Keresés

Részletes keresés

piro para Creative Commons License 2022.04.19 0 0 26338

Köszönöm a segítséget!

Én is arra gondolok, hogy nem tőrothadás, mivel az mindig kiskorába szokta érni a növényeimet, és amikor már 2o centisek egy sem szokott kimenni! Viszont a földdel azt tettem amit még eddig soha, ganajjal kevertem, így lehet, hogy fonalférget is ültettem?

Sajnos már kidobtam, és nem szemléltem meg alaposabban a tövet, de érdekes, hogy a parik közé ültetett zeller szépen növekszik a ládában, lehet, hogy arra nem hat, vagy majd a zeller esetében csak később jön elő? És ültettem még mini bazsalikom magot is a láda szélébe, úgy tűnik most már kezdenek azok is kibújni, de ha már palántázható méretet ölt, akkor mindent kiszedek a ládából, és a földet kiöntöm, persze csak ha addig kibírja!

Előzmény: Verakavics (26335)
piro para Creative Commons License 2022.04.19 0 0 26337

Egy kivételével, mindegyikkel ezt tettem, vagyis elültettem hátha sikerül megmentenem. Így most van 4 darab "reményváró" manó parim.

Előzmény: 55judit (26333)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.18 0 0 26336

Hasonlít a palántadőlést okozó tőrothadáshoz annyiban, hogy a tőnél kezdődik, a föld érintkezésénél. De nem rohad, nem barna. Inkább száraz, fehéres, mert a növény szöveteit, a szár szállítószöveteit teszi tönkre. Így a növény lassan elfonnyad, az alsó öreg levelek pusztulnak. 

Előzmény: piro para (26332)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.18 0 0 26335

Én arra gondolok, hogy a fertőzés a talajból indul. Gyökéren keresztül húzódik felfelé. A lilás szin megtévesztő, mert foszfor / P /  hiányt mutat látszólag, meg azt mondjuk, hogy fázik a növény, azért lila. Pedig valószínű, hogy gyökérgubacs fonalféreg fertőzés okozhatja a pusztulást. Meg kellenne nézi egy-egy kiemelt gyökér állapotát. / ágas-bogas, rendellenes / Csak nagyon erős talajfertőtlenítést lehet csinálni......Honnan van, milyen földet használtál? Áttelelő a talajban. 

Ka Pál Creative Commons License 2022.04.18 0 1 26334

A chili nagyon kényes a hőmérsékletre.  25°C felett csírázik. Jómagam félbe hajtott papírtörlő csíkban, finoman lezárt befőttes üvegben a radiátoron csíráztatom. Természetesen nevdesen -de nem álló vízben!!!- kell tartani a papírt folyamatosan...

Csak a már kicsírázott magokat ültetem aztán, rendkívül óvatosan, csipesszel megfogva földbe.

Szóval a sikerhez elég macerás az út.

Előzmény: karika3405 (26327)
55judit Creative Commons License 2022.04.17 0 1 26333

Ha még nem dobtad ki, próbálj ki valamit: Vágd el a betegség fölött, ne vágd, hanem tördeld ki a leveleket, csak 3 kicsit hagyjál a hegyén. Nedves földbe dugd le, ahol a levelek voltak, hamar gyökeresedni fog. Ne öntözd túl!

piro para Creative Commons License 2022.04.17 0 0 26332

Sajna a korai manóból már csak egy cseréppel van, mivel a többi mind így járt!

Már csak reménykedni merek, hogy az az egy cserepes megmarad!

Nem tudom, hogy mit csinálok rosszul, de eddig még ilyen nem volt, hogy 2o centis palánták menjenek tönkre.

piro para Creative Commons License 2022.04.17 0 0 26331

Tudom, hogy a zeller lazán átvészeli a mínuszokat!Ugyanis Én a zellert nem szoktam felszedni, télen is a szabadból fogyasztom, de jelenesetben mini zellerkockákba van ültetve, és tiszta tő, már annyira átszőtte a gyökérzet, hogy napi 3x kell locsolnom, ezért nem hagyom kint, mivel a föld nem ad védelmet a gyökérzetnek, és félek, hogy így a fagy megkapná.

Viszont a hétvégén már megy ki a szabadba, és a fóliába, mert ott szerintem nem fog már rajta károsítani a fagy, hiszen a talaj csak nem fagy már át, akkora hideg remélem nem jön!?

Előzmény: 55judit (26318)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.16 0 1 26330

Előfordul, hogy sokáig elfekszik a mag, lusta. Az is megtörténik, hogy a locsolóvíz lemossa a magot, s mélyre kerül a földbe, nem csirázik ki. Lehet, hogy "liha", terméketlen, nem csiraképes a mag. Ilyenkor vékony, könnyű magszemek lebegnek a víz tetején, /még a 2-3-ik nap is / mikor beázatatja az ember, nem süllyed le. 

Verakavics Creative Commons License 2022.04.16 0 2 26329

Általában a chilimagok vetésére már késő van, lassabban fejlődik, a termések nem érnek be. /Januárban, februárban kell vetni. / A magok csirázási ideje is különböző, nem lehet a cs.paprika magjához hasonlítani.  Van egy márka, / s általában ez van az Au-ban/  amely nem közkedvelt, sokan elégedetlenek vele. Kevert magok, rossz csirázási arány, kevesebb magszám stb. - Én kb. 3 évente nevelek chilit, december végén, jan- februárban vetem,  különböző igényeik vannak,volt, amikor 15-20 félét is neveltem. 

CBNora Creative Commons License 2022.04.16 0 2 26328

Tedd a fűtőtestre, akkor hamarabb kikel. Az ablakban lehet, hogy hűvös van.

karika3405 Creative Commons License 2022.04.16 0 0 26327

Az Auchanban vásárolt  drága chili paprika magokból csak 2 db csírázott ki (12-ből!) és nagyon lassan fejlődnek a magyar cseresznyepaprika magokhoz képest. Mi lehet az oka? Túl öntöztem vagy ennyire kényesebb?Igaz.hogy parányi méretűek voltak a jó magyar paprika maghoz képest!

Márc.31.-én újabb adagot ültettem, de még semmi jele, hogy kikelne itt a szoba ablakban.

55judit Creative Commons License 2022.04.15 0 1 26326

Szerintem már szűk nekik. Nagyobb edényben szabadon nőnek a gyökerek, nem körbe-körbe tekeregnek a kis pohárban. Nálam jobban fejlődnek a fél literesben is mint a 2 decisben. Még nincsenek 10 centisek mikor át szoktam ültetni őket a nagyba, április közepe után pedig mennek a kertbe. Mindig korán van ezzel a módszerrel paradicsomom, egyedül idén nem vagyok elégedett a palántáimmal.

Előzmény: öreg_néne_b (26325)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.04.15 0 1 26325

A 8-10 centis palánták még jobban fejlődnek, ha csak napozni vannak kitéve. Elég is még nekik az egydecis pohár, de át is lehet tenni egy kétdecisbe.

Előzmény: 55judit (26324)
55judit Creative Commons License 2022.04.15 0 1 26324

Bármikor átültetheted, minimum  5l-es cserépbe. Már kint lehet tartani, ha fagyveszély van, én csak akkor hozom be éjszakára a palántákat. A kerti kiültetéssel még várok.

Előzmény: karika3405 (26323)
karika3405 Creative Commons License 2022.04.15 0 0 26323

Az erkélyen szeretnék koktél paradicsomot termeszteni. A palántáim most kb.8-10 cm, egy decis műanyag pohárban vannak. Mikor ültessem át és mekkora (literben kifejezve)cserépbe?

CBNora Creative Commons License 2022.04.14 0 1 26322

Szerintem ilyenkorra már nem érvényesül, milyen volt a mag.

Például nálam a nagyon keservesen kelt, gyűrött sziklevelű Armira is utolérte már a többit.

Inkább a földkeverék vagy a környezeti viszonyok nem olyan jók, mint máskor.

Ettől függetlenül ha magot akarok fogni, valamelyik első termésből szoktam, mert később ki tudja mi lesz, nem megy-e tönkre idő előtt a növény és nem lesz rá lehetőség.

Előzmény: Verakavics (26321)
Verakavics Creative Commons License 2022.04.14 0 0 26321

Én a magok minőségéből indulok ki. Illetve, az őszi termések minősége /szárazság, késői érés, estleg a tápanyagok hasznosulása stb./ Magával a  nyári - őszi termések ízével, színével sem voltunk tökéletesen megelégedve. Ebből következik, hogy a termésmagok belső tartalma sem tudott a legjobb minőségben kifejlődni. / paprikánál is van beérési probléma/ 

55judit Creative Commons License 2022.04.13 0 0 26320

Valami van a levegőben!🤔

Előzmény: TINTUS (26319)
TINTUS Creative Commons License 2022.04.13 0 0 26319

A paradicsomokkal én sem vagyok elégedett.

55judit Creative Commons License 2022.04.13 0 0 26318

A paradicsom most kezdi összeszedni magát, de szebb szokott lenni. Pedig ugyanazt a földet kapta mint más. A kertben kint maradt 1 pici zeller, és már több  nagy levelet is hozott. Volt -10 fok is. Ezek szerint nem annyira fagyérzékeny mint mint mondják. Szerintem azt is edzheted másokkal együtt.

Előzmény: piro para (26317)
piro para Creative Commons License 2022.04.12 0 0 26317

Én úgy döntöttem, hogy a saját nevelésű palántákat, csak jövő hét végén viszem ki, mivel az előrejelzések még mondanak mínuszokat. 3 balkonládába ültettem a januári paradicsomokat, manót, és egy neve nincs fajtát, azokat ha hideget mond behozom, és két tálca zellert sétáltatok.

De ahogyan Te is írod, Én sem vagyok elragadtatva a paradicsom palántáktól.

És a paprikák sem olyan nagyok amilyennek vártam, holott január óta lett volna idejük szépen megnőni.

Előzmény: 55judit (26316)
55judit Creative Commons License 2022.04.12 0 0 26316

Én lakásban tartom a paradicsomot, paprikát, uborkát, cukkinit...

Amint eléri árnyékban a 10 fokot, kirakom őket a fal mellé a napra. Idén a paradicsomom nem valami fényesen teljesít, de a paprika és az ubi ugyanolyan bánásmódban szépek.

Előzmény: piro para (26314)
CBNora Creative Commons License 2022.04.12 0 0 26315

Nálunk -2,5 °C volt a ház mellett közvetlenül. Befűtöttem az üvegházba, már a 4 tálca palántán kívül kint van már egy csomó mesevirág is, nem lehet ki-be hurcolni.

Előzmény: piro para (26314)
piro para Creative Commons License 2022.04.12 0 0 26314

Nálam a fagy megkapta a fóliába kiültetett paradicsom egy részét!

Sajnálom, viszont nem annyira mintha a saját nevelésem lenne, mivel ezt ajándékba kaptam,

és a saját neveléseket még a lakásban tartom, de úgy voltam vele, hogy próbaképpen kiteszem,

mert bent már nincs hely.

kabret Creative Commons License 2022.04.06 0 1 26312

A koktélparadicsomos hozzászólásod meg teljesen értelmezhetetlen. Nagyüzembe termelsz paradicsomot? Én szeretem amikor már hoznak termést a növénykéim és minden nap annyit le tudok róluk szedni ami amit a család elfogyaszt. Másnap ismét van annyi belőle, de ha ha nem akkor a másikból.

Előzmény: wessew (26299)
kabret Creative Commons License 2022.04.06 0 0 26311

Szerintem olyat ültetsz amik neked szimpatikusak és ha van róla információd azt oszd meg itt, itt a paradicsom barátai osztanak meg egymással olyan információkat ami másnak hasznos lehet. Minden ilyen szerintem szívesen fogad.

Előzmény: wessew (26309)
eeddie Creative Commons License 2022.04.05 0 2 26310

Inkább te vagy a troll. Talán nem kellene ismeretlenül minősíteni olyanokat, akik vagy másfél évtizede oszlopos tagjai a fórumnak (ha nem is mindig ugyanazon a néven.) 

Előzmény: wessew (26306)
wessew Creative Commons License 2022.04.05 0 0 26309

van nekem egy ovális valami...kakukktojás volt.. valami rendelt fajtából egyedül ő lett ilyen...még a brandywinet is veri..nállam ő a legjobb!..olyan 10 dekás az egész tehát nem nagy..kíváncsi volnék mi a retek..képek alapján talán wessel purple pride

Előzmény: CBNora (26305)
wessew Creative Commons License 2022.04.05 0 0 26308

nekem a hatalmas brandywine joyce strain a legjobb ízű..de nem erről van itt szó..hanem arról hogy ha szedni kell sokkal könnyebb a nagy

Előzmény: eeddie (26304)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!