozom a telefonomat, a villát így csak munka után, megtisztított állapotban tudtam lefényképezni vele.)
KB 25-30 oltványt tudok folyamatos menetben (pótlásként, a régi kiásott tökék helyett) egy óra alatt egyedül elültetni vele, azaz kb 2 perc 1 oltvány elültetése, de ebben a vízvétel, és az oltványok cipelése is benne van.
Az ültetövillám,a térkö 20X10-es, az anyaga 16 mm-es tömör vas, a két kis kiágazás a villa részén 10 mm-es.
A villa kis pöckei kissé elállnak, mintegy "v-t zárnak be a középsövel hegyes résszel, ide kell fektetni az oltvány talpát, a gyökereket átvetni a villa cakkjai között és visszahajtani. Az oltvány kb addig ér, mint a középsö "taposó" keresztvas.
Gondoltam legyen itt egy áprilisi tréfa, ha már április 1. van. :-) Egyébként meglepődtem, hogy tényleg van szőlő bonsai, azt hittem bolond ötlet. Én azért maradok a hagyományos méretnél. :-)
Sziasztok! Nézegettem, olvasgattam mostanában bonsai témában, és úgy döntöttem belevágok szőlővel. A borszőlők bogyói kisebbek, azzal érdemes. Tudnátok mondani fajta sort hogy mindig virágozzon vagy teremjen valami? Csabagyöngye indítana.Mivel a déli lejtőn nő a legjobban a szőlő, a bonsainál viszont ez hátrány, ezért északi emelkedőre gondoltam. Tehát északi ablakba tenném a cserepet és félig alá tennék valamit, hogy emelkedjen. Mivel szobában lesz, ausztrál fajtákat is mondhattok, azok ugyebár akkor tenyésznek, amikor nálunk nyugalmi időszak van, így lenne teljes a sor.Lehet nagy levelű is, cik-cakk ollóval úgyis szépen formára nyírom. De van csillag alakú pogácsa szagatóm is. Ha esetleg még nem nézted meg a mai dátumot, akkor érdemes pótolni. Előre is köszönöm a sok segítséget!
A talajhőmérséklettől függ. Ha cseresznyevirágzáskor se hajt, akkor kezd aggódni, addig semmi értelme. A metszlapok még szép, hogy beszáradtak két hét alatt.
Hello. A tavaly ősszel ültetett szőlőim, elég száradtnak néznek ki. Kb 2 hete metszettem őket, akkor szép zöld volt a metszés helye, de most még a rügyek sehol sincsenek. Normális ez szőlőnél, várjak még, vagy érdemes beszerezni új töveket és elásni azokat inkább?
Akkor lehet gond a kupac alatt, ha elkezd hajtani, ert akkor spárgának képzeli magát, sápadt színe lesz és a kelletténél vékonyabb a hajtás. De addig még sok idö el fog telni.
Hát igen, elnézést pár adat kimaradt, este volt amikor írtam.
220 darab Irsaim van felkupacolva, tavalyi ültetés, mészlepedékes csernozjom talajtípuson van.
Másik terület ahol lemosózni szeretnék rügypattanás idején, ott Oportó és Sauvignon blanc van (20év körüliek), ezeket felújítottam mert balra jobbra a karok 2-7 méterre is meg voltak hosszabbítva. Ezeknél próbáltam a fődrótra lekötni a vesszőket, kordonkarokat létrehozni, illetve szálvesszős megoldást (Guyot) alkalmazva, ahogy adta. Természetes talajtakaró van, apró növekedésűek, néhol kikopva. Tengerszint feletti magasság eléri 150 métert, tájolása enyhe déli lejtés.
Ha rendesen felkupacoltad az elültetett oltványokat, akkor a kicsirkézés biztosan ráér a következő hétvégéig. Sőt, ha kifejezetten fagyérzékény fajta, akkor én még várnék további 1-2 hetet vele.
Ami a rügypattanást illeti, figyelni kell 3-4 naponta, hogy a megfelelő időpontban tudjál majd permetezni. Ez is függ a fajtától, a művelési módtól (beleértve a környezetét, pl. van-e talajtakaró növényzet a tőkék körül, ami befolyásolja a felmelegedést), a szőlő fekvésétől stb.
Hozzátok fordulok tanácsokért! Mivel van egy problémám, ami a következő lenne. Ti mikor csirkézitek ki a fiatal szőlőket? Elkezdtétek már vagy még nem? Tudom időben kell megtenni, nehogy bepálljon a föld alatt a rügyek. Jövő hétvégéig ráérne? Azért is kérdezem, mert karanténba vagyok sajnos még.
Közben eszembe jutott még valami. Szerintetek ettől a hőmérséklet emelkedéstől mikor fog elindulni a rügypattanási folyamat? Előre láthatólag megérkezik/érkezett a tavasz. Nem szeretnék lemaradni a lemosó permetezésről sem. Válaszaitokat, tanácsaitokat köszönöm előre is!
Ha két sorról van szó, nem nagy géppel közlekedsz majd közte, így belefér ez a szűk sortáv is, tenyészterülete meg lesz mindegyiknek bőven, hiszen a szabad részre bőven terjeszkedhetnek.