Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

GyDomotor Creative Commons License 2020.10.11 0 0 66403

Köszönöm!

Voltak technikai megakadások is, de nálam a fő gond az volt, hogy én egy panelba élek, nincsen udvar, fészer, még csak garázs sem. Először keresnem kellett egy helyet, ahol tudom tárolni és csinálni is. Nagy köszönet annak, aki ezt biztosította! Aztán erre rá kellett szervezni, el kellett menni, nem csak otthon, mikor éppen ráér az ember. És aki már csinált ilyet, az tudja, hogy két kéz az csak két kéz! Voltak, nem is kevés, olyan, amihez kellett a segítség, ezt sem volt egyszerű megszervezni. Itt is meg szeretném köszönni azoknak, akik segítettek idővel szerszámmal, munkával és szaktudással! Tehát az idő ezért is telt gyorsan, de folt olyan, hogy valami hosszabb időre elvette a kedvemet. És persze vannak benne sajátos megoldások, de ezt majd a képes beszámolómban.

Előzmény: GPS (66400)
Atis57 Creative Commons License 2020.10.10 0 1 66402

Szia!

gratula ! 

A napelemes rész engem is érdekelne...  köszi

Előzmény: GyDomotor (66399)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.10 0 1 66401

Először is gratulálok a szép munkához ! Több kérdésem is lenne a napelemmel kapcsolatban: Mekkora a teljesítménye, milyen akkumulátort tölt, milyen fogyasztók vannak, és hogy bírja ? L Gy

GPS Creative Commons License 2020.10.10 0 1 66400

Először is gratula a kitartásodhoz - másrészt részemről nagyon is érdekel minden alkotó-munka, amiben szaktudás és innováció van.

Érdekes, hogy az ember azt hihetné, hogy egy ilyen kis "guruló vajasdoboz" semmilyen komolyabb meglepit nem tartogathat - hisz a műanyag háza nem rozsdázik, nem korhad - ha reped is, könnyen javítható - és lám, mégis tud 2 évnyi elfoglaltságot adni olyannak, aki törődni is akar vele.

Különösen érdekelnének azok az extrák amiket te alkottál bele - amik vagy egyáltalán nem voltak gyárilag, vagy "nem úgy" voltak benne/rajta.

Szóval részemről várom a fényképes beszámolót - a megfelelő kommentárokkal, természetesen.

.

GyDomotor Creative Commons License 2020.10.09 0 2 66399

Hát kezdhetném úgy, hogy valamikor réges-régen......

Még 2017-be vettem egy 1984-es kiadású Predom N 126 lakókocsit és elkezdtem a felújítás, ennek volt tanúja az akkori hozzászólásom:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=145266264&t=9098386

Akkor úgy fejeztem be, hogy megállok gondolkodni, mi is legyen, hát ez a gondolkodás és persze a munka több mint két évet vett igénybe, mivel csak az idei szezonra készült el.

Aztán mikor már tudtuk volna használni beütött a COVID-19 és a használatba vétel sem volt egyszerű.

De azért aztán mikor kicsit csillapodott ki tudtuk próbálni. Ez természetesen egy prototípusról beszélve, sok apró hiba előkerüléséről szólt, de ezek csak használatba derülnek ki, vigasztaltam a feleségemet, aki ezt nehezebben viselte.

Lényeg az hogy nagy vonalakban működik a megálmodott kocsi, persze most szezonon kívül a finomhangolás lesz feladat!

Egy szó mint száz a már említett hozzászólásom és az első próba között eltelt több mint két évet szeretném a továbbiakban, több részletben bemutatni, persze csak annak akit érdekel, képekkel illusztrálva.

Hamarosan jelentkezem.

Üdv mindenkinek

GyDomotor Creative Commons License 2020.10.07 0 1 66398

Köszönöm!

Bízom benne, hogy a közeljövőben lesz rá idő és fel tudom tenni a képeket rövid szöveggel.

Előzmény: Törölt nick (66396)
GyDomotor Creative Commons License 2020.10.07 0 0 66397

Köszönöm!

Előzmény: SajtFondue (66395)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.07 0 1 66396

Gratulálok, sok örömöt vele.

Közben én is úgy döntöttem nem adom el az enyémet és jövőre rendbe rakom és használni is fogjuk.

Természetesen a képkavalkádnak sokan örülnénk biztos.

Előzmény: GyDomotor (66394)
SajtFondue Creative Commons License 2020.10.07 0 1 66395

Gratula! Nagy meló lehetett, nem hiszem, hogy vállalnám :-(

Előzmény: GyDomotor (66385)
GyDomotor Creative Commons License 2020.10.07 0 0 66394

Köszönöm szépen! Bízom benne, hogy meglesz az egészség és az idő is.

Később talán majd a felújítás képeit összerendezve, készítek egy képes bemutatót a  hosszú folyamatról.

Talán valakit érdekel és esetleg segítek másoknak az általam már leküzdött problémák megoldásában.

Előzmény: kanapekamred (66392)
kanapekamred Creative Commons License 2020.10.07 0 0 66393

Azért ez nem teljesen igaz. Én sok magyart találtam, vagy láttam minden évben, a 70-80-as évektől balatoni kempingekben.

Előzmény: drBubo69 (66386)
kanapekamred Creative Commons License 2020.10.07 0 1 66392

Szuper lett. Használd egészséggel sokáig.

Előzmény: GyDomotor (66385)
macska mancsa Creative Commons License 2020.10.06 0 0 66391

Olvasgatva a roppant elmés vitátokat, csak két megjegyzésem lenne :  a dolog rákfenéje pont az, hogy aki többszáz milliót fektet egy kemping megvásárlásába, az nem akar ott a továbbiakban kempinget üzemeltetni.

A másik, hogy egy 10 nm-es albérlet normál esetben nem kerül 100 ezer forintba. Innentől a melllérendelt logika nem több, mint szappanbuborék.

Egyébként csupán érdekességként megemlítem, hogy a Palóznakon, az akkor még Nyárfa kempingbe már 20 évvel ezelőtt is mágneskártyával lehetett ki-be közlekedni. Régen is lehetett jót jól csinálni. 

drBubo69 Creative Commons License 2020.10.06 0 1 66390

Egy 100 állandó vendég évi 1,2 milliós befizetése szerintem fedezi az éves költségeket, még egy közepes kempingben is. Én legalábbis ezt feltételezem.

Előzmény: GPS (66389)
GPS Creative Commons License 2020.10.06 0 0 66389

egy szezondíj 60-120nm területre, korlátlan víz használattal, árammal, stb. ennek a 12x áráért teljesen reális, nem? Ha ennél olcsóbb, akkor végül is ingyen van, nem?

Nem nagyon értem a számolásodat - de azt tudom, hogy egy magyar kempinget 2 tele- és 2 fél-forgalmú hónap (azaz összesen 3 fullos hónap) bevételéből kell teljes éven (!) át fenntartani.

Ez még valamennyire menne is, ha úgy vesszük, hogy a "kemping már megvan" - mint pl. amikor a Balatontourist tulajdona volt.

De ha valaki MOST fektetett bele sok száz milliót (a megvásárlására) - annak a megtérülés igencsak nyögvenyelős ezzel a 3/12 -es kalkulációval.

Pláne, hogy az sem igaz, hogy ősszel szélnek eresztünk mindenkit, aztán majd tavasszal veszünk fel újakat.

Még egy kis kempingnél is legalább 3 (bejelentett) alap-embert meg kell tartani - és rendesen fizetni is - az év 12 hónapjában - a kemping állandó karbantartási munkáiról és azok éves költségeiről nem is beszélve.

.

Előzmény: drBubo69 (66388)
drBubo69 Creative Commons License 2020.10.06 0 0 66388

"Csakhogy az év 12 hónapból áll és a kempinget és az alapszemélyzetet 12 hónapon keresztül kell fenntartani"

Akkor végül kiindulhatunk abból, hogy ha egy 10nm-es albérlet ára 100e forint rezsivel, akkor ez alapján egy szezondíj 60-120nm területre, korlátlan víz használattal, árammal, stb. ennek a 12x áráért teljesen reális, nem? Ha ennél olcsóbb, akkor végül is ingyen van, nem?

Előzmény: GPS (66387)
GPS Creative Commons License 2020.10.06 0 0 66387

Ezért is bánnak ilyen mostohán a kempingekkel kis hazánkban, megszüntetik, beszántják, inkább valami luxus apartmant a helyébe,

Sajnos a kempingek rákfenéje ugyanaz - mint a teljes (főként balatoni) vendéglátás egészének: az elképesztően rövid szezon.

A "mi" kempingunkben is van olyan 1,5-2 hónap egy évben - amikor nem hogy egy sátrat, de még egy kutyaólat sem lehetne felállítani - annyira tele van (mondhatni: túlfoglalt).

Csakhogy az év 12 hónapból áll és a kempinget és az alapszemélyzetet 12 hónapon keresztül kell fenntartani - javarészt ebből a 2 hónapnyi csúcsból... és a további 2 hónapnyi, igencsak langyos időszakból.

Nehéz matek ez - főleg ha valaki valódi pénzt rakott bele és számolgatja a megtérülési időt, illetve (urambocsá) a profitot is.

.

Előzmény: drBubo69 (66386)
drBubo69 Creative Commons License 2020.10.06 0 0 66386

Hát akkor te azon kevesek közé tartozol akik korán kezdték! A magyarok elenyésző része kempingezett még a kétezres évek elején is, számtalan horvát, olasz, osztrák kempingben voltam ahol rajtam kívül nem volt magyar. Ezek némelyike szép nagy kemping volt ám, nem olyan kicsi mint a füredi :).

A mai napig a baráti körömben idegenkednek a kempingezéstől, persze nem egy hétvége erejéig, mert az rendben van, de hogy 2 hétig? Sőt egész nyárra?

Ezért is bánnak ilyen mostohán a kempingekkel kis hazánkban, megszüntetik, beszántják, inkább valami luxus apartmant a helyébe, mert nem tudják elhinni, hogy van olyan hülye, aki a kempinget választja egy luxus apartman helyett.

Mondom, a dokumentumfilmben kerek perec kijelentették, hogy a kempingezők igénytelenek, nem igénylik a meleg vizet sem. Ez meg is látszik a balatoni kempingek vizes blokkjain.

Előzmény: ezerkilencszáz90 (66384)
GyDomotor Creative Commons License 2020.10.06 0 3 66385

Tisztelt Lakókocsis Társadalom!

Nagyon régen jeleztem, hogy vettem egy kis Lengyel vajas dobozt és elkezdtem felújítani.

Hát nem mondom, hogy könnyű és pláne, hogy rövid volt, de elkészült. Az idei nyári szezonban már sikerült is használni.

Ezúton is szeretném köszönetemet kifejezni mindazoknak akik tanáccsal, segítséggel és kézzelfogható kétkezi munkával járultak hozzá a projekt sikeréhez!

Azt viszont mindenképpen el kell mondanom, hogy nagy kitartás kell egy ilyen felújításhoz. Sokszor voltam úgy, hogy feladom, de aztán átlendültem a holdponton és befejeztem!

Mivel tapasztalatok megmutatták, hogy sok infó és tanács nélkülözhetetlen egy ilyen örült vállalkozásnál, és is felajánlom a segítségemet azoknak akik hasonlóra adják a fejüket. Keressetek!

Üdv: GyDomotor

Előzmény: GyDomotor (61118)
ezerkilencszáz90 Creative Commons License 2020.10.06 0 0 66384

Sok mindenre gondoltam de arra nem, hogy 70 évet mész vissza a gondolatmeneteddel. Engem a 60 évek végétől vittek a szüleim minden évben a Balcsira. Akkor már nagyon sok magyar is volt a kempingekben.

Előzmény: drBubo69 (66383)
drBubo69 Creative Commons License 2020.10.05 0 0 66383

Persze, jártak a dánok, meg svédek, meg a hollandok is. :)

A magyarok nem jártak, a Balatonon nem is voltak nagyon lehetőségek a 60as évekig. Most láttam egy dokumentumfilmet, nem volt áram és víz sem, de a kommentár szerint akik oda járnak ezt nem is igényelték...

Egyébként sem mondtam, hogy a 47000 az milyen időintervallumra vonatkozik !, pl napi jövedelemnek nem annyira rossz.

Előzmény: ezerkilencszáz90 (66382)
ezerkilencszáz90 Creative Commons License 2020.10.05 0 0 66382

1. Régen sem csak a németek jártak kempingbe.

2. Akinek 47000 a jövedelme, az biztos nem jár sehova és lakója sincs.

3. Bár én említettem először lölőt de nem politikai szándékkal. Nem kellene a politikát idekeverni. Ha kell inkább töröltem az ominózus hsz-t.

Előzmény: drBubo69 (66381)
drBubo69 Creative Commons License 2020.10.05 0 0 66381

Régen is csak a németek jártak kempingbe, majd ezután is csak ők fognak :) Szerintem nem lehet gáz a szezon ár, 47000 forintos jövedelemből ki lehet majd fizetni. :)

Előzmény: GPS (66380)
GPS Creative Commons License 2020.10.05 0 0 66380

de azt sem gondoltam volna, hogy lesz idő mikor visszasírjuk lölőt.

Háát, a kemping szempontjából ideális tulaj volt. Még az embereit sem látta senki... nem hogy őt.

Minden úgy működött mint 5, vagy 10 évvel előtte - semmi változást nem hozott az, hogy a Mészáros-portfólióba került a hely.

A mostani váltás viszont elég vészjósló - fogalmunk sincs, hogy a következő szezonban is megmarad-e a kemping olyannak, amilyen volt eddig .
A legjobb, hogy a kempingvezetőnek sincs erről semmilyen fogalma - mert az új tulaj nem kötötte az orrára neki sem - eddig, legalábbis nem.

Ha lesz is jövőre - a várható szezondíjra már gondolni sem merek.

.

Előzmény: ezerkilencszáz90 (66379)
ezerkilencszáz90 Creative Commons License 2020.10.05 0 0 66379

Nem hallottam erről, de azt sem gondoltam volna, hogy lesz idő mikor visszasírjuk lölőt. :-)

Előzmény: GPS (66377)
Lábasmáz Creative Commons License 2020.10.05 0 1 66378

Semmi kiventnivalót nem találok abban, hogy 11 után csönd legyen. Osztrák. német konkrétan jogszabályban adja meg, hogy 22-06-ig kuss, mert rád hívja a rendőrt, ha zajongsz (és nem utolsó sorban komolyan veszik és ki is jönnek).

Volt nekem belőle éveken át elég, hogy hajnal 4-5 körül tudtunk elaludni a balatoni - elméletileg - nyaraláson, mert akkor volt hajlandó elcsendesedni a diszkó péntek és szombat este... A jó kis bulikázós diszkóhajóról nem is beszélve., ami a szabatéri mozi nézőtérrel szembefordított hangszóróit képes volt 4-500 m távoslágból, a vízről túlüvölteni.

Azoknak is van élete, akik fixen ott laknak, és az nem megy, hogy a bulizók miatt ők évente 2-3 hónapig nem alszanak.

LM

Előzmény: GPS (66366)
GPS Creative Commons License 2020.10.04 0 0 66377

Csak nem a Yacht-ra is szemet vetett a nemzet gázszerelője?

Hol él maga? Nem hogy "szemet vetett rá", de meg is vette - sőt, már el is adta.

Az volt a jó világ, amig az övé - pontosabban az ő befektetési alapjáé - volt.

Mert már az alap is eladta - és ami a legrosszabb: egy "valódi" ürgének.

Mert amíg a Yacht csak egy tétel volt a sok közül  egy befektetési alap portfoliójában - addig fizikailag szart rá mindenki - vagyis minden maradt és működött "a régiben".

De amióta egy "létező" (magyar) csóka vette meg (az úton túli (vagyis szemközti) marhanagy területtel együtt - azóta ennek a palinak "tervei vannak" a hellyel - ami nekünk nagyon nem jelent jót.

.

Előzmény: ezerkilencszáz90 (66376)
ezerkilencszáz90 Creative Commons License 2020.10.04 0 0 66376

Csak nem a Yacht-ra is szemet vetett a nemzet gázszerelője?

Előzmény: GPS (66373)
fekvőrendőr Creative Commons License 2020.10.04 0 0 66375

A,B,C van, BE nincs (még), meg megfelelő vontató sincs. :-(

Most már mindegy, úgy tűnik minden rendben lesz.

Előzmény: Boarhunter (66372)
GyDomotor Creative Commons License 2020.10.04 0 0 66374

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!