Én is arra gondolok, hogy nem tőrothadás, mivel az mindig kiskorába szokta érni a növényeimet, és amikor már 2o centisek egy sem szokott kimenni! Viszont a földdel azt tettem amit még eddig soha, ganajjal kevertem, így lehet, hogy fonalférget is ültettem?
Sajnos már kidobtam, és nem szemléltem meg alaposabban a tövet, de érdekes, hogy a parik közé ültetett zeller szépen növekszik a ládában, lehet, hogy arra nem hat, vagy majd a zeller esetében csak később jön elő? És ültettem még mini bazsalikom magot is a láda szélébe, úgy tűnik most már kezdenek azok is kibújni, de ha már palántázható méretet ölt, akkor mindent kiszedek a ládából, és a földet kiöntöm, persze csak ha addig kibírja!
Hasonlít a palántadőlést okozó tőrothadáshoz annyiban, hogy a tőnél kezdődik, a föld érintkezésénél. De nem rohad, nem barna. Inkább száraz, fehéres, mert a növény szöveteit, a szár szállítószöveteit teszi tönkre. Így a növény lassan elfonnyad, az alsó öreg levelek pusztulnak.
Én arra gondolok, hogy a fertőzés a talajból indul. Gyökéren keresztül húzódik felfelé. A lilás szin megtévesztő, mert foszfor / P / hiányt mutat látszólag, meg azt mondjuk, hogy fázik a növény, azért lila. Pedig valószínű, hogy gyökérgubacs fonalféreg fertőzés okozhatja a pusztulást. Meg kellenne nézi egy-egy kiemelt gyökér állapotát. / ágas-bogas, rendellenes / Csak nagyon erős talajfertőtlenítést lehet csinálni......Honnan van, milyen földet használtál? Áttelelő a talajban.
A chili nagyon kényes a hőmérsékletre. 25°C felett csírázik. Jómagam félbe hajtott papírtörlő csíkban, finoman lezárt befőttes üvegben a radiátoron csíráztatom. Természetesen nevdesen -de nem álló vízben!!!- kell tartani a papírt folyamatosan...
Csak a már kicsírázott magokat ültetem aztán, rendkívül óvatosan, csipesszel megfogva földbe.
Ha még nem dobtad ki, próbálj ki valamit: Vágd el a betegség fölött, ne vágd, hanem tördeld ki a leveleket, csak 3 kicsit hagyjál a hegyén. Nedves földbe dugd le, ahol a levelek voltak, hamar gyökeresedni fog. Ne öntözd túl!
Tudom, hogy a zeller lazán átvészeli a mínuszokat!Ugyanis Én a zellert nem szoktam felszedni, télen is a szabadból fogyasztom, de jelenesetben mini zellerkockákba van ültetve, és tiszta tő, már annyira átszőtte a gyökérzet, hogy napi 3x kell locsolnom, ezért nem hagyom kint, mivel a föld nem ad védelmet a gyökérzetnek, és félek, hogy így a fagy megkapná.
Viszont a hétvégén már megy ki a szabadba, és a fóliába, mert ott szerintem nem fog már rajta károsítani a fagy, hiszen a talaj csak nem fagy már át, akkora hideg remélem nem jön!?
Előfordul, hogy sokáig elfekszik a mag, lusta. Az is megtörténik, hogy a locsolóvíz lemossa a magot, s mélyre kerül a földbe, nem csirázik ki. Lehet, hogy "liha", terméketlen, nem csiraképes a mag. Ilyenkor vékony, könnyű magszemek lebegnek a víz tetején, /még a 2-3-ik nap is / mikor beázatatja az ember, nem süllyed le.
Általában a chilimagok vetésére már késő van, lassabban fejlődik, a termések nem érnek be. /Januárban, februárban kell vetni. / A magok csirázási ideje is különböző, nem lehet a cs.paprika magjához hasonlítani. Van egy márka, / s általában ez van az Au-ban/ amely nem közkedvelt, sokan elégedetlenek vele. Kevert magok, rossz csirázási arány, kevesebb magszám stb. - Én kb. 3 évente nevelek chilit, december végén, jan- februárban vetem, különböző igényeik vannak,volt, amikor 15-20 félét is neveltem.
Az Auchanban vásárolt drága chili paprika magokból csak 2 db csírázott ki (12-ből!) és nagyon lassan fejlődnek a magyar cseresznyepaprika magokhoz képest. Mi lehet az oka? Túl öntöztem vagy ennyire kényesebb?Igaz.hogy parányi méretűek voltak a jó magyar paprika maghoz képest!
Márc.31.-én újabb adagot ültettem, de még semmi jele, hogy kikelne itt a szoba ablakban.
Szerintem már szűk nekik. Nagyobb edényben szabadon nőnek a gyökerek, nem körbe-körbe tekeregnek a kis pohárban. Nálam jobban fejlődnek a fél literesben is mint a 2 decisben. Még nincsenek 10 centisek mikor át szoktam ültetni őket a nagyba, április közepe után pedig mennek a kertbe. Mindig korán van ezzel a módszerrel paradicsomom, egyedül idén nem vagyok elégedett a palántáimmal.
Bármikor átültetheted, minimum 5l-es cserépbe. Már kint lehet tartani, ha fagyveszély van, én csak akkor hozom be éjszakára a palántákat. A kerti kiültetéssel még várok.
Az erkélyen szeretnék koktél paradicsomot termeszteni. A palántáim most kb.8-10 cm, egy decis műanyag pohárban vannak. Mikor ültessem át és mekkora (literben kifejezve)cserépbe?
Szerintem ilyenkorra már nem érvényesül, milyen volt a mag.
Például nálam a nagyon keservesen kelt, gyűrött sziklevelű Armira is utolérte már a többit.
Inkább a földkeverék vagy a környezeti viszonyok nem olyan jók, mint máskor.
Ettől függetlenül ha magot akarok fogni, valamelyik első termésből szoktam, mert később ki tudja mi lesz, nem megy-e tönkre idő előtt a növény és nem lesz rá lehetőség.
Én a magok minőségéből indulok ki. Illetve, az őszi termések minősége /szárazság, késői érés, estleg a tápanyagok hasznosulása stb./ Magával a nyári - őszi termések ízével, színével sem voltunk tökéletesen megelégedve. Ebből következik, hogy a termésmagok belső tartalma sem tudott a legjobb minőségben kifejlődni. / paprikánál is van beérési probléma/
A paradicsom most kezdi összeszedni magát, de szebb szokott lenni. Pedig ugyanazt a földet kapta mint más. A kertben kint maradt 1 pici zeller, és már több nagy levelet is hozott. Volt -10 fok is. Ezek szerint nem annyira fagyérzékeny mint mint mondják. Szerintem azt is edzheted másokkal együtt.
Én úgy döntöttem, hogy a saját nevelésű palántákat, csak jövő hét végén viszem ki, mivel az előrejelzések még mondanak mínuszokat. 3 balkonládába ültettem a januári paradicsomokat, manót, és egy neve nincs fajtát, azokat ha hideget mond behozom, és két tálca zellert sétáltatok.
De ahogyan Te is írod, Én sem vagyok elragadtatva a paradicsom palántáktól.
És a paprikák sem olyan nagyok amilyennek vártam, holott január óta lett volna idejük szépen megnőni.
Én lakásban tartom a paradicsomot, paprikát, uborkát, cukkinit...
Amint eléri árnyékban a 10 fokot, kirakom őket a fal mellé a napra. Idén a paradicsomom nem valami fényesen teljesít, de a paprika és az ubi ugyanolyan bánásmódban szépek.
Nálunk -2,5 °C volt a ház mellett közvetlenül. Befűtöttem az üvegházba, már a 4 tálca palántán kívül kint van már egy csomó mesevirág is, nem lehet ki-be hurcolni.
A koktélparadicsomos hozzászólásod meg teljesen értelmezhetetlen. Nagyüzembe termelsz paradicsomot? Én szeretem amikor már hoznak termést a növénykéim és minden nap annyit le tudok róluk szedni ami amit a család elfogyaszt. Másnap ismét van annyi belőle, de ha ha nem akkor a másikból.
Szerintem olyat ültetsz amik neked szimpatikusak és ha van róla információd azt oszd meg itt, itt a paradicsom barátai osztanak meg egymással olyan információkat ami másnak hasznos lehet. Minden ilyen szerintem szívesen fogad.
Inkább te vagy a troll. Talán nem kellene ismeretlenül minősíteni olyanokat, akik vagy másfél évtizede oszlopos tagjai a fórumnak (ha nem is mindig ugyanazon a néven.)
van nekem egy ovális valami...kakukktojás volt.. valami rendelt fajtából egyedül ő lett ilyen...még a brandywinet is veri..nállam ő a legjobb!..olyan 10 dekás az egész tehát nem nagy..kíváncsi volnék mi a retek..képek alapján talán wessel purple pride